Кой какви интереси преследва с цигарената политика?

И какво следва от отмяната на забраната за тютюнопушенето
19 фев 2010 07:08,
194
Кой какви интереси преследва с цигарената политика?
Снимка: БГНЕС

Темата за тютюнопушенето предизвиква ожесточени дискусии – за вредите от него и удоволствието за онези, които го практикуват.

Особено атрактивна тази тема става сега, когато управляващите готвят промени в закона, който трябваше да наложи тотална забрана за пушене на обществени места от 1 юни.

Решението на ГЕРБ да внесе предложения за изменение на закона повдига интересни въпроси. Оставяйки настрана популизма и ефектите за здравето на хората, ключовият въпрос е кой има интерес промяната да се случи.

Туризмът

Още по темата

Сред основните печеливши от отмяна на забраната за пушене в заведенията е туризмът. Това бе посочено като един от мотивите за решението – намираме се в тежка икономическа криза, която удря сектора и държавата трябва да му помогне.

Да се вгледаме в този аргумент. Нима туристите избират дестинациите, дължината на почивката и курортите на база възможността да се пуши? Ако правителството е уверено в намерението си да стимулира туризма, то едва ли точно това е начинът.

Липсата на каквато и да е работеща стратегия за популяризиране на страната като атрактивна дестинация е далеч по-опасна от забраната на тютюнопушенето в ресторантите и заведенията. Като пример за противоположна на нашата политика е лесно да се посочат Турция, Гърция и Хърватия, които отделят значителни средства за реклама на страната.

При това тази реклама се прави не от браншови организации, а от правителството. Макар кризата да върлува и там.

Тютютюнопроизводителите

Подкрепата на отрасъла е следващата най-популярна теза за промяна на закона. Тютюнопроизводството е ключов отрасъл и забраната на пушенето в заведенията ще остави много хора без поминък, казват привържениците на идеята.

Това е тотално сбъркано послание. Особено на фона на вдигането на акцизите и приравняването на цените на българските марки към тези на вносните цигари. Този ефект би бил много по-вреден за сектора в краткосрочен план, отколкото забраната за пушене в заведенията.

Причината – пренасочване на потребление към външните марки и намаляване на потреблението на тютюневи изделия. Всичко това – съчетано с неизбежния ръст на контрабандата.

Ресторантьорите

Може би именно с тях се изчерпват печелившите. Управляващите посочват, че заради кризата трябва да се удари рамо на заведенията за хранене и отдих. Забраната на тютюнопушенето ще ограничи посещаемостта на заведенията и ще изправи много собственици пред фалит.

Това е неминуемо и неизбежно. Основната цел на заведенията за хранене е именно храненето, а в страните, където пушенето е забранено и се санкционира строго, заведения има. При това пълни.

Управляващите

Неминуемо ще понесат негативни ефекти. Дали случайно или не, сега те падат в капана на Тройната коалиция, която прокара закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Самият той бе приет набързо и без много шум, защото по време на приемането му, прилагането изглеждаше изключително далеч във времето  – в следващия мандат.

Гражданите за европейско развитие на България се провалят, загърбвайки един от основните приоритети на Европа – борбата с тютюна. Водещите фигури в правителството не веднъж посочват, че целта на страната ни е да е най-добрата от всички в ЕС – най-стриктната с фондовете, най-стриктната с дефицита. А ето, че сега се отмятаме.

Държавността

Парадоксално, но от депутатите чухме странно твърдение – законите не могат да се спазват. Бе изтъкнато, че контролът би бил невъзможен, което обезсмисля забраните. Затова – по-добре заведенията сами да избират своя режим, или с други думи, да останат такива, каквито са сега – удобни за пушачите.

По-директен удар към държавността едва ли би могъл да бъде нанесен. Къде отива борбата с престъпността, с войната по пътищата, щом не можем да контролираме заведенията? Това ясно ни показва отношението на властта към настоящия режим, според който заведенията трябва да имат зали за пушачи и за непушачи.

Всички ние пък знаем как се спазва той.

Политиците

Парадоксално, но факт – въпросът за тютюнопушенето обедини политици от партии, които иначе са в диаметрална противоположност. Червени подкрепят сини, пушачи се изправят срещу непушачи. Интересни са и реакциите в ГЕРБ – дори доскорошни привърженици на забраната, като д-р Лъчезар Иванов, сега са нейни противници.

Партията за пореден път действа като един, а самият премиер каза пред журналисти, че едва ли това може да е основен проблем, прехвърляйки вниманието върху Октопода, глобата от ЕК и усвояването на европарите.

Извод?

Несъстоятелността на излаганите аргументи в подкрепа на промените в закона е очевидна и извод не е необходим. След всичко казано дотук, всеки може да помисли за себе си и за други ефекти от случващото се. Не от гледна точка на здравето и уважението към останалите, не от гледна точка на бизнеса, който трябва да бъде спасен.

Редно е всички да се замислят за начина, по който парламентьори обслужват лични интереси, стоварвайки властта си върху електората. Дали ще се пуши в заведенията или не – това е без значение. Значение има начинът, по който се решават проблемите в държавата и аргументите, които ни се дават за това.

Защото с отвличане на вниманието към въпроса дали да бъде забранено пушенето в заведенията или не, теми като отложената пенсионна реформа, криволиченето и непрестанната промяна на плановете за здравна реформа, дупките, кучетата и какво ли още не слизат от обществената сцена.

За да направят място на следващ Октопод. А здравето и ангажиментите към ЕС – те могат да почакат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бизнесът, доколкото мутрите в България могат да се нарекат така, както винаги в България не виждат по-далеч от носа си. Ако сега примерно 40% от възрастното население са пушачи и 60% непушачи, то колкот процента от ПУШАЧИТЕ не влизат в заведения точно заради вонята от цигарения дим? А колко процента от непушачите ходят по заведение - 1 или 2 процента? Разбира се, че ще трябва да мине известно време, докато непушачите свикнат с мисълта, че отивайки в заведения няма да бъдат овонени ......
98
3
 
3
 
! Отговори
Петър преди 14 години
Още едно умно изказване, както казах в 1ят си коментар на мен не ми пречи, но на някой им пречи и не би трябвало заради вреден и досаден навик на някои, да не могат или да не им е докрай приятно да ходят на определено място! И се надявам поне да питаш хората, когато сте на маса и се хранят, дали не им пречи да запалиш... Няма нужда да ми отговаряш по какъвто и да е начин, благодаря
97
3
 
5
 
! Отговори
непушач преди 14 години
Това да се твърди, че ако не може да се пуши в заведенията то те ще фалират е абсолютна измислица за оправдание пред широката аудитория и пазане на корпоративни интереси. В колко много развити страни е забранено пушенето и не страдат от това. Да не би да си стоят само в къщи и да не излизат никъде, защото не може да се троват на обществени места. Просто ще намалят постепенно цигарите и ще се приобщят към останалите, което всъщност е идеята.
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всички статистики показват вредата от пушенето, както на самите пушчати, така и на околните, а такива статистистик има едва ли не през ден по всякакви поводи. Няма нито една статистика, която да доказва, че пушенето е полезно или поне, че пушенето не вреди на здравето.
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никой не отрича, пушенето е разрешено на доста места. Въпросът е с ангажиментите, които поемаме и после заебаваме. И щом управляващите кажат, че няма как д спазваме законите, това означава, че сме стигнали дъното. Не Ориента, ДЪНОТО
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ГЕРБ не осъзнават, че проблема с пушенето е и тест, доколко те отговарят на името си - Граждани за Еврпейско Развитие на България. Както върви ще трябва да се прекръстят на ГнеЕРБ.
93
0
 
2
 
! Отговори
M преди 14 години
Е какво му е парадоксалното и странното на твърдението, че законите в България не се спазват? Това се знае от целия свят.
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И по сладкарниците се пуши! ... което си е направо трагично :(.
91
3
 
4
 
! Отговори
К.К.к преди 14 години
Стой си в къщи Петърчо и си прави разходки в гората за здравословен начин на живот.
90
5
 
5
 
! Отговори
Разумен преди 14 години
Автора на статията има пълно право да се гръмне. В Австрия, Белгия, Франция, Дания, Швейцария и Германия, законът е същият като този който искат да направят тук - не е забранено в АБСОЛЮТНО всички заведения.В Испания закона съществува точно два дни, след което, благодарение на страхотните протести, бе свален. На коя Европа противоречим, колега популист ?
89
4
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
А не е ли по-важно да се види по улиците какви коли пъплят- 30 годишни трошки, които бълват дим и сажди... Не е ли по-важно това да се ревизира и забрани. Аз не пуша, пушачите не ми пречат толкова, колкото когато застана на някое ключово кръстовище, поседя 10 мин и след това не мога да дишам. Живеем в ужасно мръсен град...В БГ съм забелязала че е нормално общественото мнение да се манипулира с маловажни теми, за да може никой да не забелязва важните и съществени неща....
88
2
 
9
 
! Отговори
обикновен преди 14 години
имам 2 деца на 3 и на 6 години в нашето семейство не се пуши. Когато решим да отидем на заведение никога не се е случвало с нас да се съобразят и да не пушат близо до децата например. След това естествено всичките ни дрехи отиват в пералнята тъй като миришат.
87
3
 
5
 
! Отговори
Гражданинн преди 14 години
Значи в цяла Европа се спазва закона за пушенето на обществени места, а и в много страни извън ЕС, но в България намало да се спазва и прилага ! И това са думи на депутати от ГЕРБ, най-големита защитници на правовия ред в страната.Е тук, ако няма интереси здраве му кажи.
86
2
 
4
 
! Отговори
lili преди 14 години
а като навсякъде не се пуши - къде ще отидете?? може би вс епак ще отидете в любимото заведение, а ти от време на време ще излизаш навън за по цигарка.. толкова ли е лошо???
85
2
 
3
 
! Отговори
Петко преди 14 години
Забранта е и за заведения и за учреждения. Може и да има такива специални заведения, в които е разрешено пушенето, но как пък случайно не попаднах на нито едно такова? А тук в България не мога да открия заведение, в което не се пуши. Даже заведенията в които има отделен салон за непушачи са твърде малко. Единствените хора които забелязах да пушат по улиците на Европа бяха или българи или араби.
84
3
 
7
 
! Отговори
младен преди 14 години
Пич, ама турция вече го направи миналата година, ние сме бая изостанали. Едно време имах компютърен клуб и се притеснявах че ако се наложи да забраниме пушенето ще пострадаме от към клиентела. После се светнах че ще пострадаме ако е забранено само при мене, не и ако се забрани на всякъде и се спазва на всякъде, така че тия щуротии за бизнеса са пълни глупости!!!
83
3
 
4
 
! Отговори
Петър преди 14 години
К.К.к по-тъпо не можа ли да го кажеш? И между другото умний и в доста сладкарници се пуши, къде да ходим тогава ?????
82
3
 
4
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Когато от твоята пръдня започнат да зависят бюджетни разплащания - моля, разполагай се, ще свикнем някак си.... А иначе - аз определено не съм завързал за себе си никой, на когото съм неприятен самият аз или някои от моите навици.
81
5
 
6
 
! Отговори
дада преди 14 години
Имал съм заведение - беше с две помещения - ами какво да Ви кажа - залата за непушачи почти винаги беше празна. Сега повярвайте ми всички вървежни заведения ще са за пушачи. Хващам се на бас , че ако отвориш бар за непушачи ще фалираш много бързо. Ако е сладкарница става да е за непушачи.
80
6
 
8
 
! Отговори
Бивш преди 14 години
БЪЛГАРИЯ БЕЗ ТЮТНЕВ ДИМ!