Като нямат хляб, да ядат пасти!?... Не съм казвала това!

Разбитите митове за последната кралица на Франция
Обновена: 27 авг 2011 08:01 | 27 авг 2011 08:00,
67
 Като нямат хляб, да ядат пасти!?... Не съм казвала това!
Възстановка във Филаделфия на отвеждането на Мария Антоанета към гилотината по случай Деня на Бастилията. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мария Антоанета е известна с много неща, но повечето от тях въобще не са верни, пише huffingtonpost.com. Кралицата е най-мразеният враг на Френската революция, лицето на злото. 

 
И тъй като историята се пише от победителите, голяма част от информацията за нея, оставена за поколенията, лежи някъде между силно преувеличеното и откровената лъжа. Така за много хора кралицата е просто един небрежен прахосник, разпалил с безразсъдните си действия народен бунт. Но къде е истината зад чистата пропаганда?
 
Една от емблематичните фрази, приписвани на Мария Антоанета, е свързана с масовата бедност в Париж през 18 век на фона на охолния кралски живот. „Нека ядат пасти!” била казала кралицата, когато й предали, че народът няма дори хляб. 
 
В действителност въпросната реплика е „Нека ядат бриоши” (френски козуначени кифли - от френски „Qu'ils mangent de la brioche”), а неин най-вероятен автор близо век по-рано е кралица Мария Тереза – родената в Испания съпруга на Краля-слънце Луи XIV. 
 
В интерес на истината Мария Антоанета е била изключително щедра към гладуващото население и правила множество дарения хора в нужда.
 
Друг мит за съпругата на Луи XVI е, че е била блондинка. Така е изобразявана във всички филми и книги за живота й. Но в действителност тя е с червена коса. Това става ясно от прякора „малката червенокоска”, който й бил лепнат от най-голямата й съперница в кралския двор – метресата на покойния Луи XV (дядо на съпруга на Мария Антоанета) мадам Дьо Бари. 
 
Мнозина вярват, че Мария Антоанета е французойка, но това не е така. Тя е 15-ото от общо 16 деца на императрицата на Австрия Мария Тереза. Бракът на Мария Антоанета (на 14 години) и престолонаследника Луи Август (15 години) през 1770 година е изцяло политически, като целта е помирение между династиите на Бурбоните и Хабсбургите, враждуващи близо 1000 години. 
 
За нещастие на бъдещата кралица, като чужденец тя лесно се превръща в изкупителна жертва за всички проблеми на страната.
 
Разточителният живот и страстта към модата на кралицата често са сочени като една от основните причина за банкрута на Франция. Но и това е силно преувеличено. Мария Антоанета получава прозвището „Мадам Дефицит” в средата на 80-те години на 18 век, приковавайки внимание с охолството, на което се наслаждава. 
 
Истината е, че френската хазна е празна много преди тя да заеме мястото си в кралския двор. А тежкото задлъжняване идва след съгласието на Луи XVI да подпомогне американската революция. „Без френската военна помощ тогава химнът ни още можеше да е „Бог да пази кралицата””, коментират от huffingtonpost.com.
 
Връщайки се към митовете за Мария Антоанета, един от най-разпространените е за нейния безразборен сексуален живот и множеството й любовници и от двата пола. Сигурно е обаче, че тя е била девствена в първите 7 години от брака си, който е консумиран едва когато кралицата е на 21 години. И след това поведението й е по-скоро благоприлично, отколкото обратното.
 
Най-голямата заблуда по отношение на последната кралица на Франция е, че тя е оказвала влияние върху съпруга си при взимането на политически решения. Реално Мария Антоанета често е била подлагана на жестоки критики от страна на майка си (императрицата на Австрия), заради неспособността да контролира действията на краля. Самата Мария Антоанета съвсем открито си признавала, че няма опит и желание да се намесва в политиката, а освен това твърдяла, че Луи XVI не позволявал никаква външна намеса и влияние. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
смърт на монархията-да живее анархията.
39
4
 
15
 
! Отговори
абориген преди 12 години
В Холандия може и да е така както казваш,ама в Нидерландия са холандец до холандец и само дето са с *** кожа и къдрави коси.В кралство Англия също са англичани,ама от Пакистан,Индия и Бангладеш.Да живеят кралете!
38
5
 
28
 
! Отговори
ивандоsevtus преди 12 години
И как се разви историята?!*** французи гилотинираха кралете си,издигнаха лозунга,,Свобода,братство,равенство,,-добре.И сега,когато всеки 3ти или 4ти французин е камерунец,сенегалец алжирец,тунизиец,да не изреждам цяла Африка нададоха вой до небесата!Дания,Холандия,Швеция имат ли крале?-Имат.*** им виж държавите!
37
3
 
14
 
! Отговори
глупаци от всички ст преди 12 години
sevtus е абсолютният ***.Сега има гладни - много повече.Има гладни за хляб, за изкуство, за Истина, за човечност, за любов.Разбира се сега има доста гладни за хляб.Има робство (работиш и не можеш да си покриеш разходите).Има и плутокрация.Управляващата клика е несравнимо по-неморална от едно време управлявалите.Защо обаче няма революции?Ами защото самата демокрация е един вид скрита (от невиждащите) революция.Всичко се мени много бързо. Сменят се закони. Властта се мени много често.
36
1
 
15
 
! Отговори
stv преди 12 години
Така е, sevtus, това имам предвид. Ако Луи 16 не беше нормален човек, а касапин, първо щеше да гилотинира Робеспиер и готово. Не че не му хвръкна и на този хубавец ***, но по-късно. След река от кръв, пролята от т.нар. революционери. Идете в музея Карнавале в Париж, там всичко е представено. Аз не си измислям нищо, а само разсъждавам върху безумието на "революциите", които заменят един репресивен режим с друг - много по-кървав и диктаторски.
35
8
 
4
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Поставянето на цялата система в зависимост от качествата на един човек и дори в услуга на неговите лични капризи е нещото, което прави тази система неустойчива и в основата си несправедлива.Дори и кралят да е прекрасен, той не би могъл да "огрее" навсякъде и да навлезе в дълбочина при решаването на проблемите -няма физическата възможност за това.Революциите се опитват да променят това и да създадат система, работеща независимо от капризите на един или друг човешки фактор,озавал се на върха.
34
9
 
7
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
stv, Мария-Антоанета може да е била прекрасна жена.Имало е чудесни крале като личности.Но не това е въпроса и не това е важното. Важното е, че монърхизмът, особено в неговия абсолютистки вариант поставя цялата държава в зависимост от качествата на един-единствен човек - монарха.Ако е кадърен - добре, но ако наследникът му е некадърник - държавата тръгва бързо надолу.Ако е честен - чудесно, но ако е измъмник -цялата система се разпада.
33
5
 
11
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
И замислете се откъде идват тези "разярени и гладни тълпи от бедняци", които тръгват да правят революции - ами, че самото им съществуване като бедни и гладни, при това в качеството им на тълпа (а не като изолирани случаи) говори, че самата тогавашна система е била поле на ужасяваща мизерия, нищета, безпросветност. Революциите са бумерангът, хвърлен от самите монарси и аристократи!
32
4
 
16
 
! Отговори
stv преди 12 години
Мария Антоанета е била изключително скромна жена, всичко останало е революционна пропаганда! Точно от този модел черпи опит другаря Джугашвили, като извършва тоталния кървав терор, за да всее страх и утвърди пълната си и безконтролна власт. Който е ходил във Версай, е видял "селото на Мария Антоанета" в края на огромния парк - къщички със сламени покриви и елементарни битови условия. Тя е бягала от светския живот, както и Луи 16, който повече се е взирал в микроскопа си, отколкото в държавата...
31
6
 
7
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
не е важно дали Мария-Антоането е казала тази фраза.Важното е,че тази фраза е квинтесенцията на цяла една епоха,в която всички хора от третото съсловие са имали статуса на работен *** -а това са били 99% от населението на Европа.Разбира се, че сегашната система не е символ на справедливостта,но да се дава ретроградният абсолютистки монархизъм от Късното средновековие като нейна алтернатива,е истинска лудост.Със сигурност съвременната соц.-пол. с-*** е стъпка напред по дългия път към правдата
30
8
 
8
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Мда, евреите и масоните са скрили хляба, за да се разбунтува тълпата срещу нейните прекрасни крале.Иначе дотогава е имало такова изобилие от храна,облекло,технологии,достъп до образование и какви ли не благини. И монарсите наистина са обичали своите държави-нали са им били личен патримониум.И като всеки стопанин са се отнасяли подобаващо със своя работен ***, пардон поданици....
29
1
 
9
 
! Отговори
Arvenne преди 12 години
Нито са я обръснали гола глава, нито е била гола до кръста, а мъжът й е убит преди нея, така че няма как да се е наял със сирене преди екзекуцията й.
28
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е, че само монархията е правилният строй.Монархът пази държавата, обича народа и я оставя на наследниците си.Докато демократът е на власт от ден до пладне и гледа да краде и разсипва.
27
3
 
28
 
! Отговори
космополит преди 12 години
Присъщо на простолюдието е да се плюе по благородниците.Присъщо на простаците без грам култура и образование е да да се настанят на местата на благородниците,превръщайки доскоро аростократичната атмосфера в сборище на духовна немощ и кич.Тези дни това най-добре можеше да се види в резиденция Евксиноград,където също както и след 19944-та,там се бяха настанили тресящи се от комплекси и болни амбиции да са като истинските благородници люде,но това само с пари и власт не се постига...
26
6
 
23
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Всички юдо-масонски "велики" революции, започват по един и същи начин - НЯМА ХЛЯБ ( или заедно с липсата, рязко поскъпване на храните)Така е започнала Холандската, Английската "великите" Френска и Руска революции. Гладно око лошо гледа ...В частност във Франция еврейските търговци са скрили брашното, за да предизвикат кризата. След това пускат слуха за паститеСпомнете си, как през 1989 г. храните в соц. лагера изведнъж изчезнаха и ние дълго време се редихме на огромни опашки. За да свалим социализмаПо същия начин сега, арабските революции, започнаха когато евреите около Ротшилдови изсипаха милиарди току що напечатани долари, на световните хранителни борси. В резултат в арабския свят храните поскъпнаха 2 пъти, което направи невъзможно изхранването на стотици милиони ... Оттук нататък е нужна само искраВсички тези "велики" юдо-масонски революции имат и друга обща черта. Разярени, гладни и въоръжени тълпи от бедняци избиват и ограбват всичко наредНооооо БАНКИТЕ НЕ ПИПАТ !!!!
25
0
 
17
 
! Отговори
Louis XV преди 12 години
Qu'ils mangent de la brioche ! . - "Да ядат пасти! "Това е апокрифна фраза, която никога всъщност не е казвана, но се приписва на кралица Мария-Антоанета. Намерена е в Изповедитена Жан-Жак Русо, публикувани през 1782 година.
24
6
 
27
 
! Отговори
yaro преди 12 години
тъй наречената"Велика "Френска Революция е най -лошото нещо което се е случвало на Франция-оттогава започва упадъка й, и превръщането и в една безбожна държава,а франсетата-в горди и надменни хора без морал и вяра в Бога , и без уважения в институциите
23
0
 
28
 
! Отговори
ЦРУ преди 12 години
"Като нямат хляб, да ядат пасти!?... Не съм казвала това!"Това се разбра от последните разпечатки на подслушвани разговори по ДЖИ-ЕС-ЕМ-а й....
22
7
 
12
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Хората, които толкова много плачат за Френската монархия отпреди 1789, ако имаше хипотетичната възможност да бъдат върнати с машина на времето, не биха издържали и три минути в мизерията (буквална и преносна) на онази държава. Но иначе се ползват от благинките на либерте-то и пишат ли пишат....
21
2
 
4
 
! Отговори
Louis XIV преди 12 години
Kakva novina! Tova e izvestno ot mnooogo otdavna, che frazata "Qu'ils mangent de la brioche !" e greshno prisujdana na Marie-Antoinette, bez tia da ia e kazvala izobshto. Niama likakvo da se pishe po tezi site-ove veche?