Русия удари енергийната система в Южна Украйна

Нанесени са щети в Одеска област
10 апр 2024 18:53, Александър Попов
58
Русия удари енергийната система в Южна Украйна
Снимка: БГНЕС

Руски атаки с ракети и дронове нанесоха днес щети на украински енергийни съоръжения в черноморската Одеска област и близкия град Николаев, поддържайки натиска върху увредената електроенергийна мрежа на страната, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Русия, която е взела под прицел украинските комунални услуги от началото на двегодишната война, засили въздушните си атаки срещу енергийната система на Украйна миналия месец, като унищожи най-малко осем електроцентрали и няколко десетки подстанции.

Украинският мрежов оператор каза, че днешните атаки са причинили аварийни прекъсвания на тока в Николаевска и Херсонска област. Министерството на енергетиката съобщи, че спирането на електрозахранването е засегнало над 400 000 потребители, но по-късно то е било възстановено за повечето от тях.

Военновъздушните сили съобщиха, че Русия е изстреляла срещу Украйна 17 дрона и три ракети при последните си нападения през нощта и че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 14 дрона и две от ракетите.

Ударите по Одеска област бяха насочени към критична и логистична инфраструктура, каза областният управител Олег Кипер. Той не съобщи кое е  авариралото енергийно съоръжение. Държавната украинска железница съобщи, че двама нейни служители са били ранени при атаката.

Военните съобщиха, че енергийна инфраструктура в южния град Николаев е повредена и захранването е прекъснато за няколко часа. Няма жертви./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна трябва да се подготви за това, че в близките години ще се наложи да мобилизира и жени съветникът по въпросите на пола на командващия Сухопътните войски на ВСУ Григориев. "Трябва да премахнем старомодния манталитет и да приемем политика за набиране на жени по израелски модел. Нашата конституция казва, че задължението на всеки украинец е да защитава родината си, така че е правилно жените да служат. Трябва да подготвяме момичетата от детството за защита на страната", каза Григориев.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предложенията на Рябков от декември 2021г вече не са същите. Вече не става дума за НАТО в границите от 1997г. Сега нато трябва да се изтегли до границите от Варшавския договор. Тогава ще има разговори за ново геополитически ред. При всички положения източна Европа и България ще бъдат в нова геополитическа зона, като България най-вероятно ще се върна към своите исторически корени, там където беше 500 години и където и е мястото.
19
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"За над Три Милиона българи напуснали държавата и търсещи спасение по чужбина" - Капейка, ама напиши и къде в чужбина. ЕС и САЩ, нали? Как па ни една кАпейка дори и опит не направи да иде при путинарко ве? Що така ве, кАпейки русия ви е майка ама го казвате живеейки в ЕС? Що не го казвате от там? Нещете тинята, мизерията и алкохолизма ли?
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия с Харков, Одеса и Черноморието до границата с Молдова - това е минимумът. Едва тогава вече може да има мирни преговори и то само на условията на Русия за останалата част от Украйна - пълна денацификация и демилитаризация, извънблоков статут и ограничена армия с руски военни бази за гаранция на мира. Това вече не е Русия плюс някакво ново парче територия, Русия и без това си има много земи, важното тук е кои територии. Точно в тези територии и черноморсктото крайбрежие това вече е нова геополитическа реалност за целия свят.
17
3
 
10
 
! Отговори
1милион мобилизирани преди 1 месец
400 хил на фронта, 100 хил нац. гвардия да пазят Зеленски, 100 хил гранични войски. А останалите 400 хиляди къде са?
16
6
 
12
 
! Отговори
до ? преди 1 месец
""""Ако Русия ти е майка, то каква ти е България? Мащеха?""" ----- За над Три Милиона българи напуснали държавата и търсещи спасение по чужбина - си е баш Мащеха, а Щатите - доведения ни баща! Друго???
15
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не могат да осъзнавт, че Русия буквално стъпваше на пръсти. Досега не бяха ударяли центровете за енергийно производство" - Капейковци, егам ти пръстите срещу жертви невиждани от ВСВ. Изберете си - колхозниците не им пука, че народа им мре или че са некадърници във военно отношение? Ако можеха да са ги превзели и всичко да беше приключило до сега. А, и ел мрежата им я удряха и по-миналата зима и тая зима и ефекта е само за пред копейковците като вас.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
13 Попитай и един Американофил какво е за него България и САЩ!-:) Едва ли ще ти отговори! Щото така е " зарибен", от САЩ,че няма какво да ти отговори!!!!!!
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля че Русия " загря" в тази война И вече прави това което може и има като военен капацитет!!! Украйна Няма Шанс да " победи" Русия! Каквито и поражения да и сътвори Украйна,ще клекне пред Русия!
12
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не искат да стават укронацисти. Що така бе евроатлантици?" - Докато путинарко плаща ще са русконацисти като формированията Русич, Имперскии легион и др. Като спре путинарко да плаща ше станат и укронацисти. Това главната Копейка и мутрофеева не ви го казват, що ве кАпейки? Пак ли са ви излъгали? Споко това е нищо. Родителите ви са ги държали 45 г с роби с лъжи.
11
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не могат да проумеят евроатлантичетата списващи тук. Те се радват, че Русия била много слаба щото видиш ли фронтът бил застинал. Не могат да осъзнавт, че Русия буквално стъпваше на пръсти. Досега не бяха ударяли центровете за енергийно производство, само кабели и трансформатори. Не че не можеха, но преднамерено не го правеха за да не тормозят населението. Сега обаче нещата загрубяха. Свърши се. Изключват Украйна! ОТ ЩЕПСЕЛА!
10
9
 
19
 
! Отговори
ИЗКЛЮЧВАТ УКРАЙНА преди 1 месец
Разбрахте ли евроатлантичета. Майка Русия най-после реши, че се налага да изключи Украйна от щепсела. Ударите по ТЕЦ-овете го показаха. Милиони са без ток. Скоро офанзивата започва. А ЗАПОЧНЕ ЛИ, НЯМА ДА СПРЕ. ВИЕ ЩЕ СТЕ В РОЛЯТА НА БЕЗМЪЛВНИ ЗРИТЕЛИ
9
4
 
20
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
До Анонимен: Внесли са перални от Китай, взели са им чиповете и са комплектували електрониката на ракетите си. Просто обяснение като за русофобски т'ролове.
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Над 60 ракети и дронове за 2 трансформатора!
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И от къде ракети за тези атаки? Нали ги бяха свършили.
6
2
 
20
 
! Отговори
Какво следва преди 1 месец
До Анонимен 4: А опълченците от Донбас осем години воюваха срещу украинската армия по време на гражданската война в Украйна, а сега воюват в състава на руската армия. Не искат да стават укронацисти. Що така бе евроатлантици?
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Игра на дронове...бааааси тъпата война, бате! Хитлер и Сталин Щяха да се смеят през сълзи.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4. Кво пак ли ? Кво те яде ?
3
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оффф пак ли ве. Вече трета година слушаме как самая могучая громи 25пъти по-малка държава и лошите урки не ги посрещат с хляб и сол и това си е. Лоши урки, лоши. Не искат рая на путаринко и това си е. Предпочитат да умрат но не и под мизерния колхознически ботуш. Що така ве кАпейки?