"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете

Северна Бохемия се превръща в арена на етнически сблъсъци
Обновена: 28 сеп 2011 08:44 | 27 сеп 2011 13:30, Елка Василева
147
"Ромският въпрос" в Чехия стигна до нападения с мачете
Чешката полиция охранява ромска къща във Варнсдорф, 3 септември. Снимка: Reuters

Районът на Северна Бохемия в Чехия се превръща в арена на насилствени сблъсъци между роми и местни жители, пише сп. "Икономист".

Чешкият президент Вацлав Клаус призова полицията да отговори "безмилостно" на ескалацията на напрежението, в основата на което стои тлеещ социален проблем.

Отношенията са обтегнати от години. Бедност, предразсъдъци и престъпност тормозят ромите в Чехия, наброяващи около 300 000 души.
 
През 90-те години на 20 век натискът от Европейския съюз принуди град Усти над Лабе да разруши стената, която беше издигнал около ромско гето.

Още по темата

Мнозина наблюдатели се оплакват, че големи суми (включително от фондовете на ЕС), определени за дейности по интегрирането на ромите, се прахосват за консултанти или безсмислени проекти.

Новият елемент е ответната реакция на ромите. През август трима роми нападнаха с мачете няколко "бели", както в Чехия наричат лицата от неромски произход. Други двайсетина ромски младежи пребиха с палки шестима бели мъже пред дискотека.

Огънят се подклажда от крайнодясна партия, но гневът на местните хора се подхранва най-вече от престъпността и миграцията.

Фирми за недвижими имоти настаняват ромски наематели в евтини жилища, за да продават ремонтираните им предишни домове в по-богати части на страната. Само в град Румбурк през последните 18 месеца пристигнаха близо 2360 такива роми.

Враговете на ромите ги обвиняват, че не могат да се приспособят към обществото. Много хора настояват те да бъдат вкарани в оградени със стени гета. Подобни призиви се чуват все повече в Словакия, където крайнодесният политик Ян Слота казва, че ромите би трябвало да имат отделна държава, без обаче да посочва къде. Това напомня преследването на евреите и ромите от нацистите и сътрудничеството на чехите в тази дейност, отбелязва "Икономист".

Въпреки че явните неонацистки партии са забранени, дори уважавани чешки политици флиртуват с антиромските настроения.

Бившият министър-председател Иржи Кунек започна политическата си кариера, като премести ромски семейства от центъра на град в Чехия в корабни контейнери в покрайнините му.

Партията "ТОП09", която е партньор в управляващата коалиция, бойкотира заседанията на правителството, настоявайки за уволняването на известния с антиромските си възгледи съветник в образователното министерство Ладислав Батора. (Той беше преместен на друг пост.)

Батора е протеже на Клаус, който обича да критикува политическата коректност и има склонност да назначава за сътрудници хора, които не зачитат общоприетите норми. Той открито подкрепи заместник-началника на своята канцелария, който попадна под прицел, след като определи участниците в гей парад в Прага през лятото като "хора с отклонения" и се противопостави на "медийното линчуване" на скинари, атакували със запалителни бомби ромска къща.

Някои подозират, че Клаус планира да създаде нова националистическа, евроскептична партия, когато напусне президентския пост през 2013 г. Той не би трябвало да има проблеми да спечели подкрепата на разгневените "бели" чехи, пише в заключение "Икономист", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: ЧехияромиВацлав Клаус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
-"Враговете на ромите ги обвиняват, че не могат да се приспособят към обществото. Много хора настояват те да бъдат вкарани в оградени със стени гета. Подобни призиви се чуват все повече в Словакия"Твърдо съм "ЗА"
139
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изпратете Бенатова да отрази събитието,тя вече има опит,а и може да завърже приятелство с местните ***!
138
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък не виждам защо държавата продължава да отделя милиарди левове за помощи, които се плащат в брой. Има хора (дори не става дума дали са *** или не), които са окичени отгоре до долу със злато, имат по няколко BMW-та и ВЗИМАТ ПОМОЩИ, от нашите пари !Аз казвам да се направят обществени кухни за социално слабите - гладен си - отиваш и ядеш, каквото ти се даде. От старите казарми може да се направят приюти, където човек да спи през зимата ако няма с какво да се стопли. НО ПАРИ НА РЪКА - НЕ !
137
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Клаус!
136
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма таъв филм, "късче земя" да им даде някой. За всички "късчета земя" на тази планета, които са обитаеми са водени (и продължават да се водят - Косово, Чечня, Кашмир, Палестина, да, да, а не Израел) десетки и стотици люти битки, как така извендъж, някой ще даде на бай *** държава да прави. То пред клавиатурата много лесно, дядовците ни дето с пушки са бранили тия земи ако чуят, пак ще хванат пушките... А и въпросната държава пак трябва да се огради... Цар киро ли ще ги управлява?
135
6
 
25
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
не знам защо се заблуждават всички! то я има държавицата на нея просто и е сбъркана една буквичка - РОМЪНИЯ!!!!!!
134
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
още едно доказателство че, европейския съюз е една глупост, само вреди с тяхните неизпълними задачи част от които интегрирането на ромите, колкото по скоро се разпадне този съюз, толкова по добре за по бедните народи, предричам че скоро и това ще се случи.
133
0
 
6
 
! Отговори
redordead преди 12 години
до 119, абе *** - ти с неграмотен бе, Освиенцим и Аушвиц е едно и също, *** и неграмотното ***...
132
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 12 години
как ще им носим помощите до там,те ще си ги искат
131
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ги натоварим сичките на чинията на станишев и да ги изтреляме някаде извън нашата галактика!:D
130
1
 
28
 
! Отговори
zeddd преди 12 години
до 131Аз отдавна съм го измислил - да ги изселим на Антарктида. Сериозно!
129
0
 
11
 
! Отговори
АК-47 преди 12 години
до 131правилно го каза за тях все едно няма закони.
128
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е ли странно, че по цял свят тези хора живеят без никакво зачитане на законите на страните си? Няма ли късче зема на която да бъдат настанени всички и да си изградят своя страна със свои закони и правила, вместо да тормозят хората.
127
1
 
43
 
! Отговори
римлянин преди 12 години
Ако няма сериозни мерки от страна на държавата,ще има сериозни действия от страна на народа,защото чашата на търпението е препълнена.Като начало да започнем да назоваваме нещата с истинските им имена.1.В България не живеят РОМИ,а *** и това название не е обидно.Никъде в ЕС няма роми а ***.Добре ,че Италианците и гражданите на Рим не са информирани как ги обиждаме с това измислено от нас название.
126
0
 
13
 
! Отговори
скептик преди 12 години
А според мен, българин , атеист, негласуващ, с леки анархистки отклонения, властта от нашите родни българи ни пречи много повече да живеем добре. Над 20 милиарда лв. са били прахосани по безсмислени проекти в БГ / според Сметната палата/ Има ли наказан? И ако тези пари бяха в икономиката? В Социалните дейности?.Управляващите *** имат най-голям интерес от разпалване на расова, етническа, хомо и каква ли не още омраза. Ние сме торта в която цъфтят нашите прекрасни цветя-БГ политиците.
125
0
 
40
 
! Отговори
гого преди 12 години
Симо, отдавна исках и аз да кажа това. Иска ми се да кресна "Да заличим долната чалга!", но толкова българи са любители на тази гадна *** музика, че ще ми се изсмеят. Много българи са *** душите си.
124
0
 
36
 
! Отговори
Илиев преди 12 години
Аззззз, смешваш два отделни случая.Танкова бригада в Пловдив никога е нямало. Случая с танковата бригада е от 1976 и е в Сливен. В Пловдив през 1981 убиха внука на Чочоолу и бременната му жена. Години след това Столипиново бе образец на култура и уважение на закона. Разбира се, учители по култура на общуване бяха Брезовската бригада вътрешни войски, пазарджийското милиционерско училище, специален батальон от бригадата в Стара Загора. Действията на Чочоолу доведоха по бързо пенсиониране.
123
2
 
2
 
! Отговори
do nom 121 преди 12 години
tisi nai golemia boklyk na vselenata
122
2
 
68
 
! Отговори
Симо преди 12 години
БЪЛГАРИНО, КАКВО ИСКАШ ? ТРЕСЕШ КЮЧЕЦИТЕ ИЗ МЕХАНИТЕ И ЧАЛГОТЕКИТЕ /ВЪЛНУВАШ СЕ ОТ ЦИГ.ФОЛКЛОР/. А СЕГА РЕВЕШ. ИМАМЕ СИ ХУБАВА БЪЛГАРСКА МУЗИКА. ДОКАЖИ ПЪРВО, ЧЕ СИ ЧИСТ БЪЛГАРИН, И ТОГАВА НЕГОДУВАЙ.
121
2
 
47
 
! Отговори
Кирил преди 12 години
Аз съм точно един от родителите, които снощи подкрепиха децата . Никой от участниците не е търсил физическа саморазправа. Нямаше хулигани, ултраси а предимно млади хора с национални знамена. През целия път по главната никой не е пострадал. Полицията, насочи шествието в тунела и го загради от всички страни с коли и 4 автобуса СПООР-аджии с щитове и палки, като цялото улично осветление беше предварително изключено. И тогава по радиостанциите на шефовете им се дадоха команди ВСИЧКО ДА СЕ РАЗЧИСТ