Кабинетът отпусна 49 млн. лв. за заплати в БАН

С отпуснатите средства ще се стимулира изследователска дейност
20 мар 2024 14:40, Инна Ангелова
41
Кабинетът отпусна 49 млн. лв. за заплати в БАН
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри допълнителни 49 000 000 лв. за увеличение на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши училища .

Благодарение на финансирането ще се увеличат възнагражденията на 2 271 представители на академичния състав на БАН и 12 070 представители на академичния състав в 33 държавни висши училища. Одобрените средства са част от усилията, които държавата полага за развитието на научноизследователския сектор и академичния състав и са свързани и с подобряването на качеството, резултатността и ползите от изградения научен и експертен потенциал на страната.

Средствата за повишаване на заплатите ще позволят да бъдат привлечени изследователи, да се стимулира качеството на публикационната и издателската дейност, както и на научната експертиза в помощ на държавните институции.

Очакваният резултат от увеличението им е учените бъдат мотивирани да въвеждат нови методи на преподаване, базирани на усвояване на компетентности, както и да се насърчават на повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе и до развитие на академичния състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: банученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
До 33 и 34 преди 1 месец
Навсякъде ги има такива, защо си мислите, че са само в БАН? И в нашия Институт се вихри най-*** същество на курса. С наглост и хитрост стигна до доцент, 20 човека работят за нея и я пишат в статиите си. Аз още съм главен асистент, но не ми пука. Работя за себе си.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В N35 замениха със звездички названието на нещо, направено от гума и предназначено за обуване вместо обувка.
32
0
 
0
 
! Отговори
Как да одобря ... преди 1 месец
И след няколко месеца тази се яви на кандидатдокторантски конкурс и разбира се го спечели. Докато аз работех като обикновен специлист и правех свободна докторантура - на самостоятелна подготовка, един от водещите учени в нашия институт написа дисертацията на тази неумна женица, бяха го определили за неин научен ръководител. Защити дисертация преди мен, а след като защитих и аз трябваше да слугувам и на нея, и на още две роднини на професори. Заради наглостта им по конкретен повод напуснах БАН.
31
0
 
0
 
! Отговори
Как да одобря това? преди 1 месец
В първи и втори курс имахме състудентка момиче за подигравка. Хем беше обратното на остра - ама като ***, хем чудо правеше да се ожени за софиянец и мнозина се възползваха за по веднъж-два пъти креватна гимнастика. После тази изостана. Мислех, че се е отказала от следването, което беше непосилно за нивото на интелекта й. Но няколко години след като постъпих в БАН я назначиха и тази в моя институт, едва ли не с фойерверки, като снаха на професор от съседен институт. И след няколко месеца същата
30
0
 
1
 
! Отговори
Хайде на бас преди 1 месец
Изрично се казва, че допълнителните пари за увеличаване на заплатите на преподаватели, ще отидат само в държавните висши училища. Хайде да се хванем на бас, че колегите им от частните ВУЗ-ове ще ревнат, че са дискриминирани и затова най-късно догодина ще повишат и техните заплати. Но откъде да вземат пари за това? Ако вдигнат таксите, ще загубят част от студентите си. Затова ще разчитат на повишаване на държавната субсидия, която абсолютно неправомерно получават. Тоест, пак от нашия залък.
29
0
 
3
 
! Отговори
Абсурдистан!!! преди 1 месец
Софийският кмет орязва 50% от парите за здраве и за детски ясли, правителството отпуска допълнителни 49 МИЛИОНА лева за увеличаване на заплатите на хрантутниците връзкари, настанени на топли местенца в паразитната институция БАН!
28
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Денко гледа да ни занули тотално преди да си иде у австрия
27
0
 
3
 
! Отговори
@ преди 1 месец
затова "великите" учени и изследователи имат предложение да се ликвидира хомеопатията..
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ли работите в последните си дни? Да раздавате пари. Днес на БАН.Утре на полиция и военни. А хазната от какво ще се пълни? Признайте,че вдигате данъците. Асен да не лъже.
25
3
 
4
 
! Отговори
БАН преди 1 месец
Кое е БАН?Какво са направили?
24
4
 
0
 
! Отговори
до елементарен 25 преди 1 месец
то и в теб влиза храна и излиза ясно какво само, ама живуркаш още, нали? избираш случайници, и после беснееш клавиатурно, кой знае на каква синекурна службица си и ти.
23
2
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 1 месец
като всяко правителство "разпределят излишъка" и като се появи следващото - "ми те предните не са ни оставили ник'ви пари". за първи път ли четеш за тази практика? предният "редовен" кабинет така 'фърли 1 милиард и 600 милиона, последният буци-кабинет - 3,5 млрд. 300 млн беше сметката на последния служебен кабинет. и те така те.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите не са само за учените в БАНм които са около 2 000 човека, По-голямата част от парите са за Преподавателите в Университетите, които са над 12 000 човека. Така че заглавието трябва да се промени
21
7
 
7
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
В БАН само влизат средства но нищо не излиза от там за съжаление. Не знам какво вършат там изобщо освен прогнозата за времето дето я копират отвън?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя кабинет в оставка от къде ги копа тия пари, да идем и ние да си вземем малко, че тоя беднотия не се вече търпи. Ей така си ги раздават паричките събирани от мизерният народ и после заемчета взимат и ни закопават още по дълбоко. Оставка на оставката и никога повече подобни на власт.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарят академик така подсигурява собствената си бъдеща по-висока заплата, понеже видя, че седянката май върви към разваляне..
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва допълнително изследване на сaпyна и мехурчетата от сaпyн!
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Науката има нужда от финансиране!
16
2
 
9
 
! Отговори
От къде накъде? преди 1 месец
Защо вдигат заплатите само на академичния състав в БАН? За хората, които са извън тези среди пояснявам, че с това определение се обозначават научните длъжности - асистент, доцент, професор. Денков не знае ли каква работа вършат висшистите от научно-помощния персонал? Не знае ли, че на техен гръб е по-голямата част от изследователската дейност, а в свободното си време пишат дисертации на самостоятелна подготовка,защото редовните докторантури със стипендия и научен ръководител са за връзкарчетата?
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямо крадене пада.