Русия удари енергийната система в Южна Украйна

Нанесени са щети в Одеска област
10 апр 2024 18:53, Александър Попов
58
Русия удари енергийната система в Южна Украйна
Снимка: БГНЕС

Руски атаки с ракети и дронове нанесоха днес щети на украински енергийни съоръжения в черноморската Одеска област и близкия град Николаев, поддържайки натиска върху увредената електроенергийна мрежа на страната, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Русия, която е взела под прицел украинските комунални услуги от началото на двегодишната война, засили въздушните си атаки срещу енергийната система на Украйна миналия месец, като унищожи най-малко осем електроцентрали и няколко десетки подстанции.

Украинският мрежов оператор каза, че днешните атаки са причинили аварийни прекъсвания на тока в Николаевска и Херсонска област. Министерството на енергетиката съобщи, че спирането на електрозахранването е засегнало над 400 000 потребители, но по-късно то е било възстановено за повечето от тях.

Военновъздушните сили съобщиха, че Русия е изстреляла срещу Украйна 17 дрона и три ракети при последните си нападения през нощта и че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 14 дрона и две от ракетите.

Ударите по Одеска област бяха насочени към критична и логистична инфраструктура, каза областният управител Олег Кипер. Той не съобщи кое е  авариралото енергийно съоръжение. Държавната украинска железница съобщи, че двама нейни служители са били ранени при атаката.

Военните съобщиха, че енергийна инфраструктура в южния град Николаев е повредена и захранването е прекъснато за няколко часа. Няма жертви./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: войната в Украйна
Още от Политика
Денков пред "Политико": Руското влияние никога не е изчезвало
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Альоо преди 2 седмици
Напишете и някой ред за това какво се е случило с най голямото украинско газохранилище!
41
0
 
7
 
! Отговори
Енергийната преди 2 седмици
структура им е само един от проблемите. В момента основния проблем на укросите е Часов Яр. Вече е обграден от три стрни и скоро ще обявят поредната "малоаважна" победа за руснаците. Като падне Часов Яр заминава Донбас.
40
0
 
1
 
! Отговори
Юлиян преди 2 седмици
..И накрая,къде сме ние?Какво и как трябва да направим,за да не сме вечно"капо"(валат),както при всяко световно пренареждане на граници,територии и сфери на влияние?Сляпото,крайно взимане на страна в"ритането на атовете" в двете световни войни ни отреждаше ролята на"бедните магарета".Ще ни стигне ли разумът,мъдростта да избегнем този път катастрофата?"Един път стомна за вода,два пъти...".Идва третият.Ще я опазим ли този път???
39
0
 
2
 
! Отговори
Юлиян преди 2 седмици
...вече спряха да плащат.Наесен Тръмп ще каже: "който иска защита да плаща" и тогава леко и неусетно разходите за войната(защитата) ще се поемат от всички нас,а печалбите ще отидат само и единствено в ръцете на оръжейното лоби в САЩ.Русия ще си върне по един или друг начин"вересиите" харизани от Ленин и Хрушчов на Украйна,ще постигне целите си и така ще оправдае разходите си за войната,а "минусите",загубите ще останат,както се очертава за вече маргинализирана та,опоскана Европа.
38
0
 
4
 
! Отговори
Юлиян преди 2 седмици
"САЩ предадоха Украйна през2014г..."."Предадоха я" много по-рано,ако изобщо може да се каже така.Те изобщо не са и мислили да я "крепят" винаги и с цената на всичко.Украйна за САЩ и НАТО винаги е била само средство да се навреди на Русия и да се оправдаят многомилиардните разходи за въоръжение и съответно печалби за военнопромишления комплекс на САЩ.Разходите ще ги плаща обикновеният данъкоплатец в Америка,а оттук нататък най-вече европейците,независимо искат или не.САЩ по една или друга причина
37
2
 
1
 
! Отговори
Без паника, моля ! преди 2 седмици
Байдън като вицепрезидент и Барак Обама като президент ПРЕДАДОХА УКРАЙНА ПРЕЗ 2014 ! САЩ И АНГЛИЯ УЖ БЯХА ГАРАНТИ ЗА УКРАЙНА, НЕ СИ ИЗПЪЛНИХА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ УКРАЙНА ! СЛЕД КАТО ЗАДЪЛЖИХА УКРАЙНА ДА СИ ПРЕДАДЕ ЯДРЕНИЯ АРСЕНАЛ И СТРАТЕГИЧЕСКАТА АВИАЦИЯ НА РУСИЯ ! ТРЪМП ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ 2024 И ЩЕ РАЗЧИСТВА СМЕТКИ С КИТАЙ И РУСИЯ ЗАРАДИ НАМЕСАТА ИМ В ИЗБОРИТЕ В САЩ ПРЕЗ 2020 ! ДОТОГАВА УКРАЙНА ЩЕ ИЗДЪРЖИ !
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 13: Украйна да клекне на Русия? Ми шмъркански със закон забрани преговорите с Русия.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Емиии. Русия се построила системата и ще си я бута какво да направим ние?
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато ЕвроПендерунгелите правят Прайдове и Санкции Русия взе територия колкото Австрия, Холандия и България и смаза ЕвроПЛГБТпитеците хахахах Територия пълна с ъс стратегически ресурси, които демократичният запад искаше да завземе и експлотира в замяна на ХОМОценности! Браво на Путин!!! Ние да му мислим -разграбиха ни всичко взеха ни златото и в замяна ни дадоха страпони и банани!
33
8
 
1
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Копейките така или иначе нищо не печелят.
32
0
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Азов-ците са като нашите левскари - комплексирани гейове, дет са смели само като ходят с техните си хомо-дружинки. Инак бягат, в най-добрия случай без да са преоблечени като баби, както бягаха в Мариупол.
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не виждат какво печелят копейките от цялата работа. Ако Раша спечели, вече няма да има нужда от тези черноработници да *** по форумите в нейна защита.ългария ще си остане в ЕС и НАТО. Костя да е управляващ никога, нито Възраждане някога ще първа власт когато у да било. Неграмотните ще продължат да са неудачници. Еврото ще национална валута. Както казва батко ви Шекспир "Напразни усилия на любовта" и "Много шум за нищо".
30
3
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Дано има гръмнати много натовски оръжия и НАТО-вци!
29
4
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Каквото повикало - такова се обадило. След като укрите гърмят по петролните рафинерии на руснаците , руснаците ще им дръпнат шалтера и ще стоят на тъмно . Крайно време е Зелката да послуша папата и да седне да преговаря,защото никак не е хуманно невинни хора и от двете воюващи страни да страдат заради твърдоглавието на напушения.
28
3
 
2
 
! Отговори
? преди 2 седмици
До до ? Каквато и да е причината си поддържат "българщината" и не наричат държавата в която са "Майка", за разлика от някои "българи", които наричат Русия така!
27
2
 
3
 
! Отговори
до ? преди 2 седмици
""""Където и да са емигрирали тези българи, са го направили не да се спасява, а за по- добро заплащане и по- добър живот""""" ------- Не виждаш ли противоречието на това което си написал - "напуснаха Бг за по-добро заплащане и по добър живот", как ти се струва, това не е ли Спасение от безизходицата, безпаричието, безперспективноста водещи до отчаяние? Кой нормален човек ще напусне държавата си, семейството си, домът си, близките си, приятелите си без крайно основателна причина?
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най вероятно е така номер 32! То нали " тоалетни чинии" бяха се насочили руските танкове в Украйна? Че и от " перални", са " Използвали" руснаците части за " ракетите" си? Начетохме се 2 години на Глупостите,на Западната пропаганда! 2 години по късно се оказва,че Руснаците си Плащат Подобаващо и външният си дълг! И имат всичко Нужно за Реална война! Е кой Лъже Европееца??? Определено не Русия!-:)
25
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аха та да можете кАпейковците да пишете (и то неграмотно) лозунгите на тоталитаризма когато бяхме под колхозническа окупация ли ве?
24
6
 
5
 
! Отговори
? преди 2 седмици
До до ? Където и да са емигрирали тези българи, са го направили не да се спасяват/ спасяваш се от война/ а за по- добро заплащане и по- добър живот! Там , където са емигрирали са създали български културни центрове и български училища , защо ли? Защото са си намерили нов родител и не искат да си спомнят за България? А вие тук, не си смятате Родината за нищо!
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Четох,четох " коментари" тук,и стигнах до извода,че Тук " коментират" повече " Млади българи"! Едва ли имащи и 20 " демократични годинки"!-:( Деца на " демокрация" както се казва, не ходили в казарма! Не докосвали АК - 47! Но пък Иначе " коментират", кое е редно и кое Не?? Днешната " политика", деца,е Продължение на Тази преди 1989 г! Сори! Вие Няма начин да я " помните"!-:( Имате възможност днес,поне да " четете" история Деца! Но не " пишете", на " сляпо " лозунгите", на Днешната " демокрация!