Кабинетът отпусна 49 млн. лв. за заплати в БАН

С отпуснатите средства ще се стимулира изследователска дейност
20 мар 2024 14:40, Инна Ангелова
41
Кабинетът отпусна 49 млн. лв. за заплати в БАН
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри допълнителни 49 000 000 лв. за увеличение на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши училища .

Благодарение на финансирането ще се увеличат възнагражденията на 2 271 представители на академичния състав на БАН и 12 070 представители на академичния състав в 33 държавни висши училища. Одобрените средства са част от усилията, които държавата полага за развитието на научноизследователския сектор и академичния състав и са свързани и с подобряването на качеството, резултатността и ползите от изградения научен и експертен потенциал на страната.

Средствата за повишаване на заплатите ще позволят да бъдат привлечени изследователи, да се стимулира качеството на публикационната и издателската дейност, както и на научната експертиза в помощ на държавните институции.

Очакваният резултат от увеличението им е учените бъдат мотивирани да въвеждат нови методи на преподаване, базирани на усвояване на компетентности, както и да се насърчават на повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе и до развитие на академичния състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: БАНученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алооо, нали сте в оставка, бре? Какво е това раздаване на чували с пари? Кой ще ги връща????
13
3
 
18
 
! Отговори
Ще е престъпление преди 1 месец
с парите на данъкоплатците да бъдат увеличени възнагражденията на лентяите, настанени на хранилка в БАН благодарение на връзките и роднинствата си.
12
1
 
10
 
! Отговори
Адмирирам преди 1 месец
вдигането на заплатите на университетските преподаватели, но само ако това се отнася за държавните ни висши учебни заведения. Най-енергично протестирам срещу това, с пари от държавния бюджет да се субсидират частни университети и колежи!
11
2
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
Давай Денко, раздавай! На партията два имота в София, а на колегите от БАН увеличение на заплатата. Ами ха да им е честито! Пък за останалите... ще има, обаче след ротацията ако изобщо има ротация, хаха.
10
2
 
12
 
! Отговори
Ще аплодирам това преди 1 месец
отпускане на милиони, ако то беше предназначено САМО за стимулиране на изследователската дейност, но не по нашия тертип. По света обявяват конкурс за изследване по някаква тема и финансират онзи, който представи най-рационален проект. Докато работи по проекта, той има топ-възнаграждение. Приключи ли проектът, свободен е да си търси работа на трудовата борса или да кандидатства за финансиране да друг проект. В БАН "СВОИ ХОРА" СА АБОНИРАНИ ЗА ЗАПЛАТИ. На какво отгоре ще им вдигат тези заплати?
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия пари нали от хората идват. Как така се определя коя група е по-важна от друга. Кой ще плаща сметката после. По-добре постна пица, отколкото дългова спирала и аржентински сценарий. Не виждате явното, но при спад на икономиката бързо ще лъсне суровата действителност. Бийте сега минусите от хранилката:))
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, сурикат, аре пали и пътувай от тука бе
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей големо изследване ще падне, ша изследват Гръцко, Турско и Италианското средиземноморие, както и качествата на хотелското им настаняване.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Академика се връща в БАН и си подсигури заплатата..... БРАВО !
5
2
 
14
 
! Отговори
Хмм... преди 1 месец
Раздаваш на колегите си от БАН, нали Денко? Пък другите кучета ги яли тъй ли бе г-н химичен?
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво стана, нали без реформи няма пари а те раздават ли раздават на калпак по комунистически приом, ала-бала на макс!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
49 млн. в кофата ,това БАН,БНТ,БНБ,БНР,БАБХ все ненужни институции с тях и без тях все тая, ето например БНТ имат 10 телевизии те ФОКС нямат толкова.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Раздават само на техно хора и фирми. БАН прилича на пазара за зеленчук само че са фирми дават имоти под наем.
1
9
 
4
 
! Отговори
Сачева преди 1 месец
Яжте ми сливата сиренясалата крепостни селяни, с Банкята ще ви лашкаме до последно, щото сте просто племе