Кой какви интереси преследва с цигарената политика?

И какво следва от отмяната на забраната за тютюнопушенето
19 фев 2010 07:08,
194
Кой какви интереси преследва с цигарената политика?
Снимка: БГНЕС

Темата за тютюнопушенето предизвиква ожесточени дискусии – за вредите от него и удоволствието за онези, които го практикуват.

Особено атрактивна тази тема става сега, когато управляващите готвят промени в закона, който трябваше да наложи тотална забрана за пушене на обществени места от 1 юни.

Решението на ГЕРБ да внесе предложения за изменение на закона повдига интересни въпроси. Оставяйки настрана популизма и ефектите за здравето на хората, ключовият въпрос е кой има интерес промяната да се случи.

Туризмът

Още по темата

Сред основните печеливши от отмяна на забраната за пушене в заведенията е туризмът. Това бе посочено като един от мотивите за решението – намираме се в тежка икономическа криза, която удря сектора и държавата трябва да му помогне.

Да се вгледаме в този аргумент. Нима туристите избират дестинациите, дължината на почивката и курортите на база възможността да се пуши? Ако правителството е уверено в намерението си да стимулира туризма, то едва ли точно това е начинът.

Липсата на каквато и да е работеща стратегия за популяризиране на страната като атрактивна дестинация е далеч по-опасна от забраната на тютюнопушенето в ресторантите и заведенията. Като пример за противоположна на нашата политика е лесно да се посочат Турция, Гърция и Хърватия, които отделят значителни средства за реклама на страната.

При това тази реклама се прави не от браншови организации, а от правителството. Макар кризата да върлува и там.

Тютютюнопроизводителите

Подкрепата на отрасъла е следващата най-популярна теза за промяна на закона. Тютюнопроизводството е ключов отрасъл и забраната на пушенето в заведенията ще остави много хора без поминък, казват привържениците на идеята.

Това е тотално сбъркано послание. Особено на фона на вдигането на акцизите и приравняването на цените на българските марки към тези на вносните цигари. Този ефект би бил много по-вреден за сектора в краткосрочен план, отколкото забраната за пушене в заведенията.

Причината – пренасочване на потребление към външните марки и намаляване на потреблението на тютюневи изделия. Всичко това – съчетано с неизбежния ръст на контрабандата.

Ресторантьорите

Може би именно с тях се изчерпват печелившите. Управляващите посочват, че заради кризата трябва да се удари рамо на заведенията за хранене и отдих. Забраната на тютюнопушенето ще ограничи посещаемостта на заведенията и ще изправи много собственици пред фалит.

Това е неминуемо и неизбежно. Основната цел на заведенията за хранене е именно храненето, а в страните, където пушенето е забранено и се санкционира строго, заведения има. При това пълни.

Управляващите

Неминуемо ще понесат негативни ефекти. Дали случайно или не, сега те падат в капана на Тройната коалиция, която прокара закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Самият той бе приет набързо и без много шум, защото по време на приемането му, прилагането изглеждаше изключително далеч във времето  – в следващия мандат.

Гражданите за европейско развитие на България се провалят, загърбвайки един от основните приоритети на Европа – борбата с тютюна. Водещите фигури в правителството не веднъж посочват, че целта на страната ни е да е най-добрата от всички в ЕС – най-стриктната с фондовете, най-стриктната с дефицита. А ето, че сега се отмятаме.

Държавността

Парадоксално, но от депутатите чухме странно твърдение – законите не могат да се спазват. Бе изтъкнато, че контролът би бил невъзможен, което обезсмисля забраните. Затова – по-добре заведенията сами да избират своя режим, или с други думи, да останат такива, каквито са сега – удобни за пушачите.

По-директен удар към държавността едва ли би могъл да бъде нанесен. Къде отива борбата с престъпността, с войната по пътищата, щом не можем да контролираме заведенията? Това ясно ни показва отношението на властта към настоящия режим, според който заведенията трябва да имат зали за пушачи и за непушачи.

Всички ние пък знаем как се спазва той.

Политиците

Парадоксално, но факт – въпросът за тютюнопушенето обедини политици от партии, които иначе са в диаметрална противоположност. Червени подкрепят сини, пушачи се изправят срещу непушачи. Интересни са и реакциите в ГЕРБ – дори доскорошни привърженици на забраната, като д-р Лъчезар Иванов, сега са нейни противници.

Партията за пореден път действа като един, а самият премиер каза пред журналисти, че едва ли това може да е основен проблем, прехвърляйки вниманието върху Октопода, глобата от ЕК и усвояването на европарите.

Извод?

Несъстоятелността на излаганите аргументи в подкрепа на промените в закона е очевидна и извод не е необходим. След всичко казано дотук, всеки може да помисли за себе си и за други ефекти от случващото се. Не от гледна точка на здравето и уважението към останалите, не от гледна точка на бизнеса, който трябва да бъде спасен.

Редно е всички да се замислят за начина, по който парламентьори обслужват лични интереси, стоварвайки властта си върху електората. Дали ще се пуши в заведенията или не – това е без значение. Значение има начинът, по който се решават проблемите в държавата и аргументите, които ни се дават за това.

Защото с отвличане на вниманието към въпроса дали да бъде забранено пушенето в заведенията или не, теми като отложената пенсионна реформа, криволиченето и непрестанната промяна на плановете за здравна реформа, дупките, кучетата и какво ли още не слизат от обществената сцена.

За да направят място на следващ Октопод. А здравето и ангажиментите към ЕС – те могат да почакат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
9
 
! Отговори
smoke преди 14 години
Ако тютюнопушенето е вредно и управляващите се грижат за нашето здраве то трябва да се забрани отглеждането на тютюн и производството на цигари в световен мащаб, щем не щем ще ги откажем, ама не, милиарди..., баламосването е в пълна сила.
38
11
 
7
 
! Отговори
Пушач преди 14 години
В закусвалните не се пуши- ходете там.
37
1
 
12
 
! Отговори
екс-пушач преди 14 години
Да не говорим за коментара за това как ние сме по-скоро ориенталци по отношение на цигарите.За неинформираните - в Истанбул не се пуши на закрито. Глобата е 70 лири (70 лева). За 5 дни не видях нито един човек да пристъпва тази забрана!
36
0
 
8
 
! Отговори
TURIST ОТ Х преди 14 години
Туризмът"Сред основните печеливши от отмяна на забраната за пушене в заведенията е туризмът....." ПЪЛНА ГЛУПОСТ !!! Бях на НГ в Анталия . Турците са железни ! ИМА ЛИ ПОКРИВ НАД ГЛАВАТА ТИ - НЕ СЕ ПУШИ ! НЕ СЕ КОМЕНТИРА И СЕ СПАЗВА БЕЗПРИКОСЛОВНО ! ПЪК ЗА ГЛОБИТЕ-не ми се говори ???!!! Пък ние сме ЕВРОПЕЙЦИ ?
35
3
 
10
 
! Отговори
екс-пушач преди 14 години
Всичко мирише на цигарено лоби...Всичко в снощните новини се изказваха, все едно им е платено да кажат КООООЛКО негативно ще се отрази на туризма и не знам какво си още...А изказването на Бойко, че законите така и така не се спазват, защо да ги прокарваме, беше върха на сладоледа! Дай да отменим и конституцията и да живеем в джунглата... Направо нямам думи!
34
11
 
6
 
! Отговори
Регина Крач преди 14 години
Тук в Ел Ей няма забрана за пушене по заведенията и всичко е ОК. Тези забрани не решават проблеми, а само създават нови.
33
1
 
5
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
НАРОДЕ!!!-написал някога ЛЕВСКИ.Колко прозорлив за времето си!Акгуално и до сега.Светла да е паметта МУ!Не оправдахме гибелта му!Имаме това,което си заслужаваме!
32
7
 
8
 
! Отговори
LongJohnSilver преди 14 години
Нщата в англия са трагични 90% от пъбовете пуснаха кепенци забраната изтреби всички готини заведения и тук така ще стане само хипита и трйй-хъгъри ще останат. Като забранят щигарите се местя в руанда.
31
11
 
7
 
! Отговори
7 преди 14 години
Ей голям рев, голяма работа. Тия нешушачи баси агресивното племе. По форумите ще убият човека, аиначе по кръчмите, помещенията за непушачи все празни стоят. И как така никой досега не е отворил заведение само за непушачи?
30
4
 
8
 
! Отговори
Бивш пушач преди 14 години
Не трябва да се пуши в заведения и най-вече в дискотеките. Вижте една англия поне тези които са ходили знаят как са работите там, ако ги копираме едвали ще ни стане нещо, ама нашия БГ манталитет който е неизкореним у някои "низши форми" П.П.: Това бе цитат от единия колега по долу който смее да оценява хората по неговия от никого интересуващо се "модно" мислене !!! Мислете за здравето си то не прощава !
29
3
 
1
 
! Отговори
0 преди 14 години
ДОБРОТО ЧЕНГЕ /ПОЖАРА/ СЕ ПОЯВИ В ПОДХОДЯЩ МОМЕНТ
28
12
 
7
 
! Отговори
с. преди 14 години
Аре стига ревали!Който му е опушено да не ходи по кръчми и дискотеки!Аз пуших доста време,но ги спрях!Не съм палил от 2 години и ми е супер добре!Много по-добре е да не се пафка!Като отида някъде всички около мен пушат.На моменти ме дразни малко ама не е болка за умиране!Така че стига превземки!
27
0
 
13
 
! Отговори
Банален преди 14 години
Чета дискусията и се сещам за старата, банална приказка:"За каквото и да става дума - става дума за секс или за пари"В този случай не става дума за секс...
26
7
 
7
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Еххх, лелеееее... *** що да не почнат да бесят по един пушач на жълтите павета на ден, бре??? Европейски ценности... И щото са много ценни ценностите, затова от всички страни в Европа тотална забрана на пушенето има само в 2 (две). И щото непушачите много ценят здравето си, затова по офисите се стига до пребиване при миризма на цигари, ама в чалга-клубовете никой не е спрял да ходи, щото му се осмърдяват дрехите... Е, то не може хем некои работи до края, хем душата в рая...
25
17
 
6
 
! Отговори
Оперативен преди 14 години
Има тук няколко низши форми на живот, които пишат срещу пушенето по заведения и се изкарват репресирани. Пускат много коментари под различни имена, но най- често са "анонимни". Жалки типове.
24
1
 
18
 
! Отговори
димитър преди 14 години
Браво за статията, отдавна не съм чел логически подредена статия на сайта на dnes.bg, която стига до някакъв извод, след като са изложени прости факти. Най-точно е казано, кратко и ясно:"Дали ще се пуши в заведенията или не това е без значение. Значение има начинът, по който се решават проблемите в държавата и аргументите, които ни се дават за това."Подкрепям автора с почти всичко горе изложено, браво за за начина по който е написано..
23
16
 
10
 
! Отговори
Велик Държавник преди 14 години
В държава, където повече от половината население пуши, е недопустимо да се забранява пушенето по заведенията. Това са псевдо мерки, които целят единствено ограничаването на личната свобода. Допреди 3 години когато изобщо не се говореше за подобни ограничения, никой не квичеше, че му било задимено, а сега извенднъж всички започнаха да крякат като папагали само защото се поддават на внушенията на разни манипулатори.
22
13
 
9
 
! Отговори
пушача преди 14 години
До читателОт продажбата на цигари в хазната влизат от акцизи и данъци около 5 милярда лева. /Според официалната статистика 45 % от българите пушат, като средното потребление е 19 цигари на ден. Направете справка със закона за акцизите и ще получите горната сума/ За сведение бюджетните разходи за 2009 г за здравеопазване са 2.6 милярда лева. Така че твърдението че непушачите плащат за здравето на пушачите е смехотворно.
21
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тия от герб са егати *** !!!!! Не пуша и ми адски гадно някой да ме одимява ! Ясене ограничен *** ... ако наложат забраната ще спреш да пушиш ли бе ?? Ще спрат ли другите ?? Най-вероятно не . Пушете си ,не ми пречите ,когато не ви дишам *** . Това ,че вие сте решили да се тровите ,не значи ,че аз искам !!!
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Някой беше казал: И тия и ония са маскари, само тия да не излезнат по-големи маскари от предните. Трябва да се забрани тютюнопушенето на обществени места, ама как да стане, като болшинството депутати пушат, а кой гласува нещо против себе си. В следващия парламент ще изберем повече непушачи и тогава всичко ще е наред...