Русия удари енергийната система в Южна Украйна

Нанесени са щети в Одеска област
10 апр 2024 18:53, Александър Попов
58
Русия удари енергийната система в Южна Украйна
Снимка: БГНЕС

Руски атаки с ракети и дронове нанесоха днес щети на украински енергийни съоръжения в черноморската Одеска област и близкия град Николаев, поддържайки натиска върху увредената електроенергийна мрежа на страната, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Русия, която е взела под прицел украинските комунални услуги от началото на двегодишната война, засили въздушните си атаки срещу енергийната система на Украйна миналия месец, като унищожи най-малко осем електроцентрали и няколко десетки подстанции.

Украинският мрежов оператор каза, че днешните атаки са причинили аварийни прекъсвания на тока в Николаевска и Херсонска област. Министерството на енергетиката съобщи, че спирането на електрозахранването е засегнало над 400 000 потребители, но по-късно то е било възстановено за повечето от тях.

Военновъздушните сили съобщиха, че Русия е изстреляла срещу Украйна 17 дрона и три ракети при последните си нападения през нощта и че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 14 дрона и две от ракетите.

Ударите по Одеска област бяха насочени към критична и логистична инфраструктура, каза областният управител Олег Кипер. Той не съобщи кое е  авариралото енергийно съоръжение. Държавната украинска железница съобщи, че двама нейни служители са били ранени при атаката.

Военните съобщиха, че енергийна инфраструктура в южния град Николаев е повредена и захранването е прекъснато за няколко часа. Няма жертви./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
27
 
! Отговори
Укропитек преди 1 месец
Слава Кокаини! Слава контраофанзивата!
1
6
 
20
 
! Отговори
да преди 1 месец
които са нормални украинци, ще избягат, остават укрофашистите, които ще бъдат избити!