Адът на Витоша от първо лице, единствено число

Dnes.bg публикува разказа и въпросите на доброволец
Обновена: 10 юли 2012 14:52 | 5 юли 2012 10:15,
164

Радостта беше голяма, че най-накрая ще можем да се справим изцяло с този ад, защото въпреки частичния успех с първата помпа пожарът изглеждаше все по-опасен, а и не знаехме какво се случва на източния хълм, откъм хижата. Искам да вметна и още нещо. Някъде по обяд свърши храната и водата за пиене.

Добре че реката беше близко и можеше да пълним бутилките от там. Чудя се само как не се намери някой, който да организира един моторист, който цял ден да прави курсове и да качва по пътеката храна и чиста вода. Това за мен пак е част от липсата на организация.

И така, след бързо слизане по камъните, се озовахме наистина в по-тежка местност, в която не достигаха хората. Шефът там се оказа голям пич, който определено знаеше какво прави. Веднага ни разпредели по целия фронт, който в момента на нашето идване доста бързо се разпространяваше точно поради липсата на хора.

Адът на Витоша от първо лице, единствено число
Снимка: БТА
Там беше много по-опасно от частта, която бяхме вече ограничили. Навсякъде имаше стърчащи дървета, които горяха много бурно, като в далечината се чуваше шумът от падането на изгорели стволове. Трудно е да се каже колко сме били внимателни, защото се налагаше постоянно да тупаме, да зариваме, да чупим и да разчистваме просека пак с цел да не тръгнат пламъците надолу.

В тази част на пожара бяха и съсредоточени голямата част от горските служители, като по-надолу от нас в далечината се чуваха ревовете на моторните резачки, с които се правеше просека за следващата помпа, която се чакаше да дойде. В един момент на шефа му свърши батерията на радиостанцията и за наше голямо учудване нямаше резервни.

Е, кажете ми, нормално ли е в такава ситуация да липсва логистиката, както се случи при падането на батериите. За да може да координира действията на подопечните си и на нас, той търчеше като изоглавен нагоре-надолу през пожара в гората. След малко разпореди на мен и на още едно момче да отидем на пътеката, където да чакаме другата помпа, а след малко дойде и самият той.

Чакахме около половин час, когато накрая носачите, пак доброволци, заедно с помпата се появиха по пътеката. Голямо ни бе учудването, като видяхме колко е малка тази помпа в сравнение с първата. Всеобщото мнение беше, че няма да има дебит да качи денивелацията, която имаше от реката до пожара.

След разговори с пожарникари се оказа, че имало други четири помпи от големите, но решили да качат тази, защото била лека. Пълна идиотщина. Била лека, но върши ли работа както другите? Не знам защо са решили, че сме отишли там, за да ни жалят – още 10 от големите помпи да бяха казали, всичките щяхме да ги качим, само и само този ад да бъде загасен. Както и да е, пуснахме тази помпа да работи, след което аз тръгнах да се прибирам, защото часът минаваше пет следобяд, а спускането беше дълго, особено след като краката са ти в рани.

Долу ни посрещнаха с вода и ни закараха до кметството с един камион. Там имах възможността да си поговоря с министрите Цветанов и Найденов, които се опитваха да лъжат медиите, че всичко е идеално организирано.

Обясних на Цветанов всичко, което съм ви написал и тук, а с Найденов обсъдихме как седят нещата с фронта, на който бях аз и му казах, че изпуснат ли го, утре вече ще е късно да се правят на велики и ще се наложи да приемат помощта, която междувременно разбрах, че са отказали. Съжалявам да го кажа, но като видяха колко настъпателно задавам въпросите си, някой от там присъстващите, който не познавам, но беше с много чисто бяла ризка, даже се опита да ме накара да млъкна с въпроса “А ти, момче, колко пожара си гасил?”

Смешно е да задаваш този въпрос на човек, който цял ден се е скъсал от работа, докато ти си седиш долу, облечен в бяло, а и се правиш на велик, че всичко си овладял. Защото точно това ставаше тези четири дни – всеки ден се обясняваше колко овладяно е всичко, а всички софиянци от прозорците си виждаха как пожарът се разраства. Това беше моят ден като доброволец. Искам да подчертая, че всеки има собствена гледна точка, а и ако тръгна да описвам всичко, което стана там подробно, ще ми трябва ужасно много време. А и в крайна сметка не е нужно. Мисля, че всеки може да си направи сам изводите за какво става дума.

Съвсем накрая имам едни въпроси, които ме глождят и искам да задам:

Защо трябваше да отказваме помощта, която ни предложиха редица страни?

Защо трябваше на втория ден да се сетим, че имаме помпи, които в крайна сметка се оказаха нещото, което обърна битката с огъня? И кой им каза на хората от щаба, че не можем да носим тежко и трябва да ни пращат малки помпи с неясен краен успех?

Защо всеки ден се казваше, че няма нужда от доброволци, а горе имаше дефицит на жива сила?

Защо в 21 век се налага да гасим пожари с продънени кофи и бутилки?

Как може пожарникарите да нямат резервни батерии за радиостанциите? Горе връзката между хората в такава ситуация може да струва човешки живот!

Въпроси има още много и на всички тях трябва да отговорят хората от този така наречен щаб, защото те са тези, които твърдят, че могат и знаят как да организират подобна акция. Аз лично не вярвам в уменията им, защото изпитах на собствен гръб за каква некадърност става дума.

Надявам се сега, докато пиша това, наистина да са се справили и пожарът вече да е загасен.

П.С. Пак бих се качил в горе, в моята гора, в моята планина, защото я обичам и когато виждам, че тези, които трябва, не могат да се справят, идва моментът, в който се намесваме аз и вие - обикновените хора.

Автор: Иво Иванов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

« Предишна12


164
Още по темата: пожарът на Витоша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
2
 
! Отговори
opa преди 11 години
Доброволци НЕ СЕ НАРИЧАТ ХОРА, който работят на заплата при Меглена Кунева и отиват някъде по поръчка !!!
131
0
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Браво Иво - България се гордее с всички вас!Какво ревете срещу човека? Не виждам нищо политическо в това че човекът се възмущава от липсата на резервна батерия. Колко от вас (плюващите) са вървели цял ден из пресечена местност? Нула! Сигурен съм че и Цецо и Найден в последните не са. Защо е трябвало да вземем техника от Израел, но да не я ползваме??? Не съм гасил пожари, но не мисля, че е редно да споделяте политическите си пристрастия на първо място. Пожарите са НАЦИОНАЛЕН ПРОБЛЕМ!
130
0
 
2
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 11 години
ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ, КОМЕНТАРЪТ Е ИЗЛИШЕН, ИЗВОДИТЕ СА НИ ЯСНИ
129
0
 
2
 
! Отговори
Янко преди 11 години
Да, първия беше около 16.00 - но май беше само разузнавателен. Мина още време докато дойде хеликоптера с водата.
128
0
 
9
 
! Отговори
АНОНИМНАТА! преди 11 години
НИКОЙ НЕ Е КАЗАЛ ,ЧЕ ТЕЗИ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА НЕ СА ГЕРОИ,ТЕ СА ЧУДЕСНИ И НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕМ С ТЯХ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОКОЛО 1 ПРОЦЕНТ ОТИДОХА С ДРУГИ ЦЕЛИ ГОРЕ В ПЛАНИНАТА!ПОВЯРВАЙ АЗ ЗНАМ КАКВО Е И МОЕТО ДЕТЕ БЕШЕ ГОРЕ!ТАКА ,ЧЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯКОЙ ПОЛИТИЦИ СИ ПРАВЯТ ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ С ТОЗИ ПОЖАР!И ИЗПОЛЗВАТ ПОЖАРНАТА И ДОБРОВОЛЦИТЕ ЗА СВОИ ЦЕЛИ!
127
0
 
2
 
! Отговори
Бебо преди 11 години
Аз лично се обадих към 14:00,казаха ми че вече е получен сигнал малко преди моя,относно хеликоптерите-мисля,че първия заход беше след 16:00...
126
6
 
8
 
! Отговори
АРХАР преди 11 години
ДО АНОНИМНАТА.....СТРУВА МИ СЕ ЧЕ И ТУК Е ИМАЛО ПЛАЩАНЕ ЗА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ...ОТИШЛИ НЯКАКВИ ПИКЛИ ДЕТО *** НЕ МОГАТ ДА СИ ИЗХВЪРЛЯТ ,ТРЪГНАЛИ ДА ПОТУШАВАТ ОГЪНЯ И ДА КОМЕНТИРАТ ПРЕД ОПРЕДЕЛЕНИ МЕДИЙ , ЧЕ ПОЖАРНИКАРИТЕ НЕ ЗНАЕЛИ КАКВО ДА ПРАВЯТ ??????ВСЕ ЕДНО ТАЗИ ПИКЛА ДА ДАВА АКЪЛ НА БАЩА СИ КАК СЕ ПРАВЯТ ДЕЦА ...ЩО ЗА НАГЛОСТ ???ПАК УСЕЩАМ ДЪЛГАТА РЪКА НА ДС...И БКП...
125
0
 
15
 
! Отговори
Янко преди 11 години
Иво, благодаря ти за това, което си жертвал да отидеш на планината! Благодаря и за това, което си написъл!Аз бих добавил още един въпрос:В колко часа е било получено първото обаждане за пожара в неделя и в колко часа първия хелокоптер изля балона си с вода?Защо гасенето започна 3-4 часа по-късно? Ако бяха започнали 1 час след обаждането - всичко щеше да прилкючи същата чечер и нямаше да се налагат тези геройски жерви.
124
0
 
17
 
! Отговори
Варненец преди 11 години
Браво Иво! Достоен българин!!!
123
0
 
8
 
! Отговори
планината преди 11 години
Защото все още организацията при кризисни ситуации е написана на книга, но в действителност никой не знае за какво става на въпрос и какво трябва да прави.
122
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според както аз разбирам написаното, имало е съвсем прилична организация, да не кажа много добра.
121
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма да има дебит да качи денивелацията...
120
2
 
10
 
! Отговори
Бойковист преди 11 години
Браво,Иво!!Дано има повече свестни българи като теб!
119
3
 
28
 
! Отговори
Стоянов преди 11 години
Далеч съм от София,но не мога да не изразя странното усещане в мен,че това момче е наистина истински българин.Не за пари и медийно внимание младежът е отишъл да гаси пожара.Каузата в случая е важна - да се спаси природата от огнените обятия на стихията.Замислих се и върху въпросите,които накрая задава...Точни!Истински! Но дали някой ще му отговори,след като герои пак те ще бъдат - като оня с бялата риза например?Пожарът и неговата потушаване показаха на светло една истина - пълно безхаберие у
118
3
 
22
 
! Отговори
me преди 11 години
Не мога да повярвам на някои от коментарите. Кой е казал, че героите не говорят? Защо да не говорят? Кой друг може да разкаже какво наистина е било горе, ако не тези които са участвали в гасенето?! И какво ако човекът е бил доброволец в гасенето на само 1 пожар, а не на стотици, това омаловажава ли факта, че е рискувал живота си, в името на нещо, докато мнозинството тук са си цъкали рефреш на браузъра?! Как не ви е срам! Поклон пред хората, които бяха горе и гасяха! Благодаря ви!
117
28
 
19
 
! Отговори
АНОНИМНАТА преди 11 години
КОГАТО ЧОВЕК ОТИВА ДА ПОМАГА ТОЙ НЕ ЧАКА НИКАКВА ОТПЛАТА И БЛАГОДАРНОСТИ,НЕ СЕ ХВАЛИ С ТОВА КОЕТО Е СВЪРШИЛ, ИСТИНСКИТЕ ГЕРОИ ВИНАГИ ОСТАВАТ АНОНИМНИ!ДА СЕ НАДЯВАМЕ ,ЧЕ ЦЕЛТА НА НЯКОЙ НЕ БИЛА ДА ХОДИ ДА ПОМАГА,ДА АФИШИРА С ТОВА И ДА СВАЛЯ ПРАВИТЕЛСТВА!МОЖЕ ДА Е ИМАЛО И НЕДОСТАТАЦИ С ОРГАНИЗАЦИЯТА ,НО НАЛИ ЗАТОВА ОТИВАТЕ ДА ПОМАГАТЕ,А НЕ ДА СЕ СЪЗДАВА МЕДИННА СЕНЗАЦИЯ НА НЯКОИ ПРЕДАВАНИЯ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТЯ!МОЖЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА ПРАВИ ГРЕШКИ ,НО АЗ НЕ ИСКАМ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ВЪРНЕ КОМУНИЗМА .
116
2
 
16
 
! Отговори
undisput преди 11 години
ако социалистическия план за морето в София беше осъществен, нямаше да има проблеми с гасенето на пожара.Тази идея може да се възобнови в идеите на Пожарникара Борисов!
115
1
 
44
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Моята благодарност и възхищение към всички, които потушиха пожара: редови пожарникари, доброволци, войници , горски служители. Дадоха ни пример за мъжество и любов към родната планина.Нека сега се радваме. От утре отново ще питаме как възникна този пожар и защо нямаше достатъчно средства при гасенето му. Няма да оставим нещата така.
114
3
 
32
 
! Отговори
Наздраве ! преди 11 години
А Цеко Минеф пие кафе ....
113
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За последната година в страната са станали над 250 гроски пожара!НАД 250!! Знаете ли изобщо къде са били поне 10 от тях, колко гора е изгоряла, колко хора са гасили, а всезнайковци такива!Ама там е нямало някой да стои и да гледа организацията и да пише романи после!Не са били и пред очите на медийте .....