Защо днес е следващият ден?

Времето на "сплотените народни маси" си отиде преди 21 години и 1 ден
Обновена: 11 ное 2010 17:08 | 11 ное 2010 16:54,
114
Защо днес е следващият ден?
Снимка: БГНЕС

От последните три дни два са исторически. 

Девети ноември – тогава падна Берлинската стена. Вярно, че стената беше „пробита” с разрешението на тогавашния генерален секретар на германската компартия.  

Десети – заради края на тоталитаризма, макар и със, както го наричат, „вътрешнопартийния преврат” в БКП. 

Днешният, наречен с възхитителна скромност „България на следващия ден”, може би се вижда исторически на някои от готовите да „възродят” България. И това, може би, обогатява техните биографии, но не мисля, че ще стане факт от нашите. 

Какво има в обещанието за следващия ден?

Защото така нареченият проект АБВ изглеждаше по-реалистично „вчера”, преди да се появи публично, преди да ни стане напълно ясно кои са хората в него и преди да заяви целите си. Ясно е, че става дума за власт. Това всъщност не е осъдително. 

Желанието обаче да ни го представят като, цитирам:

  • обединение на духа, 
  • алтернатива на политическите партии, 
  • стимулиране на реално гражданско общество, 
  • центристко движение, което малко да намали омразата и безумното противопоставяне на дясно и ляво, 
  • експертно начало във формирането на политики в интерес на обществото и на страната, 
  • активност на президента за стимулиране на обществена дискусия и институционализиране на дебата за формулиране на алтернативна политика, и дори
  • граждански парламент

поражда въпроси и те не произлизат само от личността, амбициите и ролята на държавен глава на Георги Първанов или на личностите в АБВ. 

Ясно е, че нито това са новите лица в политиката, нито иде нов морал, нито става дума да гражданско общество. Както каза тая заран Евгений Дайнов: „Генералите ли ще правят гражданското общество?”

Защо „България – на другия ден” е точно днес?

Защото са ясни няколко неща, без да генерализирам, но масово:

  • не сме щастливи от прехода, така както се случи. 
  • не виждаме партиите да ни представляват.
  • не припознаваме държавата, тоест овластените от нас институции, да работят само и единствено в наша полза.

И в крайна сметка ни е писнало и се спасяваме поединично. 

Затова и Георги Първанов и новите възродители избраха денят да е следващият след 10 ноември, с което ни „подсказват”, че сега се случва „истинската промяна”, че сега „загърбваме диктата на партиите” и се обръщаме към националните си ценности, националния интерес, към бъдещето на нашето отечество. 

Впрочем аз лично се притеснявам всеки път, когато някой ми заговори за „бъдещето на отечеството” по подобен месиански начин. 

Затова и днес посланието, което се опитват да ни „продадат”, е: преходът е провален, партиите не струват, политиците са маскари. Не е време за обяснения кой е ляв и кой – десен – днес залогът е бъдещето на нашето отечество! – казват хората, които твърдят, че от тях ще започне това възраждане. 

Още по темата
10 ное 2010 23:30
155

Но все пак ще си позволя да припомня, че изначално партиите са граждански структури, че те обединяват хора с еднаква ценностна система и разбирания за бъдещето на отечеството си. И това обикновено се нарича идеология. И двете думи – партии и идеологии, звучат доста отблъскващо за мнозина. Но е така, факт. 

И преходът ни е отблъскващ, ако го погледнем откъм бедността, корупцията и престъпността. 

Но в него е вложена огромна гражданска енергия и той не е „приключил”, както от време на време ни съобщава някой политик или социолог. 

Макар че е факт – не само Георги Първанов или авб-ейците твърдят, че започват начисто и че преди тях не е имало нищо. Суета, а политиците не са й чужди.

Най-меко казано, новият Отечествен фронт няма да се състои в този си смисъл. 

Просто защото времето на „сплотените народни маси” си отиде преди 21 години и 1 ден. Няма да се състои и поради липсата на същинска ценностна система. Мантрата за „националния интерес” и ”бъдещето на Отечеството” не са и не могат да дадат на никого посока, защото са поредните нищо неказващи политико-патриотарски словосъчетания. 

Абстрахирайки се от симпатии и антипатии, ще се почуствам задължена да призная усилието на групата хора начело с Георги Първанов, ако науча конкретно:

Как, според тях, изглежда дългосрочният национален интерес на България?

Кои, според тях, са ценностите, които ще сплотят българската нация?

Как, според тях, ще е възможно те да се реализират?

Кои ще са личностите, които ще реализират тези цели?

И, както се казва в техния проект, на следващия ден ще видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
wnpjnte преди 13 години
PyLsAc <a href="mszzyyhsgnyx/">mszzyyhsgnyx</a>, [url=wajwcqcdsnxr/]wajwcqcdsnxr[/url], [link=elsczpabrkkx/]elsczpabrkkx[/link], epebfaydqpgt/
104
0
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 13 години
Едва сега ли Видяхте нуждата от ново начало,а къде бяхте последните 10 години?
103
0
 
4
 
! Отговори
terzev преди 13 години
sled izborite za prezident tozi OTIVA V POLITI4ESKOTO NEBITIE
102
2
 
2
 
! Отговори
TE40 преди 13 години
до Алекс Няма място за сърдене. Аз работя своята работа и организирам времето си целейки да постигна това което съм решил. Живея в организирано и отговорно семейство . Правя възможното дори и повече. За разлика от политиците. На тях се пада отговорността да прогнозират , планират и организират икономическото и политическото ежедневие и бъдеще на нацията . Но явно това не е правено така, както трябва. Поради тази причина се обръщам с Г-н Президент а не г-н С.Д.
101
3
 
21
 
! Отговори
Валериан преди 13 години
Това не е нов Отечствен фронт, а последен бой на Първанов за оставането му в политиката като ангел-спесител.Прав е Кольо Парамов, че чрез тези жадни за власт и пълни с пари учредители Гоце ще финтира лявото и осигурявайки си мнозинство, ще контролира Народното събрание.Така властта му ще бъде бетон!Прочете Парамов-той е абсолютно прав-Гоце е подлец и нагъл ***,който се възползува от тежките промени, които трябва да прави правителството.Той пие кръвта ни, за да се възвеси на власт с неговото А
100
5
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
ТЕ40, Съдебната власт е независима, а изпълнителната (икономика, доходи, здравеопазване и т. н.) зависи от твоя явен кумир вече година и половина. Президентът има право само на съвети, препоръки и вето.Трябва да се сърдиш на други политици. Мисля. че със смяна на обръщението(например г-н С. Д.) нещата ще си дойдат на мястото.
99
6
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Смятам, че на всяка власт трябва да има коректив и алтернатива. Само тогава на властимащите няма да им се позволи да се самозабравят. А това самозабравяне и злоупотреба с власт виждаме във всички правителства на прехода, включително и в сегашното за съжаление.
98
1
 
15
 
! Отговори
gyrka преди 13 години
ако господин мазников искаше да бъде обединител и възродител на нацията той можеше да го направи и като президент а не да си живурка 10 години и като му свърши мандата да прави всякакви опити да остане във властта
97
5
 
16
 
! Отговори
ТЕ40 преди 13 години
Господин президент ............ днес не работи съдебната система............ Днес ние нямаме икономика ......... Днес ние нямаме доходи ............. Днес ние не може да се лекуваме.............. днес ние плащаме и утре ще плащаме партийната Ви и политическа импотентност и безхаберие . Ще остане дори за нашите деца да плащат и да се проклинат че са се родили в България.
96
0
 
6
 
! Отговори
ТЕ40 преди 13 години
Отново предлага и замазва в бъдеще време ЩЕ променим това , Алтернатива за друго............. Умен е изрежда до сто и едно .....пропуск няма, но е закъснял обединение на духа, алтернатива на политическите партии, стимулиране на реално гражданско общество, центристко движение, което малко да намали омразата и безумното противопоставяне на дясно и ляво, експертно начало във формирането на политики в интерес на обществото и на страната, активност на президента за стимулиране на обществена
95
1
 
12
 
! Отговори
TE40 преди 13 години
Пълна демагогия и борба за неговия "утрешен" ден бивш партиен лидер , бивш президент 2 мандата. Звучи СТРАШНО от неговата уста след близо 15 г. начело на партия и държава......... . не сме щастливи от прехода, така както се случи. . не виждаме партиите да ни представляват.. не припознаваме държавата, тоест овластените от нас институции, да работят само и единствено в наша полза.ВЪЗНИКВА ВЪПРОС ЗАЩО СА ИЗБИРАНИ И КАКВО СА СВЪРШИЛИ СЛЕД КАТО СА БИЛИ ИЗБИРАНИ .За каква алтернатива говори ЩЕ.
94
2
 
4
 
! Отговори
от баи асан преди 13 години
аз ше давам гласа за презедехтта,зашштошто е съм вижда с ф е с.
93
2
 
12
 
! Отговори
СЕДЕФЧОФФФФФЗ преди 13 години
СЕДЕФЧОФ ДА НЕ СЕ НАПЪВА МНОГО,МНОГО ,ЧЕ ДА НЕ ИЗКАРА ИЗОТЗАД НЯКАКВА КОСТ ОТ АРХАР.
92
2
 
11
 
! Отговори
П Ъ РВАНОФФФ преди 13 години
ВИЖТЕ ГО КАК СЕ НАПЪВА ДА РОДИ А Б В,АМА ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ НЕЩО ДРУГО.
91
1
 
11
 
! Отговори
АМИ преди 13 години
ВИЖТЕ ГО ТОЗИ ИЗЕДНИК НА БЪЛГАРИТЕ ,КАК СЕ НАПЪВА НА СНИМКАТА,АМА ВМЕСТО А Б В МАИ ЩЕ ИЗКАРА НЯКОИ И ДРУГ ПО-ГОЛЯМ ГРЕФАЛ,НА БЪЛГАРСКИАМИ ПО ГОЛЯМО ЛАИНО,МАЗНО И СМЪРДЯЩО НА ТРИПЕР.
90
0
 
6
 
! Отговори
врътоглав преди 13 години
ДВАДЕСЕТ години стигат ! Утре започва от днес ! Сполуката е някъде натам.... или ,може би, насам....
89
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имам чувството,че някой симпатизант на ГЕГБ я е писал тая статия.Трудно четиво.Поръчкова публикация!!
88
0
 
15
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Удоволствие е да се чете статията.Малка корекция-берлинската стена падна от лапсус грешка!!!Въобще не са мислили да позволят свободно преминаване в ГФР,а са обсъждали либерализация на режима.Но в ТВ интервю запитват зам. на партията,от кога могат да пътуват източно германците в ГФР и той от нерви се изцепва-Ами още сега ,ако искат.И народа тръгва...
87
1
 
16
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
Веднага ще реша и проблема с еврофондовете - 200 милиона ще крадна с моите братя, другите ще ги спрат , и нет фондов , нет проблема!
86
3
 
4
 
! Отговори
bo преди 13 години
Daaa, ami vsi4ki pak pod 6apkata na partijata...KПСС - БКП, КПСС - БКП, ve4na drujba...Drugari i drugarki, bihte li si namazali skite i bej kam Sibir,...na maika Vi v katnija....