Ще има ли развръзка в 12 ч. - ново правителство или избори?

Очаква се финализиране на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
19 мар 2024 08:03, Елка Василева
151
Ще има ли развръзка в 12 ч. - ново правителство или избори?
Снимка: архив, БГНЕС

Очаква се преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" да продължат и днес. От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха вчера, че на 19 март преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 ч., а кандидатът за министър-председател Мария Габриел ще отиде същия ден при президента Румен Радев с окончателното решение.

Още по темата
И двете парламентарни сили заявиха вече, че съставът на кабинета и споразумението трябва да са в пакет.

Вчера държавният глава връчи на Габриел първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  На „Дондуков“ 2 кандидатът за министър-председател  на ГЕРБ-СДС пристигна заедно с премиера в оставка Николай Денков(ПП-ДБ). Преди това двата преговорни екипа се срещнаха в парламента.

Габриел заяви, че се надява преговорите да бъдат финализирани през следващите 24 часа (които текат от понеделник, след получаването на мандата), като за нея  седем дни за преговори, каквато възможност дава конституционната процедура, са много.Тя уточни, че с ПП-ДБ нямат различия за реформите, те са свързани със съдебната система, борбата с корупцията, регулаторите. И приоритетите, и реформите, и Министерският съвет вървят ръка за ръка, убедена е кандидатът за премиер. Ние ще подпишем споразумението, имаме нужда нещата да бъдат изговорени, преговорите продължават, за да стане ясно, че се върви в пакет – споразумение и състав на правителството, поясни пред журналисти Мария Габриел.

Вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано, ако трябва, ще доуточним още текстовете и можем да погледнем и състава на правителството, обясни и Николай Денков.

По думите му разбирането на ПП-ДБ е, че споразумението и съставът на правителство трябва да бъдат подписани заедно. "Това, което мога да кажа, е, че сутринта, това, което беше представено като проектосъстав, на кабинет от ГЕРБ-СДС, ние го виждаме за първи път. В този вид то за нас е неприемливо, така че тепърва ще обсъждаме и този списък", уточни премиерът в оставка по повод медийни публикации с евентуалния състав на Министерския съвет, предложен от  първата политическа сила.

В неделя двете формации късно вечерта дадоха поотделно брифинг за медиите. ГЕРБ-СДС поискаха до връчването на мандата в понеделник ПП-ДБ да кажат ясно дали са съгласни да споделят властта  като условие разговорите да продължат.

Призовавам Мария Габриел и Бойко Борисов да довършим споразумението. Да не вкарваме държавата в криза. И хората, и партиите не искат. Можем да продължим реформите, апелира тогава съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избори!
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тагарев има задача да ни вкара във войната с Русия. Задачата е в изпълнение и някой пречи на мисията на мисионера на войната Тагарев да я довърши. Тагарев е украинският агент на Зеленски в българското правителство. Зеленски не позволява на "Промяната към фашизъм" да прекъсне оперативната дейност на украинския агент Тагарев.
123
1
 
7
 
! Отговори
#126 преди 1 месец
До Анонимен 126 Вие русофоб ли сте?
122
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе ей отворко! Я да престанеш вече с твоите фалшиви фронтови комюникета! Я марш към Белгород, докато украинците не са го унищожили съвсем!
121
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Резултати от ракетния удар на ВС на РФ по казармите на киевската хунта в Николаев на 18 март 2022 г. Съдейки по снимката, публикувана от киевският наркокартел, в резултат на удара са загинали 86 зомбакнацистишена.
120
2
 
14
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Прави впечатление, че в запорожското направление загубите на оператори на FPV дронове от страна на киевският наркокартел в района на Гуляй-Поле и Пятихатки са се увеличили значително. В повечето случаи поражението става с авиобомби ФАБ с УМПК, което предполага създаването на работещ и универсален механизъм за търсене/унищожаване на екипажи на FPV дронове.
119
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Между Работино и Вербовое ВС на РФ се доближиха до образуването на втори огневи чувал (първият остава в самото село Работино, както и на запад и изток от него). В същото време зомбакнацистишена започна да използва голям брой САУ по участъка на шосе N-08 Бориспол - Мариупол. Тяхната дейност е спряна от използването на нощни версии на баражиращите боеприпаси Ланцет и удари по бази и местостоянки в Ореховое, откъдето техниката на киевската хунта излиза на огневи мисии.
118
2
 
14
 
! Отговори
3 преди 1 месец
В Тоненькое: Зомбитата на киевският наркокартел бавно, отстъпват от северния и южния фланг, но западната част на н.м. все още не е под контрола на ВС на РФ. Любопитно е, че по отношение на плътността на разполагане на зомбитата на киевската хунта от н.м. Нетайлово и Первомайское до н.м. Очеретино, ситуацията постепенно започва да прилича на Артьомовската месомелачка през първите й седмици. В същото време зомбакнацистишена, с помощта на резервите, не се отказва от опитите си да отвоюва позиции северно от коксхима, от дясната страна на жп линията, покрай която са окопани ВС на РФ.
117
2
 
14
 
! Отговори
2 преди 1 месец
В Бердичи ситуацията постепенно се усложнява. Пристигащите резерви на киевският наркокартел, по-специално частите на 407-а дивизия за специални операции, влязоха в боевете, но след пускането на ТОС-овете на ВС на РФ и последвалия въздушен удар, те не само загубиха около рота убити и ранени, но също така загубиха оборудвани позиции между Бердичи и Новобахмутовка.Киевската хунта регистрира тежки загуби по ул.Казберов когато ВС на РФ ги удари с РСЗО, по време на опита им да използват изоставеното летище за десант с бойните машини на пехотата M2 Bradley на 47-а бригада.
116
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Орловка - Тоненкое - Бердичи. В Орловка ВС на РФ продължава с натискът в западната част, където са разположени опорници на зомбираната по натовски стандарт биомаса, разделящи н.м. и две шосета - към Уманское на запад и Семьоновка на север. Очевидно 61-ва и 110-а механизирана пехотна бригада на киевската хунта имат за задача да забавят максимално ВС на РФ до подготовката на позиции по маршрута към Уманское и Новоселовка Первая. Все още няма причини за незабавно отстъпление: украинските резерви се прехвърлят в този район.
115
1
 
11
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Като цяло, заслужава да се отбележи, че интензивността на военните действия в тази посока постепенно нараства.
114
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Маринка - Курахово. След като ВС на РФ освободи н.м.Победа и постепенно прехвърли бойните действия на запад, в района на Георгиевка и Максимиляновка, зомбитата на киевската хунта започнаха да укрепват потенциално опасното направление. Предполага се, че около н.м.Курахово е предислоцирана 129-а ОРБ, а 124-та ТрО бригада и 46-та отделна бригада са подсилени. Въпреки това ВС на РФ постепенно се вклиняват в отбраната на зомбитата в Георгиевка, а също така разрежда отбраната им на запад, при Максимиляновка и около Кураховския водоем.
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Огневи чувал край Работино и настъплението край Орловка и Бердичи: ситуацията на фронта на 18 март. След кратка пауза военните действия се активизираха почти по цялата фронтова линия. Постепенно се появяват признаци на възстановяване дори в тези райони, където интензивността на военните действия намаляваше през последните няколко седмици.
112
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Полша отчетоха милиони загуби сред зомбитата на киевският наркокаретл. "Вярвам, че украинските загуби трябва да се броят в милиони, а не в стотици хиляди. Няма резерви в тази държава, няма с кого да воюва. Украйна губи тази война в много, много драматична ситуация", каза бившият началник на Генералния щаб на полската армия генерал Раймунд Анджейчак.
111
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"От началото на тази година за 77 дни самолетите на руските въздушно-космически сили са хвърлили над 3500 авиационни бомби върху украински позиции, което е 16 пъти повече от 2023 г.", каза заместник-министърът на отбраната на киевската хунта Иван Гаврилюк. Русия напомня на украинския служител, че безкрайността не е границата и ФАБ никога няма да свършат, точно както УМПК към тях.
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сГРОБка ще има......трябва да се отчете вярност към посолството!
109
0
 
6
 
! Отговори
gogo преди 1 месец
Като гледам гордата стъпка на сачевата ми е все тая - ще го духаме
108
1
 
9
 
! Отговори
Далай Лама преди 1 месец
Тъжната реалност - договарят се да управляват държавата най- некадърните непрофесионалисти, най-корумпираните, най-бездарните, най-наглите! А при този *** се изреждат всякакви отпадъци - американския посланик, Мустафа Карадайъ , украински попове и явни шпиони на всякакви държави.....!!! Какъв е този цирк с държавата ми ??? Кой ни управкява ???? И защо позволяваме тази идиотия ???
107
0
 
8
 
! Отговори
ШАРЛАТАНИТЕ ВЪН! преди 1 месец
ДЕВЕТ МЕСЕЦА ПП НАПРАВИ КАКВОТО МОЖЕ - НИЩО, ДА СИ ХОДЯТ ВЕЧЕ!
106
1
 
14
 
! Отговори
ЦИРК преди 1 месец
Циркът продължава. до 12:00 часа! Сглобка-2 ще има. Те нямат друг избор - защото са ИЗПЪЛНИТЕЛИ. Инак за пред народа яко се имитира работа.