Футболната треска на Афганистан

За първи път в историята си страната има първенство
Обновена: 24 сеп 2012 14:56 | 24 сеп 2012 11:51,
41
Футболната треска на Афганистан
В Афганистан вече има футболен шампионат. Снимка: архив, Reuters

Изминалата седмица беше по-особена за афганистанците. Но не заради поредната кървава талибанска атака или неправилно насочена натовска ракета.

През изминалата седмица афганистанците бяха „залепени“ за телевизорите си, защото имаха възможността за първи път да гледат свой собствен футболен шампионат, пише Би Би Си. Естествено, качеството на играта трудно може да се доближи до това в елитните европейски първенства, но новосъздадената Афганистанска висша лига се радва на изключителен интерес.

Всичко започва с едно риалити шоу по най-големия частен телевизионен канал в страната. „Зеленото поле“ дава възможност на всеки желаещ да премине през различни изпитания, за да намери място в новосформиращата се футболна лига от 8 отбора.

В края на телевизионната надпревара за всеки клуб са избрани по 18 играчи. „Искахме да дадем тласък на професионалния футбол в Афганистан чрез телевизията. Мисля, че настъпва нова ера за любимата игра на народа“, заявява пред Би Би Си въодушевеният президент на местната футболна федерация Керамудин Карим.

Всички отбори в първенството, носещо името „Рошан“ (водещата телекомуникационна компания в Афганистан), получават финансова подкрепа от световната централа ФИФА. Мачовете се играят на новопостроен стадион в столицата Кабул с капацитет 5 000 седящи места.

В историческата първа среща Аталан-е-Майванд (Кандахар) надвива Шахийн Асмаее (Кабул). Трибуните са препълнени, а хиляди остават пред стадиона. Всички пеят, скандират, някои дори плачат от радост, че присъстват на първия шампионатен мач в Афганистан.

Ако погледнем назад в миналото, ще видим, че тази азиатска страна отдавна е на футболната карта на света. Афганистанската футболна федерация е основана през 1933 година и се присъединява към ФИФА през 1948 г., когато националният отбор играе първия си официален двубой срещу европейски съперник. На Олимпиадата в Лондон (1948 г.) Афганистан губи от Люксембург с 0-6.

Съветската инвазия в Афганистан през 1979 година и всички последвали събития слагат край на футбола в страната за повече от 2 десетилетия. Националният отбор се завръща на международната сцена едва през 2002 година, когато губи с 0-2 от Южна Корея.

Следва успешно участие в турнира за Купата на Азия, но оттам нататък се редят множество загуби. За да се стигне до 2011 година, когато Афганистан заема престижното 2-ро място на Южноазиатските игри в Делхи.

Постижението е най-доброто в историята и логично отборът получава знаменито прозвище – „Лъвовете от Хорасан“ (историческа област, обхващаща части от Афганистан). В превод от персийски „Хорасан“ означава „откъдето идва слънцето“, което прави символиката на прозвището недвусмислена.

Ентусиазмът, с който афганистанците посрещат футболното си първенство, е заразителен. Той е отдушник на тежкото ежедневие, белязано от насилие в цялата страна.

Студентът от Университета на Кабул Джамшид Азиз споделя: „Чувствам се истински късметлия, че седя тук и гледам футболния шампионат на страната си. За мен това е все едно да гледам Барселона срещу Реал Мадрид. Знам, че звучи много пресилено, но ние никога не сме вярвали, че един ден в Афганистан ще имаме собствена Висша лига“.

Еуфорията обхваща и нежния пол – националният женски тим записа поредица от добри резултати в последно време.

19-годишната Самира Хайдари разкрива, че футболът вече е успял да измести индийските сапунени сериали от позицията на любимото й телевизионно събитие. „Аз наистина съм голям фен и не пропускам нищо, свързано с футбола по телевизията. Надявам се скоро да мога да видя мач на живо“, обявява Самира в интервю за Би Би Си.

Самите футболисти са център на вниманието, но както може да се предполага, заплатите им нямат нищо с общо с тези в Европа. Никой от играчите няма договор – те получават пари само за разходите, свързани с тренировки и участие в двубоите. За тези, които са извън Кабул, се полагат и малки суми за командировъчни.

Общата сума възлиза на 500 афгани или около 10 щатски долара. „Знаем, че не е много, но пък играчите получават възможност да демонстрират качествата си и да заиграят на по-високо ниво в чужбина“, коментират от местната федерация.

Парите обаче са последното, което вълнува афганистанските футболисти. „Никога не съм си и мечтал да играя пред толкова много развълнувани, усмихнати хора“, казва Мужтаба Фаиз, състезаващ се за „Кабул“. „За момента това е всичко, което искам“, посочва той.

Но все пак за най-добрите ще има подобаващи награди. Първите три клуба в класирането ще получат сериозни парични възнаграждения. Победителят в първия сезон на Афганистанската висша лига ще грабне 150 000 долара.

Първенството ще продължи до средата на октомври, но много афганистанци се надяват, че усещането за сплотеност, което носи футбола, ще остане за много по-дълго.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
ЗЕЛЕ преди 11 години
nikoleta i alisiq barzo da zaminavat za afganistan za da si tarsqt nov lubovnik
28
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Афганистанската Футболна Федерация е изпратила покана до ЦСКА, да учавства в турнира на братските армии в Кабул.
27
2
 
1
 
! Отговори
арко преди 11 години
Добре де,защо тук работи ,а под други коментари не? Днееес?!Да се надяваме,че проблемата е техническа. Добро утро
26
2
 
1
 
! Отговори
арко преди 11 години
Проба....1,2,3 Проба
25
1
 
5
 
! Отговори
. преди 11 години
Дайте да пратиме г-ца Божинова във Висшата Афганистанска Лига , че никъде не го искат за повече от 20 минути :)
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 5 години нашите футболисти ще ги е страх да играят с тях.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е заради "лошите" американци!
22
2
 
9
 
! Отговори
martinsski преди 11 години
Хората си го казват - ходят на стадиона за да чувстват сплотеност и да се радват на играта , а не да си избиват селските комплекси. Замислете се ...
21
2
 
2
 
! Отговори
Фен Голем преди 11 години
Tazi dyrvawa e edna ot nqkolkoto w sweta deto moe da se polzwat za testov poligon na nowi oryviq. I vsi4koto radikalen islqmist ste iz4ezne.
20
1
 
20
 
! Отговори
xxx преди 11 години
Чудесно място за провеждане на зимна подготовка на доста от нашите клубове,ето има и отбори за спаринги - да видят как се играе от сърце, а не за пари и скъпи коли:) ЦСКА се пробваха на турне в Либия, сега Левски са на ред в Афганистан:)))))
19
3
 
9
 
! Отговори
а преди 11 години
а за червен картон, по една лимонка в гащите и на момента е изчезнал
18
4
 
5
 
! Отговори
М преди 11 години
"На Олимпиадата в Лондон (1948 г.) Афганистан губи от Люксембург с 0-6."Престижен резултат. :D Да са живи и здрави и още много шампионати да имат! :)
17
3
 
15
 
! Отговори
Обективен :) преди 11 години
Залагам си заплатите до края на 2013 година,че шампиона на Афганистан ще бие нашите "грандове" Левски и ЦСКА като домакин в Кабул :) :) :) :) :).... А ще ги бие и със повече голове,ако мача се играе по култовите правила на Тихата Стъпка от коментар 13,който наистина адски ме разсмя :) :) :).....
16
1
 
3
 
! Отговори
хммм преди 11 години
много ми е гайле...
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
малииии,там е страшно да се играе футбол.Ми като ритнеш топката и тя експлоадира.бати кефа.
14
2
 
12
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Добре ще е да имат тази радост,но се опасявам че за грешни решения съдиите ще бъдат обстрелвани с калашници и гранатомети,особенно ако отбор на талибаните започне да губи.....
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен WTF?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
:) сладури
11
1
 
7
 
! Отговори
Beni преди 11 години
Авганистанското първенство е досущ нашето . Или ако трябва да съм точен българското футболно първенство се доближава по ниво на авганистанското .
10
9
 
11
 
! Отговори
мисли-де преди 11 години
До тихата_стъпка: Сарказма е доста неуместен в случая. Вярвам, че хора които от 30 години са в постоянна война имат право да се радват на малки удовлствия, като футболен мач. Само човек, който не никога не е страдал или избива лоши комплекси, може да прояви по-неподходящо чувство на присмех в този случай. Моля те, "тихатастъпка": не изразявай чувствата си тук.