Трети март на Радев може да "обърка сметките" при предсрочни избори

На това мнение са политолозите Петър Чолаков и Любомир Стефанов
10 мар 2024 17:37, Нели Христова
76
Трети март на Радев може да "обърка сметките" при предсрочни избори
Снимка: БГНЕС

При предсрочни парламентарни избори ще има възпроизвеждане и правителството отново ще е евроатлантическо. Но има вероятност и президентският проект Трети март са влезе в НС и да обърка сметките.

Този сценарии коментираха политолозите Петър Чолаков и Любомир Стефанов в интервю пред БНР.

"Гледайки електорално картината, при нови предсрочни парламентарни избори за 50-и парламент ще има възпроизвеждане на това, което е сега, ако не се появи нова политическа сила. Дотогава месеците може да се окажат достатъчни за "Трети март", това че са 3 месеца, са достатъчни за бърз старт на политическия проект, който вече е пуснат на вода. "Трети март" спокойно може да реализират проценти и да объркат сметките на всички", прогнозира Петър Чолаков.

Той коментира електорална картина, според "Алфа рисърч, ако изборите бяха края на февруари началото на март т. г. - 24 % ГЕРБ, 19 % За ДБПП.

"От гледна точка на чисто политическата ситуация в момента едно такова правителството остава и има голяма доза вероятност пак такова правителство. И оттук нататък остава външнополитическият фактор, който се оказва решаващ за тези формации да влязат и заедно да управляват с ДПС, е много валиден – войната в Украйна", каза Чолаков.

Той обясни, че "Възраждане отбелязват ръст  - към 13%,  БСП и ДПС са с по 10%, ИТН е са малко над 5%".

"Но казвам, че тези сметки могат да се объркат от нови играчи, зависи кога е хоризонтът за нови предсрочни парламентарни избори. За мен като избирател най-добрият вариант е да има евроатлантическо правителство България", допълни Чолаков.

Позицията му споделя и неговият колега Любомир Стефанов:  "Тези социологически изследвания не регистрират потенциал за нова партия. Ако се случи, би могла, само в един, единствен сценарии да обърка сметките и то е, ако се появи в къс период преди потенциални избори. Защото, ако трябва да се разказва обстоятелствено, тя няма да може да се напълни със съдържание. Това е феномен, който наблюдаваме доста често. Единствено къс старт преди изборите позволява някакво натрупване на буквално някакъв неориентиран електорат, който просто се премества, защото има нещо различно, без да е наясно какво е това различно – емоционално гласуване."  

Стефанов обясни този феномен с "функционалната грамотност за съжаление и култура на българските граждани са на критично ниски нива".

"Като се сложи и историческата ни неграмотност, става драматична картина.  Но в момента България няма нужда от нови избори. На път сме да завършим логическата рамка на 35 години преход , да  затворим онова, което си бяхме пожелали без да си го представим как ще го извървим този път. 35 години вървим да станем пълноправни членове на ЕС - Шенген и еврозона и само по този начин ще докажем, че сме интегрирани", обясни Любомир Стефанов.

"Големият въпрос е, как може да се прехвърли политическа легитимност и електорална тежест. 39% имат доверие в президента, 38% нямат. Как ще се прехвърли това доверие, да се кредитира един политически проект? Отговорът е, че много трудно се случва на практика. Разговарях с хора близки до президентството. Основният проблем е с лицата, какъв ще бъде етикетът и как ще бъде брандиран проектът. Патриотична ниша, гледайки образа на президента, по-скоро да, тогава обаче как ще се спогодят с формации като "Възраждане". Данните от изследванията не са оценили електоралните нагласи спрямо този проект", коментира Чолаков.

И допълни: "Когато вече има яснота, тогава знаем, че има лица като Стефка Костадинова, Петър Витанов. Но как ще се брандира – ляволиберален или нещо по-скоро агресивно в патриотарската ниша, да се заиграва със симпатиите към Русия".

Според Стефанов "донякъде публичната заявка и реалността се припокриват".

"ДПС търси електорално разширяване, за да излезе от техническата нища, в която се самолегитимирало и конституирало като господар и владетел.  От друга страна съм съгласен с Чолаков, че Пеевски преживява ренесанс и е на първа линия в НС, и крепи не само правителството, но прокара и конституционните промени. Пеевски е усмихнат, активен и ходи на работа, което означава, че има втори план на действие. За тази реанимация на ДПС със сигурност е той отговорен", коментира Любомир Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
ще дръпне малко гласове радев не е политик а летец подкрепи проекта 3 моретапрочетете словото му в оон преди време непостоянен е и аз не мога да му седоверя не спря издаването на бълг документи на чужденци 5 поколение и сега ще сегуби време и празни приказки тези в нс не искат избори и не искат да пуснат кокалакакво има да се обсъжда повече кое не е ясно
55
0
 
0
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 месец
Трети пореден проект на Радев и Посолството, направих едни бързи 100 гривни за закуска...
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а бсп ще остане с 5-10 депотата итк 4алгатеката в 9 глуха а и изражденците ще понамалеят на полвина ))) ни 3 ни 1233 март нема да спретне бл,,ядев ,, нема кой да ну го позволи ))
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Радев се яви за парламентарни, и аз и мъжа ми ще се замъкнем до посолството и ще гласуваме. И двамата не сме гласували от 16 години на избори за НС защото просто не е имало за кой. Истината е, че някой трябва да изкорени това недоразумение на Копейкин и противната му профанна мутра от трибуната
52
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Президентът къса сметките и ще пише нови.
51
13
 
7
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 месец
Не разчитам на Радев. Той е господин Никой. Тези,които могат да променят България към по добро се казват Доналд Тръмп и Владимир Путин! Дай Боже да ни помогнат да вкараме мутрите в затвора,щото до сега ЕС ги закриляше!
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3 март - или 2-ри февруари :)))
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на бкп и изпразване сигурно
48
2
 
2
 
! Отговори
До Бау преди 1 месец
От мен може да очакваш едно да ти го нафъкам суполив! Ама ти си свикнал,все пак си джендърмен хахахахсхсааа...22524
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки се упражнява на тази клета държава, като своя фирма. Радев и неговите шарлатани ползват държавата за лична употреба. Президентът първо да се оттегли от президентския пост и тогава да си рекламира политическите проекти.
46
2
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Ей! Гаргамел с коментар 45!!! Сутринта известният Политолог - структуролог Райчев кърши ръце, въртя очи и пухтя в телевизията, да обяснява, че при Тръмп ще настъпи най големият комфорт за Бойко Борисов! Сега, теб ли да вярвам или на Политолок Райчев!?
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля, че Трети март ще има съдбата на радевите служебни кабинети. Само ще мобилизира повече ГЕРБ-СДС и ДПС. Ще загубят БСП, ПП,ДБ и Възраждане.
44
3
 
7
 
! Отговори
Гаргамел преди 1 месец
Може и да ги обърка. По вероятното е Радев отново да бъде изпързалян. Краварите са експерти в цветните революции. Обаче ако Тръмп спечели,майко мила,Борисов и другите айдуци ще са в немилост. Тогава Радев може да удари! Успех на партията му,дано не бъде като тази на Кире
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трети март на Радев ще доубие БСП тотално.
42
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 20+ години путин не успя да оправи Русия, но щял да оправи България пълен смях. Толкова тъъпи хора... Ама това е електората на Възраждане, това ще е електората и на президентската партия. Нагли, глуупави и злобни селляндурии!!!
41
10
 
7
 
! Отговори
Пол шет преди 1 месец
По дяв олите,да идва Путин и да оправи държавата! Искаме справедливост и върховенство на закона! Искаме тези крадци в парламента в затвора! Писна ми от псевдо демокрация! Писна ми от бедност! Писна ми от евро атлантизма! Искам промяна!!!!
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев нищо няма да направи. България пак ще е най бедната,с най голям демографски проблем,с висока смъртност. Пак Америка и Европа ще изсмуква цвета на нацията ни. Да ви дам един пример! Всяка неделя по радио Хоризонт се рекламира Америка и американския начин на живот,а България изобщо не я споменават! Много млади хора се подлъгват и заминават завинаги! Това е престъпление към държавата и трябва някой да накаже тези,които прокарват американските интереси! Този някой може да се казва и Путин,щом
39
6
 
10
 
! Отговори
Маугли преди 1 месец
Сега този проект на Радев няма шанс. Обаче ако Тръмп спечели има огромна вероятност партията 3 март да смажи ГЕРБ и ПП. Ако това се случи,много хубави неща очакват българите. Най вече съд и затвор за крадливите политици. Единствената държава в Европа,която не е вкарала политици в затвора е България!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Taka e, a и kaka шe мy npиcтaнe..
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"при едни нови избори ГЕРБ и ПП-ДБ отново са първа и втора партия и то с много повече гласове от другите партии. Как става това?"-Става със фалшифициране на изборите, не е тайна.Задраскани бюлетини, други предварително попълнени бюлетини пристигат с чували.Напоследък и с мадуровките.