Призракът на Велика Албания

По ред на номерата, другари
6 фев 2008 16:51,
47
Призракът на Велика Албания
Албанци. Снимка: latimes

Телефонно проучване на албанската телевизия „Вижън плюс“, проведено сред зрители от Албания, Косово, Македония, Черна Гора и Южна Сърбия , показало, че 90% от анкетираните считат, че албанците на Балканите трябва да живеят в една държава.

В предаването на живо се изявили и албанският външен министър Паскал Мило, и анализаторите Коцо Данай и Сокол Дервишай.

Те подчертали, че е естествено да се очаква обединяването на албанците в региона, a независимостта на Косово е оценена само като една стъпка към създаването на нова албанска държава на Балканите.

Всичко това е прекрасно, но се чудим как албанските коментатори са пропуснали да добавят и гръцки Епир, пък защо не и Солун, към бъдещата голяма албанска държава на Балканите?

Може би засега е още рано, но както знаем албанските гастарбайтери са навсякъде из южната ни съседка и, следвайки косовския модел, може би до няколко десeтилетия подобни мисли няма да са чужди на албанските политици и анализатори.

Всъщност, когато говорим за обща държава за всички албанци на Балканите, няма да е зле да не забравяме, че подобни надежди хранят и други балкански етноси.

Проблемите с прокарването на националните граници на Балканите не са от вчера и може да се каже, че никъде на нашия многострадален полуостров няма нация, която да е напълно доволна от своите сегашни граници.

Винаги се намира по отбор юнаци, които да завъртят кръшно хоро, пеейки локалните вариации на „Сите Българи Заедно“, но ако целта на албанците е да правят Велика Албания, няма да е зле да ги подсетим, че трябва да чакат на опашката, защото са малко закъснели.

Нека първо уредим въпроса с гръцката „Мегали идея“ със столица в Константинопол, с българското „Мизия, Тракия, Македония“, с румънското „Романия Маре“, с турското наследство на Османската империя, пък тогава може да дойде ред и на албанците.

По ред на номерата, другари! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Miladinov преди 16 години
I na men mnogo mi haresva statiqta, ama problema e 4e albancite mnogo se plodqt.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
aaaaaaaaaaa, toj, akylyt, idwa kysno, w powecheto sluchai. Abe, che choweshkiyat wid sme typi ***, e yasno.
5
1
 
1
 
! Отговори
dilo преди 16 години
Много хубава статия :) Oпашката на националистическата мегаломания е дълга и няма балканска държава или етнос, който да не се е наредил на нея.
4
2
 
0
 
! Отговори
KoMBaT преди 16 години
Браво на автора, хареса ми края. Аз предлагам да обединим шсите идеи ш 1 дървава: Балканика.И всите ще са доволни... или пък не ....Ние балканджиите все сме недоволни и ако се съберат 2-*** души - има 200 мнения...Може би... някой ден ще ни дойде акъла ... само да не е късно.
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ай стига бе, и тия ли нещастници искат велика държава? Че те са една кола хора бе... и всичките са кой терорист, кой наркодилър и т.н. Много героично го дават, но нека напомним как Мусолини ги сгази за часове преди има-няма 70 години. Само за илюстрация - те и до сега се делят на "геги" и "тоски", двата основни враждуващи клана в Албания, между които все още е актуално състоянието на вражда и вендета и това продължава векове наред. Какво обединение, каква Велика Албания? Само щатите им угаждат на простотията, ама нали това е за да се смущава европейския процес. Нещастници!
2
0
 
1
 
! Отговори
Съни преди 16 години
А сърбите къде ги забрави? До сега те единсвени използваха оръжие в името на Велика Сърбия!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Браво, хубава статия, хареса ми.