Кой какви интереси преследва с цигарената политика?

И какво следва от отмяната на забраната за тютюнопушенето
19 фев 2010 07:08,
194
Кой какви интереси преследва с цигарената политика?
Снимка: БГНЕС

Темата за тютюнопушенето предизвиква ожесточени дискусии – за вредите от него и удоволствието за онези, които го практикуват.

Особено атрактивна тази тема става сега, когато управляващите готвят промени в закона, който трябваше да наложи тотална забрана за пушене на обществени места от 1 юни.

Решението на ГЕРБ да внесе предложения за изменение на закона повдига интересни въпроси. Оставяйки настрана популизма и ефектите за здравето на хората, ключовият въпрос е кой има интерес промяната да се случи.

Туризмът

Още по темата

Сред основните печеливши от отмяна на забраната за пушене в заведенията е туризмът. Това бе посочено като един от мотивите за решението – намираме се в тежка икономическа криза, която удря сектора и държавата трябва да му помогне.

Да се вгледаме в този аргумент. Нима туристите избират дестинациите, дължината на почивката и курортите на база възможността да се пуши? Ако правителството е уверено в намерението си да стимулира туризма, то едва ли точно това е начинът.

Липсата на каквато и да е работеща стратегия за популяризиране на страната като атрактивна дестинация е далеч по-опасна от забраната на тютюнопушенето в ресторантите и заведенията. Като пример за противоположна на нашата политика е лесно да се посочат Турция, Гърция и Хърватия, които отделят значителни средства за реклама на страната.

При това тази реклама се прави не от браншови организации, а от правителството. Макар кризата да върлува и там.

Тютютюнопроизводителите

Подкрепата на отрасъла е следващата най-популярна теза за промяна на закона. Тютюнопроизводството е ключов отрасъл и забраната на пушенето в заведенията ще остави много хора без поминък, казват привържениците на идеята.

Това е тотално сбъркано послание. Особено на фона на вдигането на акцизите и приравняването на цените на българските марки към тези на вносните цигари. Този ефект би бил много по-вреден за сектора в краткосрочен план, отколкото забраната за пушене в заведенията.

Причината – пренасочване на потребление към външните марки и намаляване на потреблението на тютюневи изделия. Всичко това – съчетано с неизбежния ръст на контрабандата.

Ресторантьорите

Може би именно с тях се изчерпват печелившите. Управляващите посочват, че заради кризата трябва да се удари рамо на заведенията за хранене и отдих. Забраната на тютюнопушенето ще ограничи посещаемостта на заведенията и ще изправи много собственици пред фалит.

Това е неминуемо и неизбежно. Основната цел на заведенията за хранене е именно храненето, а в страните, където пушенето е забранено и се санкционира строго, заведения има. При това пълни.

Управляващите

Неминуемо ще понесат негативни ефекти. Дали случайно или не, сега те падат в капана на Тройната коалиция, която прокара закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Самият той бе приет набързо и без много шум, защото по време на приемането му, прилагането изглеждаше изключително далеч във времето  – в следващия мандат.

Гражданите за европейско развитие на България се провалят, загърбвайки един от основните приоритети на Европа – борбата с тютюна. Водещите фигури в правителството не веднъж посочват, че целта на страната ни е да е най-добрата от всички в ЕС – най-стриктната с фондовете, най-стриктната с дефицита. А ето, че сега се отмятаме.

Държавността

Парадоксално, но от депутатите чухме странно твърдение – законите не могат да се спазват. Бе изтъкнато, че контролът би бил невъзможен, което обезсмисля забраните. Затова – по-добре заведенията сами да избират своя режим, или с други думи, да останат такива, каквито са сега – удобни за пушачите.

По-директен удар към държавността едва ли би могъл да бъде нанесен. Къде отива борбата с престъпността, с войната по пътищата, щом не можем да контролираме заведенията? Това ясно ни показва отношението на властта към настоящия режим, според който заведенията трябва да имат зали за пушачи и за непушачи.

Всички ние пък знаем как се спазва той.

Политиците

Парадоксално, но факт – въпросът за тютюнопушенето обедини политици от партии, които иначе са в диаметрална противоположност. Червени подкрепят сини, пушачи се изправят срещу непушачи. Интересни са и реакциите в ГЕРБ – дори доскорошни привърженици на забраната, като д-р Лъчезар Иванов, сега са нейни противници.

Партията за пореден път действа като един, а самият премиер каза пред журналисти, че едва ли това може да е основен проблем, прехвърляйки вниманието върху Октопода, глобата от ЕК и усвояването на европарите.

Извод?

Несъстоятелността на излаганите аргументи в подкрепа на промените в закона е очевидна и извод не е необходим. След всичко казано дотук, всеки може да помисли за себе си и за други ефекти от случващото се. Не от гледна точка на здравето и уважението към останалите, не от гледна точка на бизнеса, който трябва да бъде спасен.

Редно е всички да се замислят за начина, по който парламентьори обслужват лични интереси, стоварвайки властта си върху електората. Дали ще се пуши в заведенията или не – това е без значение. Значение има начинът, по който се решават проблемите в държавата и аргументите, които ни се дават за това.

Защото с отвличане на вниманието към въпроса дали да бъде забранено пушенето в заведенията или не, теми като отложената пенсионна реформа, криволиченето и непрестанната промяна на плановете за здравна реформа, дупките, кучетата и какво ли още не слизат от обществената сцена.

За да направят място на следващ Октопод. А здравето и ангажиментите към ЕС – те могат да почакат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
10
 
! Отговори
Красен преди 14 години
Статията е много хубава. Поздравления! Дума по дума казахте всичко, което мисля по въпроса. Радвам се, че има хора, които разсъждават по този начин!
78
3
 
13
 
! Отговори
djasta prasta преди 14 години
и най се дразня, когато пушачи тръгнат да вадят от девет кладенеца доказателства и статистика колко безопасен бил тютюневият дим за околните, без изобщо да съобразяват, че на някои от нас просто ни е адски неприятен самият мирис и усещане за тютюнев дим
77
1
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Забраната е пълна за какво? По учрежденията или по кръчмите? И няма кръчми, дето се пуши?Еееее, недей, деееее, и ние имаме печати от Калотина, все пак...
76
11
 
3
 
! Отговори
K.K.к преди 14 години
който не иска да се вмирисва на цигари да ходи на сладкарница.
75
4
 
6
 
! Отговори
Петко преди 14 години
Лично съм бил в Англия, Ирландия, Франция и Германия. Забраната там е пълна! В Америка не съм ходил, но имам приятели там от които се информирам.
74
3
 
11
 
! Отговори
djasta prasta преди 14 години
цял живот ме облъчват пушачи - по улицата, на спирки, в заведения или дори в офиса. Е, изведнъж се заговори за забрана САМО на обществени места и пушачите така зареваха, сякаш ги колят.извинявам се езика, но както аз не *** по улиците или в заведенията, така искам и останалите да не ми налагат "производството" си.
73
13
 
4
 
! Отговори
ops преди 14 години
Ако забранят пушенете в ресторанти и заведения - НЯМА ДА ГИ ПОСЕЩАВАМ, както и много от приятелите ми пушачи - да обаче като не ги посещаваме ние , няма да отидат и приятелките ни , нама да отидат и приятелите непушачи щото компанията няма да се цепи и предполагам с много хора е така.....и да ще си избирам места където може да се пуши. Другото е , че при миналогодишните акцизи прихода е почти 1 млрд. - това си е серьозен ресурс.
72
6
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
73, помолих за факти. Защото от години издирвам и съм призовал приятелите ми да издирят поне едно изследване, което КАТЕГОРИЧНО да докаже, че тютюневият дим е вреден, а не да базира изводи на разни статистически извадки, които по някаква причина се приемат за достоверни, ама по друга може и да не са. Е, за голямо мое потрисане, към момента такова НЯМА. Нещо повеч - никотинът, например, в някои случаи се използва в състава на лекарства. Докато въглеродният двуокис, пак примерно, е ДОКАЗАНО вреден, канцерогенен и още какво ли не.И когато непушачите рипат с рогите срещу всеки, дръзнал да запали цигара в радиус от 20 метра, а същевременно висейки на пейките пред НДК твърдят, че водят здравословен начин на живот, на мен ми става леко странно, тип смешно...Изобщо, практиката ми го е показала - да ме пази Господ от бивши пушачи, с непушачите се спогаждам учудващо добре.
71
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има ли поне един пушач, който да осъзнава, че пушенето му не е само негов личен проблем? Къде е свободата на останалите? Не знаете ли, че вашата лична свобода свършва там, където тя започва да нарушава свободата на останалите? Толкова ли е трудно да разберете тази проста истина - пушачи, вие пречите на останалите?!
70
0
 
1
 
! Отговори
me преди 14 години
Редакцията, защо пропускате и затъмнението около ГМО? И вие самоте падате в него. Хубаво пишете, те това, корупционни интереси, бизнес интереси, онова, но за това което става ГМО си траете яко. Аз почти не ви чета вече. Явно станахте дупегъзка медия.
69
1
 
0
 
! Отговори
ДО 70 преди 14 години
С тази логика си направо за 4-ти км!:))
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Средствата, които влизат в бюджета от цигарите са доста по-малко от тези, които трябва да даваме или губим заради последствията от цигарите. А и това не е толкова важно - по-важното е здравето на хората да живеем в един по-чист свят, неотровен и с цигарен дим.
67
1
 
2
 
! Отговори
демоКРАД преди 14 години
А ти откъде знаеш ,че никотиновата зависимост е същата като при марихуаната,а!От личен опит ли?Или си приказваме ей-така,време да минава!И престани да врещиш като ощипана госпожица,а се опитай да мислиш РАЗУМНО!Примери във форума колкото щеш,ама кой да слуша!Някой беше казал,че "Мисленето е болезнен процес,но е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!":)))
66
2
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Петко, ние тука за това се пенявим и ти може би ще ни просветлиш? Къде точно и как точно Европа и Америка са се справили изцяло с проблема чрез тотална забрана на цигарите? Ама не с клетви, а с примери и факти, ако може...
65
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всеки пушач е и *** - просто няма начин да пуши без да е ***. Лошото е, че тази простащина след това се разпростира и в други области, не само за пушенето.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Може би ще трябва да ги прекръстят тогава на пушилни,а не на заведения?
63
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Петко, за твое сведение Турция вече е въвела пълна забрана за пушене на оществени места и закона се спазва доста строго!!!!
62
2
 
10
 
! Отговори
Петко преди 14 години
Абе вие луди ли сте? Какви са тези инфантилни изказвания на депутат, че Европа щала да се върне към пушенето, защото било заложено в природата на човека да пуши! Как и Европа и Америка се справиха с този проблем без от това да им пострада икономиката, а ние упорито вървим към ориента. Няма да се учудя, ако Турция забрани пушенето на обществени места преди нас и ни засрами. Я се стегнете и вижте колко е сериозен проблема за да се остави решаването му в ръцете на *** политици.
61
4
 
2
 
! Отговори
hm преди 14 години
Според мен е напълно нормално поне засега да се пуши в барове, дискотеки и др. заведения, но там където се предлага храна - ресторанти закусвални, столове да се въведе забрана. В бъдеще може и да се мине на тотална забрана. А за баровете и дискотеките да оставят и вратичка примерно ако някой собственик иска да си определи заведението за непушачи. Какво се умува толкова не знам. Естествено да има и забрана за пушене в министерства, общини и др. държавни структури.
60
3
 
5
 
! Отговори
някой преди 14 години
в Англия е така - всички излизат на улицата и си пафкат, това е нещо нормално! Но и не се притесняват, че като се върнат няма да си заварят на място личния багаж! :))