Депутатите приеха оставката на Денков и министрите му

Правителството ще изпълнява функциите си до избирането на ново
59
Депутатите приеха оставката на Денков и министрите му
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха единодушно внесената от премиера Николай Денков оставка на кабинета. Премиерът и министрите ще продължат да управляват, докато не бъде избран нов министър-председател и състав на правителство.

Оставката беше гласувана в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на форум на ЕНП.

Тя мина като първа точка в дневния ред на НС по предложение на ПП-ДБ. Коалицията се възползва от процедурата в правилника на парламента, според която всяка първа сряда на месеца парламентарните групи правят предложения за включване на точка, която задължително се обсъжда.

Николай Денков подаде оставка вчера и обясни, че това не е политическа игра, а е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите.

„Изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година“, каза Денков.

Сега на ход е президентът Румен Радев, който трябва да завърти рулетката и да връчи мандата за ново правителство на Мария Габриел, която получава 7 дни, за да го върне изпълнен. В конституцията няма изрично разписан срок, в който президентът да стартира процедурата с консултациите, предшестваща връчването на мандата, нито колко дълго може да продължи тя. Румен Радев обаче вече каза, че няма да бави умишлено, така че би могъл да насрочи консултациите още другата седмица.

Вчера делегатите на Националното съвещание на ГЕРБ дадоха мандат на преговарящия екип да предостави на ПП-ДБ проект на споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание и механизма за вземане на решения. От страна на ГЕРБ в преговорния екип влизат Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Жените винаги, заради инстинкта, който имат, мислят по-спокойно, по-мъдро, обясни избора си лидерът на формацията Бойко Борисов.

Лидерите на ПП-ДБ, начело с Николай Денков, ще преговаряме с екипа на ГЕРБ-СДС, каза Кирил Петков. Той добави, че с колегите му ще направят всичко възможно максимално бързо да се запознаят в детайли с проекта на ГЕРБ-СДС. Има неща в предложенията на ГЕРБ-СДС, които са конструктивни, но има и неща, за които имаме различия, коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: оставкаНиколай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Aйде отдъхнете си копейки, не е вече Денков! Сега може пак да се подмладите, да ви се върне ерекцията, или някоя 20 - 30 годишна да ви върже... ХАХАХАХАХАХА
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Смърфиета, що така всички искат да си ходиш бе? Санким не струваш? хи хи хи
11
4
 
23
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
поредният льо-льо
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чакаме и Избори 2 в 1!
9
3
 
20
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Вече знае , че ще пътува само до тях си :)
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кольо Родоотстъпнико
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шарлатани копейки чалгари Нинова дпс герб това са депутатите в парламента кои и как да съставят правителство
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За 4 год., колко милиарда потънаха. Или понеже са от нашите няма значение и не са крадливи. Крепостно мислене и търсене на изгода от новите "управляващи". Келепирец още бай Гааанн4о го е казал
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спре фейсбука, махнаха плъха Мики Маус. Като спре кабелната телевизия, ще махнат Кукубенд и Слави Трифонов от парламента. А като спре радиото, ще махнат Ицо Хазарта и Мишо Шамара от парламента.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е българската демокрация? Слепец ще те води по правия друм, *** ще те учи на ум, клеветник на чест ще те учи.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ФАКТ И кой гласува това НС? Някакви извънземни ли ни го поставиха?
2
3
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Прав робе-15 години ГРОБ-ДПС и потънали 24млрд евро, отпуснати от ЕС, са оползотворявани и всичко е точно. Ей за това сте на това положение. Крепостни селяни ***
1
4
 
32
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 месеца
Най голямата загуба на време и пари от бедният народец.Сега ще се гъзу...рчат още 2 месеца и пак същото.Заплати вървят и НИЩО НА ЛИЦЕ свършено.Най-слабото НС което Блъгария някога е имала от създаването и.