99% гневни американци, заразени от Арабската пролет

"Окупирай Уолстрийт" обхвана 100 града в САЩ и преминава Океана
Обновена: 14 окт 2011 15:01 | 14 окт 2011 14:00,
220

 

Снимка: Reuters

 
Повечето американски журналисти са склонни да определят гражданското движение срещу финансовия елит на САЩ по-скоро като сбор от наивни утописти, отколкото от хора, способни да предизвикат революция. В някои издания дори откровено се подиграват на демонстрантите, обвиняващи големите финансови институции в "корпоративна алчност" и "финансов тероризъм". 
 
Но ето – вече повече от месец „Окупирай Уолстрийт” е редовен герой в новинарските емисии. И все повече американци, затънали в кредити, уплашени за бъдещето си и недоволни от разширяващата се пропаст между богати и бедни, стават съпричастни с лозунгите на това движение, пише TIME. За протестиращите причината за глобалната криза е една – алчността на големите банки и чувството им за безнаказаност. 
 
Протести, сходни с тези в Ню Йорк, вече има в над 100 американски града. Недоволството минава отвъд Океана – 15 октомври е обявен за международен ден за протест срещу безскрупулните финансови гиганти. Ден, в който светът ще покаже солидарност с американските протестиращи. В крайна сметка се оказва, че инициативата „Окупирай Уолстрийт” не е чак толкова неуспешна. 
Някои от най-запалените активисти смятат, че движението им е реално функциониращо заради своята разнородност и децентрализация. Думата, която се чува често сред демонстрантите, е „хоризонтална” – такава е структурата на организацията, в която всички са равни. 
 
Черпещи вдъхновение от Арабската пролет и протестните движения в Гърция и Испания, членовете на „Окупирай Уолстрийт” нямат преки ръководители. Те се организират чрез социални мрежи и колективни събрания. Крайните решения какви действия да се предприемат се взимат на две срещи дневно, наричани Общи събрания. Всички демонстранти са окуражавани и призовавани да изказват своето мнение. 
 
Книги на влиятелните съвременни марксистки автори Майкъл Хардт и Антонио Негри могат да бъдат забелязани в ръцете на много протестиращи. Двамата са категорични, че надигането на масите срещу господстващия капитализъм, организирани чрез интернет (или други средства), е неизбежно. В коментар за настоящите събития Хардт и Негри споделят, че случващото се няма да доведе до намирането на нов Мартин Лутър Кинг или друг едноличен лидер. Те по-скоро очакват изграждането на множество хоризонтални структури, които да упражняват „пряка, реална демокрация”. 
 
Именно това е и директният обществен призив. Хората настояват за реална демокрация. „САЩ твърдят постоянно пред целия свят, че са защитници на демокрацията. Но колко американци могат да се похвалят, че са сядали заедно и са взимали решение по колективен, демократичен начин за нещо различно от поръчването на пица и избора на филм, питат от „Окупирай Уолстрийт”. 
 
Протестиращите са се прицелили в настоящата политическа система, която според тях в момента е изцяло подчинена на интересите на корпоративния елит. 

Според активистите налаганата от „Окупирай Уолстрийт” алтернатива е в ярък контраст. Веднъж припомнили си как всичко може да е различно, хората наистина се променят, смятат демонстрантите и изразяват силното си желание идеологията им „да зарази” хората в цялата страна. 

 
Но докато подобна система за достигане на консенсус може да е вдъхновяваща за ядрото на „Окупирай Уол Стрийт”, трудно може да се каже, че масовото приложение на идеята в този вид в национален мащаб е реална възможност. 
 
Професор Тод Гитлин от Журналистическия факултет на университета „Колумбия” определя „Окупирай Уол Стрийт” като „неоформена смесица между емоция и движение”. 
 
Гитлин говори от личен опит. Той е президент на „Студенти за демократично общество” – водещата антивоенна организация в САЩ по време на войната във Виетнам. Но професорът отчита, че има малко прилики между неговото движение и „Окупирай Уолстрийт”. Гитлин е изумен, че настоящите борци за равноправие са изключително мирни, действат освободено и идват от различни части на политическия спектър. 
 
Професорът по журналистика си спомня: „Нашата позиция срещу войната беше позицията на малцинството и ние го знаехме”. Но сега протестиращите се противят срещу неща, които не се нравят на мнозинството американци. 
 
От „Окупирай Уолстрийт” все пак признават, че още е твърде рано да се говори за обединяване около конкретни, реализируеми искания. Ние не искаме да кажем на Федералния резерв как да промени лихвите, обясняват от организацията. Но искат реални промени. И са готови да протестират, докато не видят конкретни действия от страна на политическия елит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: САЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
26
 
! Отговори
СЛАВЯНИН преди 12 години
Най-тежката болест на цялото човечество се нарича АЛЧНОСТ! Алчност без граници. И точно тази болест ще умори човечеството. Казано е в Библията: какво те ползва, ако спечелиш целия свят , а изгубиш Душата си (приблизително)?
131
1
 
8
 
! Отговори
ANTI-ILUMINATI преди 12 години
НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД НЯМА ДА БЪДЕ ПО ИЗБОРА НА *** РАПТИЛИ !!!
130
2
 
6
 
! Отговори
до пушката преди 12 години
Ами пич, то за тфа сме на тоя хал!!! 500 години в робство сме били, бъкано е било с предатели и накрая дошли руснаците /колкото и да ги мразя/ и ни измъкнали. Гонили са техния интерес, но явно българина е такъв по характер - ОВЦА!
129
5
 
9
 
! Отговори
Демократ до Quo Vadi преди 12 години
Казваш, дайте им да сеят и нафта за тракторите. Кой ще призведе тракторите обаче. Или ще се произвеждат по социалистически и тракторите, и комбайните както беше в СССР? Комбайните им имаха 300% по-ниска ефективност от лошите капиталистически американски комбайни. До там води социализмът и "равенството" между различни като качества човешки същества.
128
0
 
5
 
! Отговори
пушката преди 12 години
А българина през това време псува пред телевизора! УФСИ! Това сме ние!!!
127
2
 
3
 
! Отговори
Демократ до Quo Vadi преди 12 години
Винаги ще има кой да отгледа прасето или да засее нивата,въпрос на образование и способности, ако щеш приоритети. Но не можеш да слагаш да една плоскост тоя,който ще коли прасето с тоя, който е осигурил фабрика, за да се направи ножът, с който ще го заколи. Отделно, казваш не са необходими пари- И в Камбоджа мислеха така 1975-1979, но измряха около 3 млн. камбоджанци от глад и лагери от общо 8 млн. население, и това за 4 години с такова управление.
126
0
 
4
 
! Отговори
На 124 преди 12 години
Аз Ви подкрепям в разбиранията, явно Вие сте помъдрял с възрастта като мен.Никога не робувам на клишета, знам, че има справедливост и възмездие за всичко - за алчността, подлодтта, завистта и др., чието присъствие в живота е странно, поради неговата краткост и преходност.Не съжалявам,, че живея просто , с пълното убеждение, че материалното не ме формира, не ме допълва, изгражда и лансира.Не се тревожа, знам кой съм и това е моята свобода.Библията е книгата на мъдростта на човешкото житие.
125
0
 
5
 
! Отговори
lil преди 12 години
Естествено,че банките са нужни,когато функционират нормално-като посредници между хората с излишни пари и другите,които имат нужда от капитал.Проблемът е в това,че съзнателно една върхушка измисли система-да раздава пари на хора,които няма да ги върнат,но междувременно комисионните са взети.Държавата покри загубите на банките и така общите пари станаха частни.Мой познат си купи къща за 450 хил. с 0 долара налични и цялата сума заем.Месечно плащаше 3хил,при обявена заплата 2.Плаща 1 год.и фалира.
124
2
 
12
 
! Отговори
На 105 преди 12 години
Въпреки цинизма, който прозира през "хумора" Ви, ще кажа, че баницата е много голяма, но проблемът е, че баницата се прави от милиарди хора по света, които едва свързват двата края, а се яде от шепа безскрупулни световни разбойници, които се чудят как да се разкекерят, за да се конкурират с подобните тям комплексари.Социализъм не е *** дума, не случайно бяха положени огромни усилие да се ликвидира, защото на горните хулигани не им върви.Природните закони са в полза на обективната истина.
123
2
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
123Запитай се дали тия от синода или ватикана имат нещо общо с Библията - първо прочети Библията -после виж делата им и си помисли дали имат нещо общо. Приятен ден на всички. Излизам - съжалявам ако не мога да отговоря на някой от вас.
122
0
 
4
 
! Отговори
Quo Vadis преди 12 години
До 122 Не са мои съжденията. Просто прочети. Това са доста напредничави теории и аз просто ги споделям/харесвам или каквото е там. До Томас То и тия на 4рти колометър вярват че са добре ама не ги пущат да се разхождат за да не наранят себе си или други хора. Със здраве си чети книгата и се радвай на истината.
121
0
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
томасе томасе като цитираш библията , най големи сребролюбци са тий от Светия синод , да не говориме за Ватикана , не ни връщай моля ти се 3-4 хиляди години назад
120
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
До 117 извинявай брат ама спирам , съжалявам но съм много далече от твоите разсъждения , виж ти ако искаш съмишленици отиди в Атон там сред монасите може и да намериш , цял ден на молитви и боб от нивата
119
1
 
9
 
! Отговори
Томас преди 12 години
114Банката въобще не е необходима - банкерите са ***, които не помагат на човечеството - а напротив - пречат му. Хиляди години хората са живяли без банки. ПАРИ НЕ СЕ ЯДАТ - нито злато.
118
3
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
115Напиши да видим колко хора ще прочетат, това което ще напишеш. Не случайно Библията е станала най-популярната книга за всички времена. Ти, както и мнозина други живеете с илюзията, че непременно Бог трябва да ви докаже нещо с подпис и печат, заверен при нотариус. Истината обаче е, че вие не сте с нищо по-специални от другите хора - и както Христос е казал, когато са искали знамение от него. Матей 16:4 Зъл и прелюбодеен род иска знамение, но друго знамение няма да му се даде, освен знамението на (пророка) Иона. И остави ги и си отиде.Имаш право да правиш каквото искаш, да вярваш или не вярваш в каквото искаш един ден всеки ще застане пред Бог и тогава ще стане ясно кое е било истина и кое не.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да те подпомогнаха с държавни средства банките , защото те са кръвоносната система и ако тя се беше запушила следва инфаркт. Друг е въпроса , за бонусите , че най малкото не бяха уместни има и по силни думи .
116
3
 
8
 
! Отговори
Quo Vadis преди 12 години
До 114Не банката не е необходима. Необходимо е човек да получи зърно за да засее, нафта за да си кара трактора, и манджа за да живее докато работи. А не хартийки. Просто монетарната система е хъм остаряла. Ама е изгодна на тези които се ползват от благата и.
115
1
 
7
 
! Отговори
до 109 lil преди 12 години
"Американците с право протестират,защото банките съзнателно раздаваха кредити на куцо и сакато..." Това не е вярно-високорисковите ипотеки буквално се раздаваха от две държавни агенции в САЩ-Freddy Mac/Fanny Mae-около 3-4 трилиона долара. Това си е чист държавен социализъм, защото даваха ипотеки на хора без доходи, с висок риск, които никога няма да ги върнат! Lehman се набълбукаха с такива кредити/деривативи, но това е съвсем друг въпрос.
114
1
 
3
 
! Отговори
Quo Vadis преди 12 години
До ТомасСамо ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ ЗА ИСТИНА. ПОКАЖИ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ БОГ ГО Е КАЗАЛ. Със същата сила мога и аз да напиша БИБЛИЯ и какво. Отварял съм книгата и съм я чел многократно но за разлика от тебе съм чел и други кото ти си пропуснал. Поддал съм се на ересите и съм си задал въпроси на които и ти не можеш ми отговори. Аз не вярвам на хората защото са се доказали като лъжливи извъртачи на истината в тяхна полза. А ти в какво вярваш?
113
2
 
5
 
! Отговори
До 108 преди 12 години
Това е елементарно мислене , банката е точно толкова необходима колкото земеделието , тя дава хляб на бизнеса , нито един бизнес не може да съществува и да се развива без кредити и оборотни средства , само че трябва да има баланс ,финансовата криза започна от ипотечната и преразпределението на дълговете.