Честно ли е? Глоба, че не спазваш диета!

Янките с наднормено тегло може и да плащат по $50 на година
Обновена: 19 май 2011 07:12 | 19 май 2011 07:10,
75
Честно ли е? Глоба, че не спазваш диета!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всички жители на щата Аризона с проблем със затлъстяването, които получават държавни субсидии за безплатно медицинско обслужване, могат да се окажат длъжници, пише BBC.

Всеки, който не спазва диетата, изготвена му от личния лекар, ще трябва да плаща по 50 долара всяка година. Глоба, която все още не е узаконена, но може да се окаже наложителна и същевременно дискриминационна. За тънката граница ще трябва да умуват щатските власти.

В САЩ, както в голяма част от Западния свят, разширяването на талиите води до разширяване на бюджета, който трябва да покрие съпътстващите разходи. Защото от всеки похарчен за здравеопазване долар 83 цента са за пациент с наднормено тегло. А годишните здравни разходи, свързани със затлъстяването, надхвърлят сумата от 168 милиарда долара.

Medicaid е програма, която осигурява финансирането на социалнослабите и струва на държавата 339 милиарда долара тази година. Ежегодно размерът й се увеличава с 8%.  Предвид този факт е ясно защо именно тази програма се превърна в тема на ожесточени противоречия в Конгреса.

Историческата здравна реформа на Барак Обама предвижда увеличаване на държавните субсидии за здравеопазване на бедните, което ще доведе до още разходи в размер на десетки милиарди долари.

В същото време републиканците настояват за таван на федералното финансиране, чрез който да се спестят 750 милиарда долара в рамките на следващите 10 години. По силата на този план щатските власти ще трябва да направят доста съкращения и да увеличат своя дял в покриването на програмата.

И в тази връзка от Аризона решиха да прибегнат до радикално решение. Щатът иска да наложи глоба на всеки, които се възползва от Medicaid, но не спазва предписанията на лекаря.

В това число и тези, които не следват диета за отслабване при установен проблем с наднормено тегло. Но и за пушачи и диабетици, които не слушат докторите и впоследствие се стига до повторно приемане в болници и скъпоструващи лечения.
 
Според Моника Коури, заместник-директор на Medicaid в Аризона, инициативата цели промяна на отношението на хората към проблема. Така както вдигането на акцизите за цигарите е намалило тютюнопушенето в страната.

„Неопровержим факт е, че има пряка връзка между затлъстяването и покачването на разходите за здравеопазване в Съединените щати. Така че няма защо да се притесняваме да обсъждаме този проблем”, заявява Куори пред BBC и посочва, че е време да се вземат решителни мерки.

В случая – да връщаш пари обратно в системата, ако не прилагаш предписаното от специалист лечение.

Детайлите по въпросната схема, подкрепена от губернатора Ян Брюър, все още не са доизчистени, но и това ще се случи, ако Конгресът даде зелена светлина на законопроекта.

Така за първи път в САЩ може да се стигне до налагане на глоби на хора, които водят доказано нездравословен начин на живот.

И неслучайно това ще се случи в Аризона – щатът, който пропорционално е на второ място по брой възползващи се от програмата Medicaid, като ¼ от населението му страда от затлъстяване. А сметката за безплатно здравеопазване е 10 милиарда долара.

Другите закъсали щати ще очакват с нетърпение развитието на събитията в Аризона и като нищо ще последват този пример за попълване на хазните си.

Разбира се, плановете на аризонските власти имат и доста критици. Един от най-видните е сенатор Кирстен Синема, която счита предлаганите глоби за несправедливи и насочени предимно към работещите бедни хора и възрастните.

Според Синема далеч по-добро решение е да се инвестира в създаването на нови работни места и така повече хора да могат да си позволят да плащат за здравеопазване.

Ще има ли глоби за неспазване на диети в Аризона обаче ще реши Американският конгрес. А сенатор Синема ще може да гласува против. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: САЩзатлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
11
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
до 47:хаххахаха просто няма как да има6 160 IQ, при условие, че автоматично ме обяви за "проста гъдулка"...без дори да ме познаваш!По скоро си не само дебел, ами и ***!
51
5
 
30
 
! Отговори
grep преди 12 години
Ето тука е големият въпрос - аз тежа 80 килограма и съм прибл. 1.80 м висок. Ако вляза в градския транспорт с един голям сак, ще ме глобят, а възпълничкия чичко, дето заема същия обем като мен и вероятно тежи повече, не. Това е дискриминация!
50
4
 
35
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Какво значение има интелекта ,като в транспорта заемаш място за двама и тежиш за трима, вониш от потта и ....?
49
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ало, като имаш 160 IQ, защо си губиш времето с коментарчета в dnes.bg ?!
48
2
 
41
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Не мога да разбера едно нещо, огромната част от причината за проблема са хормоните за растеж и антибиотиците, с които се тъпчат животните, за да наддават по-бързо, за да са готови по-рано за клане. Всички тези добавки преминават директно в човешкия организъм и продължават в резултат хората хаддават на тегло. Защо не се забранят тези добавки и не се премине към едно по-естествено животновъдство? Храната ще поскъпне, но това не е лошо, понеже ще се изяжда по-малко....
47
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, пролемът със затлъстяването е сериозен, обаче имам по-добра идея. Вместо да плащат такса, което си е дискриминация, да ги пращат в дебелариуми, точно както алкохолиците и наркоманите ги пращат в клиники. Дори в случая ще е по-лесно, защото хората с наднормено тегло обикновенно искат да отслабнат, но нямат воля или знания как да го направят. Вярно, лечението им ще струва пари, но по-добре да ги дадат за това, отколокото за лечение на забаляване заради свръх тегло.
46
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То и затова Ал кайда е повела тази война - срещу свинете - като нечестиви животни според Мохамед!!!!!
45
22
 
13
 
! Отговори
ало ало преди 12 години
До номер 39 - аз защо ще плащам един и същи билет като имам 160 IQ а ти си *** като гъдулка???
44
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да вкарват в лудницата тези,които са под 50 кг!Щото така или иначе после умират от анорексия и се гътват.Само превръщат улиците в парад на ходещи скелети,излезнали от гробищата.Затлъстяването е нездравословен начин на живот,гладуването също толкова зле.
43
6
 
20
 
! Отговори
Avok преди 12 години
Познавам много хора живеещи там и знам какво е положението. Всеки американец с що годе нормални доходи може да си позволи дори био храни. Но много от тях предпочитат да се угояват и да карат скъпи коли камиони вместо това. Заради такива не само социалното подпомагане страда, но и здравните застраховки хвърчат до небесата и все повече хора не могат да си позволят лечение. Такива трябва не глоба ами да им откажат мед. застраховка изцяло. Същото се отнася и за пушачите и алкохолиците в БГ!
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
грух - грух....
41
2
 
17
 
! Отговори
бай Курти преди 12 години
Като им е евтин бензина, как няма да не са такива.. те и до WC-то с колата ходят. Аз като гледам тия малки спортни икарусчета, се чудя как се размножават изобщо
40
7
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
И тук трябва за всяко нанднормено килце по левче данък 'заемано пространство'
39
3
 
14
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Да им имам проблемите, тук сме на път да почнат да ни глобяват, че има какво да ядем.
38
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Следващата глоба е за тези, които не ядат от Макдоналдс и КФЦ.
37
11
 
26
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
Честно е мн ясно! Откъде накъде ще плащам едни и същи суми за билет(примерно) с някое 120-130 килограмово прасе!?
36
1
 
28
 
! Отговори
избор преди 12 години
евтина храна=неестествена храна, високи технологии и наднормено тегло; домашно приготвена храна с обикновени продукти=по-скъпа храна, нормално тегло и здраве. движението остава безусловен фактор
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hahaha dnes.bg mi preporuchval da polzvan Explorer 8 e sq ...HAHAHA mizernici
34
7
 
13
 
! Отговори
Мохикан преди 12 години
Че какво му е обоснованото на 123, тея акцизи за цигари и алкохол дето са в пъти (да не кажем, че една кутия цигари като себестойност е няма и 1лв) повече от себестойноста и е предвиден точно за тази цел, т.е. данък.
33
5
 
13
 
! Отговори
citizen преди 12 години
Малко им Е!!!!!