Защо bTV получи звучен шамар

Младите разпознаха цензурата и затова я наказаха
Обновена: 20 юни 2012 16:05 | 19 юни 2012 15:37, Бойчо Попов
472
Защо bTV получи звучен шамар
Дори на асфалта Петко Цветков се бори за своите разбирания. Снимка: Булфото

“Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар”. Казал го е Ерик Артър Блеър, по-известен под псевдонима си Джордж Оруел преди почти 100 години.

Уви, макар от дистанцията на времето този цитат днес звучи твърде актуален за българския медиен пазар. Особено от последните няколко дни. Причината е в начина на отразяване, или по-скоро липсата на отразяване на протестите срещу Закона за горите.

Кратка хронология показва, че може би желание все пак е имало. В сряда – деня на първия протест на Орлов мост, когато и парламентът прие окончателно скандалните промени, екип с репортера Румяна Стоилкова бе на мястото на събитието и въпреки частичното негативно, но не и агресивно отношение на част от протестиращите, снимаше кадри и интервюта. Но едва ли някой от по-запознатите с медийната среда в България се е учудил, че във вечерните новини репортаж нямаше. Реакция липсваше и през целия следващ ден, до началото на втория протест. 

„Ние сме народът, защо не сте с нас“ и „Долу bTV“ бяха двете най-често срещани скандирания при появата на камери на телевизията. А след като стана ясно, че оператор на телевизията (според присъстващи сам търсещ конфронтация) е бил набит, телевизията логично обърна фокуса не върху същността на исканията, съпроводили протеста, а върху участниците в него (наречени лумпени и псевдоеколози). А само ден по-рано полицията погрешка арестува друг колега оператор – от ТВ +, но неговото задържане остана отразено само в блоговете и някои онлайн медии. 

И тогава те - децата на прехода (както сами се нарекоха), „орлетата“, както други ги нарекоха, решиха да накажат големите традиционни медии по нов начин – с игнориране. Те просто ги прескочиха и главен канал за събиране на информация и за организация станаха интернет, социалните мрежи и блогърите – с видео, текст и богат снимков материал.

А от втория ден на протестите, та чак до вчера (ден шести) блогърът Асен Генов предоставяше пряко онлайн излъчване чрез смартфона си. По думите му в решителните дни на протеста онлайн каналът му е бил следен от по няколко хиляди уникални потребители. В петък активистите и от другите градове и чужбина можеха дори да се насладят на две онлайн излъчвания от две различни гледни точки.

И тогава дойде уикендът. В специален репортаж в събота bTV  показа как уж милеещите за природата хора са изпотъпкали цветята на Орлов мост, а в следващите два последователни дни Лора Крумова (Всяка събота) и Диана Найденова (Нищо общо) се опитаха с арогантен тон да изтръгнат извинения – Крумова от Андрей Ковачев (Зелените), а Найденова – от Петко Цветков (фондация „Биоразнообразие“).

В предаването си Найденова се опита не само да изтръгне извинение от Цветков за “наранения и жестоко нападнат колега оператор от bTV“, а открито се опита да вмени вина у него с фрази като „Знаете ли, аз съм домакинът тук, аз съм домакинът тук, ъъ, и аз ще подавам началото и края на всеки въпрос“ и „А вие отидохте и пребихте един човек, който беше на работа“.

В случая bTV се опита да измести фокуса от своята безпомощност пред плесницата, която получи от обществото, представяйки се за беззащитна жертва. А върхът в самоволните тиради на Найденова беше твърдението ѝ, че едва ли не всеки протестиращ, който не желае да даде интервю за медията ѝ, е там, за да се бие и налива с бира - „ако гражданин излезе да протестира, за да изрази позицията си по отношение на природата на България и той твърди, че няма гражданска позиция, която да заяви пред телевизия с два милиона аудитория, този човек е отишъл да бие други хора и да пие бира там!“ Каква логика, драга Найденова. Внушението към „двумилионната аудитория“ е ясно - всички, които викат срещу кабинета, са готови да пребиват журналисти.

Това генерално обобщение ядоса не малка част от младежите. И като колега журналист, имам логично обяснение, сещайки се за златното правило на BBC - никога не обобщавай! "Точността не е само въпрос на получаване на правилните факти. Ако даден въпрос е спорен, може да се наложи съответните становища и факти да бъдат взети под внимание. Когато е необходимо, всички релевантни факти и информация трябва да бъдат претеглени, за да получите истината". Точно това категорично отказаха да направят и Лора Крумова, и особено Диана Найденова, превръщайки диалога си в монолог.

С цялото си поведение bTV бе дори по-необективна от вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото все пак сред протестиращите е имало и провокатори.

Телевизията обаче обобщи набързо, че протестиращите са тълпа, като незаконно задръства кръстовища, бие журналисти и въплъщава злото за обществото.

Мнозина се чудеха как въобще Цветков е издържал на натиска и не си е тръгнал насред предаването. "През последните години навикнах да се опитват да ме пречупят с арогантно отношение в опитите ни да защитим природата. Мутри са ни плашили в Търново, във Велинград... Така че просто съм очукан от подобни случаи", ми каза Цветков в частен разговор в понеделник.  

В телевизионното интервю по никакъв начин Найденова не се опита да проумее дали исканията са справедливи, дали това е спонтанен протест и гражданско недоволство, което избуява заради нежеланието на държавата до този момент да чуе протеста им.

В понеделник Цветков заяви още, че ще сезира официално Националния съвет за журналистическа етика. "Не защото съм обиден. А за да изчистя петното над журналистическата гилдия. Защото не всички журналисти са такива", каза той.

Текстът е написан от гражданин и журналист, присъствал на Орлов мост и в четирите дни на протеста, както и на повечето, неотразени от bTV протести срещу Закона от началото на годината.

Вие бяхте ли на протестите срещу Закона за горите? Каква е вашата позиция по въпроса? Изпратете ни снимки и мнения на адрес info@dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още по темата: bTVЗакон за горите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
1
 
1
 
! Отговори
виби преди 11 години
Водещият Николаев умело отклони министър Атанасова и тя не успя да съобщи сериозни злоупотреби в управлението на големи болници.Тя завърши участието си с констатация ,че не са успели да разговарят за тези проблеми
376
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Задружна дружина планина повдига.Да накажем Тъ-Пи-Ви-то веднъж за винаги...
375
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страхотна статия! А бтв си получи заслужено пренебрежението на "аудиторията" си.
374
0
 
22
 
! Отговори
DOLEN MANGASAR преди 11 години
NAI TUPATA TELEVIZIJ
373
2
 
31
 
! Отговори
Kill Bill преди 11 години
А Бареков и Кулезич къде ги забравихте?Там няма цензура, то си е откровена проституция.
372
2
 
39
 
! Отговори
Murdog преди 11 години
Драйфа ми се от тая гнусна, дразнеща , надменна и егоистично самовлюбена телевизия !Напарфюмирани пръдни !Тя не е за хората, а е за управителният й алчен съвет , където както много пъти съм твърдял , че те искат само и единствено приходи от реклами , а не обективност и синхрон с обществените и социални събития в БГ !Жив пример е историята с Катуница от септември месец миналата 2011г.!Ще си ядат боя доста хора от там !Ще станат персона нонграта както е и М.Бенатова за Пловдив и региона !
371
2
 
52
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Турско-*** телевизия.Спомняте ли си как отразиха Катуница.Бенатова!!!Чии интереси защитават тези хитреци?На Народа, на ***, на турците?Чии?Едно е сигурно, ЧЕ НЕ Е ЗАЩИТАВАЛА, И НЕ ЗАЩИТАВА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ.
370
2
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БТВ е медия, която обслужва единствено корпоративни интереси. Там истински журналисти не работят!
369
3
 
66
 
! Отговори
tocila преди 11 години
работя в МВР и там някакви началници, на които им е наредено от горе ни надъхват срещу народа който протестира, но и сред нас има хора които са свободно мислещи...
368
2
 
61
 
! Отговори
Йонка преди 11 години
Изместиха фокуса не ами направо не знаят какво си причиняват в момента тия от ТъпаТвХиляди деца, майки, ученици, студенти, пенсионери, работещи и съвестни хора излязоха на протест, защото обичат родината си ....имаше един агресивен тип и ест. що да не го заснемем и ест. изведнъж всички станахме такива лоши налитащи на бой лумпели.........ЕИ ЗА ТВА НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ВИ ГЛЕДА ДА ВА Е.......
367
17
 
15
 
! Отговори
bibi преди 11 години
За медиите не коментирам - те винаги са били тясно свързани с управляващите. Но не мога да се съглася, че на протестите има само хора загрижени за природата. 100% има такива, които са отишли само за сеира....
366
1
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наречи го журналист от БТВ и не го обиждай вече!
365
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има 3 000 000 души които гледат бтв или го имат в програмните си пакети на кабелната телевизия плащайки таксата си, част от нея отива за БТВ. Ако средната такаса е 1лв на абонат всеки сам може да сметне колко лапат на месец БТВ от въздуха. Подобно е положението и с други канали, естествено там цените са символични от рода на 0.20-0.50лв.
364
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко известна на повечето от вас е и маркетинговата стратегия на фирмата относно кабелните оператори. БТВ не получават само пари от реклами. За излъчването на тяхната телевизия всеки кабелен оператор плаща такса (в зависимост от договорката от 0.50лв до 2,50лв на абонат). Така ако един селски оператор има 500 клиента той трябва да плати 500 х 1.50 например. След пускането на новите канали на БТВ те искат да се плаща за всеки от тях, ако не си купиш БТВ лейди например, не искат да ти пуснат БТВ.
363
3
 
67
 
! Отговори
Защото преди 11 години
бтв е ***! Няма да им простим манипулирания орязан цензуриран запис и гнусната им нагла лъжа за Катуница!!! След това пак само *** излиза от тях. Следя им осиранията в нета. Телевизия не гледам. Имам модерен телевизор и сателит, но основно ползвам модерния си телевизор за монитор. Закачам за него флашки и външни хардове с неща които наистина ме вълнуват, без реклами.
362
0
 
46
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Браво за статията!Обществото иска само едно от журналистиката - цялата истина и нищо повече."Новините на бТВ" предизвикват в мен асоциация с написаното от Рон Хабърд в "Мисия Земя" по памет ще цитирам - журналистите се затварят в малка тъмна стаичка и цял ден на голям екран гледат кръв, кланета, войни, катастрофи, бедствия, трупове. След това излизат и започват да измислят новините.
361
0
 
45
 
! Отговори
Недоволен N 999 999 преди 11 години
И да я гледате и да не я гледате медията от години манипулира пазара чрез фалшивия си рейтинг с помощта на дългите си Гергови и други пипала. Извива ръцете на рекламистите, които плащат луди пари за реклама на база тези изкривени рейтинги и *** ли *** от където и колкото е останало след кризата. Освен това, въпреки очевидната за всички ситуация дори и някой по-опитен рекламист да надигне вой се намират други схеми за манипулация като например атака от взаимосвързани рекламни агенции и т.н
360
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Освен бойкот на "телевизията" БТВ, трябва и бойкот на рекламираните продукти там. Виждали ли сте продукта в реклама по БТВ или производни канали (Екшън, комеди, синема) и радиостанции на бтв груп - просто ги подминавате.
359
0
 
58
 
! Отговори
6 преди 11 години
Голямо БРАВО на човека написал статията и на медията публикувала я! Много от давана не бях чел такова четиво из интернет.
358
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пък да не подхващаме темата за рекламата на "воЮ" с участието на асеН блатечкИ, след това репортажа за пиратството.... И как не отговориха над 20 дни на замунда които просто попитаха как може шит тиви (a.k.a бтв) така нагло да лъжат в национален ефир, че били се те свързали с някой от замунда ала бала и др. Извода е бтв пак мълчат като... всеки сам да си прецени като какво :).