Кои са най-честите грешки, които допускаме в грижата за кожата?

Омазняването на кожата е свързано с дисбаланса на минерали
Спонсорирано съдържание | Обновена: 14 мар 2016 10:44 | 14 мар 2016 10:38, Екип на Dnes.bg
Кои са най-честите грешки, които допускаме в грижата за кожата?
Снимка: flickr

Кажете сбогом на акнето

Уголемени пори, гнойни пъпки и нечист вид на кожата на лицето... Ако всяка сутрин поглеждате със страх към образа си в огледалото, открийте грешките, които допускате в опита си най-после да ликвидирате омразното акне.

Акнето е разпространен кожен проблем, който се появява по време на пубертета вследствие на засиленото въздействие на андрогенните хормони и в много случаи продължава години наред. Засяга областите на кожата с най-голям брой мастни жлези (лицето, гърба, гърдите и раменете). Под влияние на хормоналните промени мастните жлези произвеждат необичайно голямо количество себум. Други възможни причини за поява на акнето са: ендокринни проблеми (например при поликистозни яйчници), започване или прекратяване на прием на противозачатъчни таблетки, някои видове лекарства, стрес и др.

Най-честите грешки, които допускаме в грижата за кожата

- Използване на агресивни продукти за почистване, които изсушават прекомерно епидермиса.

- Почистване на лицето в домашни условия, при което лесно можем да предизвикаме инфекция (през порите навлизат бактерии) и да усложним състоянието си.

- Прекомерна употреба на класическите козметични продукти - свръхобгрижването с козметика на проблемната кожа може още повече да я влоши.

- Единствената ни грижа за кожата е механичното й почистване в козметичен салон веднъж (или повече пъти) месечно. Дори и за известен период да има позитивен ефект, то няма да се отстрани причината за появата на пъпките. Трябва да е придружено с правилно лечение, затова не отлагайте консултацията с дерматолог. Специалистът ще състави индивидуален план за ежедневна грижа за лицето и проблемните зони по тялото, за нужните кремове и лосиони, съобразен с типа кожа, с мастната секреция и др.
- Хранителен режим, който не е съобразен с проблемната кожа. При акне е важно да се ограничи приемът на храни, които водят до натрупване на токсини и поддържат възпалителните процеси в организма: белтъчини от животински произход (месо, кисело мляко, извара, кашкавал). Намалете също употребата на захар и всякакви безалкохолни напитки. Избягвайте използването на готовите супи и сосове, полуфабрикати, пържени ястия и др.

- Недостатъчна хидратация, което пречи на изхвърлянето на токсините.

Грижата за красивата и здрава кожа започва отвътре

Кожата е най-големият отделителен орган – чрез нея се елиминират токсичните натрупвания в организма. Затова всички кожни проблеми са знак за задържането на вредни вещества. Само с употребата на медикаменти (включително и локално върху кожата) или с агресивни козметични процедури не може да се постигне трайно решение на проблем като акнето. Нужно е да се подходи комплексно. Организмът трябва да се изчисти от токсините (с подходящите режим на хранене, с процедури за детокс, прием на билки, хранителни добавки и др.) Можете да се обърнете към специалист, който да състави вашия индивидуален режим.

Как да се храните? Полезни са храните, богати на витамин А, който е важен за регенерацията на кожата. Витамин А има в сьомгата, броколите, спанакът, морковите, червените чушки, тиквата и др. Нуждаете се също и от цинк - недостигът му се свързва с поява на кожни проблеми. Богати на цинк са телешкото и агнешкото месо, бадемите, тиквените семки, фъстъците и др. Изследвания сочат, че витамин Е, комбиниран със селен, помага за намаляване на акнето. Затова можете да добавите в менюто си повече цитруси, домати, авокадо, риба тон, бразилски орех, кафяв ориз, пълнозърнести храни, яйца и др.

Включете и прием на пробиотици, които подпомагат правилното функциониране на храносмилателната и имунната системи и заедно с това подобряват състоянието на епидермиса.

Не забравяйте да пиете достатъчно вода – така хидратирате тялото си, изхвърляте токсините, които водят до кожни проблеми, подобрявате метаболизма си и процесите на регенерация на епидермиса. Препоръчителното количество вода е по 40 мл на килограм телесно тегло дневно.

Минерална защита за кожата

Прекомерното омазняване на кожата при свръхпродукция на мастните жлези е свързано също така с дисбаланса на минерали, от които зависи регулирането на мастната обмяна. Как да се погрижите за връщането на баланса на клетъчно ниво? Шуслеровите терапевти препоръчват приема на сол №12 калциев сулфат, която е важно прочистващо и регенериращо средство. Подпомага отделянето на отпадните продукти от организма, намалява отлагането на вредните вещества и възпрепятства възпаленията. Сол №12 се използва за регулиране на всички гнойни процеси, но само когато е налице оттичане на гнойта.

При дефицит на калциев сулфат се появяват абсцеси, фистули с гной и загноявания от всякакъв вид. Към признаците на недостиг на солта се числят също: чести възпаления на сливиците, възпаление на средното ухо, интензивна кашлица (катар) с гноен секрет.

Друг проблем, за който ще ви помогне сол №12, е да се преборите с целулита. Ненавижданият от нежния пол портокалов вид на кожата често се дължи на нарушаването на структурата на съединителната тъкан. Грижата за красотата тук отново е комплексна. Трябва да се вземат мерки за всички фактори, които провокират появата на целулит: наднормено тегло, липса на физическа активност, хормонални промени, забавен метаболизъм, дехидратация. Заедно с това можете да използвате комбинацията соли калциев сулфат и силицея, които се грижат за съединителната тъкан и еластичността на кожата.

Как да използвате на практика калциевия сулфат:

- При открити гнойни процеси - Шуслерова сол №9 натриев фосфат, сол №10 натриев сулфат и сол №12 калциев сулфат (по 5 таблетки от всяка сол за период от 2-3 месеца).

- При целулит - сол №1 калциев флуорид, сол №4 калиев хлорид, сол №11 силицея и сол №12 калциев сулфат (по 5 таблетки от всяка сол дневно за период от 2-3 месеца).
 


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации