Като нямат хляб, да ядат пасти!?... Не съм казвала това!

Разбитите митове за последната кралица на Франция
Обновена: 27 авг 2011 08:01 | 27 авг 2011 08:00,
67
 Като нямат хляб, да ядат пасти!?... Не съм казвала това!
Възстановка във Филаделфия на отвеждането на Мария Антоанета към гилотината по случай Деня на Бастилията. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мария Антоанета е известна с много неща, но повечето от тях въобще не са верни, пише huffingtonpost.com. Кралицата е най-мразеният враг на Френската революция, лицето на злото. 

 
И тъй като историята се пише от победителите, голяма част от информацията за нея, оставена за поколенията, лежи някъде между силно преувеличеното и откровената лъжа. Така за много хора кралицата е просто един небрежен прахосник, разпалил с безразсъдните си действия народен бунт. Но къде е истината зад чистата пропаганда?
 
Една от емблематичните фрази, приписвани на Мария Антоанета, е свързана с масовата бедност в Париж през 18 век на фона на охолния кралски живот. „Нека ядат пасти!” била казала кралицата, когато й предали, че народът няма дори хляб. 
 
В действителност въпросната реплика е „Нека ядат бриоши” (френски козуначени кифли - от френски „Qu'ils mangent de la brioche”), а неин най-вероятен автор близо век по-рано е кралица Мария Тереза – родената в Испания съпруга на Краля-слънце Луи XIV. 
 
В интерес на истината Мария Антоанета е била изключително щедра към гладуващото население и правила множество дарения хора в нужда.
 
Друг мит за съпругата на Луи XVI е, че е била блондинка. Така е изобразявана във всички филми и книги за живота й. Но в действителност тя е с червена коса. Това става ясно от прякора „малката червенокоска”, който й бил лепнат от най-голямата й съперница в кралския двор – метресата на покойния Луи XV (дядо на съпруга на Мария Антоанета) мадам Дьо Бари. 
 
Мнозина вярват, че Мария Антоанета е французойка, но това не е така. Тя е 15-ото от общо 16 деца на императрицата на Австрия Мария Тереза. Бракът на Мария Антоанета (на 14 години) и престолонаследника Луи Август (15 години) през 1770 година е изцяло политически, като целта е помирение между династиите на Бурбоните и Хабсбургите, враждуващи близо 1000 години. 
 
За нещастие на бъдещата кралица, като чужденец тя лесно се превръща в изкупителна жертва за всички проблеми на страната.
 
Разточителният живот и страстта към модата на кралицата често са сочени като една от основните причина за банкрута на Франция. Но и това е силно преувеличено. Мария Антоанета получава прозвището „Мадам Дефицит” в средата на 80-те години на 18 век, приковавайки внимание с охолството, на което се наслаждава. 
 
Истината е, че френската хазна е празна много преди тя да заеме мястото си в кралския двор. А тежкото задлъжняване идва след съгласието на Луи XVI да подпомогне американската революция. „Без френската военна помощ тогава химнът ни още можеше да е „Бог да пази кралицата””, коментират от huffingtonpost.com.
 
Връщайки се към митовете за Мария Антоанета, един от най-разпространените е за нейния безразборен сексуален живот и множеството й любовници и от двата пола. Сигурно е обаче, че тя е била девствена в първите 7 години от брака си, който е консумиран едва когато кралицата е на 21 години. И след това поведението й е по-скоро благоприлично, отколкото обратното.
 
Най-голямата заблуда по отношение на последната кралица на Франция е, че тя е оказвала влияние върху съпруга си при взимането на политически решения. Реално Мария Антоанета често е била подлагана на жестоки критики от страна на майка си (императрицата на Австрия), заради неспособността да контролира действията на краля. Самата Мария Антоанета съвсем открито си признавала, че няма опит и желание да се намесва в политиката, а освен това твърдяла, че Луи XVI не позволявал никаква външна намеса и влияние. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
13
 
! Отговори
ъх преди 12 години
Пък нашите монархисти вместо да цъкат минуси, да хванат по една секира и да ходят да помагат на царя горянин. Сиромаха знайте ли какви декари има да сече, вървете го подпрете я с рамо, я с нещо друго.
19
6
 
9
 
! Отговори
ъх преди 12 години
Ооо, Миро, плачат, плачат за Монито, ама нма го. Плачат и за баща му, фашистчето Борис и за Фердинанд, който плавал на левия бряг. Все банда герои са цялото семейство. На Фердинанд две загубени войни му трябваха за да се усети, че нищо не става от него. Борис добре че още на първата го махнаха.
18
15
 
6
 
! Отговори
миро преди 12 години
цъкайте минуси боковциииииииииииии
17
2
 
33
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
И тогава ли САЩ са банкрутирали приятелите си?!?!
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За първата от многото масонски революции ли става дума ? Защото децата на луцифер ... (просветените) са ненадминати в конспирациите и манипулациите ! До пълната победа на новия световен ред .
15
21
 
6
 
! Отговори
миро преди 12 години
еее да в и е===а големо роялисти се навъдихте бе сега ще почнете да плачете за дедо ви Мони царчето *** и празни и неуки тикви френския народ ако не е видял зор няма да прави такива революции бре тикви бокови
14
3
 
17
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Хахахахах верно си е да си потресен,да не може да си купиш кухня за 12 бона! :)))Опрай ми настроението сутрешно :))))) мани ги тея масони от Табадупково :)Между другото на тая кухня само за лайсничките на фугите ти зимат 2 бона-смях в залата!
13
11
 
4
 
! Отговори
do 12 преди 12 години
Е как няма да се държи стоически тя е била out of space от мноого години.Трябвало е да я оставят да изтрезнее няколко години в някой обор.Пасти,трюфели и свинска тор.Very nice...
12
4
 
17
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Допълнение към 10: По пътя към ешафода е била остригана. До последно се е държала много стоически. Съпругът и в навечерието на гилотинирането се е нахранил много добре със сирене, пил е вино и спал непробудно.
11
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все едно какво е казвала истината си е истина.Имали са планини от злато пари и диаманти чудели са се с какво да задоволят извратените си капризи и как да откраднат още а хората са тънели в нищета и мизерия.Поредната разглезена *** изгубила връзка с реалноста.В *** е пълно с такива.Дори си ги отглеждат.Една колежка неотдавна ме пита как така не мога да си купя кухня за 12000 лева? Беше потресена..
10
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Показаното на снимката ИЗОБЩО НЕ ОТГОВАРЯ на историческата истина. Защото Мария - Антоанета е закарана на ешафода на каруца, ГОЛА ДО КРЪСТА. Е, на *** - "революционерите" им е бил толкова акъла....
9
8
 
27
 
! Отговори
Кабули преди 12 години
И сетне дошла "великата" френска революция, и Франция спряла да бъде нормална държава. От тогава, та чак до сега.
8
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много точно казано : "Историята се пише от победителите!". ВЕЧНА ПАМЕТ НА ФЮРЕРА!
7
8
 
38
 
! Отговори
Съпоставки преди 12 години
Единият ненормалник наливал пари отвъд океана, другия асфалтира слънчогледа ... само дето франсетата в крайна сметка са им клъцнали кратуните, а ние сме навли глави като овце .... до кога ли ?
6
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като няма хляб отглеждайте картофи и пасете овце!
5
7
 
42
 
! Отговори
Боко преди 12 години
като нема ляб да муат компири,е те тва съм го казал вече
4
11
 
37
 
! Отговори
актуално преди 12 години
Не могат да си плащат сметките ли? Ами да ходят да се повозят по магистралите...
3
1
 
22
 
! Отговори
иванова преди 12 години
Преди време имаше филм за живота на кралицата-и там всичко е като описаното.Дали не са го преразказали?
2
8
 
45
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Мария Антоанета е...жената-мечта,за всеки съвременен...мъж,Луи XVI не я е заслужавал;тези които не я...харесват,пасти да...ядат.
1
4
 
43
 
! Отговори
ico преди 12 години
Vinagi mojesh da naychish neshto novo.