99% гневни американци, заразени от Арабската пролет

"Окупирай Уолстрийт" обхвана 100 града в САЩ и преминава Океана
Обновена: 14 окт 2011 15:01 | 14 окт 2011 14:00,
220

 

Снимка: Reuters

 
Повечето американски журналисти са склонни да определят гражданското движение срещу финансовия елит на САЩ по-скоро като сбор от наивни утописти, отколкото от хора, способни да предизвикат революция. В някои издания дори откровено се подиграват на демонстрантите, обвиняващи големите финансови институции в "корпоративна алчност" и "финансов тероризъм". 
 
Но ето – вече повече от месец „Окупирай Уолстрийт” е редовен герой в новинарските емисии. И все повече американци, затънали в кредити, уплашени за бъдещето си и недоволни от разширяващата се пропаст между богати и бедни, стават съпричастни с лозунгите на това движение, пише TIME. За протестиращите причината за глобалната криза е една – алчността на големите банки и чувството им за безнаказаност. 
 
Протести, сходни с тези в Ню Йорк, вече има в над 100 американски града. Недоволството минава отвъд Океана – 15 октомври е обявен за международен ден за протест срещу безскрупулните финансови гиганти. Ден, в който светът ще покаже солидарност с американските протестиращи. В крайна сметка се оказва, че инициативата „Окупирай Уолстрийт” не е чак толкова неуспешна. 
Някои от най-запалените активисти смятат, че движението им е реално функциониращо заради своята разнородност и децентрализация. Думата, която се чува често сред демонстрантите, е „хоризонтална” – такава е структурата на организацията, в която всички са равни. 
 
Черпещи вдъхновение от Арабската пролет и протестните движения в Гърция и Испания, членовете на „Окупирай Уолстрийт” нямат преки ръководители. Те се организират чрез социални мрежи и колективни събрания. Крайните решения какви действия да се предприемат се взимат на две срещи дневно, наричани Общи събрания. Всички демонстранти са окуражавани и призовавани да изказват своето мнение. 
 
Книги на влиятелните съвременни марксистки автори Майкъл Хардт и Антонио Негри могат да бъдат забелязани в ръцете на много протестиращи. Двамата са категорични, че надигането на масите срещу господстващия капитализъм, организирани чрез интернет (или други средства), е неизбежно. В коментар за настоящите събития Хардт и Негри споделят, че случващото се няма да доведе до намирането на нов Мартин Лутър Кинг или друг едноличен лидер. Те по-скоро очакват изграждането на множество хоризонтални структури, които да упражняват „пряка, реална демокрация”. 
 
Именно това е и директният обществен призив. Хората настояват за реална демокрация. „САЩ твърдят постоянно пред целия свят, че са защитници на демокрацията. Но колко американци могат да се похвалят, че са сядали заедно и са взимали решение по колективен, демократичен начин за нещо различно от поръчването на пица и избора на филм, питат от „Окупирай Уолстрийт”. 
 
Протестиращите са се прицелили в настоящата политическа система, която според тях в момента е изцяло подчинена на интересите на корпоративния елит. 

Според активистите налаганата от „Окупирай Уолстрийт” алтернатива е в ярък контраст. Веднъж припомнили си как всичко може да е различно, хората наистина се променят, смятат демонстрантите и изразяват силното си желание идеологията им „да зарази” хората в цялата страна. 

 
Но докато подобна система за достигане на консенсус може да е вдъхновяваща за ядрото на „Окупирай Уол Стрийт”, трудно може да се каже, че масовото приложение на идеята в този вид в национален мащаб е реална възможност. 
 
Професор Тод Гитлин от Журналистическия факултет на университета „Колумбия” определя „Окупирай Уол Стрийт” като „неоформена смесица между емоция и движение”. 
 
Гитлин говори от личен опит. Той е президент на „Студенти за демократично общество” – водещата антивоенна организация в САЩ по време на войната във Виетнам. Но професорът отчита, че има малко прилики между неговото движение и „Окупирай Уолстрийт”. Гитлин е изумен, че настоящите борци за равноправие са изключително мирни, действат освободено и идват от различни части на политическия спектър. 
 
Професорът по журналистика си спомня: „Нашата позиция срещу войната беше позицията на малцинството и ние го знаехме”. Но сега протестиращите се противят срещу неща, които не се нравят на мнозинството американци. 
 
От „Окупирай Уолстрийт” все пак признават, че още е твърде рано да се говори за обединяване около конкретни, реализируеми искания. Ние не искаме да кажем на Федералния резерв как да промени лихвите, обясняват от организацията. Но искат реални промени. И са готови да протестират, докато не видят конкретни действия от страна на политическия елит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: САЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В живота си нивга не бях се надявална толкова мил комплимент:покани ме Дявола старият Дявол дома си на чашка абсент. Свещта очертаваше острия профилсъс ивица златни лъчии пускайки кръгчета дим, Мефистофелме гледаше с влажни очи. В очите му есенна горест бе скрита,но все пак бе горд и засмен,и махна с ръка той "In vino veritas!"Ще бъда пред теб откровен! Омръзна ми вече все тоя ярем напритворство и помисъл зла да пием за твойта сърдечност неземнаи сивите земни тела! Преди векове аз възпрях на земятаи тук устроих си шега:веичах се за земната Истина свята,но тя увенча ме с рога. Възпламнах от ревност, и в черна омразаза своята стъпкана чест човешката чест неуморно аз газя,но с чест не сдобих се до днес. Намислих чрез подвизи чудни да блесна умирах по сто пъти в бран,но винаги рицар на кауза честна,не бидох пак с чест увенчан. Отчаян, окаян,веднъж в булевардааз тръгнах неземно злочест.И вдигнах над себе си ярка плакарда:"Човек без капчица чест!" Но странно: презрение няма ни капка!Посрещат ме вред с интерес,любезно отвсякъде свалят ми шапка:"Без чест ли си? Прави ти чест!" Един господин ме целуна: "Ах, братко,и ти ли!... Ей, кой да те знай!"Две хубави дами ми казаха сладко:"Елате в нас утре на чай!" Чудесно! Невиждано! С почести редкиизпратен бях чак до дома.Министри, царе и придворни кокеткими писаха мили писма. И ето ме: важен, блестящ, елегантен,богат като истински Крез!И знам аз: крадец съм, лъжец, спекулантин,безчестник; но... винаги с чест!"... И Дявола млъкна. Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен,и пускайки пушек на синкави ленти,прониза ме с поглед зелен.
171
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само не разбирам какво я превъзнасяте тая "Приказка за стълбата"? Като идея е нещо дъвкано 1000 пъти. Единствено стиховете му са хубави и то не заради политиката в тях, а заради поетичната страна. И не е "Малкият Гаврош", а "Братчета на Гаврош".
170
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смирненски просто няма равен, но си е бил болен, човека...
169
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещо ще се случи. Какво - ще видим скоро. Във всеки случай, народите се пробуждат от дълбокия си хипнотичен сън. Един след друг, един след друг, докато бунтът на робите на Златния телец обхване цялата планета.
168
0
 
13
 
! Отговори
Попадение преди 12 години
Браво, анонимен 169! Стиховете на Смирненски са живи и днес. И "Малкият гаврош" и "Приказка за стълбата" звучат напълно съвременно, и трябва по-често да се напомнят. Изучават ли се в училище? Или се счита за излишно, след като в детските градини децата коментират турските сериали и финтифлюшките на чалгаджийските диви?
167
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И през облаци злоба и демонска стръвчерна сянка съзрях да пълзи златолюспест гигант се изправи сред кръв,сред морета от кръв и сълзи. В полумрака видях изтерзани лица,вред зачух плачове като в съни жестока закана на гневни сърцасе преплете с оковния звън. Аз познах свойте братя във робски керван,угнетени от Златний телец;и човешкия Дух обруган, окован,аз го зърнах под трънен венец. И настръхнал от мрака на тази земя,закопнях, запламтях и зова: Ах, блеснете, пожари, сред ледна тъма!Загърмете, железни слова! Нека пламне земята за пир непознат,нека гръм да трещи, да руши!Барикаден пожар върху робския свят!Ураган, ураган от души!... И тогава залюбен в тълпите, плененот лъчите на нова зора, без да питам защо съм на тоз свят роден,аз ще знам за какво да умра.
166
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сградана световната неправда, на сподавения стони човекът да намери зад открехнатите дверимъртви старите химери на бездушния закон.Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи,вий - развихрени предтечи на безоблачните дни!С буря, мълния и грохот възвестете гордий походна възбунените роби, на червените вълни!И когато сетний камък на обгърнатия в пламъки разруха древен замък се отрони в пепелта,вий слезнете от конете и земята целунете -възцарете вечна обич, вечна правда над света.
165
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей за това са най великата нация,а ние къде сме?
164
0
 
5
 
! Отговори
шпеер преди 12 години
Проблемите са заради евреите около Обама и Фед.Следователно и всички еврейски банки и еврейския Уолстрийт.Америка бавно умира,но повлича и целия свят.
163
0
 
13
 
! Отговори
КомунистЪ преди 12 години
Аз още преди няколко месеца като казах че хората по света сами ще поискат истински комунизъм и равенство, вие ми се смяхте! Веднага започнахте да ми обяснявате как това били глупости. Е, сега не ми се обяснявайте а само следете световните медии и гледайте какво ще стане. Това е само началото! Още нищо не сме видели! Интересното ще е когато започнат да падат политическите системи и ей тия дето ги гледате "мирните" протестиращи започната да строят бесилки по улиците за своите политици-олигарси!
162
1
 
4
 
! Отговори
До икономистите преди 12 години
Нека споделя с глуповатите хора,които обесняват как трябвало да има банка.За плиткоумниците развивам следният сценарий.Банковата система фалира и хартийките наречени пари,можеш да ги използваш единсвено за заместител на тоалетната хартия.Кюлчетата с златото пък,можеш да си ги блъскаш в главата или да се пробваш да ги ядеш.Почва ли да ви става ясно на къде отиват нещата....???Съмнявам се!Нека да обобща.Аз тъпчо,не финансиста,ще си лапам храната на село,без да ми трябва трактор или злато.
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не банката не е необходима. Необходимо е човек да получи зърно за да засее, нафта за да си кара трактора, и манджа за да живее докато работи. А не хартийки. ------------------ Ти какъв трактор караш, бе п*тко заспала? Някога работил ли си нещо истинско или продаваш фъстъци на пазара? Или може би слагаш топлоизолация и мислиш, че си готов за император?
160
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на американските комунисти и те показват как трябва да се действа и в България срещу фашистите на ГЕРБ, Атака и СДС.
159
0
 
16
 
! Отговори
darcas_real преди 12 години
Ми по цял свят хората правят революции, защо в САЩ да не може?
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
xa sega da im iztriat grupata vav facebook kadeto se organizirat kakto praviat na6ite djandari...poznaite kakvo 6te stane....ama tuka,preklonena glavica iatagan ne se4e
157
1
 
5
 
! Отговори
оня отвисоко до 154 преди 12 години
Може и да има вярно в това, което си написал, но не могло ли малко по-грамотно да бъде?! За такива неща като пунктуация и правопис чувал ли си? Че от фармацевтичната мафия са гадове - гадове са. Не ги защитавам, дори напротив. Това обаче, че в днешно време ни е предоставена трибуна за свободни изказ и изява (форуми, блогове) не означава, че трябва да драскаме пълни с грешки текстове на нивото на необразовани ***. Как би възприел един средно интелигентен човек сериозно подобна публикация?
156
0
 
16
 
! Отговори
ринго преди 12 години
обикновенните американци са все по гневни и с право защото по бойните полета умират техните синове а не синовете на богаташите .Дано пробива дойде от там наистина зарочват да виждат края и това ги събуди от измамният сън в който живеят от доста време.САЩ загиват загнивайки и подгизвайки в мръсотията която сътвориха управниците им по света .Най мразената нация...без народа да е виновен за това.Изказването да се махне долара като световна валута прати Строс в скандала с черната ***.Страх...
155
3
 
29
 
! Отговори
MURDOC преди 12 години
Когато страната се управлява от корпорации така става , тия кво очакваха да се случи? Цяла Америка се крепи на кредити .Взимаш кредит с плаваща лихва (един месец е една ,следващия друга ) мъчиш се да го изплатиш ,бачкаш -не става ,теглиш втори да покриеш първия ,ипотекираш дом ,кола и т.н . Само че за разлика от тука в САЩ всичко се притежава от банките . А банките кво правят ..търгуват на фондовата борсатааа ...и рано или късно заради алчността на накой брокер на борсата системата се сгромолясва като домино. Здравната им каса и тя една ... различни застрахователни здравни предприятия прелагащи медицински услуги -всяка процедура по ценоразпис .Обикновения Джо няма пари за всички услуги щото са им адски скъпи и за тва избират само някой услуги от списъка за който говорих по горе .Обамата иска да им направи комунизъм с единна здрвна каса както при нас ТЕ нещът . Е,кът нещът , да реваът сега Единственото което засега ги спасява че сами си печатат хартийките ,промени ли се това .КРАЙ ,FINITO ше лапат президенския черен.....
154
3
 
6
 
! Отговори
Ристо преди 12 години
138на тази планета имаше само един истински християнин, а вие ме разпнахте на кръстаи продължавате да ме разпъвате всеки ден
153
0
 
23
 
! Отговори
real circumstances преди 12 години
Безработицата в Бг реално е 60%! Толкова е броя на неосигурените към момента, а това е реалният показател за ситуацията.