Макадамия срещу кенгура-камикадзе

Политологията на храненето, разяснена от премиера
Обновена: 29 яну 2011 16:36 | 28 яну 2011 19:12,
217
Макадамия срещу кенгура-камикадзе
Снимка: Булфото

Всичко, което лети, се яде. 

Това е поантата от посещението на премиер-министъра в Япония. Най-вече заради две ключови изказвания на Борисов:

"Ние разчитаме на балансираната си външна политика – че с арабския свят, с Палестина, и с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България, на всеки ъгъл има дюнер".

"Във вашето село прасета клали ли сте навремето? Дедо ми като седне и за половин час го прави – кожички, ивички..." (премиерът в разговор с Калоян Махлянов – Котоошу).

Тази лекота на политическия дискурс напомня за персонажи от литературната ни класика:

Аз съм леберал, от лебералната партия - пояснява той, - ама сегиз-тогиз удрям по едно кръстене, то не е зле, хора сме... Това какво е, супа ли е? А, аз обичам супа. Чорбата е турско ядене. И ний сега повече супа ядем. Ах, пърдон, извинете, оцапах ви бохчата... Ц... ц... ц... Тюх да се не види!...

Дума да няма – чрез антропологията на храненето можем да обясним важните социални промени в дадена общност. Да разберем защо се различаваме от другите, кои са ритуалите и табутата ни. 

Но това е сложна социална дисциплина и няма нищо общо с политологията на храненето, практикувана от премиера.

Ако следваме логиката на подобна „политология“ руската салата вероятно ни пази от комунистите, брюкселското зеле – от негативни доклади на ЕК, а макадамията – от кенгура-камикадзе.

_________________________

 

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
4
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Бре, да му се не види-учен човек,пише с латински букви български слова!Ашколсун!
209
2
 
2
 
! Отговори
elya преди 13 години
Нашите политици гледат на сериозната политика, така както един баничар разбира от сериозен бизнес.
208
4
 
9
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Приказките на Бойко Борисов са образец за това какво представлява чалгата в политиката. Какво да се прави, какъвто си го избрахме, такъв ще ни представя пред света.
207
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и на теб къде е баба ти
206
2
 
7
 
! Отговори
Зайо преди 13 години
Ей тъй както съм седнал, мога ли изям една круша...?Можеш, Бойко, можеш...Само да си имаш предвид, че в Япония медиите те представят като мафиот, иначе круши, кожички, каквото мамериш там набивай, лошо няма.
205
4
 
1
 
! Отговори
tais преди 13 години
kam napisanoto ot chipi: Ti si negramotnik!! Napisal si: ''... tisi goliam *** be B.B.''. Kato si mnogo umen,poglrdni kakvo pishesh!!!A osven tova,ne mojesh da si pozvolish da se obrashtash kam balgarskia premier s ''be''..S tozi rechnik stavash za padar na stado ovtse,a kogato se ogramotish nyakoi den i mojesh da komunikirash s hora,dobre si doshal sred horata i tsivilizatsiata!!!
204
5
 
5
 
! Отговори
Яна преди 13 години
До всички които желаят завръщането на безродниците Доган,Гоце,Станишев и Сакскобурготски на 3-ти март на площада,аз не ги искам по вече и на 3-ти март ще празнувам.Весели празници,днес отивам да празнувам Трифон зарезан.
203
2
 
4
 
! Отговори
До pich преди 13 години
Какво означава според теб "алтернатива" ? Да кацнат некви марсианци, за които да гласуваш ? Айде стига глупости! Въпросът не е да се търсят нереално чисти и неопетнени хора. Въпросът е да имаме конкретни искания към тези, които се готвят да ни управляват. Като например: ясен и точен план как да се повишат реалните доходи!!! Не празни приказки за 800 дни или закани към някакви торбаланци (комунисти).
202
5
 
6
 
! Отговори
До 3-ти Март. преди 13 години
***, точно правителството, което се опитваш да подкрепяш, ЗАБРАНИ митингите в София. Освен че си нагъл и ***, си и глупав!!! Откъде на къде трябва да се стабилизирате такива *** като теб, с цената на дестабилизирането на целия останал народ ???? Освен това 3 ти март е на ВСИЧКИ БЪЛГАРИ. Не само на герберастите, гърбави!
201
7
 
5
 
! Отговори
До ттт преди 13 години
Не ви мислим за късопаметни. Мислим ви направо за много глупави и/ или лицемерни. Защото като казваш "червени ***" трябва да уточняваш кого имаш предвид. Самият Крал Слънце на Българската Демокрация - Бойко Борисов е бивш член на БКП. Българска Комунистическа Партия. Партията, която прецака България. Днес новата партия на подставеното лице ББ също е на път да прецака България. А вие, герберите, ще сте виновни. Или поради глупост, или заради личното ви облагодетелстване.
200
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гъливер в страната на червените лилипути!!!
199
5
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
жалко псевдоинтелектуално усилие на никому неизвестния гражданин Георги Савчев срещу селянина Б. Б. - дискурси, антропология и политология на храненото..., айде стига де! Всичко било "сложна социална дисциплина", недостъпна за недораслия ни премиер, но за и недораслия ни народ, който тъпо продължава да го харесва... За Савчев, вижда се, *** сме очевидно всички, дето не сме учили в АОНСУ, дето ни писнало от кукловодите на прехода - ега ти аристократа, егати интелекта - ай бегай да пасеш ***!
198
4
 
6
 
! Отговори
Винету преди 13 години
От човек прочел за целия си живот една книга (Винету) какво друго да очаквате?
197
1
 
3
 
! Отговори
monopol преди 13 години
Ако много говориш, все ще кажеш нещо глупаво.
196
8
 
7
 
! Отговори
ттт преди 13 години
На всички червени *** ще бъдат раздадени шпатолки да си изтържа оаканите ***.Незнам защо ни мислите за толкова късопаметни?Б.Б. ви е намерил цаката и за това сте в паника.Ама вече и компромати не можете да правите като хората. Като ви затвори още някое и друго кранче ще ви видим тогава. Някога ГЕЙЧО им викаше циркаджии ама нещо не му хареса цирка.
195
3
 
4
 
! Отговори
chipi преди 13 години
Tisi goliam *** be B.B.
194
33
 
21
 
! Отговори
3-ти март преди 13 години
Hа 3 Mapт пpeд Народното събрание Xopa ..който желае да подкрепи правителството на ГЕРБ, да сложим край на опитите за дестабилизацияда изринем остатъците от синьо-червената мафия с куфарчетата и флашкитеподкрепете ГЕРБ ...3-ти март пред Парламента
193
12
 
32
 
! Отговори
1 преди 13 години
Бай Бойко е класи над бай ***! Машала! Искам за се гордея, но ме е срам, че този човек ни представлява по света.
192
2
 
5
 
! Отговори
pich преди 13 години
Loshoto e, che nyama alternativa. Vsichkite sa edni aiduci - mnogo lalat nishto ne vurshat.
191
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Hа 3 Mapт пpeд Народното събрание Xopa ..който нe жeлаe правителството зa ОСТАВКАTA СЕГА И НЕЗАБАВНО!!!!!!