Георгиева: Важното е през 2025 г. България да влезе в еврозоната

Това е реалистично според управляващия директор на МВФ
12 мар 2024 11:30, Елка Василева
65
Георгиева: Важното е през 2025 г. България да влезе в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Не бих се фиксирала на датата, според мен важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната и това е реалистично. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на брифинг в София в отговор на журналистически въпрос реалистично ли е България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Още по темата
Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет, основателно, тъй като това е начин, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската икономика, да намалим разходите по транзакции в търговията и във финансовата сфера, за някои отрасли на икономиката да увеличим привлекателността на България и да сме по-привлекателни за прилив на инвестиции в страната, каза Георгиева.

По думите й всичко се прави, за да може България до края на тази година да посрещне всички показатели за членство в еврозоната. Според мен има добри условия страната да ги покрие до края на годината, което ще рече, че догодина по някое време тя може да бъде в еврозоната, каза още Кристалина Георгиева.

Ние препоръчваме българското правителство да бъде особено внимателно за тези инструменти, които са в техните ръце и оказват влияние на движението на цените не само за влизането в еврозоната, а защото, всички знаем, инфлацията е като данък върху доходите на хората и особено тежко се отразява на по-бедното население тук и навсякъде по света, каза управляващият директор на МВФ.

В отговор на въпрос как изглежда икономиката на страната, Кристалина Георгиева коментира, че на фона на света България изглежда добре. България съумя да задържи растежа в позитивна територия и миналата година, и тази година. За тази година прогнозите са около 2,7 процента, посочи тя и добави, че повече подробности по темата ще има на 19 март при приключването на експертната мисия на МВФ, която е на посещение у нас. В същото време инфлацията също слезе надолу. Очакваме до към края на годината да падне до към под 4 процента, каза още Георгиева.

България стои много добре, с изключение на инфлацията, което не  е наш проблем, не ние създадохме тази инфлация, отбеляза Георгиева и добави, че тя дойде от двата последователни шока - пандемията, която удари по движението на стоки и функционирането на световната икономика, и войната в Украйна, която за Европа, включително за България, остава значителен фактор, тъй като много силно повлия на цените на енергоносителите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Досега няма нито едно обяснение защо при многократно по-малки дългове и разхикения на страната, курсът на Лева спрямо Еврото не се е повишил.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никаква идя защо коментиращите мрънкат, щото така и не става ясно какви са им аргументите, само че не им харесва. Това последното го правят доста гръмогласно. Ако някой се жертва да изпара повече от две изречения ще е добре.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ са велика държава, като Бг ще сменя валутата си, защо не я смени с долар или английска лира, която е винаги стабилна и с висока стойност. Англосаксите имат стабилни валути въпреки всичко и ще са на върха, те ще изплуват. ЕС не е САЩ, даже Англия избяга от него, странно ли защо, защото мислят за бъдещето. Англичаните са хитри и умни политици и командват цял свят, те знаят какво правят, винаги ще са печеливш отбор.
15
3
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Важно е всички вие да се разкарате от България!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кристалинче, гледай си схемите и богатството! Ратайке на ГЕРБ. Добре че беше ГЕРБ та отиде и видя свят. Сега щеше да си си най-обикновена преподавателка в УНСС. На тия им е лесно - богаташи, не ги бърка еврото, имат си милиони кюлчета, вай да си е на българския беден народ.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За кой е важно за теб , Урсула и слугите на посолството или за българите щото последните не го искат това евро
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За мен определено не е важно !
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За кого е важно?
10
2
 
10
 
! Отговори
75 преди 2 месеца
Нацисти, преди 85 години,със сила искаха да превземат Европа и Русия,не станало,сега Евросъюза, взимат държавите със евра,добре измислено,даваш хартия и целите държави,Под контрол.Швеция, Швейцария, ингланд,не сменят парите, Полша също.продажници сменят.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Очаквайте леко увеличение на банковите такси защото трябва да покрия загубата на приход от въпросните трансакции
8
1
 
6
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 месеца
След сагмар и валдезар го закъсхте здраво... :)))
7
2
 
20
 
! Отговори
Не мислят политиците преди 2 месеца
АНГЛИЯ ОТХВЪРЛИ ЕВРОТО, ЩОТО ЗНАЕШЕ КАКВИ ЩЕ СА ПОСЛЕДСТВИЯ, ЕДНА БОГАТА И СИЛНА ИКОНОМИКА МИСЛИ, А НИЕ СЛУГИТЕ, ПРОДАЖНИЦИТЕ НА ЕС, ДА СЕ НАБУТАМЕ ИЗМЕЖДУ ШАМАРИТЕ! Вие знаете ли какво ще, ако се въведе еврото - цените ще хвръкнат десет пъти нагоре! Ако сега олието е 6 евро, тогава ще стане 20 евро! Още по-бедни ще станем, ще настане ужас! Престъпност за оцеляване!
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важно за кого? За обикновения човек, който е 90% от населението, важни са съвсем други неща. А еврозоната не е въобще важна!!! Дали ще взима 1000 лева или 500 евро, е абсолютно все едно. И то при положение, че ги няма негативите, които със сигурност ще се появят!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като намалите разходите по трансакциите цените ще паднат ли
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сталинка нищо ли не каза за Споделения Европейски Дълг? Германската банка още ли изкупува лудо португалски и италиански дългови книжа за да крепи тая пирамида наречена еврозона да не падне?!?!?!? :D :D :D
3
2
 
24
 
! Отговори
Вън от ЕС и НАТО преди 2 месеца
Не како Сталинке, това въобще не е важно.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Aйge нeмa нyжga...
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама сигурни ли сме че искаме после да не мрънкаме че никой не ни е питал както винаги