61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо

21% смятат, че ще се задълбочи политическата криза
27 мар 2024 07:00, Нели Христова
280
61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо
Снимка: БГНЕС

За голямото мнозинство от българите нови избори няма да променят нищо. Това показват данните от допитване, проведено от "Галъп" за БНТ.

За 61% няма да се промени нищо, ако отидем на нови избори.

Почти всеки пети или 21% смятат, че предсрочният вот само ще задълбочи политическата криза. Едва 15% са на мнение, че те ще доведат до разрешаване на кризата.

3% са отговорили с не знам.

Президентът Румен Радев ще връчи втори мандат за съставяне на правителство на втората по големина политическа сила в 49-то Народно събрание „Продължаваме промяната-Демократична България“, но с минимален шанс тя да го реализира, предаде репортер на БГНЕС.

След като парламентът гласува край на мандата на Мария Габриел вероятността за сформиране на правителство става все по-малка и по-малка, а предсрочните парламентарни избори се очертават да се проведат с европейските или в близост до тях.

Първият мандат беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се е съгласил с всички искания на своите партньори, включително оставането на Асен Василев, Тодор Тагарев и Румен Радев на постовете, които са заемали, но допълнителното искане за отстраняване на вътрешния министър е преляло чашата на неговото търпение, както и опитите за оказването на натиск, включително по линия на външни фактори. „Много исках да има правителство. До последния момент ПП-ДБ бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт. Два пъти Мария Габриел отива и им казва, че счупват всичко… Така официално взехме решение да защитим институциите, хората, демокрацията. Сега ПП-ДБ имат огромен шанс“, заяви Борисов.

ПП-ДБ искат да реализират втория мандат като национален с ГЕРБ. Поканата беше отправена от парламентарната трибуна от Атанас Атанасов, един от лидерите на коалицията ПП-ДБ.

Той заяви, че поста на премиер ще бъде даден на ГЕРБ-СДС. Става дума за взаимноприемлива кандидатура. Министрите ще бъдат досегашните, „доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление и в проектоспоразумението“. Структурата на МС съвет също ще се запази. Атанасов уточни, че не става дума за преговори. „Това предложение е израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди 9 месеца. Имаме конституционен, политически и граждански дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори“, разясняват от ПП-ДБ. В случай че получат отказ, ПП-ДБ ще върнат мандата неизпълнен.

От партията на Борисов официално отговориха на предложението за общ, национален мандат така: „Няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България“.

В отговора си те припомнят цялата хронология на преговорите за ротацията, от която става ясно, че ПП-ДБ са „взривили крехкото равновесие“ и са „потъпкали доверието“, което двете коалиции са се опитали да изградят помежду си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички на избори! Ако искаме да ни има.
35
2
 
12
 
! Отговори
Индиректно казвате преди 1 месец
,,Не гласувайте".Защо?Защо не искате да просперираме?Защо се заигравате с простотията?На простия човек това му трябва-,,щом вестниците пишат,че хората не искат да гласуват, аз за какво да ходя?"А тя-простотиятя ,съвсем не е малък процент.И върху това наследство трябваше да се работи тези тридесет години.
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ-СДС трябва да се мобилизира за изборите, в национален мащаб, както никога досега. Тогава всичко ще си дойде на мястото. ДПС имат твърд електорат. Време е да изчистим България от тумора ПП,ДБ. Да върнем демокрацията, парламентаризма и нормалния тон в политиката, които ПП,ДБ погазиха. За просперитет и сигурност на гражданите.
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
много неща ще се променят след изборите то за това ни обясняват как нищо нямало да се промени и айде не гласувайте
32
4
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До докато не се намери 8 Как ще излезем от ЕС и НАТО ? Какви ги плещиш ? Оставаме голи на пушка. Без армия и помощи от ЕС .На Турция ли да разчитаме ?
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
30 Тебе, кой те пита?
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро просто и Кокорчо трябва да бъдат освидетелствани при психиатър. Те са отровна зараза за политиката в държавата.
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
27 Пропусна най важното,да Не гласуваме повече за ГЕРБ!-:)
28
15
 
3
 
! Отговори
човек преди 1 месец
Само ПП и Да,България искат промяна в съдебната система и съд за виновните досега. Тиквата-не желае нищо, освен да остане жив и да дърпа конците,заедно с Доган и Нинова. Копейкин иска да печели европари и субсидии, но да облизва путин. А пък мумията....тя просто си е една мумия....
27
2
 
17
 
! Отговори
Така е ! преди 1 месец
Казаха платените социолози, а населението е на друго мнение
26
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ-СДС трябва да се мобилизира за изборите, в национален мащаб, както никога досега. Тогава всичко ще си дойде на мястото. ДПС имат твърд електорат. Време е да изчистим България от тумора ПП,ДБ. Да върнем демокрацията, парламентаризма и нормалния тон в политиката, които ПП,ДБ поразиха. За просперитет и сигурност на гражданите.
25
10
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
До Анонимен 7 За какво референдум ? ЕС , НАТО,Еврозонатата , Шенген , всичко си е на място. Няма да играем по гайдата на Костадинов .
24
6
 
7
 
! Отговори
ХараКиро преди 1 месец
Викам, направо да гласуваме за Байдън!Нали и без тва сме си като щат на Америка...
23
2
 
16
 
! Отговори
BlackMetal преди 1 месец
Разбира се, че българите са убедени, че нищо няма да се промени, след като същите 61% ще отидат за гъби в изборния ден. И как великият българин не разбра за всичките тези години, че с мижави изборна активност, никога няма да има промяна? Аз съм твърдо убеден, че ако 61% отидат и гласуват, никога повече няма да чуете за ГЕРБКП, ППДеБъ и прочее "поли'чески" партии. Ако има 61% гласували, дали ще са същите резултати? Като не гласувате, се сърдете на себе си! Българинът е дръвник!
22
2
 
3
 
! Отговори
До осем Не на ЕС преди 1 месец
Има такава ПАРТИЯ "Не на ЕС и НАТО", но кой да прочете списъкът със всички партии, и миналата година се явиха на изборите.
21
2
 
7
 
! Отговори
тъй.....тъй преди 1 месец
И с онези които не са питани или участвали в анкета, стават минимум 81 процентите.
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента по БНТ 1 върви репортаж, че в Мелник !!!! няма нито аптечен пункт, нито постоянно медицинско лице. Ей това ви е пазарната икономика. Не е ли показателно за отвращаващото ниво на състояние на управление на обществото?
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде махайте Кукубенд парламент и обявете държавен неутралитет във войната, като Швейцария. И се управлявайте без Кукубенд парламент, с пряка демокрация, като Швейцария.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тове е пропаганда и манипулация и не е вярно. На следващи избори ПП ще са под 15 процента, може дори и по-малко. Много се изложиха - пълни аматьори, които не заслужават да управляват. Ще има преразпределение на гласовете за добро или лошо. Копейкин ще има по-висок резултат от преди. Дъпъсъ-то също. Боко си запазва резултата. Славун може малко повече да вземе заради безизходицата на хората (+1-2 процента).На предсточщите избори няма да влезнат нови формации.
17
5
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Изборите ще бъдат край за измамниците и далаверджийте от ПП-ДБ.Държава с съмнителни икономически хватки не се управлява.Има икономически закони.