Федералният резерв помага на всички... даже на либийска банка

Централната банка на Либия получила помощ от САЩ за милиарди долари
Обновена: 5 апр 2011 23:10 | 5 апр 2011 23:10,
63

Банковият стожер на САЩ най-накрая разкри на кои финансови институции е оказана държавна помощ за справяне с кризата и в какъв размер. Редица имена не изненадаха, коментира сп. TIME. Заем от 50 млрд. долара заем за Citigroup, сходна сума отишла за Bank of America, а Goldman се „ограничил” до малки суми, но на няколко пъти.

Списъкът е доста дълъг, раздадените милиарди са много. Но името на една конкретна банка сред подпомогнатите прави наистина сериозно впечатление – Централната банка на Либия.

В 18-те месеца след колапса на Lehman Brothers американската подкрепата за закъсалата финансова институция набързо набъбнала до 35 милиарда долара под формата на краткосрочни заеми от Федералния резерв. Заемите за Централната либийска банка били предоставени на дъщерната й Arab Banking Corp. (ABC), която има представителство в Ню Йорк.

В началото на глобалната криза делът на либийското правителство в ABC бил 29%. След това обаче скочил до 59 на сто. Така излиза, че най-голяма полза от федералната помощ е имал режимът, за чието сваляне сега федералното правителство праща своята армия. 

ABC много бързо стъпва на крака след успокояването на пазарите и от загуби за 880 милиона долара през 2008 г., стига до печалба от 265 милиона за следващите две години.

Либийската банка е една от немалкото чуждестранни банки, които са се възползвали от тайната програма за раздаване на заеми на Федералния резерв.

Подробностите за програмата бяха обявени публично, след като съдът уважи жалбата срещу засекретяването от редица водещи американски медии като Bloomberg, Fox News и други. От Централната банка на Съединените щати бяха категорични, че всички раздадени краткосрочни заеми са били върнати със съответните лихви.

Това обаче не може да скрие смущаващия факт, че в първата седмица на октомври 2008 г., когато кризата приличаше на втора Голяма депресия, 70 на сто от спасителните заеми, дадени от Федералния резерв, са отишли за чуждестранни банки, настоява TIME. Сред получилите незабавна помощ са френската Societe General и ирландската Depfa Bank.

Но, разбира се, най-голямо недоволство определено ще предизвика спасителният пояс, хвърлен на либийската банкова система. Изглежда само преди две – две и половина години нещата са били далеч от днешните бомбардировки и призиви за незабавно оттегляне на Муамар Кадафи.

През март американското правителство замрази либийските авоари. Но странно не спря бизнеса на ABC на територията на Съединените щати.

Банката, която работи в сферата на сътрудничеството между американски компании и фирми от Близкия изток, получи зелена светлина срещу обещанието да не обслужва интересите на режима на Кадафи.

Същият този режим обаче продължава да разполага със солидни депозити в ABC. Значи в крайна сметка тази банка определено не е напълно независима от либийската власт.

Дали ще има санкции за Федералния резерв заради заемите, засега не е ясно. Но сенаторът от Вермонт Бернард Сандърс (един от първите, забелязали либийската банка в списъка с подпомогнатите) обяви, че настоява за адекватна реакция.

„За мен е необяснимо как надеждният малък бизнес във Вермонт и в цялата страна не получава одобрение за крайно необходими заеми, докато в същото време Федералният резерв дава десетки милиарди долари на банка, собственост на Централната банка на Либия”, чуди се Сандърс.

Поредната мистерия на финансовата криза, коментира TIME.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
ЦАРЧЕТО преди 13 години
Ясно, че 28 е ***, повече нищо. А за 46-ти, ами кажи нещо , което не знаем! Само хулиш, обиждаш... Излез с позиция и в честен спор я отстоявай. Иначе и ти си като тези, които описа.
53
0
 
9
 
! Отговори
vevie преди 13 години
Най-големите собственици на акции на Федералния резерв по онова време са: 1. Банките на Ротшилд от Лондон и Париж; 2. Lazard Brothers Bank от Париж; 3. Israel Moses Seif Bank от Италия; 4. Waeburg Bank от Амстердам и Хамбург; 5. Lehmann Bank от Ню Йорк; 6. Khun Loeb Bank от Ню Йорк; 7. Рокфелеровата Chase Manhattan Bank от Ню Йорк; 8. Goldman Sachs Bank от Ню Йорк. Заради паричната й власт конгресменът Чарлс Линдберг още тогава нарича нововъзникналата федерална банка невидимо правителство". Всъщност как функционира FED? Комитетът по свободен пазар" на FED произвежда федералнорезервни банкноти" (доларови банкноти). Тези банкноти се обменят срещу облигации (дългови разходи) на американското правителство, които са гаранти" за FED. Облигациите се задържат от банките на FED, които, от своя страна, прибират годишните лихви. Още през 1992 г. стойността на облигациите, задържани от FED, възлизат точно на 5 000 000 000 000 долара, а данъците на данъкоплатците постоянно растат. Всичкото това богатство FED натрупва, като заема пари на американското правителство и съответно касира високи такси, а разходите на FED са само за хартия, мастило и печат. Наистина звучи абсурдно, но е факт!
52
0
 
7
 
! Отговори
vevie преди 13 години
В края на 19. век банките, контролирани от империята на Ротшилд, стартират широка кампания, за да получат контрол над богатата американска икономика. Европейските Ротшилдови финансират J. Р. Моrgап & Со. Вапк, Кhип Lоеb & Со. Вапк, Standart Oil Со. на Джон Д. Рокфелер, железниците на Едуард Хариман и стоманодобивните заводи на Андрю Карнеги. По онова време тази връзка означава много повече от разклонение в икономиката на САЩ. През 1900 г. Ротшилдови пращат един от своите агенти, Паул Варбург, да работи заедно с Кhип LоеB & Со. Вапк в САЩ. Якоб Шиф и Паул Варбург стартират кампания за изграждане на Федерална Резервна Банка" (FED) като непоклатима частна банка на Америка. В една реч пред нюйоркската търговска камара от 1907 г. Якоб Шиф открито заявява: Ако не получим централна банка с удовлетворителен контрол над набавянето на кредити, тази страна ще преживее най-острата и стресираща финансова криза в историята си." Речено-сторено - те хвърлят САЩ във валутна криза и паниката на капиталовия пазар съсипва живота на десетки хиляди души в цялата страна. Освен многото милиарди американски долари хаосът на нюйоркската борса носи на Ротшилдови и желания успех. Кризата е използвана като аргумент за създаването на централна банка, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще. По-късно Паул Варбург заявява пред банковия и валутния комитет: Първото, което ми дойде наум в паниката, беше, че се нуждаем от една С1еаring-bапк (Централна банка)..." Окончателният вариант на решението да бъде въведена Федерална резервна банка възниква на частна земя, собственост на Дж. П. Морган - остров Джекил, Джорджия. Въвеждането на FED през 1913 г. улеснява международните банкери да заздравят финансовата си власт в САЩ. Паул Варбург става първият председател на FED. Решението за Федералния резерв е последвано от 16-ти допълнителен текст в американската Конституция, който разрешава на Конгреса да облага с данък личните доходи на гражданите. Такива са последствията, след които американското правителство не може повече да печата пари, за да финансира собствените си операции. Това е първият случай в историята на САЩ, когато народът започва да плаща данъци за доходите си.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ФЕД е колос с глинени крака.
50
0
 
10
 
! Отговори
Kaka Сийкa преди 13 години
Коментар на Wall Street Journal предрича нов колапс!Шефът на централна банка на САЩ е най-опасен в света! Шефът на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке е най-опасният човек на планетата, много по-опасен, отколкото Хосни Мубарак, управлявалият 30 години диктатор на Египет, някога е бил. Диктатурата на Бернанке е монетарна и ще предизвика задаващия се трети финансов колапс на 21-ви век, пише в коментар за Wall Street Journal колумнистът на изданието Пол Б. Фарел.Този икономически терор скоро ще свърши. Точно както Мубарак беше сляп за икономическите и социални нужди на народа си, Бернанке е сляп за наследството на лесните пари богатите стават супербогати, средната класа е обречена на стагнация, а бедните са оставени да преживяват с трохи.Още едно предупреждение, в Египет също имаше сериозен дисбаланс при разпределението на богатството. Бернанке е последният егоманиак от историята на раздуващия се от 30 години дисбаланс на богатството в Америка. Сега най-богатите 1% от американците вече притежават 23% от богатството на Америка, при едва 9% през 1981 г.Управленската идеология на Бернанке е кулминация на една 30-годишна икономическа война, която обхваща Рейгъномиката, служеща на супербогатите, токсичната преданост на бившия шеф на Фед Алън Грийнспан към Уолстрийт, екстремните капиталистически догми на Айн Ранд и опасните спасителни инициативи на двама финансови министри, Хенри Полсън и Тимъти Гайтнър троянски коне, служещи на Уолстрийт и подкопаващи правителството отвътре.От 1981 г. тази монетарна диктатура е причинила огромни щети, систематично е саботирала демокрацията, капитализма и американската мечта и в същото време е помагала за възхода на най-опасния нов враг на САЩ Китай.Когато Обама преназначи Бернанке преди няколко години, Николас Талеб, авторът на пророческата за много икономисти книга The Black Swan (Черният лебед), публикувана през 2007 г., беше шокиран. В книгата си Талеб предупреждава за tail рисковете екстремни пазарни флуктуации, наречени от него черни лебеди, които не могат да бъдат предвидени от конвенционалните вероятностни модели, използвани на Уолстрийт.Бернанке дори не съзнава, че не разбира как работят нещата, казва Талеб. Неговите икономически методи са толкова неадекватни, че пред тях, заклинанията на знахарите изглеждат емпирично доказани и научно обосновани.Нарекохме Бернанке Капитанът на Титаник с предупреждението, че той създава условията за третия финансов колапс на 21 век по-лош от спукването на do балона през 2000 г. и кредитната криза от 2008 г., взети заедно.Както управлението на египетския диктатор, режимът на Бернанке върви към своя край. Това обаче няма да е черен лебед, защото никой не може да твърди, че не вижда идването на новата катастрофа. В интервю за списание Time Томас Хьониг, президент на Федералния резерв в Канзас Сити, отправя 10 предупреждения за икономическото бъдеще на САЩ.Инфлацията при суровините скоро ще сложи край на диктатурата на ФедНакратко, глобалната инфлация на цените на суровините може скоро да сложи край на саморазрушителния американски икономически терор на лесните пари и, което е по-важно, да сложи край на 30-годишната монетарна диктатура на Фед.Диктатурата на централната банка разрушава демокрацията в САЩПътят към оздравяване на реалната икономика не минава през вливането на ликвидност във финансовата система, което насърчава мегабанките да се впускат във високорискови спекулации. Създаването на здрав икономически фундамент е свързано с насърчаването на спестяванията, които създават инвестиции, които от своя страна създават добре работещи бизнеси, които наемат служители и плащат дивиденти, което води до още спестявания и още инвестиции, казва Хьониг.Почти нулевите лихвени проценти означават по-богати банки, по-бедни данъкоплатци и финансов колапсЧрез запазването на лихвените проценти близо до нулата за неограничено дълъг период от време Фед иска от тези, които пестят, да продължават да субсидират тези, които взимат кредити. Какъв е смисълът тогава да се пести и инвестира, пита икономистът.Лесните пари раздуват нов спекулативен балон, който ще се спука скороТака се получават балони, предупреждава Хьониг. Рязкото повишаване на цена на земята и енергията са недвусмислени признаци за това, че наоколо има твърде много пари. Когато влеете такава ликвидност в системата, тя трябва да отиде някъде. Но докато Фед задържа лихвените проценти близо до нулата, лесните пари няма да бъдат вложени в спестявания. Вместо това парите започват да преследват активи с по-висока доходност като земя, акции и енергийни суровини. Когато това се случи, цената на активите продължава и продължава да нараства, докато изведнъж балонът се спука и имаме нов финансов колапс.Нарцистичната илюзия на Бернанке за мощта на валутната политикаФед има твърде много власт, казва Хьониг. Валутната политика се приема като решение на все повече и повече икономически проблеми. Тя беше използвана за справяне с всяка нова криза сривове на фондовия пазар, рецесии, dot балона, атаките от 11 септември, войната в Ирак и финансовия колапс от 2008 г. Хората започнаха да вярват, че просто трябва да разхлабиш лихвените проценти и всичко ще се оправи, а именно това води до тези балони.Лесните пари ще предизвикат световна инфлация и нов финансов колапсСерията от събития, която доведе до излязлата извън контрол инфлация от 1979 г., започна още през средата на 60-те години. Това е дълъг период, казва Хьониг. Лесните пари преследват висока възвращаемост по цял свят - в Бразилия и Китай например. Хьониг предупреждава, че инфлацията се повишава рязко. През последната година глобалните цени на храните са нараснали с 25% и много страни са започнали да трупат запаси от суровини.Политиката на Фед служи на богатите и унищожава американската мечтаКато застава зад банкерите на Уолстрийт, със своята монетарна диктатура Бернанке създава предпоставки за класова война в Америка: Най-бедните 60% от американските домакинства харчат 12% от доходите си само за енергия, в сравнение с едва 3% от 10-те процента най-богати, посочва Хьониг. Инфлацията е толкова нечестна.Това е най-регресивният вид данък, който можете да наложите на хората. С него подкопавате покупателната способност на бедните и тези с фиксирани доходи. Хората, които имат пари и знаят как да пестят, печелят от това, допълва той.Фед не научи нищо от кризата през 2008 г.Америка не научи нищо от кризата. Правителството продължава да се усмихва на Уолстрийт. Вместо да раздроби финансовите гиганти, чието хазартно поведение смачка икономиката, правителството позволи на най-големите банки да станат дори още по-големи и сега те преяждат с лесни пари, посочва той.Пазарна икономика? Това е шега, лобисти с много пари управляват АмерикаСлед Savings and Loan кризата през 80-те години в затвора попаднаха 3800 банкери. Този път Уолстрийт ограби почти всички и му се размина. Хьониг пита къде са наказаните за провала. Ние нямаме пазарна икономика. Американският капитализъм е шуробаджанашки капитализъм, който се свежда до това кой познаваш и колко голямо е дарението, което правиш за партията, допълва той.Америка трябва да сложи край на лесните париНа въпрос какво Хьониг би направил като президент на Фед той отговаря високи лихви по спестяванията, нисък ливъридж, силна валута, както и правилото, въведено след Голямата депресия, известно като Глас-Стийгъл, което забранява на търговските банки да извършват високорискови операции. Той също би опитал да понижи държавния дълг и да стимулира производството, въпреки че признава, че това няма да е лесно, тъй като безболезнен подход към решаването на тези проблеми няма.
49
0
 
6
 
! Отговори
To my friends преди 13 години
Should i tell my friends the truth or lie?America's true reason for intervention, and missile attacks against Libya has be very clear today with a sudden creation by the rebels of a new central bank on March 29th.Libya has been one of the last nations in the world that had its own state run banking system, and control over its own money supply. By having this system in place, they could demand oil purchases from their oil fields to be made in Lybyan Dinar, and not the US Dollar. It also
48
1
 
4
 
! Отговори
баал преди 13 години
До 28 ( еВРЕЙ )Апропо чумата , както и всички болести , войни и гнусотии са дело на децата на сАТАНАТА !благодарим вИ , ние Гоите за тези екстри Чакай баце Христос да дойде - после ще говорим
47
1
 
1
 
! Отговори
баал преди 13 години
Много , много скоро - Исус Христос ще дойде на земятаНали се сещаш баце първата работа която ще свърши - ще избие гнусните ...Нито Соломон Нито Сатаната ще те спасят ще вриш вечно - нали знаеш във какво ?
46
0
 
18
 
! Отговори
до 48 преди 13 години
По същество централната банка на САЩ е конгломерат от частни банки, които определят основния лихвен процент и печатат долари за правителството срещу лихва!!! Този 7 членен борд на управителите на ФЕД е видимата страна на борда. В невидимата стоят други.
45
23
 
5
 
! Отговори
... преди 13 години
СПРЕТЕ С КОНСПИРАТИВНИТЕ ФИЛМИ!!!стига вече с тези глупости...евреи не знам си кви...ФРС има борд на директорите (7 членен) които се избират директно от президента и трябва да се одобрят от сената...не ми се вярва тея 7 човека да ги избират по фактора дали са *** ... и аз като гледам филми за извънземни почвам да вярвам че не посещават редовно...тея филми се праят с тая цел да повярваш и да ти е интересно да го изгледаш ... дори и фактите им изглеждат убедителни...но 90% са глупости...
44
3
 
10
 
! Отговори
oho преди 13 години
И тая шайка евреи - ФЕД, трябваше да ги съдят само за да кажат това. А какво ли правят след като никой не мойе да им нареди какво да правят - само може да се гадае.
43
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като чета на всички тук излиянията се убеждавам за сетен път колко ограничени са тези хора които ПРЕДСТАВЯТ нашата страна по света, защото всички които пишат тези глупости са направо хванати от гората и с животните там не могат да се сравняват. Да го е срам човек да каже че е част от този народ. Много ПРОСТИ и много ПОВЪРХНОСТНИ ДРАСКАЧИ.
42
5
 
14
 
! Отговори
Глас Народен преди 13 години
При условие, че Федералният резерв на САЩ и неговият дилър - банките, са виновни за глобалната криза и вродената инфлация, то не виждам какъв е проблемът да помагат. И без това го правят само с байтове информация и нищо повече.
41
1
 
19
 
! Отговори
do education.bg преди 13 години
Blagodaria za videoto.Neveroiatna novina - Zna4i naistina teroristite ot Fed sa pomognali na buntovnizite da sazdadat nova zentralna banka v libia i ve4e prodavat (kradat ) petrol 4rez neia.
40
3
 
19
 
! Отговори
fed= teroristi преди 13 години
Niama nishto po strashno ot FED teroristite
39
4
 
28
 
! Отговори
EDUCATION.BG преди 13 години
ISTINATATARSETE V youtubeAMERICA'S TRUE REASON FOR ATTACKING LIBYA, NEW CENTRAL BANK!!
38
2
 
9
 
! Отговори
VDCH преди 13 години
Всички говорят за Фукушима, Иранската атомна бомба, евреиската, Бен Ладен и др. ама най-голямата бомба цъка на wallstreet. Общия US-дълг е около 13, 280 трлн. Приетата граница е 13, 290. Справка - usdebtclock.org. Естествено никой няма да обясни бъдещия световен колапс с това. Ще направят я някой нов 11 септември, нова Катрина или нещо подобно.
37
1
 
10
 
! Отговори
nivo преди 13 години
Очевидно заема за Либия е отпуснат за да попаднат и те в лапите и зависимоста от Федералния Резерв
36
2
 
33
 
! Отговори
God преди 13 години
Държава, която се управлява от ФЕД не я чака нищо добро. Цинизмът там е пълен.
35
5
 
20
 
! Отговори
koko преди 13 години
мръсните алчни евреи пак си правят квото искат.тая печатница за пари толкова поразии е направила през последния век от както съществува, толкова войни е сътворила и финансирала.време е май да и теглят куршума и правителството на САЩ да започне да си печата парите само.имало е такива опити от изключително достойни хора (примерно грийнбанк на Линкълн) но всички знаем кво се случи с него.сега трябва масов обществен и медиен натиск.