"Възмутените" по цял свят се мобилизират

От Мадрид до Ню Йорк протести са свикани в 719 града в 71 страни
Обновена: 14 окт 2011 15:00 | 14 окт 2011 12:42, Елка Василева
135
"Възмутените" по цял свят се мобилизират
Протест на площад Пуерта дел Сол в Мадрид, юли 2011 г. Снимка: Архив Reuters

Утре движението на възмутените, бунтуващи се срещу породената от кризата несигурност и срещу могъществото на финансите, ще протестират по цял свят с надежда да придадат международно измерение на тази небивала форма на недоволство, възникнала през пролетта в Испания.

От Мадрид до Ню Йорк протести са свикани в 719 града в 71 страни, съобщава сайтът 15october.net , разчитайки на широко разпространения чрез социалните мрежи свой лозунг "Единни за световна промяна".

Пет месеца след появата на движението на 15 май в Испания "възмутените" и други свързани с тях групи искат да превърнат 15 октомври в ден символ, прицелвайки се във важни финансови центрове като Уолстрийт, финансовото сърце на британската столица - лондонското Сити, седалището на Европейската централна банка във Франкфурт.

В Мадрид, стичайки се от периферните квартали и предградията, те ще извървят пътя до "Пуерта дел Сол" - емблематичния площад, който окупираха за месец през пролетта и където смятат да прекарат нощта срещу неделя.

"Ще накараме политиците и финансовата върхушка, която ги обслужва, да разберат, че отсега нататък ние хората ще решаваме бъдещето си ", се заявява в манифест, призоваващ за протести из цяла Испания.

Разпростирането на движението чак до Съединените щати "показва, че става въпрос за проблем, който засяга не само Испания, но и целия свят, тъй като кризата е глобална, пазарите действат в световен мащаб", обяснява Хон Агире Суч, говорител на движението в Испания.

След големите демонстрации през пролетта в Испания движението обхвана множество страни, но с твърде разнообразно участие, като мобилизацията във Франция, например остана доста слаба.

Липсата на конкретен водач, отхвърлянето на всякаква форма на политическа структура, крайната "демократичност на участието" поставиха под съмнение жизнеспособността му.

"Терминът „възмутен“ е нещо като етикет, връзките все още са доста хлабави. Няма общи искания, в това е слабостта на движението", подчертава Арно Закари, бивш председател на антиглобалистката организация АТТАК в Белгия.

В Испания обаче, където безработицата достига рекордните 20,89%, гласът на "възмутените", ползващи се с широка народна подкрепа, успя да се чуе.

Това е едно изключително обещаващо явление, което цели да обнови дълбоко една форма на участие на гражданите в политиката, защото гражданите вече не искат да разчитат на политици или партии, а искат всеки сам да тежи на мястото си. Може да се каже, че това е завръщане към изворите на демокрация, анализира случващото се френският икономист Тома Кутро, съпредседател на АТТАК.

"Мобилизацията е най-голяма в страните, засегнати най-силно от кризата", отбелязва Арно Закари, цитирайки Испания. "САЩ са държавата, откъдето тръгна кризата и където последиците й са много тежки, което обяснява и мобилизацията там", допълва той.

Движението "Окупирай Уолстрийт", което в САЩ бе подхранено от безработицата сред младите хора и от нарастващото неравенство, призовава за протест на нюйоркския площад "Таймс скуеър" утре.

В Европа "възмутените" ще излязат на улицата по малко навсякъде - като в Лисабон, например, където движение "Нестабилно поколение" е представено като предвестник на мобилизацията, пише БТА.

Няколкостотин или няколко хиляди други се очакват в Брюксел (сборна точка на протестен поход, преминал през Испания и Франция), в Цюрих, Женева и Базел (където на прицел ще бъде могъществото на банките), на площада при борсата в Амстердам, а също във Виена, Варшава или Прага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
7
 
! Отговори
БГ- ДОВОЛНИ преди 12 години
Да доволни сме, нямаме възмотени и недоволни. Всичко ни е наред имаме добра заплата, пенсионерите вземат хубава пенсия, няма безработица, здравоопазванито ние много добро имаме много детски градини, училища, ама много сме доволни, живеем като царе, който желае нека дойде в БГ тук е много добре, ще ви посрещнем ще ви нахраним и работа ще ви намерим, къде сте хукнали на протести, заповядайте в БГ.
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повечето искат да има бедни и богати, но лично те да са от богатите та да се фукат пред бедните....та затва обичат лудо Хамерика и капитализЪмЪт
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв *** трябва да си за да сложиш минус на 76
74
3
 
6
 
! Отговори
Атака преди 12 години
ДО 72 - мислиш ли, че всеки трябва да е богат и работлив! Важното е да се чувстваме българи и да се подкрепяме! А това, че има мързеливи и работливи е ясно, но не е доказано кое е най-ценното за човечеството!Но за България е най-ценното да останат българи, а не ***, турци и всякакви други - защото държавата не е името, а народа!
73
2
 
8
 
! Отговори
Димитрова преди 12 години
Съгласна съм с 69, но ми се струва, че няма да е след 40-50 години, а много по-скоро. Навремето гледахме "фантастични филми", в които на Земята вече нямаше държави, а само няколко укрепени града и върлуващи в пустинята банди. Хората ядяха плъхове... Категории като национална и етническа принадлежност вече започват да се заличават. Хората ще се "групират" според имотното си състояние, което ще предопределя начина им на живот и разбирания.
72
6
 
47
 
! Отговори
ан преди 12 години
МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ АКО ТЕЗИ ХОРА ПО СВЕТА КОИТО НЕГОДУВАТ ЧЕ СА ИМ НАМАЛЕНИ ДОХОДИТЕ И ЧЕ СА ОСТАНАЛИ БЕЗ РАБОТА И ПРЕПИТАНИЕ ЖИВЕЕХА В МУТРЕСТАНИЯ СЪС 100 ЕВРА ПЕНСЙИ И СЪС 200 ЕВРА ЗАПЛАТИ. ТОВА ЩЕШЕ ДА ОЗНАЧАВА ЧЕ ОТ МУТРЕСТАНСКИТЕ ПСЕВДО-УПРАВНИЦИ НЯМАШЕ ДА ОСТАНЕ И ПЕПЕЛ. КАМОЛИ ДА ГЛАСУВАТ И ДА ГИ КАЧВАТ НА ВЛАСТ. САМО ЧЕ МЕЖДУ ОНЕЗИ ХОРА И ОВЦЕТЕ В МУТРЕСТАНИЯ СЪЩЕСТВУВА ОГРОМНА РАЗЛИКА. ФАКТОРА Е РОБСКАТА ПСИХИКА ОСТАНАЛА В НАСЛЕДСТВО ОТ 300 Г. ВИЗАНТЙИСКО И 500 Г. ТУРСКО РОБСТВО.
71
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ZEITGEIST
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
72 вече земи без субсидии не се гледат никъде, от там направи нов коментар да видим как ще се изцепиш пак
69
2
 
13
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Стани, стани юнак балканскиот сън дълбок се събуди,срещу народа отоманскити българите поведи!Че сълзи кървави проливавъв робство милий наш народ;високо той ръце простирада го избави вишний бог!И тъй ний много претърпяхме,но стига толкоз да търпим,да бъдем пак, каквито бяхме,ил' всинца да се ***.Докога, братя, да се губим?Защо да се не съберем?Така ли вечно ще се трудими в робство всинца да измрем?....
68
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** а какво предлагаш да правим. Да ходим по улиците и да викаме като ненормални?! То 90% от тия дето викат даже не знаят за какво го правят. Какви решения предлагате на проблема? Винаги ще има бедни и богати. Както има мързеливи и работливи. Проблема е че има много хора. И тия дето не са особенно работливи и находчиви не могат да се вредят за работа. Лежат в къщи и плюят колко са зле управляващите. Вместо това техните баби и дядовци изнемогват да бачкат по полетата и им пустят земите
67
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гневът на мравките.Идва нов период.Истинският социализъм.Не по сталински,не по ленински,не по живковски.Капитализмът достигна своя апогей.Ерата на Водолея навлиза бавно и постепенно.
66
1
 
26
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
Само тук мълчим като пукали...по-точно като "бити ***", ама то ние българите сме си такива де:)
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещата ще стават още по-зле. Навсякъде се говори, че вече населението е повече от колкото може нормално да живее на земята. И става все повече. След 40-50год. ще почне да не стига храната, петрола ще изчезне почти. Тогава още повече населението ще се раздели на бедни и богати. Ама какво да се прави.. един живот живеем, трябва да се живее до край :).
64
2
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Не напразно интернетът се ограничава в страни като Китай и Северна Корея.Интерненънт-бич за съвременната действителност.
63
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво!Светът се пробужда.
62
23
 
3
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Тея *** отиват там откъдето ние се връщаме!Боже, как е възможно тъпотията да е тъй глобална!?!?!!?Та не беше ли целият свят свидетел на жалкия край на комунизма преди само 22 г.!?!?!?Басии ***!
61
2
 
10
 
! Отговори
Виктор преди 12 години
А така пролетарии!Обаче, как изглежда се намираме в класически предвоенен период...
60
22
 
6
 
! Отговори
Маркс и Ленин преди 12 години
Напред другари!Пролетарии от всички страни съединявайте се!!Да направим една Световна революция както е предвидил Маркс!След това Диктатура на пролетарията по Ленин!А после мизерия и дефицит по Сталин, Брежнев, Живков и компания!В Русия са налице плановете за "Масквоч", а в Германия за "Трабант"!Да живее КомунизЪма!!
59
1
 
8
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Остава да се даде и тон за песен - *Интернационалът*, или *Варшавянка* ?!
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се шашкайте. 2012г. България световен лидер!