99% гневни американци, заразени от Арабската пролет

"Окупирай Уолстрийт" обхвана 100 града в САЩ и преминава Океана
Обновена: 14 окт 2011 15:01 | 14 окт 2011 14:00,
220

 

Снимка: Reuters

 
Повечето американски журналисти са склонни да определят гражданското движение срещу финансовия елит на САЩ по-скоро като сбор от наивни утописти, отколкото от хора, способни да предизвикат революция. В някои издания дори откровено се подиграват на демонстрантите, обвиняващи големите финансови институции в "корпоративна алчност" и "финансов тероризъм". 
 
Но ето – вече повече от месец „Окупирай Уолстрийт” е редовен герой в новинарските емисии. И все повече американци, затънали в кредити, уплашени за бъдещето си и недоволни от разширяващата се пропаст между богати и бедни, стават съпричастни с лозунгите на това движение, пише TIME. За протестиращите причината за глобалната криза е една – алчността на големите банки и чувството им за безнаказаност. 
 
Протести, сходни с тези в Ню Йорк, вече има в над 100 американски града. Недоволството минава отвъд Океана – 15 октомври е обявен за международен ден за протест срещу безскрупулните финансови гиганти. Ден, в който светът ще покаже солидарност с американските протестиращи. В крайна сметка се оказва, че инициативата „Окупирай Уолстрийт” не е чак толкова неуспешна. 
Някои от най-запалените активисти смятат, че движението им е реално функциониращо заради своята разнородност и децентрализация. Думата, която се чува често сред демонстрантите, е „хоризонтална” – такава е структурата на организацията, в която всички са равни. 
 
Черпещи вдъхновение от Арабската пролет и протестните движения в Гърция и Испания, членовете на „Окупирай Уолстрийт” нямат преки ръководители. Те се организират чрез социални мрежи и колективни събрания. Крайните решения какви действия да се предприемат се взимат на две срещи дневно, наричани Общи събрания. Всички демонстранти са окуражавани и призовавани да изказват своето мнение. 
 
Книги на влиятелните съвременни марксистки автори Майкъл Хардт и Антонио Негри могат да бъдат забелязани в ръцете на много протестиращи. Двамата са категорични, че надигането на масите срещу господстващия капитализъм, организирани чрез интернет (или други средства), е неизбежно. В коментар за настоящите събития Хардт и Негри споделят, че случващото се няма да доведе до намирането на нов Мартин Лутър Кинг или друг едноличен лидер. Те по-скоро очакват изграждането на множество хоризонтални структури, които да упражняват „пряка, реална демокрация”. 
 
Именно това е и директният обществен призив. Хората настояват за реална демокрация. „САЩ твърдят постоянно пред целия свят, че са защитници на демокрацията. Но колко американци могат да се похвалят, че са сядали заедно и са взимали решение по колективен, демократичен начин за нещо различно от поръчването на пица и избора на филм, питат от „Окупирай Уолстрийт”. 
 
Протестиращите са се прицелили в настоящата политическа система, която според тях в момента е изцяло подчинена на интересите на корпоративния елит. 

Според активистите налаганата от „Окупирай Уолстрийт” алтернатива е в ярък контраст. Веднъж припомнили си как всичко може да е различно, хората наистина се променят, смятат демонстрантите и изразяват силното си желание идеологията им „да зарази” хората в цялата страна. 

 
Но докато подобна система за достигане на консенсус може да е вдъхновяваща за ядрото на „Окупирай Уол Стрийт”, трудно може да се каже, че масовото приложение на идеята в този вид в национален мащаб е реална възможност. 
 
Професор Тод Гитлин от Журналистическия факултет на университета „Колумбия” определя „Окупирай Уол Стрийт” като „неоформена смесица между емоция и движение”. 
 
Гитлин говори от личен опит. Той е президент на „Студенти за демократично общество” – водещата антивоенна организация в САЩ по време на войната във Виетнам. Но професорът отчита, че има малко прилики между неговото движение и „Окупирай Уолстрийт”. Гитлин е изумен, че настоящите борци за равноправие са изключително мирни, действат освободено и идват от различни части на политическия спектър. 
 
Професорът по журналистика си спомня: „Нашата позиция срещу войната беше позицията на малцинството и ние го знаехме”. Но сега протестиращите се противят срещу неща, които не се нравят на мнозинството американци. 
 
От „Окупирай Уолстрийт” все пак признават, че още е твърде рано да се говори за обединяване около конкретни, реализируеми искания. Ние не искаме да кажем на Федералния резерв как да промени лихвите, обясняват от организацията. Но искат реални промени. И са готови да протестират, докато не видят конкретни действия от страна на политическия елит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: САЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
6
 
! Отговори
13 преди 12 години
ДО АНОНИМЕН: НАЙ-ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРСКИ ПОЕТ СЕ КАЗВА ХРИСТО БОТЕВ!Уважавам Смирненски, но не е на нивото на Ботев!Бях в Париж и видях на стената на Сорбоната със златни букви и първо на БЪЛГАРСКИ език стиха му "НАСТАНЕ ВЕЧЕР,МЕСЕЦ ИЗГРЕЕ,ЗВЕЗДИ ОБСИПЯТ СВОДА НЕБЕСЕН.ГОРА ЗАШУМИ,ВЯТЪР ПОВЕЕ,БАЛКАНЪТ ПЕЕ ХАЙДУШКА ПЕСЕН!"Дадено е като връх в поезията, относно описание на природна картина- постигнато е с повторение на "Е"!!!
191
0
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Човешкия прогрес, чрез своя връх - Великата Френска революция, наложи на целия свят основния принцип за човешко развитие: СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО!!!НОИндустриалните общества тръгнаха по три различни пътя:1. Абсолютизацията на БРАТСТВОТО, породи Комунизма, при който Всичко се взема от всички, а благата се ползват по равно, по братски - Днес знаем, че това е ПЪТ ЗА НИКЪДЕ!!!2. Абсолютизацията на СВОБОДАТА, породи Либерализма - в основата на който е заложена Анархията и Бездържавието, Дивата алчност, при която - По-силния силово, икономически или финансово винаги е по-прав и е характерен и с най-зловещата му страна Кризите Днес знаем, че И това е ПЪТ ЗА НИКЪДЕ!!!3. РАВЕНСТВОТО, допълнено балансирано от свобода и братство, породи Демокрацията - принципа за Единството на Права и Задължения - с регламентирани икономическа и политическа свободи и обществена солидарност.- Демократична Европа доказа, че това е Панацеята за постигане на МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА ВСЯКА НАЦИЯ!!!България ли??? Ние сме си ние- Ще изядем солта, ще отнесем тоягите и накрая ще си платим - ТАКА И ПРАВИМ:- Пробвахме Комунизма, ама ревностно, сега пробваме Либерализма, ама още по-ревностно, а като поумнеем, ще тръгнем в правия път на Демокрацията!!!- За сега, обаче, ДАНО ДА Е ВРЕМЕННО, изпаднахме в интелектуална пауза и следваме пътя на МУТРОКРАЦИЯТА!!! Властва Мафията, чрез различните и политико-криминални проявления, легализирани като партии и дори Корпоративния данък, пенсионните, здравните и социалните задължения да са 0%, пак няма да имаме Демокрация, Свобода, и Братство, а икономиката и нацията ни ще продължават мъчително да загиват.
190
1
 
6
 
! Отговори
сача преди 12 години
Западните правителства ""печатат пари и ги дават на банките срещу 0.25-0-5% лихва. Те от своя страна ги дават на клиентите си на 4-6% - за това протестират в Америка и белия свят. Обаче при нас лихвите от 10-15% на г-жа Бориславова и бат Левонт не са проблем за Бойковите поданици и всичко си е ОК. За това ,както каза вожда,и техните лихви а и заплати и пенсии трябва да са като нашите. Иначе много се обижаеме когато не ни щат в Шенген, изобразяват ни като *** и ни наричат расисти.
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опс,обърках се,имах в предвид снимка номер 10 за рекламата на Найк.:)))
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На снимка 11 голяма реклама на Найк се прави.;)))
187
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
комунисти мразещи успеха на другите сте всички вие! Ами вземете направете бизнес, направете някакво производство станете и вие богати ! Започнете и вие да давате заплати, поемете отговорността и вие да осигурявате хляба на другите и тогава говорете! Най - лесно е да плюеш и да се криеш зад популистки клишета!
186
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
zarazeni sa horata,oligarhiata po sveta nee li zarazena da eksploatira narodite ,sashtoto i v balgaria no naroda ne stava sviknal e da si mizerstva .
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A BALGARITE DO KOGA 6TE SPAT ???!!!
184
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хамериканците запалиха фитила в Арабският свят, но май бумеранга се връща, няма ненаказано зло. Ако ще горим, то всички ще са в огъня !!!!
183
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не може без банки и при соца имаше банки само , че парите ви не работеха за вас , така че стига нихилизъм
182
1
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
СМЯТАШ ЛИ ЧЕ един референдум за АЕЦ Беляне в момента би дал правилния отговор , не винаги верните решения са плод на колективен ум , да не кажа никога . Проблме е друг при нас и е заложен като бомба още в конституциятя и избирателното законодателство , ние на практика избираме и то не по най-справедливия начин единствено законодателната и местната власт , аколкото до изпълнителната и съдебната там се извършва подмяната на гласа и от там произтичат проблемите
181
1
 
14
 
! Отговори
stim преди 12 години
икономическата система е доста брутална. Банките могат всичко а обикновения човек нищо.Живеем в демокрация - колко референдума имаше в България каква демокрация е това - монопол на политиката. не ми харесва искам промяна
180
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В края на 20 век се говореше ,че идващият век ще бъде век на духа....сиреч всички ще го духат
179
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В края на 20 век се говореше ,че идващият век ще бъде век на духа. Дали ? Не е късно...
178
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да им се намалят заплатите и пенсиите като не са доволни
177
0
 
9
 
! Отговори
за 174 преди 12 години
Стихотворението е на Хр. Смирменски, писано през 1923.....
176
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стиховете на Смирненски,освободени от комунистически тълкувания,звучат наистина пророчески!
175
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смирненски е най-добрият поет в българската литература.Гневен протест представен в кристално изящна форма
174
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези,които ръководят света от около 300г. насам вървят към своя провал с гръм и трясък.Няма да ги спасят нито бункерите,нито милиардите.Злото ВИНАГИ се самоунищожава рано или късно.
173
1
 
16
 
! Отговори
Бореца преди 12 години
Наистина скоро ще дойде времето на строителството на новият комунизъм колкото и да не се иска на някои върхушки по света но това време идва и както и преди и сега ние отново не знаем какво да правим и чакаме да погледаме малко сеир.Да наистина чака ни строителството на новият и може би по-добър социализъм но това няма да се случи мирно и спокойно а ще има много кръв,смърт и горчиви сълзи при което болшевишката революция ще бъде бледо подобие на революция така че това е близкото бъдеще!