Трети март на Радев може да "обърка сметките" при предсрочни избори

На това мнение са политолозите Петър Чолаков и Любомир Стефанов
10 мар 2024 17:37, Нели Христова
76
Трети март на Радев може да "обърка сметките" при предсрочни избори
Снимка: БГНЕС

При предсрочни парламентарни избори ще има възпроизвеждане и правителството отново ще е евроатлантическо. Но има вероятност и президентският проект Трети март са влезе в НС и да обърка сметките.

Този сценарии коментираха политолозите Петър Чолаков и Любомир Стефанов в интервю пред БНР.

"Гледайки електорално картината, при нови предсрочни парламентарни избори за 50-и парламент ще има възпроизвеждане на това, което е сега, ако не се появи нова политическа сила. Дотогава месеците може да се окажат достатъчни за "Трети март", това че са 3 месеца, са достатъчни за бърз старт на политическия проект, който вече е пуснат на вода. "Трети март" спокойно може да реализират проценти и да объркат сметките на всички", прогнозира Петър Чолаков.

Той коментира електорална картина, според "Алфа рисърч, ако изборите бяха края на февруари началото на март т. г. - 24 % ГЕРБ, 19 % За ДБПП.

"От гледна точка на чисто политическата ситуация в момента едно такова правителството остава и има голяма доза вероятност пак такова правителство. И оттук нататък остава външнополитическият фактор, който се оказва решаващ за тези формации да влязат и заедно да управляват с ДПС, е много валиден – войната в Украйна", каза Чолаков.

Той обясни, че "Възраждане отбелязват ръст  - към 13%,  БСП и ДПС са с по 10%, ИТН е са малко над 5%".

"Но казвам, че тези сметки могат да се объркат от нови играчи, зависи кога е хоризонтът за нови предсрочни парламентарни избори. За мен като избирател най-добрият вариант е да има евроатлантическо правителство България", допълни Чолаков.

Позицията му споделя и неговият колега Любомир Стефанов:  "Тези социологически изследвания не регистрират потенциал за нова партия. Ако се случи, би могла, само в един, единствен сценарии да обърка сметките и то е, ако се появи в къс период преди потенциални избори. Защото, ако трябва да се разказва обстоятелствено, тя няма да може да се напълни със съдържание. Това е феномен, който наблюдаваме доста често. Единствено къс старт преди изборите позволява някакво натрупване на буквално някакъв неориентиран електорат, който просто се премества, защото има нещо различно, без да е наясно какво е това различно – емоционално гласуване."  

Стефанов обясни този феномен с "функционалната грамотност за съжаление и култура на българските граждани са на критично ниски нива".

"Като се сложи и историческата ни неграмотност, става драматична картина.  Но в момента България няма нужда от нови избори. На път сме да завършим логическата рамка на 35 години преход , да  затворим онова, което си бяхме пожелали без да си го представим как ще го извървим този път. 35 години вървим да станем пълноправни членове на ЕС - Шенген и еврозона и само по този начин ще докажем, че сме интегрирани", обясни Любомир Стефанов.

"Големият въпрос е, как може да се прехвърли политическа легитимност и електорална тежест. 39% имат доверие в президента, 38% нямат. Как ще се прехвърли това доверие, да се кредитира един политически проект? Отговорът е, че много трудно се случва на практика. Разговарях с хора близки до президентството. Основният проблем е с лицата, какъв ще бъде етикетът и как ще бъде брандиран проектът. Патриотична ниша, гледайки образа на президента, по-скоро да, тогава обаче как ще се спогодят с формации като "Възраждане". Данните от изследванията не са оценили електоралните нагласи спрямо този проект", коментира Чолаков.

И допълни: "Когато вече има яснота, тогава знаем, че има лица като Стефка Костадинова, Петър Витанов. Но как ще се брандира – ляволиберален или нещо по-скоро агресивно в патриотарската ниша, да се заиграва със симпатиите към Русия".

Според Стефанов "донякъде публичната заявка и реалността се припокриват".

"ДПС търси електорално разширяване, за да излезе от техническата нища, в която се самолегитимирало и конституирало като господар и владетел.  От друга страна съм съгласен с Чолаков, че Пеевски преживява ренесанс и е на първа линия в НС, и крепи не само правителството, но прокара и конституционните промени. Пеевски е усмихнат, активен и ходи на работа, което означава, че има втори план на действие. За тази реанимация на ДПС със сигурност е той отговорен", коментира Любомир Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
16
 
2
 
! Отговори
Кене ff Мер тен преди 2 месеца
Ако партията ,,3 март,, обедини българите в анти НАТО посока,такава цветна революцийка ще спретна на Радев,че Майдана в Киев ще му се стори като детска игра за начинаещи! Не разбрахте ли,България е протекторат на САЩ и хората трябва да се примерят с това
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уж всички българи мразели сглобката от ПП-ДБ и ГЕРБ, а при едни нови избори ГЕРБ и ПП-ДБ отново са първа и втора партия и то с много повече гласове от другите партии. Как става това?
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съветниците на президента за нищо не стават или са в доларова зависимост. С този проект 3 март президента за 3-ти път ще изплиска лигеня! А потенциал има и то огромен! 70% от българите са недоволни от Борисов,Петков,Пеевски и останалите престъпници! Ако всичко бъде изпипано,както трябва,гарантирано мутрата,шишко и простото ще са пациенти на бай Ставри! Малък реванш за десетилетието в което се крадеше безнаказано,а хората мизерстваха! Дано около Радев има нови,адекватни хора,които да му подскажат
33
6
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 месеца
АМИ , ГЛАСУВАЙТЕ ЗА "ПУТИНСКА ДИКТАТУРА " С РУНДЮ И " БРАТСКАТА МОБИЛИЗАЦИЯ " ЗА УКРАЙНА ВИ Е В КЪРПА ВЪРЗАНА -----ШЕ УМИРАТЕ "ПО БРАТСКИ" В ОКОПИТЕ ОТ "ГЕРОЙСКА СМЪРТ"..ХА,ХА,ХААА....ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ , ЩЕ БЪДАТ ЩАСТЛИВИ И ГОРДИ!
32
10
 
5
 
! Отговори
Президент ахмак преди 2 месеца
Гласят му капан. Като зная ,колко му е къс фитила,като нищо ще клъвне за трети път! То приказката,че акъл под фуражка не расте май е вярно и Румборак не е изключение! Жалко за милионите българи,които за сетен път ще бъдат излъгани! Май наистина,че последния вариант за Върховенството на закона остава Путин,да не греша! Българите се уповават на един диктатор,защото демокрацията носи само злини и бедност сред обикновените хора
31
10
 
10
 
! Отговори
Пет преди 2 месеца
Колкото и да се напъва тоя шофьор на самолет, не става, защото дребно,зло, завистливо човече.
30
15
 
6
 
! Отговори
3-ТИ МАРТ преди 2 месеца
...Е НЕПРИГОДЕН ЗА "НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК".....НЯМА НУЖНАТА НАЦИОНАЛНА ПОПУЛЯРНОСТ И 60% ОТБЪЛГАРИТЕ НЕ ГО ЗАЧИТАТ ЗА ТАКЪВ!
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само да ви припомня понеже сте повечето късопаметни, ПП - продължаваме промяната на Радев, който още тогава се знаеше, че лобира за Русия та съберете 2 и 2!
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
3 март ще е ПП 3 след ПП и ПП 2 /бг въсхот/. ДБ са малък ГЕРБ Иванов беше даже министар на Лойко.
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не, партията му е васъстоятелна като и.д. презизент. Най-много да клъвне гласове от ПП ДБЛГБТ. Също от оня политически импотентен ТВ водещ. Правителствата на рундьо не са стока, знаем ги вече.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз му нямам доверие.Клекна за Ковид ваксините и докара кирчовците,но пък всичко е по добре от сглобката
25
4
 
8
 
! Отговори
Спиди Гонзалес преди 2 месеца
Имам чувството,че така наречените евро атлантици искат да ,,изпързалят" президента Радев! Всички прогнозират огромен успех на новия проект,само че....Само че президент Радев не бива да избързва! Всичко трябва да е изпипано и да не бъде ,,насаден на пачи яйца" ,както с Киро! Освен това му препоръчвам да минат американските избори,защото ако сега направи партията, ,,демократите" в САЩ ще му спретнат цветна революцийка! При Доналд Тръмп ситуацията ще е друга и сегашните Кире и Буцан ще са в немило
24
9
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 месеца
Рундю , като нищо ще затрие сегашната Опозиция ...ха,ха,ха.....натам отиват нещата!
23
1
 
6
 
! Отговори
Абе, преди 2 месеца
доста популисти у лево ще станат, за 30 години се видя че тия не само не могат да управляват, а и фалират държавата! Е малко акъл няма ли тоя народ, или само ще слуша политически клоуни! ?! Разбира се представени в добра светлина от платени медии!
22
6
 
5
 
! Отговори
Радев преди 2 месеца
е пълна руска ***, даже и Кори и Коце се прикриват донякъде, този въобще не се крие!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аде сега започва се ,сметките са ясни ,объркани че бъдат за ПП ,защото при избори ПП че има 8...9 %,)
20
8
 
3
 
! Отговори
СТАР НОМЕР ВЕЧЕ преди 2 месеца
ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА РУСОФОБА ГЕНОЦИДЕН АДОЛФ ХИТЛЕР благодарение на извратеняците червени деградирали от ТРЕТИ МАРТ............ПОРЕДНИЯТ ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ОМАГьСВАЩ ЦИРК заповядан от робовладелците за изпълнение от челвените им доброволни роби
19
12
 
7
 
! Отговори
Аксаков преди 2 месеца
,,Всеки успех на България, е удар с нож в сърцето на Русия!" По повод на Съединението то е казал! И днес е така, успеха на свободата е удар срещу Русия!
18
0
 
3
 
! Отговори
Попов преди 2 месеца
Тамън до редовните парламентарни избори кохортата на от 2-ри до 4-ти март ое повече ще изгладнее и ще укрепне!
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев е страхлив, е жена му може да направи нещо но тя е мега проста!