Ана Мария Тонкова: Даваха ни 36 часа живот, а вече празнуваме 10 години!

Музикалният директор на БГ Радио пред mp3.bg за трудностите и успехите през тези 10 години.
4 мар 2011 19:12, Екип на Dnes.bg
0
Ана Мария Тонкова: Даваха ни 36 часа живот, а вече празнуваме 10 години!
снимки: Булфото
автор: Александър Попов

10 години БГ Радио. Каква е вашата равносметка?

10 години... Не ми се вярва, че е истина. Минаха толкова бързо, работата, която сме вършили ми се струва като миг.

Какво си спомняте за началото?

Стартирахме точно на 3 март с голям концерт на площад Батенберг. Организацията бе доста тежка. Бях в един офис, без мобилни телефони и трябваше да убедя изпълнители и групи да подкрепят нашата идея. Винаги ще съм благодарна на певците, които се съгласиха безвъзмездно да ни подадат ръка и да направим един от най-запомнящите се концерти. Тогава на една сцена събрахме Васил Найденов, P.I.F., D2, Васко Кръпката, Сигнал, Б.Т.Р. и др. Нина Николина откри с фолклорна песен, което се превърна в традиция за всеки наш концерт.

Ана Мария Тонкова: Даваха ни 36 часа живот, а вече празнуваме 10 години!

2004 г. Ана Мария Тонкова връчва награда на Лили Иванова

Кога ви беше най-трудно?

В началото трябваше да се борим със скептицизма. Не вярваха в нас, казваха, че ще оцелеем 36 часа. Спомням си, че на първия ни рожден ден Хачо Бояджиев дойде и специално ни поздрави, защото и той не е вярвал, че ще се наложим. Ние също изпитвахме притеснение, защото предлагахме на аудиторията нов формат с 24 часа изцяло българска музика. В началото си мислехме, че основната ни аудиотрия ще е по-възрастната, но и до днес най-много ни слушат младите.

Най-трудният момент обаче бе, когато решихме да организираме първите си музикални награди. Бяхме подложени на унищожителна критика, сравняваха ни с телевизия ММ, типично по български ни питаха – Защо? За радост критиките бяха само от пристрастни журналисти, публиката ги прие страхотно. Наградите на БГ Радио са голямата гордост на екипа. С всяка изминала година желаещите да се изявят на сцената по време на церемонията се увеличават, ние също предлагаме винаги нещо ново. Учредихме награда за БГ посланик, един за мен много важен приз. Печелили са го хора от различни сфери в живота като Иво Папазов, Елица и Стунджи, Димитър Бербатов, Албена и Максим. Това са хора, които прославят България.

Ана Мария Тонкова: Даваха ни 36 часа живот, а вече празнуваме 10 години!

2005 г. Ана Мария в разговор с Руши Видинлиев на годишните музикални награди на БГ Радио

Наградите винаги са предизвиквали много коментари. Истински ли са?

Ние харесваме конспирациите, макар да е имало случаи и аз самата да не съм била съгласна с някои от победителите. Нашите награди се определят 100% от хората, които гласуват.

Как ще отговорите на критиките, че лансирате определен кръг изпълнители?

В България винаги ще има хора, които да критикуват. Ние се стараем да отговорим на очакванията на нашата аудитория. Когато стартирахме, дълго се лутахме как да отделим старите и новите песни. В крайна сметка слушателите определиха да присъства всичко. Музиката, която пускаме не е само модерна, нито пък даваме превес на вечните хитове. Вечерният ни блок "Любими песни за любими хора" е един от барометрите за предпочитанията на слушателите. 

Има ли криза в българската музика?

Въпреки, че държавата е в криза вече близо година и половина, моят отговор е – не! Липсата на средстава се отразява, предимно в количеството на песните, които излизат през годината. За мен кризата се изразява в това, че не се дава шанс на младите изпълнители. Останахме само ние като медиа, която им подава ръка. Без това да е наша мисия, все пак сме търговска фирма. Възхищавам се на Мария Илиева и Графа, които продължават да правят страхотни песни и албуми, в същото време продуцират и помагат на млади изпълнители.  

Ана Мария Тонкова: Даваха ни 36 часа живот, а вече празнуваме 10 години!

2008 г. В компанията на Нина Николина и Любо

Какво мислите за т.нар. ъндърграунд музика?

Признавам, че напоследък твърде рядко ходя в клубовете. Но мнението ми е, че малко набързо се правят нещата у нас. Наскоро гледах един документален филм и ми направи впечатление как R.E.M. 9 години са обикаляли мазетата докато пробият на голямата сцена. И това е станало след като са наели продуцент.

Това, което ми прави впечатление през последните месеци е интереса към хип-хопа. Самата аз започнах много да го харесвам. Имаме една рубрика на сайата на радиото за БГ таланти, като над 95% от младите са се насочили към този стил. 

А защо в нито един момент не експериментирахте в ефир с попфолк?

Тази музика не я разбирам, а и има достатъчно медии, които я излъчват. Всъщност има една песен, която преди няколко години имаше шанс да я завъртим – „Завинаги” на Анелия и Миро. На мен също ми харесва и сега като се замисля бих я завъртяла, но е късно. Тогава направихме проучване сред нашите слушатели и обобщеното им мнение бе, че попфолкът не е за нас. И се доверихме. 

Съществува мнението, че една песен без клип трудно може да стане хит?

От старта на MTV музиката започна и да се гледа. Истина е, че клипът е много важен, стига да бъде достъпен за масовата аудиотрия. Аз бих посъветвала българските поп музиканти да не инвестират големи суми в клипове, тъй като после никъде не се въртят. Виждаме ги еднократно в сутрешните блокове на телевизиите и след това се губят. 

Ана Мария Тонкова: Даваха ни 36 часа живот, а вече празнуваме 10 години!

Ана Мария в прегръдките на Gravity Co

Нека завършим нашия разговор с това, което предстои по повод 10 години БГ Радио. Как ще го отбележите?

Все още обсъждаме варианти и не искам да анонсирам нещо на 100 %. Има вероятност да направим голям концерт, който да бъде по повод нашия юбилей, а церемонията за годишните награди да я проведем следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари