Автоматизацията на дома е сред най-ефективните методи за намаляване на сметките за ток

Спонсорирано съдържание | 21 сеп 2022 09:00, Александър Попов
Автоматизацията на дома е сред най-ефективните методи за намаляване на сметките за ток

Тенденцията за постоянно покачване на сметките за електричество ще продължи и през студените месеци и голяма част от домакинствата търсят начини за намаляване и оптимизиране на семейния бюджет и съответно разходите за ток, вода, отопление и охлаждане.

На прага на предстоящия извънредно труден зимен сезон по време на енергийна криза и хиперинфлация, много от домакинствата в Европа започват все по-често да се интересуват от възобновяеми енергийни източници и да се стремят към енергийна независимост.

В стремежа си към по-устойчив начин на живот и търсенето на решения, често се забелязват и самостоятелни опити за създаване на решения за спестяване на електричество, които обаче могат да бъдат опасни ако не сме достатъчно запознати с естеството на тази материя.

Ето няколко доказано ефективни начини, чрез които да намалим високите сметки през предстоящите зимни месеци:

Автоматизация на дома

Оптимизиране на разходите за електрическа енергия през последните години изведе на план темата за автоматизацията на дома като решения за енергийната криза. Все повече домакинства желаят да се откъснат от големите електроразпределителни дружества и да постигнат самостоятелност, било то чрез слънчеви колектори, фотоволтаични системи или смарт хоум решения.

Масово всички ние използваме повече енергия, отколкото всъщност ни е необходима. Неправилно функциониращите уреди са идеалния пример, тъй като харчат повече от обичайното, в опити да наваксат работата си. Ако повредата не е очевидна обаче, е възможно да отнеме месеци докато се установи - решението е анализ и константно следене на потреблението на енергия.

Най-голям дял от сметките заема поддържането на комфортна температура в дома – в случая отоплението през зимата. Когато сме премръзнали и искаме да се стоплим бързо, обикновено усилваме отоплението на най-силна степен, за да навакса, докато апартаментът е бил напълно изстинал. Този метод отново харчи повече енергия и увеличава сметките.

Доказано е, че чрез автоматизация на дома Ви можете да намалите месечните разходи за електричество и отопление с до 30%.

Умният дом е мултифункционално решение за по-ниски месечни разходи. Освен автоматизиране на лампи, бойлери и котели, ел. уреди, соларни системи, отопление и охлаждане, и много други, можете постоянно да следите колко точно е изразходваната енергия в дома Ви. Компанията Алтерко Роботикс е първата в България, създаваща смарт устройства под бранда Shelly, които вече за пета поредна година се радват на особено голяма популярност в Западна Европа.

Смарт отоплението на помещенията спестява средно 32%

Едно от най-подходящите устройства с настъпването на зимния сезон, е сензорът за влажност и температура Shelly Plus H&T. В комбинация с термоглавата Shelly TRV можете да следите температурните колебания и да поддържате комфортни нива на топлина в дома постоянно чрез задаване на умни графици на работа за максимална оптимизация на потреблението. Свързвайки устройствата, Вие получавате точни измервания на температурата в целия дом и автоматично може да регулирате топлинния поток по оптимален начин. Ако комбинирате Shelly TRV с друг сензор, като Shelly Door/Window 2 например, температурата в помещението може автоматично да се намали при засичане на отворена врата или прозорец в продължение на повече от две минути. По този начин ще предотвратите напразното изразходване на отоплителна енергия. А щом Shelly Door/Window 2 отново отчете затвореното състояние на вратите и прозорците, автоматично ще възобнови работата на Shelly TRV.

Без повече забравени лампи у дома

Вече няма нужда да се притеснявате, ако сте оставили включена лампа преди да тръгнете за работа или семейна ваканция. Вашият интелигентен дом ще Ви уведоми за всички забравени светлини и да ще Ви позволи да ги изключите дистанционно, намалявайки загубата на енергия.

С помощта на релето Shelly Plus 1PM можете да автоматизирате всеки електрически уред във Вашия дом. Получавайте точни измервания на консумацията на енергия на всеки уред и го управлявайте дистанционно, независимо къде се намирате.

Настройте осветлението да се изключва напълно в края на деня и да се включва отново само там, където е необходимо сутрин, съобразно времето навън и слънцето. В съчетание с Shelly Dimmer2 Shelly Plus 1PM може да увеличи яркостта на лампите в двора, когато се свечерява и да приглуши вътрешното осветление.

Всички устройства на Shelly се свързват лесно помежду си и с други системи за домашна автоматизация. Заедно могат да изпълняват различни действия, въз основа на персонализирани графици, интелигентни таймери или промени в метеорологичните условия. Устройствата могат да се управляват директно без хъб, чрез безплатното приложение Shelly Cloud и се интегрират с най-популярните платформи за домашна автоматизация и гласови асистенти като Alexa, Google Home, Smart Things и други.

В сайта на Shelly могат да бъдат разгледани всички предлагащи се устройства и техните безкрайни възможности. Смарт решенията на Алтерко Роботикс са дългосрочна инвестиция, за която не е необходим цялостен ремонт на дома и влагане на големи суми. Удобството и спестяването на средства и енергия са възможни дори с употребата само на едно или две устройства. Инсталацията им е изключително лесна, без сложни технически процеси, но при притеснения, може да се обърнете към оторизирания екип от инсталатори на Shelly в България на https://installers.shelly.cloud/.


Още по темата: пестене на токАлтерко
Още от

Спонсорирани публикации