Едно пълномощно, което лепна петно на бизнеса в България

Какво се случи между съдружниците в Медийна група България холдинг
Обновена: 4 апр 2011 20:05 | 4 апр 2011 17:44,
22
Едно пълномощно, което лепна петно на бизнеса в България
Любомир Павлов, Огнян Донев и Христо Грозев от времето преди скандала. Снимка: Булфото

През последната седмица вестникарският пазар бе разтресен от шумен скандал относно собствеността върху компанията, която притежава вестниците 24 часа и Труд. Основните фигури в спора са Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев.

Предисторията

На 14 декември 2010 година дружеството БГ Принтмедия ООД сключва договор за покупка на двата вестника, както и на други активи на Вестникарска група България АД. На 27 декември 2011 година придобитите активи са включени в дружеството Медийна група България холдинг, 100% собственост на БГ Принтмедия с управители Любомир Павлов и Христо Грозев.

Собственици на БГ Принтмедия ООД са Любомир Павлов, който притежава 47% от капитала на дружеството, и БГ Приватинвест ГмбХ с 53%.

Капиталът на БГ Приватинвест ГмбХ първоначално е разделен както следва: 34% от него са собственост на Карл Хабсбург-Лотринген, а с по 33% са Христо Грозев и Даниел Руц. Дружеството е представлявано от Христо Грозев.

На 27 декември 2010 г. Любомир Павлов става едноличен управител на Медийна група България – холдинг ЕООД.

Пълномощното

На 1 декември 2010 година БГ Принтмедия упълномощава с доста широки права Любомир Павлов. С пълномощното, с копие от което Investor.bg разполага, и което е подписано от Христо Грозев и Любомир Павлов, на последния се дават следните права:

1. Да представлява дружеството пред трети лица с правото да преговаря и подписва договори за покупко-продажба на дялови участия и акции в други дружества на цена, каквато намери за добра, както и да залага за обезпечение на задължения на дружеството и/или трети лица придобитите дялови участия и/или акции.
2. Да представлява дружеството в качеството му на съдружник/акционер в трети лица с правото да упражнява правото на глас както намери за добре и да подписва протоколи и решения, включително от името на дружеството като едноличен собственик на капитала.
3. Да представлява дружеството пред която и да е банка в Република България или клон на чуждестранна банка в Република България:
- да открива банкови сметки и да се разпорежда със средствата по тях чрез безкасови операции и теглене на каса
- да преговаря и подписва договори за банков кредит и да учредява обезпечения
- във връзка с извършването на всякакви действия, подготвянето, подписването, подаването и получаването на всякакви документи във връзка с посочените в настоящата точка права.
4. Да представлява Дружеството пред Централния регистър на особените залози при Министерството на правосъдието на Република България
Настоящото пълномощно се издава без срок и следва да се тълкува изцяло в полза на пълномощника да представлява дружеството във връзка с горепосочените права, правни и фактически действия.
Пълномощникът може да преупълномощава трети лица с правото да извършват което и да е от горепосочените действия.

Скандалът

Възползвайки се от правата, дадени му с пълномощното, Любомир Павлов пристъпва към действия, които впоследствие ще се превърнат в ябълката на раздора. На 27 март (неделя) БГ Принтмедия ООД продава на Огнян Донев 83% от капитала на Медийна група България холдинг ЕООД.

Още същия ден Огнян Донев сключва с физическото лице Любомир Павлов договор за продажба на 43% от капитала на Медийна група България холдинг ЕООД. Така Донев остава собственик на 40% от капитала на дружеството, а БГ Принтмедия запазва 17 на сто от него.

Сключването на две такива сделки не би трябвало да бъде смущаващо, но в резултат на тях в понеделник, 28 март, Христо Грозев обявява, че оттегля пълномощното на Любомир Павлов. Освен това той изпраща и искане до Търговския регистър заявлението за сделката по прехвърляне на 83% от капитала на Медийна група България ЕООД на Огнян Донев да не бъде вписвано.

В резултат на договорите за продажба, които са подадени за вписване в Търговския регистър, на практика БГ Принтмедия губи мажоритарния си дял в капитала на Медийна група България Холдинг.

Аргументите на Христо Грозев

В своето искане до Търговския регистър Христо Грозев посочва следното:

„Обстоятелството, че съм упълномощил другия управител на БГ Принтмедия ООД при нужда да представлява дружеството пред трети лица в случая не може да изключи изискването за надлежно уведомяване на съдружниците в дружеството (чрез техните законни представители) за насроченото общо събрание.
Наличието на такова упълномощаване не означава, че аз, в качеството си на законен представител на юридическото лице – съдружник (БГ Принтмедия ООД), действащ само заедно с другия представител, не мога да представлявам това юридическо лице – съдружник, съгласно изискванията на закона”.

Интересното в случая е това, че Христо Грозев не може еднолично да подаде заявление за оттегляне на
пълномощията на Любомир Павлов, тъй като самото пълномощно е подписано и от двамата в качеството им на управители на БГ Принтмедия ООД и тъй като Христо Грозев не може да представлява еднолично дружеството.

Сделката

Един от вариантите за това защо ролята на Любомир Павлов в сделката е толкова водеща, е фактът, че той е осъществявал контрол върху финансирането. По информация на Грозев цената на сделката е около 60 млн. евро – той твърди, че 70% от парите са осигурени с банково финансиране, а една трета от останалите средства, или 6 млн. евро, са осигурени от представляваното от Христо Грозев дружество БГ Приватинвест ГмбХ.

Участвайки с около 6 млн. евро в 10 пъти по-голяма сделка, делът на БГ Приватинвест ГмбХ вероятно би трябвало да е именно около 10% от Медийна група България холдинг. Изчисленията показват, че той е 9,01%, тъй като БГ Приватинвест ГмбХ държи 53% в БГ Принтмедия ООД, която от своя след невписаните още сделки с Огнян Донев би трябвало да държи 17%.

Непряко БГ Приватинвест ГмбХ контролира 17%, или около 1/6 от дяловете.

Според Грозев управляваната от него фирма е трябвало да получи около 30% от дяловете в Медийна група България холдинг ЕООД. И двата случая участието му е миноритарно, тоест и той не оспорва, че Огнян Донев и Любомир Павлов е трябвало да станат мажоритарни собственици.

Търговският регистър

За момента търговският регистър отказва да впише продажбата, с която Огнян Донев придобива 83% от капитала на Медийна група България холдинг ЕООД. Отказ има и по заявлението на Христо Грозев, тъй като на практика неговите претенции са свързани с невписването на въпросната продажба.

Срещу отказа за вписване е подадена жалба от адвоката на Любомир Павлов, като с нея се настоява за отмяна на отказа и вписване на заявленията за продажба.

Кой е крив и кой е прав?

Ясно е, че за да има спор, трябва да има засегнати интереси. През цялата минала седмица в общественото пространство циркулираха различни информации, повечето от които са далеч от юридическата логика и са плод по-скоро на спекулации.

Двете страни твърдят, че са прави, но явно все още не е представена цялата информация, която да даде възможност да се установи кой ще спечели в спора.

Безспорен факт е, че единствено наличието на пълномощно, било то и с доста широки правомощия, не дава възможност на упълномощения да се разпорежда със собствеността върху капитала на БГ Принтмедия ООД без необходимия набор от документи, позволяващи това.

При подобни сделки най-малкото, което се изисква, е съгласие на съдружниците, коментират юристи за Investor.bg.

На другия полюс е позицията на Любомир Павлов и Огнян Донев, като според калкулациите случващото се – ограничаване на позицията на БГ Приватинвест ГмбХ в капитала на БГ Принтмедия ООД, която притежава Медийна група България холдинг ЕООД, е напълно адекватно с оглед финансовия ресурс, необходим за сделката.

Кой ще излезе победител в спора не е ясно, но е ясно това, че независимо от изхода на ситуацията, върху начина на правене на бизнес в България е поставено ново петно. Отново се появява усещането за "далавера" и "прецакване", тъй като един наглед нормален търговски спор се превръща в акцент на обществен дебат за коректността на бизнесмените – нещо, което трябва да се решава не от обществото, а от съдебната система и регулаторите на търговските отношения.
 

Още анализи от сектора на комуникациите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Николай преди 13 години
Делян Пеевски и майка му искаха да завладят и Медийна Група България чрез Христо Грозев. Това е ясно за всеки, който следи развитието на цялата история. Грозев беше хванат в лъжа няколко пъти. Не му прави чест да се опитва да компроментира Павлов и Донев, при положение, че е очевидно, че няма пари и всъщност се опита да продаде дяловете си на октопода на Доган. Ако не бях Павлов и Донев поредната група издания, щеше да стане част от монопола на Доган и неговите кръгове.
19
0
 
0
 
! Отговори
той преди 13 години
писаха мисля в dnes.bg официално пещерняците отрекоха и дори заплашиха със законни средства да да се борят ако продължава някой да намесва тяхното име в този спор
18
0
 
6
 
! Отговори
Хммм преди 13 години
А за Делян Пеевски и Пещерска нищо не написахте. Да не сте и вие към Нова Медиина Група?Май ще трябва да се информирам от други сайтове.
17
1
 
3
 
! Отговори
Марти преди 13 години
Щом е забъркан любомир Павлов,цялата сделка смърди...Не случайно в бизнес средите е известен като Любо Пъпката...И двамата с дружката му Софиянски трябваше да са в Централния,ама...България,какво да се прави...
16
0
 
3
 
! Отговори
изненада преди 13 години
Вече ги няма платежоспособните партии, които плащаха за ПИАР на т.нар. уважавани медии.Нормално е да се разпадат.
15
0
 
1
 
! Отговори
ния преди 13 години
А вие откъде знаете какво пише в Устава на дружеството? И точно на кой текст в ТЗ противоречи пълномощното? И защо нотариуса да не го завери, че не схващам?За мен единствения коментар по отношение на Грозев е "Кьорав карти не играе"... подписал се , после не искал....
14
0
 
8
 
! Отговори
МАМА преди 13 години
стига сте мазали народа с лай..та си , управници- мрасницибизнесмени - мутри,КОГА ЩЕ НИ ДОЙДЕ АКЪЛАДА РАЗСТРЕЛЯМЕ ВСИЧКИТЕ ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ И ОБЕРДЖИИ,КЛОУНИИ ДА ЗАСТАНЕ НЯКОЙ ОТ НАРОДА ДА НИВОДИ НАПРЕД И САМО НАПРЕДили ще кайете че санувам аПРОБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИИИИ
13
0
 
4
 
! Отговори
Nasko преди 13 години
Пишете Петно !!!"Кирлива кърпа, ***/петно/ не хваща"И тримата са...с Костюми след Хим.Чистене:)))
12
0
 
13
 
! Отговори
Любо преди 13 години
На 14 03 2011 сутринта в сградата на "ВГБ" влизат представители на ИПОН с готови пропуски .Сменят охраната и запечатват касите с оръжието . На охраната на ВГБ са връчени предизвестия за уволнение. Така че господин Огнян Донев да не се прави ,че не знае дали ИПОН охраняват весниците 24 часа и Труд.
11
0
 
13
 
! Отговори
Справедлив преди 13 години
Някой спомня ли си прохождането на Любо Пъпката като банкер?Как се появиха тези капитали в България в този момент?Скандала е заложен още в състава на бизнесгрупичката.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей, ама ти комунистически синове вече толкова време /20 год./ не се научиха да правят истински, честен бизнес, а само далаверджийски номера си въртят, мошеници ей, големи мошеници, тия опропастиха и държавата ни. Сега като няма какво да крадат, щото ББ ги удари през крадливите пръсти и взеха да се крадат помежду си.
9
2
 
8
 
! Отговори
elca преди 13 години
Всъщност, въпросите са:1. Защо Нотариуската е заверила Пълномощно с такъв текст?2. Защо Грозев се е предоверил на Павлов и за колко?3. Толкова ли са алчни адвокатите, давали съвети по сделката, че са пренебрегнали елементарни юрид.казуси?4. Докъде ни доведе този начин на сключване на сделки, през последните 20 год?
8
1
 
7
 
! Отговори
elca преди 13 години
В момента няма вписване на исканото увеличение на дяловото участие на Любомир павлов - Няма и да има !Отказите са обстоятелствено регламентирани, което прави чест на съдията по вписването !Основното тук е, че Грозев няма право да подписва пълномощно с такъв текст - то противоречи но ТЗ и Устава на АД. От там - нататък, всички действия, произтекли чрез Пълномощното, стават нелегитимни ...В момента АД е СЪС СЪЩОТО АКЦИОНЕРНО УЧАСТИЕ , както на 15,12,2010 год.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Двама крадливи ССД-ари се опитаха отново да прилапат фирма по начина които са научили от Софиянски.По този начин тези така наречени бизнесмени прибраха Софарма Унифарм Общинска Банка Софийски Аптеки и други фирми до които Софиянски успя да се добере.
6
1
 
7
 
! Отговори
Пъпката преди 13 години
Двата вестника не бяха лоши.След като Любо-Пъпката стана собственик, журналистите да си ходят. Любо и Диляна да списват вестниците.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези тримата по добре да кажат кой им нареди да купят 24часа и Труд.Защото от тази сделка не се печели пари а се печели власт.
4
1
 
15
 
! Отговори
Ала бала преди 13 години
Любо Пъпката се превърна в Любо Цирея!
3
1
 
12
 
! Отговори
А преди 13 години
а с Винпром Пещера какво стана?
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
цитат - "На 27 декември 2011 година придобитите активи са включени в дружеството Медийна група България холдинг", хм, интересна дата... коя дата ли сме днес????
1
1
 
31
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Петно?За да има петно трябва да има и чиста дреха.А "бизнесмените"у нас са чисти като забойни миньори след смяна.Пре..би другарче е стил на поведение и при дребния и при едрия бизнес.