Честно ли е? Глоба, че не спазваш диета!

Янките с наднормено тегло може и да плащат по $50 на година
Обновена: 19 май 2011 07:12 | 19 май 2011 07:10,
75
Честно ли е? Глоба, че не спазваш диета!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всички жители на щата Аризона с проблем със затлъстяването, които получават държавни субсидии за безплатно медицинско обслужване, могат да се окажат длъжници, пише BBC.

Всеки, който не спазва диетата, изготвена му от личния лекар, ще трябва да плаща по 50 долара всяка година. Глоба, която все още не е узаконена, но може да се окаже наложителна и същевременно дискриминационна. За тънката граница ще трябва да умуват щатските власти.

В САЩ, както в голяма част от Западния свят, разширяването на талиите води до разширяване на бюджета, който трябва да покрие съпътстващите разходи. Защото от всеки похарчен за здравеопазване долар 83 цента са за пациент с наднормено тегло. А годишните здравни разходи, свързани със затлъстяването, надхвърлят сумата от 168 милиарда долара.

Medicaid е програма, която осигурява финансирането на социалнослабите и струва на държавата 339 милиарда долара тази година. Ежегодно размерът й се увеличава с 8%.  Предвид този факт е ясно защо именно тази програма се превърна в тема на ожесточени противоречия в Конгреса.

Историческата здравна реформа на Барак Обама предвижда увеличаване на държавните субсидии за здравеопазване на бедните, което ще доведе до още разходи в размер на десетки милиарди долари.

В същото време републиканците настояват за таван на федералното финансиране, чрез който да се спестят 750 милиарда долара в рамките на следващите 10 години. По силата на този план щатските власти ще трябва да направят доста съкращения и да увеличат своя дял в покриването на програмата.

И в тази връзка от Аризона решиха да прибегнат до радикално решение. Щатът иска да наложи глоба на всеки, които се възползва от Medicaid, но не спазва предписанията на лекаря.

В това число и тези, които не следват диета за отслабване при установен проблем с наднормено тегло. Но и за пушачи и диабетици, които не слушат докторите и впоследствие се стига до повторно приемане в болници и скъпоструващи лечения.
 
Според Моника Коури, заместник-директор на Medicaid в Аризона, инициативата цели промяна на отношението на хората към проблема. Така както вдигането на акцизите за цигарите е намалило тютюнопушенето в страната.

„Неопровержим факт е, че има пряка връзка между затлъстяването и покачването на разходите за здравеопазване в Съединените щати. Така че няма защо да се притесняваме да обсъждаме този проблем”, заявява Куори пред BBC и посочва, че е време да се вземат решителни мерки.

В случая – да връщаш пари обратно в системата, ако не прилагаш предписаното от специалист лечение.

Детайлите по въпросната схема, подкрепена от губернатора Ян Брюър, все още не са доизчистени, но и това ще се случи, ако Конгресът даде зелена светлина на законопроекта.

Така за първи път в САЩ може да се стигне до налагане на глоби на хора, които водят доказано нездравословен начин на живот.

И неслучайно това ще се случи в Аризона – щатът, който пропорционално е на второ място по брой възползващи се от програмата Medicaid, като ¼ от населението му страда от затлъстяване. А сметката за безплатно здравеопазване е 10 милиарда долара.

Другите закъсали щати ще очакват с нетърпение развитието на събитията в Аризона и като нищо ще последват този пример за попълване на хазните си.

Разбира се, плановете на аризонските власти имат и доста критици. Един от най-видните е сенатор Кирстен Синема, която счита предлаганите глоби за несправедливи и насочени предимно към работещите бедни хора и възрастните.

Според Синема далеч по-добро решение е да се инвестира в създаването на нови работни места и така повече хора да могат да си позволят да плащат за здравеопазване.

Ще има ли глоби за неспазване на диети в Аризона обаче ще реши Американският конгрес. А сенатор Синема ще може да гласува против. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: САЩзатлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
22
 
! Отговори
Jigolo преди 13 години
Чревоогодни свиние !! 50$ им е малко !!
31
15
 
14
 
! Отговори
ОЛД БЕН преди 13 години
Каквото и да кажете, 123 ви закова. Обоснова се перфектно и съм напълно съгласен с него, че има резон и в глоби за пушачи, алкохолици и дори наркомани (въпреки, че за последните две групи донякъде е неправилно, тъй като не могат да се преборят само със силата на волята си. Но поне ще им действа като превантивна мярка в начален стадий). Едни хора пушат и тровят хората и себе си цял живот, за което е логично да плащат някаква глоба или по- скоро малко по- високи здравни осигуровки.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Здравните разходи биха могли да се намалят радикално ако бяха задължителни ежегодни профилактични прегледи за почти всички основни болести!Чак след това би трябвало да се мисли за допълнително намаляване на разходите чрез глоба на тези коио не спазват лекарските предписания!
29
1
 
7
 
! Отговори
qna преди 13 години
".....разширяването на талиите води до разширяване на бюджета..."./kolko prozorlivo i krasnore4ivo/!!!!
28
8
 
42
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Ха, американците били тлъсти. Я се погледнете вие бе?! Я се погледнете? Ами аз като отида на море или на басей, че то там българин под 100 кила рядко може да се види, и тук говорим за средна височина от порядъка на 170-175 см. Изобщо целия ни манталитет е жестоко объркан. Още помня дядовци и баби как те тъпчат защото трябвало да си здрав. И докато не направиш ейййй такива бузи, значи нещо си болен. И по села и малки градове ако един мъж не е 120 кила, значи не е мъж. Ние сме си прости хора ...
27
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Би трябвало да има глоби не само за неспазване на диета, а за пушене на цигари, пиене на алкохол и т.н.
26
8
 
14
 
! Отговори
2012 преди 13 години
Не само глоба ,ами и бой.Тлъсти ***
25
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-идиотската държава в света. Първо ти дава Макдоналдс, после те глобява че си дебел. Производителите тъпчат животните с хормони на растежа, после те глобяват че си дебел. Гледайте Фууд Инк и ще разберете за какво говоря.
24
1
 
25
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Това искане на властите всъщност е доста логично. Очевидно става въпрос за хора със здравословен проблем, които получават държавни пари за лечение, но не желаят да се лекуват. Ако имат здравана застраховка, която покрива това заболяване, нека да си взимат парите от там. Не виждам какво скандално има в този случай, освен че глобата е доста малка?!
23
3
 
10
 
! Отговори
sunbeam преди 13 години
а така нарушител а? -ядем и дебелеем ? :))) като не спазват правила - нека носят последствия! непрекъснато некой носи другите на гърба си /и не само в Здравеопазването/! търтеи с търтеи - немат сваршване такъв сорт Хора - незнам и хора ли са - ил не са комай вече май :D :))))))
22
1
 
9
 
! Отговори
sunbeam преди 13 години
а така нарушител а? -ядем и дебелеем ? :))) като не спазват правила - нека носят последствия! непрекъснато некой носи другите на гърба си /и не само в Здравеопазването/! търтеи с търтеи - немат сваршване такъв сорт Хора - незнам и хора ли са - ил не са комай вече май :D :))))))
21
10
 
34
 
! Отговори
123 преди 13 години
и ЗАЩО да не съм прав? На бас че вие не желаете да плащате данъци за да се издържат неработещи имързеливи хора - всички знаем за кои става дума... а аз защо да ви плащам лечението и лекарствата вместо да ги плащам за хора които НЕ ПО СВОЯ ВИНА имат нужда от лечение - искам да ги давам за ин-витро и за подобни програми не за лечение на емфизем и рак на белия дроб защото някой си *** цял живот е пушил тровил е себе си и околните и е бил безразсъдно *** да си мисли това на мен НЯМА да се случи..
20
2
 
14
 
! Отговори
bai ganio преди 13 години
daite da si opravim parvo balgaria;;; a sled tova da mu mislim za hamerikancite
19
5
 
39
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Не упреквайте хората, а производителите и хранителните вериги ! Каквато и диета да спазва човек, ако храната не е нормална, резултати няма да има - от ясно, по-ясно!
18
13
 
20
 
! Отговори
манталитет преди 13 години
Проблемът в основата си е - манталитет. Във фирмата ни в САЩ в централния офис, в него работят около 400 души, няма тлъсти хора, някои са леко закръглени - да, но дебелаци няма. Когато обаче човек отиде във фабриките и цеховете на фирмата, бива изумен от множество невероятно дебелите хора, които работят там, като огромни тлъсти ***. Разбира се, не всички са такива. Очевидно става въпрос за манталитет, самоконтрол, образование. Това са моите набюдения. Както се казва - очаквайте скоро и в БГ.
17
3
 
17
 
! Отговори
Коки преди 13 години
Тая на снимката е супер!
16
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие само заглавията ли четете? Още на първия ред е написано: "получават държавни субсидии за безплатно медицинско обслужване" и глобата ще се отнася за тези от тях, които не спазват диетите предписани от лекарите. Съвсем резонна си е глобата, след като получаваш субсидия, а не спазваш после правилата.
15
3
 
66
 
! Отговори
ВНУЧКАТА преди 13 години
ИМАМ БАБА НА 101 ГОДИНА. ОТ СЕЛО Е ЖЕНАТА. ЦЯЛ ЖИВОТ СА ГЛЕДАЛИ ПРАСЕТА - ДОРИ И ПО ДВЕ, НА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ПРАСЕТА Е ЯЛА МАСТА, СЛАНИНАТА И ВСИЧКИТЕ "МРЪСНИ" НЕЩА ОТ ПРАСЕТО - ТА ТАЗИ БАБА НЯМА НИТО КРЪВНО, НИТО ХОЛЕСТЕРОЛ, НИТО Е БОЛНА, НЕ ЗНАЕ КАКВО Е БОЛНИЦА, ЛЕКАРСТВА, ТЯ И ДОСЕГА СИ ПРАВИ МАДЖАТА СЪС СВИНСКА МАС - ТА МИСЪЛТА МИ Е МИ Е, ЧЕ НЕ Е ОТ ХРАНАТА, А ОТ НОРМАЛНА ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА В ОРГАНИЗМА /ЗАБРАВИХ ДА ВИ ПИША, ЧЕ ВСЕ ОЩИ СИ ПИЙВА ЕДНА ЧАША ВОДНА ВИНО И МАЛКО РАКИЙКА ВСЕКИ ДЕН/
14
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярно,че проблемът с обездвижването е голям, но тия хормони блъскани навсякъде, ГМО, палмови масла и пр. *** са основния фактор. "Разнообразието" в храните са цената на "икономическия и научен прогрес".
13
7
 
19
 
! Отговори
21g. преди 13 години
точно така после пушачите после и алкохола свинските пържоли дробчета сърца пилешки а за да на нас ни е наи кеф и шкембе чорбата да забранят нали бе 123