Китай претендира за територии на всичките си съседи

"Трябва да покорим земното кълбо, където ще създадем мощна държава"
16 юли 2012 15:52, Елка Василева
110
Китай претендира за територии на всичките си съседи
Китай има териториални претенции към всички свои съседи. Снимка: архив, Reuters

Китайският лидер Мао Цзедун успя не само да изгради една здрава страна - той набеляза и една глобална цел: "Трябва да покорим земното кълбо, където ще създадем мощна държава". Днес КНР има териториални претенции към всички свои съседки. САЩ естествено мечтаят за ролята на посредник в решаването на регионалните спорове. Пекин обаче явно не дава и пет пари за тяхното мнение, пише вестник „Правда“.

Миянма, Лаос, Северна Индия, Виетнам, Непал, Бутан, Тайланд, Малайзия, Сингапур, островите Рюкю, 300 острова в Южнокитайско, Източнокитайско и Жълто море, освен това Киргизстан, Монголия, Тайван, Южен Казахстан, афганистанската провинция Бадахшан, Забайкалието и южната част от Далечния изток до Охотск - ето пълния списък с територии, изгубени от Китай според Мао с рухването на империята Цин.

Взети заедно, тези държави и региони надхвърлят територията на днешната КНР. Правителството на Поднебесната империя не представя всичките си претенции на международната арена, но в самата държава империалистическите амбиции не са загърбени - напротив, активно се пропагандират.

Засега властите на КНР споменават публично само териториите, които може да бъдат отнети поне теоретично от Япония и Корея. У Токио редовно будят огорчение не само пътуванията на руски лидери до Курилските острови, а и китайските кораби, спокойно навлизащи в спорната акватория край островите Сенкаку. Пекин ги нарича Дяоюй и твърди, че по принцип са си китайски, но след Втората световна война японците злодейски са ги измолили от САЩ, в чиято юрисдикция е бил необитаемият архипелаг.

На островите са открити солидни запаси от природен газ; за растящата промишленост на Китай и за стагниращата икономика на Япония това е свръхсериозна причина да водят битка за архипелага, независимо как се нарича. Без да забравяме и огромните рибни пасажи, от които гъмжи морето наоколо. Засега обаче страните са договорили само за сътрудничество в експлоатирането на находищата в региона. Междувременно японците се държат горе-долу прилично, но редовно научаваме за китайци, заловени при незаконен добив на въпросната риба.

Всеки териториален спор, по-точно решаването му, е сериозен прецедент. Ако бъдат задоволени претенциите на Китай макар за една само "изгубена" територия в списъка, имперската машина ще се задейства и никой не би могъл да я спре. При все че китайците са много доволни от сътрудничеството с нас и винаги подкрепят Русия в Съвета за сигурност на ООН, в лични срещи из кулоарите техни дипломати намекват уж на шега пред руски колеги: нали разбирате, че скоро ще се наложи да ни отстъпите част от Далечния изток? Та ние сме повече от милиард, а вие нямате вече и 150 милиона из цялата си огромна територия. Тези опасни тенденции - демографски, съответно и геополитически, би трябвало да изплашат руското правителство.

Засега обаче то май се радва, че Пекин поставя териториални искания само на Сеул и Токио. Защото през 2005 г. на Русия вече й се откъснаха от сърцето 337 квадратни километра: на Китай бяха отстъпени един парцел край остров Болшой (горното течение на р. Аргун в Читинска област) и два парцела край островите Тарабаров и Болшой Усурийский в района, където се сливат реките Амур и Усури.

Между другото, никой от шефовете на военните ведомства в АСЕАН, където членуват всички спорещи държави, не е склонил и до ден-днешен безусловно да признае например, че Дяоюй е японска територия. Вместо това министрите на отбраната на Виетнам, Индонезия, Австралия, Тайланд и Сингапур приканиха японските власти да действат внимателно, в рамките на международното право. Тези държави със сигурност нямат интерес спорът да бъде решен - инак разстоянието между земите им и Китай ще зависи само от упорството на империята.

Те пазят мълчание и във връзка с "остров Иодо" - на китайски Суян, в Източнокитайско море. Хитрите китайци сочат за пример принципа, по който бе разделена Арктика, и твърдят, че неуморно контролират подводната скала на това мъничко парченце земя.

Доколкото обаче Иодо се намира по-близо до корейците, през 2003 г. те построиха там необитаема станция за морски проучвания. А от гледище на международното право тази скала изобщо не може да бъде предмет на дискусии.

При всяко положение споровете продължават; Япония и Южна Корея все още разполагат с подкрепата на своя неизменен съюзник, Съединените американски щати. Те разглеждат евентуалното обединяване на Югоизточна Азия като шанс да бъде спасена собствената им икономика - тогава центърът на световната търговия ще се измести в регион, където засега няма транснационални корпорации в количества, достатъчни за САЩ. А простор за нови начинания - колкото щеш!

Успехът на Белия дом в зоната обаче не зависи от силата, каквато Америка обича да демонстрира независимо от повода, а от дипломацията, защото държавите от АСЕАН и от Азиатско-Тихоокеанския регион нямат доверие нито помежду си, нито на друг някой извън регионалните предели. Но Вашингтон си е спечелил тук най-слабо недоверие, нали подкрепя постоянно Сеул и Токио. При все това Китай вече избутва Япония от мястото й в списъка на най-развитите икономики, а структурата на региона вече не се формира на чисто географски принцип.

Ето защо Вашингтон толкова държи сметка за териториалните претенции на Китай, а не на Русия, Индия или Австралия, да речем. Пекин е единствената световна столица, готова да употреби сила в борбата си за разширяване на териториите. През последните десет години, докато Америка надуваше своя финансов балон, Поднебесната империя не само развиваше промишлеността си, но разполагаше и военна техника в зоната на своите интереси.

Китай изпрати в региона 38 нови дизелови и атомни подводници, купи в Русия четири ескадрени миноносеца клас "Современний" и сам построи още десетина, изгради и мрежа от балистични ракети с наземно базиране за унищожаване на морски цели.

Подобно нещо е правела преди КНР само една държава - Съветският съюз по време на студената война. Нищо чудно, че американците са толкова разтревожени от редовните свади между Китай и основните им съюзници. Не им вдъхва спокойствие и военноморската база, изграждана на остров Хайнан. Разположена близо до Малакския пролив, тя може да заплаши редовното снабдяване на основните вашингтонски съюзници от региона - Япония, Южна Корея и Тайван, смята Сенатът на САЩ.

Сенаторите вече са решили, че с това поведение Пекин заплашва регионалния мир и стабилност, икономическото развитие, дори "гарантирането на продоволствена сигурност". А международната общност чудесно знае как се развиват обикновено нещата след такива формулировки.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почна се май... Китай стана сила и ще си покаже рогата
74
1
 
2
 
! Отговори
rasate преди 11 години
В Китай активно се контролира раждаемостта-т.е. вече увеличаващото население е с намален темп и хората на средна възраст са в превес.След 20 години ще започнат масово да намаляват с по няколко милиона.Докато Индия е друг пример-там няма ограничаване на раждаемостта и до 10 години ще изпревари Китай.Т.е. след 10 години Индия ще стане основен притегателен център на евтината работна ръка.Като сила Китай може да иска ,но надали ще им се даде.Могат да се разширят само с Тайван в бъдеще.
73
3
 
22
 
! Отговори
скопие преди 11 години
Това дето им викате 'китайци' е много неправилно.Исторически вярното название е източни македонци.Ще дойде време и ще се обединим.Да живей великия МАкедОн ДЗЕ ДУН !!!
72
1
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
това е неизбежно, съдбата на всички живи същества е да водят битка за място подслънцето, и няма искам не искам
71
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е статия в полза за американската конспирация, но ще ми ядат К*РА. Американците ги е страх от нарастващата мощ на Китай. Ясно е, че всички по-големи държави провеждат империалистични външна политика. Аз лично обаче предпочитам американския *** да стои далеч от Европа и България.
70
10
 
12
 
! Отговори
Всезнайко преди 11 години
Спрете на китайците технологиите и производството, които развитите държави им дават и са дотам. Истината е, че това което те правят самостоятелно без мисълта и контрола на западен производител е пълен *** и едно голямо недоразумение на Вселената.
69
12
 
5
 
! Отговори
крундел преди 11 години
какво се плашите на китайците, без белите са си селяни от 18-ти век.Изтеглят западните фирми производството от китай и с китай за 2-3 години е свършено, ще минат на внос от износ.А това ще стане, даже наскоро Обама беше казал, че ще работи в тази посока.Да не говорим при една война какво ще им се случи с цялата им "военна сила" от началото на 70те години срещу съвременна армия.Може би с руснаците само ще имат шанс, щото и те са изостанали като тях.
68
15
 
7
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
САЩ са номер 1, малките им завиждат и избиват комплекси като ги плюват, истината е че Китай и Съветския съюз не могат да и стъпат и на малкото пръстче. Китайците се кефят че имат апартамент в който се тъпчат 16 човека, но иначе са в просперитет, а американците след като мина кризата през тях вече не живеят в красива къща от 350 квадрата, а в къща от 150 квадрата и не карат по три коли, а по две, е като кой предпочитате да сте?
67
3
 
40
 
! Отговори
Пантелей Пътник преди 11 години
"Руски комбайн кротко си жънел в полето, докато по китайската граница се появили танкове, които открили огън. Руския комбайн отвърнал на огъня, унищожил танкове, след което кротко излетял и се насочил на запад"
66
7
 
24
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Да внимават с Руснаците,че хем ще ги набият,хем ще ги еб.ат.Голям зор ще видят.
65
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Към Япония обаче не гледат, с тях колко са се клали, един Буда знае ...
64
4
 
23
 
! Отговори
:) преди 11 години
Бухахахаха тъкмо откриха,че освен ориз в купичката можело и мръвка да има,и почнаха да гледат в чуждата паничка!:)))
63
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kvo sa si namerili ve , nameriha si edna kupa s oriz, deba i imperialistite vi izmisleni...ako qponiq i usa obqvat ikonomicheska voina na kitai i s kitai e svarsheno...
62
21
 
9
 
! Отговори
морски преди 11 години
Браво на китайците.Най-накрая САЩ си намериха майстора!!!
61
1
 
9
 
! Отговори
.... преди 11 години
На 19 май 1991 г. е подписано споразумение, с което остров Джънбао (бивш Даманский) е предаден на Китай ...
60
3
 
22
 
! Отговори
Osho преди 11 години
Нострадамус също е казал и, че всичко ще свърши щом мечката изреве ;) тъй че китайчетата да си справят айфоните и да си седят мирно!
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 16 март командващият Забайкалския военен окръг генерал Павловски, без санкцията на Москва, взема инициативата в свои ръце. В 12:50 ч артилерията нанася удар по фронт дължина с 10 км и дълбочина 6-7 км. Изстреляни са около 200 снаряда и ракети. Очевидци сравняват бойното поле с крематориум. Тежките поражения, които нанася реактивната артилерия на китайските части са в основата на легендата за "лазерното оръжие" използвано от руснаците. След артилерийската подготовка 2 батальон на 199 МСП с танкова поддръжка атакува острова и го превзема. Генерал Павловски е издигнат на поста главнокомандващ на съветските войски. За периода на военните действия СССР губят 60 бойци. За Китай няма официални данни, но те се изчисляват на минимум 1000 души. След инцидента в района на Дамански е дислоцирана МСД.
58
10
 
13
 
! Отговори
сдф преди 11 години
китайците постъпиха много хитро като изкупиха американския външен дълг. сега ги държат в малкото си джобче - репчиш се? я плати тука :)иначе аз мисля, че големият проблем за Китай е заплатите. Ако успеят да си вдигнат стандарта на живот, ще станат голяма сила - дотогава си остават евтина работна ръка...
57
3
 
1
 
! Отговори
Alexandar преди 11 години
Ne znam no az pochvam da se plasha: Iran-Irak, Kitai- Qponiq i Korea, v Siriq se biqt.. za edna prostotiq chovechestvoto shte strada :x
56
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китайците няма да забравят никога, какво им се случи при река Усури!НИКОГА!