Магията на Северозапада

Тишина, почивка и забавления през уикенда
Спонсорирано съдържание | Обновена: 5 авг 2013 09:17 | 5 авг 2013 09:17, Петя Славова

Фамилна къща Чипровци. Снимка: Община Монтана

Ако търсите пълноценна почивка от забързаното всекидневие и нови начини за забавление, препоръчваме ви да посетите района на градовете Монтана и Чипровци, както и селата Чупрене и Ружинци.

Наред с прекрасните гледки, които се откриват към Предбалкана и Стара планина, не пропускайте да се насладите и на културно-историческите паметници. В Регионалния исторически музей в град Монтана например можете да видите копие на Якимовското съкровище, средновековно сребърно съкровище, златни накити, ценни икони и много други уникални експонати. Впечатляващ е и Лапидариумът - „каменната книга” - една от най-големите колекции от епиграфски паметници за историята на Антична Монтана.

В района се намират и Чипровският, Лопушанският и Гушовският манастири, които са исторически паметници на културата с национално значение и свидетелство за духа на българите. Не на последно място с разходка из Северозапада ще се докоснете до уникалното наследство от българското Възраждане. Чипровските килими и торлашкият фолклор са емблематични за областта и впечатляват туристите.

Това, което отличава почивката в Северозападна България от другите региони на страната, са богатите възможности за селски туризъм. Можете да се включите във всекидневните дейности на домакините: грижа за животните, садене на цветя, плодове и зеленчуци, приготвяне на традиционна българска храна, включително на сирене и кашкавал от естествени животински продукти. За любителите на риболова, бързите и чисти води на реките Огоста, Цибрица и Лом, предлагат чудесни условия за този спорт.

А сега помислете - къде бихте искали да прекарате своя свободен уикенд? Насладете се на един уикенд в Северозапада!
 


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации