Европо, свиквай с колебанията на САЩ

Докато ракети поразяват Либия, Обама е при Дилма
Обновена: 21 мар 2011 17:27 | 21 мар 2011 15:18,
127
Европо, свиквай с колебанията на САЩ
Снимка: Ройтерс

Президентът Барак Обама не беше във Вашингтон, когато първите ракети поразиха цели в Либия. Докато САЩ тръгваха на война –  той отпътува за Бразилия, за да разговаря за търговия. Пътуването можеше да бъде отменено, но Белият дом реши да го оползотвори, пише в анализ в. "Файненшъл таймс".

Отсъствието на президента потвърди позицията на правителството – САЩ подкрепят ударите срещу полковник Муамар Кадафи, но не поемат водачеството в настояването за тях и не ръководят операциите.

Това не е лидерският стил, с който светът е свикнал. От друга страна, това е позицията, което голяма част от света (онази, която бе очарована от избирането на Обама) твърди, че споделя. Е, сега вече я имаме, ще видим колко дълго ще трае и колко добре ще работи.

Сега съюзниците може би ще трябва да поддържат реда в част от страната, тъй като Кадафи все още е на власт, пише изданието.

Неотдавна Европа се жалваше, че САЩ се държат агресивно, дръзко и властно. Неотдавна Европа бе в екстаз от избирането на Обама, понеже той е различен.

Европейците твърдят, че при по-добро американско ръководство съюзниците биха пристъпили към действие по-бързо. Как? Америка имаше добра причина да изостава след Великобритания и Франция. Права беше да се притеснява от допълнително разпалване на неприязънта към САЩ в ислямския свят.

Ако операцията се възприемеше като оглавена от САЩ, това би могло да помогне на либийския режим да предизвика съпротива в страна и чужбина. А и американските военни ресурси вече са изтощени.

Пентагонът се отнесе подозрително към тази мисия и публично изрази резерви.

Накратко, скептицизмът на подхода за едностранни политически решения е добре обоснован.

В Либия съюзниците правят каквото трябва и, да се надяваме, печелят приятели - докато размахът на съюза, пълномощията на ООН и американската позиция на "трети измежду равни" оборват обвиненията, че Америка е разкрила нов фронт срещу исляма, твърди авторът на статията Клайв Крук.

Дори либийският режим да бъде сразен, ще дойде време съюзниците да съжаляват, че владеят последиците. И все пак, ако всичко върви както трябва, Кадафи ще си иде, мирът и спокойствието ще бъдат възстановени и Либия ще започне колебливо да напредва към демокрацията.

Ако начинанието се проточи или пропадне - особено ако се сметне, че причина за това е многонационалния му характер - международните отношения ще бъдат тласнати в другата посока, завършва "Файненшъл таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
13
 
! Отговори
до 39 преди 13 години
То пък тук като внасяме доста по-големи данъци от либийците, все едно някой помага на младите семейства и на малкият бизнес...Пишете глупости, но май и сами не си вярвате...Жалко за либийците, сега ще видят какво е цял живот да изплащаш кредити и да си плащаш здравеопазването...
40
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой задавал ли си е въпроса, когато след 20 - 30 - 40 години арабите станат независими от европейските и други технологии и специалисти, какво ще прави Европата и бг?
39
5
 
13
 
! Отговори
... преди 13 години
Някой спомня ли си кой беше Одисей в Илиадата? Не беше ли съюзник по неволя?
38
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Французите и британците в най-скоро време ще берат плодовете от това, което садят сега, защото арабите и мюсулманите са невероятно злопаметни и отмъстителни хора.( и с пълно право ще отмъстят на тези, които избиват народа им и унищожават инфраструктурата.
37
5
 
9
 
! Отговори
до 32 преди 13 години
Спри да копираш! Това е лъжа. Дават за жилище, но те всеки месец внасят пари в племенните съвети! И то бая. Дават им и за раждане и за жилище,и за погребение, но са длъжни да внасят цял живот. Това са вид данъци. Събират се и отпускат с гласуване племенните съвети. Не ги подаряват, така изглежда само на хора като теб. Спокойни са, факт, но това не е подарък. Внасяй ти от раждането до гроба всеки месец, без да шикалкавиш държавата и на теб ще ти отпускат.
36
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя път западните *** се осират вече.Никой не им иска демокрТоя *** арабски свят,тия *** племена бедуински такъв напукан ще го духат ,че свят ке им се завие,задето мързеливите им арабски *** въстанаха за демокрация.Те не знаят ,че на запад се работи до припадък,че бензина е 20 пъти по скъп от колкото в Либия.Ами забележете 1 кг хляб е 20 ст наши пари.Водата им е безплатна.Те дори не работят.Малееее такъв ще го ядат ,че ще им се сцепят задниците.Тъпо арабско,мързеливо средновековно племе
35
1
 
5
 
! Отговори
petia преди 13 години
lele re ne mi se misli kakvo vi e tam. Uspeh dano da svarshi barzo i da niama mnogo jertvi voinata
34
6
 
14
 
! Отговори
до 32 преди 13 години
Кредити за покупка на кола и апартамент - безпроблем.* Сделки с недвижимо имущество, са забранени. Е как става този номер? Аман от платени арабогъзолизци. Или под апартамент в либия се разбира палатка, която очевидно не е недвижимо имущество?
33
1
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 13 години
Ами може.
32
3
 
3
 
! Отговори
бочо преди 13 години
добре бе, аз от това което слушам от два дена определено мога да кажа че американците са нанесли най много удари до сега. те само чакаха да тръгне некой и се развилняха.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Идиотска статия.
30
17
 
50
 
! Отговори
BG L IB преди 13 години
КАДАФИ ВЕРОЯТНО Е МРАЗЕН ЗА ТОВА :19.03.2011 19:17 (UTC)Помощи за безработица - 730 $.* Заплата на мед. сестра - $ 1000.* За всяко новородено се плаща $ 7,000.* за всяко ново семейство- $ 64 хиляди да си купят апартамент.* В началото на частния бизнес еднократна финансова помощ - 20 000 $.* Големи данъци и налози забранено.* Образование и медицината са безплатни.* Образование и стажове в чужбина - най-правителството сметка.* Верига магазини за големи семейства със символични цени на основните хранителни продукти.* За продажбата на продукти с изтекъл срок на годност - затвор.* Част от аптеките - с безплатен дозиране.* По отношение на фалшификациите - на смъртното наказание.* Наем - липсват.* Начин на плащане за електроенергия за населението е безплатно.* Продажба и употреба на алкохол е забранена - "забрана".* Кредити за покупка на кола и апартамент - безпроблем.* Сделки с недвижимо имущество, са забранени.* Закупуването на автомобил до 50% се заплаща от държавата ,а за милицията - 65%.* Петрол "е по-евтино от водата. 1 литър бензин - $ 0.14
29
0
 
4
 
! Отговори
re преди 13 години
Na men mi izglejda 4e i niakoa duruga strana 6te se vkliu4i v oinata ve4e od 2 4asa letat samoleti edin sled drug i otivat v neizvesna posoka no nesa putni4eski samoleti s sigurnost. V Avstia se namiram.
28
1
 
3
 
! Отговори
до темерут преди 13 години
Ехе, ти и угодия искаш :-)! Утопист си ти, не си темерут! Важното е сеир да има и да скачаме като петли за каузи, които ни разбираме, ни ще ни променят, ни някой ни пита. Само да не се работи много по някой важен проблем в България, че тва е скучно. Къде- къде по-интересно е да бистрим бъднините на света. Я Обама, я Саркози, я Кадафи. Те на нас са ни ясни като Луната в перигей.
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живее демокрацията, Европейския съюз и всички ***, които вярват в тях!! Вярата в това, че един богат *** може да дойде и с милионите си да ви бомбандира всичките, всичките евтини, изтезани душички - демокрация (имам пари, значи си мой роб, ако искам ще те премахна). В Рим, преди 2000 години са им рязали главите на такива ***, сега ги носим на ръце и викаме да живее демокрация!!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
цитат "кажи ми една държава на тоя свят която е създадена мирно? "цитат "индия, австралия, канада, бившите съветски републики и още много други''Надали е така,фактите говорят друго :Индия - (бивша колония)владяна от Великобритания,имало е съпротиви преди независимоста.Австралия - преселници ,както САЩ, избивали аборигените за да създадат на тяхно место страната сиКанада - незнам , но Съветските републики всеки знае размирици е имало винаги за отделяне....и какви ли не извращения
25
0
 
3
 
! Отговори
До 17 Петре преди 13 години
Добро ченге лошо ченге, или май обратно. Германия поддържа санкциите срещу Либия и иска оттеглянето на Кадафи, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле ....... Берлин подкрепя започването на процес по предаване на политическата власт. Кадафи трябва да си иде... Италия не е съгласна коалицията да води война срещу Либия, заяви от своя страна италианският външен министър ........ срещу Либия не бива да се води война, а да се прилага стриктно резолюцията на ООН.... Франция .....
24
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Америка е велика държава! Винаги съм им свалял шапка на тези американци. Еврпейците са много зле.Ей това е ,братленце!! Кажи им го!
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обама нали е лаурят на нобелова награда за мир, как да демонстрира лидерски стил. Пък страха е голяма работа, в САЩ има толкава камикадзета, чакащи заповед за активация, че...не се знае ,кой по бъроз щеше да е изличен Кадафи или няколко големи хамерикански обекта
22
4
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
е......довечера боико ще е в самолета над триполи,,,,,,,,доволнилисте ...,АААА....нема да ви кайа кои ми каза *** си от яд