Светът в ерата на упадък на САЩ

Збигнев Бжежински прогнозира настъпване на опасна нестабилност
9 яну 2012 13:49, Елка Василева
202
Светът в ерата на упадък на САЩ
Снимка: Reuters

Как ще изглежда светът в ерата на упадък на САЩ? Опасно нестабилен, пише Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на американския президент Джими Картър,  в сп. „Форин полиси“.

Не толкова отдавна високопоставен китайски представител, който очевидно беше стигнал до извода, че упадъкът на Америка и възходът на Китай са неизбежни, в изблик на откровеност заяви следното на високопоставен американски представител: "Но, моля Ви, не позволявайте Америка да залезе прекалено бързо".

Въпреки че никак не е сигурно, че очакванията на китаеца неизбежно ще се сбъднат, той беше прав да подхожда предпазливо, разсъждавайки за смъртта на Америка.

Защото ако Америка изгуби уверения си ход, светът едва ли ще бъде управляван от един-единствен превъзхождащ другите наследник - това няма да е дори Китай. Много по-вероятно е да се възцари международната несигурност, напрежението между
глобалните противници да се засили, та дори да се стигне до същински хаос.

Една внезапна, всеобхватна криза на американската система - например още една финансова криза - ще предизвика бърза верижна реакция, която от своя страна ще породи политическо и икономическо объркване на глобално ниво, но трайното движение на Америка към все по-общ упадък или постоянно разширяващата се
война с исляма няма да родят истински глобален наследник на Щатите, дори до 2025 г.

Никоя друга сила няма да е готова дотогава да изпълнява ролята, която светът очакваше да изпълнява САЩ след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.: ролята на лидер на новия, глобално корпоративен световен ред.

По-вероятно е да настъпи продължителен период на преструктуриране както на световните, така и на регионалните сили, без големи победители, но с много повече губещи в обстановка на международна несигурност и дори на потенциално фатални опасности за доброто на света. Вместо свят, в който процъфтяват мечтите за демокрация, може да се стигне до Хобсов свят на укрепване на националната сигурност, изграден върху смесици от авторитаризъм, национализъм и религия.

Лидерите на второстепенните световни сили, сред които Индия, Япония, Русия и някои европейски страни, вече преценяват как ще се отрази евентуалният упадък на Америка на националните им интереси.

Японците, опасявайки се от агресивния Китай, господстващ в континентална Азия, може би се замислят за по-тесни връзки с Европа. Лидерите на Индия и Япония може би се замислят за по-тясно политическо и военно сътрудничество помежду си в случай на упадък на Америка и възход на Китай.

Русия може и да подхранва нереалните си мечти или дори да злорадства от несигурното бъдеще на Америка, но почти сигурно ще се фокусира върху независимите бивши републики на Съветския съюз. Все още необединена Европа вероятно ще бъде теглена в различни посоки: от Германия и Италия към Русия заради търговски интереси, от Франция и несигурната Централна Европа към политически
по-сплотения Европейски съюз, и от Великобритания, която иска да има баланс в ЕС, но в същото време и да запази специалните си отношения със залязващите Съединени щати.

Други може да започнат да действат по-бързо, за да си създадат собствени регионални сфери на влияние: Турция - върху земите на някогашната Османска империя, Бразилия - в южното полукълбо и така нататък.

Но никоя от тези страни няма да разполага с необходимата комбинацията от икономическа, финансова, технологична и военна мощ, за да може дори само да си помисли да наследи водещата роля на Америка.

Постоянно споменаваният като бъдещ наследник на Америка Китай има впечатляваща имперска история и традиция в стратегията на внимателно премереното търпение - и двата факта имат огромен принос за хилядолетната история на тази страна.

Затова Китай благоразумно приема съществуващия световен ред, дори да не смята наложилата се йерархия за постоянна. Китай признава, че успехът зависи не от драматичния крах на този ред, а от еволюцията му към поетапно преразпределяне на силите.

Като цяло простата истина е, че Китай още не е готов да поеме изцяло ролята на Америка в световните дела. Самите лидери в Пекин нееднократно са подчертавали, че по всеки един от важните критерии за развитие, богатство и мощ Китай ще продължи да бъде модернизираща се и развиваща се страна и през следващите няколко десетилетия, като изостава значително не само от САЩ, но и от Европа и Япония по отношение на главните показатели на глава от населението за модерност и държавна власт. Поради това китайските лидери се въздържат да предявяват всякакви претенции за глобално лидерство.

На определен етап обаче може да има възход на все по-настъпателния китайски национализъм и това ще навреди на китайските интереси. Един самоуверен и националистически настроен Пекин, без да иска, ще мобилизира мощна регионална
коалиция срещу себе си.

Никой от силните му съседи – Индия, Япония и Русия - не е готов да признае, че Китай ще заеме мястото на Америка в света. Те може дори да потърсят подкрепа от загубилата блясъка си Америка, за да се противопоставят на прекалено самоуверения Китай.

Регионалните боричкания, които ще започнат вследствие на това, могат да се изострят, особено имайки предвид националистическите тенденции на неговите съседи, сходни с китайските. На континента може да се стигне до период на засилено международно напрежение. Азия през 21 век може да заприлича на Европа от 20 век - жадна за насилие и кръв.

В същото време сигурността на редица по-слаби страни, географски разположени в близост до големите регионални сили, също зависи от международното статукво, утвърдено от световното господство на Америка - и ще стане много по-уязвима, пропорционално на упадъка на Америка.

Страните, изложени на тази опасност - включително Грузия, Тайван, Южна Корея, Беларус, Украйна, Афганистан, Пакистан, Израел и по-голямата част от Близкия изток, са днешните геополитически еквиваленти на най-застрашените от изчезване видове в природата. Съдбите им са тясно свързани с международната обстановка, която ще остане след отслабената Америка - без значение дали ще е обстановка на ред и сдържаност или, което е по-вероятното - на егоизъм и експанзионизъм.

Стратегическото партньорство на Съединените щати с Мексико може също да се окаже заплашено. Икономическата издръжливост и политическата стабилност на Америка до този момент смекчаваха много от опасностите, които възникваха от такива деликатни междусъседски проблеми като икономическата зависимост, имиграцията и търговията с наркотици.

Упадъкът на мощта на Америка обаче вероятно ще подкопае здравето и добрата преценка на американската икономическа и политическа система. Отслабените Съединени щати вероятно ще бъдат по-националистически настроени, ще защитават по-силно националната си идентичност, ще станат по-параноични по отношение на вътрешната си сигурност и ще са все по-малко склонни да жертват ресурси за развитието на другите.

Влошените отношения между Америка и разкъсваното от вътрешни проблеми Мексико може дори да прераснат в особено опасен феномен: появата като важна тема в доминирания от национализма мексикански политически живот на въпроса за териториалните претенции, които имат исторически предпоставки и които може да пламнат отново заради инциденти по границата.

Друга последица от упадъка на Америка може да е корозирането на управлението на света, изградено като цяло върху принципа на сътрудничеството при постигане на общи цели и интереси като морските коридори, Космоса, кибернетичното пространство и околната среда, чието опазване е задължително за дългосрочния
растеж на световната икономика и за запазване на геополитическата стабилност.

Почти при всички случаи отсъствието на конструктивната и влиятелна роля на САЩ фатално ще подкопае крайно необходимата общност на целите в общия ни свят, защото превъзхождащата и вездесъщата американската мощ създава ред там, където иначе би имало конфликти.

Всъщност не е задължително да се случат такива неща. Не е казано и че упадъкът на Америка ще предизвика глобална нестабилност, ще застраши уязвими страни или че проблемите в съседни на Северна Америка страни ще послужат като аргумент за световното превъзходство на САЩ.

Всъщност стратегическата сложност на света през 21 век прави подобно превъзходство непостижимо.

Но тези, които днес мечтаят за краха на Америка, вероятно в крайна сметка ще съжаляват за него. И тъй като светът след Америка ще е все по-сложен и хаотичен, за САЩ е задължително да следват нова, стретегически разположена във времето визия за външната си политика - или да започнат да се подготвят за опасно хлъзгане към глобалния хаос.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
24
 
23
 
! Отговори
6o преди 12 години
Дааа, а в Северна Корея на жителите им обясняват как Техния лидер е бог, жителите на страната са най-страхотните и невероятните, а целия останал свят мизерства. В Македония им обясняват как от тях е започнал света и с тях ще свърши света и че Македония е световна империя.
133
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че то едно брои ли се... при 10 срещу това?
132
20
 
1
 
! Отговори
Ало преди 12 години
Къде забравяш Афганистан .
131
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И в двете световни войни америте участваха, обаче. А СССР не е водил войни след ВСВ за разлика от янките
130
26
 
5
 
! Отговори
до дедо гацо преди 12 години
преди 60 години когато щатите не ги бръснеха за слива, имаше 2 световни войни, или не си ги учил по история. и без сащ, сега не само щеше да има ссср, ами той щеше да владее цяла западна европа плюс маса други държави.така че сащ наистина имат голямата заслуга че няма ссср и източен соц блок, верно че щеше пак да си се разпадне ама след още време и много повече жертви по света.
129
8
 
30
 
! Отговори
Дедо Гацо преди 12 години
Тоя набор съвсем е изкуфял. Като че преди 60 години някой бръснеше щатите за слива. И без тях може.Па и като ви чета статията - все едно, че ако не беше набора, СССР нямаше да се разпадне.
128
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво значи това "*** США"? От целия руски език само тая дума ли запомни?
127
4
 
9
 
! Отговори
масон 39 степен Рихт преди 12 години
Бжежински е от масоните. Много събития предизвикват. А когато предварително ги обявяват, за да подготвят общественото мнение, почват да гледат на тях като на гении. И следващият път, каквото кажат, слуша се и се изпълнява. Част от хитрата игра, да водиш овцете в нужната за теб посока. Да ги стрижеш и доиш. Я във форума овцете как бързо захапаха и то само от една статия. А представете си по-масирана обработка, на каквато са подложени горките американци. За това и те искат революции.
126
3
 
15
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
В ,, Голямата шахматна дъска,, издадена 97 година, Бжежински пише други неща. Нищо не му се сбъдна и сега вече си е сменил мнението. Още чака Русия да се разпадне, а любимата му америка се задържа, като Свръх сила прекалено кратко.
125
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къф упадък я им вижте БВП-то.И не само това вижте им заплатите парите които харчат ей така за глупости колко стотици милиарди ще отидат за нови военни машини при положение че старите хич не са за изхвърляне.Един UCAV струва 100 милиона -те имат хиляди един самолетоносач струва милиарди-те имат флотилии че и още ще правят имат от всичко по ужасно много.Май възрастния господин нещо се е объркал.Нормално е някой хора стават черногледи със напредването на годините.Упадъка е в главата му за съжаление
124
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо се оказахме на дъното и най-отзад, политиците трябва да отговорят. Но те, нашите политици, нямат умът на политикът Бжежински. -------------- Повечето ни политици са агенти на влияние, работещи за руските служби. Задачата им е да насочват България в руслото на руската политика, а ако не успеят в това, просто да съсипят каквото могат, за да сме в тежест на противниците им. Затова тука нищо не върви.
123
1
 
6
 
! Отговори
urko преди 12 години
Постоянно споменаваният като бъдещ наследник на Америка Китай има впечатляваща имперска история и традиция в стратегията на внимателно премереното търпение - и двата факта имат огромен принос за хилядолетната история на тази страна.
122
1
 
1
 
! Отговори
от 133 преди 12 години
"войните в Савказ, "КАВКАЗ, разбира се.И малко съм прескочил. Бжежински предвижда създаването на Европейският Съюз. В тоя контекст говори за България.
121
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Збигнев Бжежински е изключителен политик. Имах малко книжле, написано няколко години преди "промените". Прогнозира какво ще се случи - разпада на СССР и войните в Савказ, рухването на Берлинската стена, войните в Югославия....ВСИЧКО Е ОПИСАНО ТОЛКОВА ТОЧНО, СЯКАШ ГО Е ВИДЯЛ, А Е ПИСАНО ГОДИНИ ПРЕДИ СЪБИТИЯТА.Само едно не беше познал. Всичките тия събития той ги предричаше да станат около 2015-та година, а те се случиха четвърт век по-рано. И нещо просто шокиращо. Разглеждайки жизненото равнище, темповете на разтеж и др., Бжежински заявява, че НАЙ-ПОДГОТВЕНА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА Е..... БЪЛГАРИЯ.Защо се оказахме на дъното и най-отзад, политиците трябва да отговорят. Но те, нашите политици, нямат умът на политикът Бжежински.
120
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това от амвона ДС ли го казваш
119
7
 
8
 
! Отговори
SS преди 12 години
на този дърт еврейн не бива да се вярва - на нито една дума! Всичко е психо-внушения и евтина манипулация
118
1
 
6
 
! Отговори
геро преди 12 години
или с две думис носталгия ще си спомняме за доброто старо време
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1. Не е 70, а 90 милиона2. Освен голи самолети се купува оборудване, обучение на персонала и много други3. Не са втора употреба, а "втори транш".
116
0
 
5
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
до 124 - цената за бройка при това нова е 70 милиона.Какви 1,3 милярда те гонят,като максималната цена за 8 и то нови Юрафайтера е 560 милиона,а тук става дума за стари,така че цената няма да е повече от 350 милиона,или средно по 43 милиона.Стига сте пускали измислени и бомбастични суми.Вие станахте като от уикенд,където всеки втори има по над 100 милиона в банковите си сметки
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Втори транш" не означава втора употреба, това е втората производствена серия на самолета.