На Земята става все по-горещо

ООН: Предстоят екстремни климатични събития
Обновена: 12 юли 2012 21:45 | 12 юли 2012 20:35, Елка Василева
91
На Земята става все по-горещо
По-топлият въздух предизвиква по-чести горещи вълни и засушавания. Снимка: архив, Reuters

Последната гореща вълна, която изпържи по-голямата част от САЩ, унищожи реколта и предизвика смъртни случаи, повдигна въпроса дали това и други екстремни метеорологични явления могат да бъдат приписани на предизвикани от човека климатични промени. Отговорът, все повече, е "да", но с някои уговорки, пише „Ню йорк таймс“.

Повечето учени винаги са били предпазливи в намирането на причинно-следствена връзка между глобалното затопляне и което и да е конкретно климатично събитие. Светът е преживял катастрофални горещи вълни, засушавания, горски пожари и наводнения. Те са на мнение обаче, че без трайни усилия да се намалят парниковите емисии има голяма вероятност опасните жеги, продължителните засушавания и крайбрежните наводнения да станат по-чести.

Много политици и изявено малцинство от учени оспорват тези прогнози и твърдят, че те само предизвикват паника. Това, което не могат да оспорят обаче, са числата. Според Националната администрация за океаните и атмосферата 11-те години от 2001 до 2011 са сред 13-те най-топли години в света, откакто преди 132 години започна да се води официална статистика. Средната температура в САЩ за първите шест месеца на тази година е най-високата, регистрирана след 1895 г., съобщи в понеделник Националният център за климатични данни.

Междуправителствената група за климатичните промени, служба на ООН, която проучва климатичните промени с помощта на хиляди учени от цял свят, съобщи, че предстоят по-чести и потенциално по-разрушителни екстремни климатични събития.

В доклад от миналия ноември, в който се прави оценка на екстремните промени на климата, групата твърди, че през 21 век в глобален мащаб със сигурност ще има засилване на честотата и обхвата на крайно високите и крайно ниските ежедневни температури. Ако парниковите газове не бъдат намалени, горещите вълни, които сега
идват на всеки 20 години, до края на века ще започнат да се случват на всеки две години.

Експертната група е здравомислеща и предупреди да не се правят прибързани преценки. След урагана Катрина например някои експерти по климата предположиха, че повишаващите се температури в света ще доведат до по-чести урагани. Групата каза, че не разполага с доказателства за подобна зависимост.

Като цяло обаче нейните изводи подкрепят доказателствата, представени от науката: по-топлият въздух предизвиква по-чести горещи вълни и засушавания, по-топлият въздух задържа също повече водни пари, които увеличават опасността от катастрофални наводнения.

Както каза Майкъл Опенхаймър, климатолог от университета Принстън и водещ автор на доклада, една по-топла и по-влажна атмосфера е атмосфера, която е узряла да предизвика бедствия.

Историята е пълна с тъжни случаи, показващи неспособността на човека да види очевидното – прекомерното обработване на почвата доведе до прашните бури, прекомерният риболов лишава от популация океаните. Горещата вълна е просто поредното от многото послания, свързани с климата, които би трябвало да бъдат лесни за разчитане.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
5
 
! Отговори
Синонимите.НЕТ преди 11 години
Да, нали от доста време се говори, че в близките десетилетия ще има войни за вода...sinonimite.net
74
0
 
10
 
! Отговори
Ъц... преди 11 години
Защитния механизъм на планетата Земя е включен, за борба с вируса - Човек!Задайте си въпроса каква е първата естестенн реакция на човешкия организъм при борбата с вируса? - Именно повишаването на температурата в човешкото тяло, а ако и това не помага са необходими лекарства. А с какви медикаменти разполага Земята?- наводнения, цунами,урагани, земетресения, вулкани, пожари...Вирусът,(тоест ние с вас) който създава толкова проблеми на планетата Земя, трябва да бъде овладян или... унищожен.
73
0
 
4
 
! Отговори
Яна преди 11 години
ЗА ВРЪХЛИТАЩИТЕ НИ БЕДСТВИЯ И ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ИМА ПРИЧИНИ!estirbg.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/06/17/za-vryhlitashtite-ni-bedstviia-i-zemetreseniia-ima-prichini.968902БЕДИТЕ СА НИ ПО ПЕТИТЕ, НО МОЖЕ ДА СЕ СПАСИМ ОТ ТЯХ! КАК?...estirbg.blog.bg/drugi/2012/07/01/bedite-sa-ni-po-petite-no-moje-da-se-spasim-ot-tiah-kak.974512
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да спрат да си играят с климатичните оръжия! Не само САЩ, и в Европа има ХААРП съоръжения.
71
2
 
3
 
! Отговори
милото преди 11 години
Ами не ни остава друго,освен да се покаем
70
3
 
39
 
! Отговори
лято е преди 11 години
Жегата е в рамките на нормалното.Стига паника.Имаме 2-3 месеца лято и от тях 20-30 дни горещини.Но със масовото сечене на гори водата ще бъде проблем номер едно,а оттам и промяната на климата по нашите ширини.За да не се превърнем в пустиня, трябва да запазим горите от крадливите ръце на политиците и техните протежета.
69
0
 
33
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Доста дразнещо е, че се натрапва мнението как всички хора са отговорни за глобалното затопляне. Особено при факта, че 90% от човечеството живее в бедност или едва свързва двата края от заплата до заплата така както се е живяло и преди 100 години, когато не е имало проблеми с климата. Какъв е извода? Че богатите за да стават по-богати таковат мамата и на климата и на хората като същевременно си правят подводници да се спасят при катаклизъм...като *** Абрамович.
68
2
 
20
 
! Отговори
Бо преди 11 години
Едно е сигурно - ше се мре и т'ва е!
67
4
 
2
 
! Отговори
klod_si преди 11 години
За 1 млрд. години човечеството ще е колонизирало доста планети. Това няма да е никак лесно. Ще имаме много победи и загуби от други цивилизации, но ще оцелеем.
66
1
 
31
 
! Отговори
Някой преди 11 години
Така е то - *** глава затрива. Унищожихме ресурсите на планетата, замърсихме я с какво ли не, а на нея е имало всичко, което ни е нужно за здравословен живот. Само че парицата е царица. Да разхищаваме и унищожаваме, пък след нас и потоп.
65
3
 
5
 
! Отговори
xaxa преди 11 години
Страха е затвор!
64
5
 
15
 
! Отговори
По-запознат преди 11 години
а след 4-5 милиаррда години Слънцето ще изчерпа запасите си от водород и ще се превърне в червен гигант изпепелявайки отдавна безжизнената ни планета ....но какво са 500 милиона години, на фона на 100 хил. от както се е появил хомосапиенс и последните 50 г. откакто са се появили псевдо еколозите
63
3
 
8
 
! Отговори
По-запознат преди 11 години
А стига глупости климатичните промени са нещо напълно нормално за нашата планета, само за последните 100 хил. години е имало поне 10 резки промени в климата, стига промивахте мозъци с "псевдо-екология" ако не е замърсяването от човек, ще се друг фактор - промяна в оста на въртене сряма слънцето, вулканични изригвания и т.н. Живота на тази планета е обречен, 3/4 от времто през което Земята ще е годна за живот вече са отминали, след около 500 млн. до 1 млрд. г. Слънцевта радиация изпари океаните
62
1
 
3
 
! Отговори
Suny Boy преди 11 години
Няма страшно, това за което говориш ще стане след 4-5 млрд. г. !
61
0
 
11
 
! Отговори
Безпартиен преди 11 години
Каквото човек сам си направи ,никой друг не може да му го направи !
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
minaloto lqto ne pomnq da e bilo taka goreshto no zimata beshe naistina *** studena i dulga , dano tezi goreshtini ne povliqqt na zimata tazi godina i da stane oshte po studena ot minalata vse pak uchenite sa poznali che prez 2012 shte ima mn klimatichni qvleniq eto vijte prez den stavat zemetreseniq , gori vitosha , navodneniq v rusiq :X
59
8
 
14
 
! Отговори
кочо"Глобално з преди 11 години
"Глобално затопляне" - пълни глупости. Това са нормални атмосферни състояния на природата,в които има и изключения, Нищо повече.
58
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На stereo-ssc.na.nasa.gov/browse/ може да се види как диаметърът на Слънцето нараства през последните 5 години. Това означава, че горивото му водородът вече свършва. Ако се повярва на предсказанията от житните кръгове от юли 2008 год. край Avebury Manor eдин ден Слънцето ще е толкова голямо, че ще погълне Марс и Венера, т.е. то ще е с диаметър над 180 000 000 км и ще на близо 60 000 000 км от Земята! Тогава живот на Земята е немислим. Но кога ще настъпи този момент няма информация. Сега глобалното затопляне се използва да се плаши населението и зад него се маскира пръскането с отрови наречени кемтрейлс. Лъскави хотелски стаи, още по-лъскави презентации, стопяващи се ледници и айсберги!?, водородни емисии, нереализирани политици като Ал Гор, овцете в Австралия издишали СО2 и т.н. нямат нищо общо с истината. За да се забави процесът на изчерпване на водорът на Слънцето един обект видим само в Uv спектъра с размерите на Юпитер, на едни скромни 90 000 км от него всяка година го завърта по два пъти един по часовника и един в обратна посока през 6 месеца напречно на оста му. Тази година на 4 април бе в обратна на часовника посока, а някъде към 10 октомври ще бъде по часовника. Може да следите на sdo.gsfc.nasa.gov/data/ долу вляво в Soft X ray дали това ще се случи. Иначе вижте Strange rotations of The Sun at 360.
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Pay your taxes my fellow bulgarians" Big Boyko
56
1
 
4
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Също като в посолството, по време на купон...