Ще има ли Европейски съюз без Великобритания?

Все повече се засилват спекулациите за британско оттегляне
Обновена: 7 окт 2012 09:17 | 6 окт 2012 18:18,
172
Ще има ли Европейски съюз без Великобритания?
Великобритания трябва да реши каква роля иска да играе в бъдещето на Европа. Снимка: архив, Reuters

Откакто в края на юни премиерът Дейвид Камерън заговори за вероятен референдум за отношенията на Обединеното кралство с Европейския съюз, съмненията за оставането на Великобритания в съюза се засилват прогресивно.

Анализите в тази посока варират между двете крайности. За някои експерти за доброто на ЕС е Островът да остане част от Обединена Европа. За други напускането е неизбежно, а за трети – позитивно развитие.

В последното издание на германското списание за международни отношения „Internationale Politik” например пише, че по-близката интеграция, необходима за изход от кризата в Еврозоната, може да принуди Великобритания да напусне ЕС.

Според автора на материала германските политици и медии са разединени по въпроса колко важно е всъщност британското членство. Канцлерът Ангела Меркел е изправена пред сериозна дилема – да се бори за оставането на Лондон или да се съсредоточи върху разрешаването на кризата, където британското правителство не е особено отзивчиво (от големите сили само Великобритания не подкрепи новия бюджетен пакт на ЕС).

В „Internationale Politik” обаче отчитат, че британска абдикация би била фатална за бъдещето на блока и Меркел просто е принудена да прави сериозни отстъпки, но да избегне подобно развитие.

Същото мнение споделят от ежедневника „Die Welt”, където отчитат, че е в интерес на Германия да задържи Великобритания в Евросъюза на всяка цена. Особено що се отнася до търговските взаимоотношения и отбраната. „Защитата на ЕС без Великобритания би била като нож без острие”, констатират от „Die Welt”.

„Sueddeutsche Zeitung” обаче са малко по-хладни към „хладния” Лондон. Според вестника отцепване на Великобритания би било катастрофа за съюза, но Европа имала далеч по-големи проблеми за решаване от настроенията отвъд Ламанша.

Във Франция пък са убедени, че дните на Великобритания като част от ЕС са преброени. „Liberation” убеждава, че изходът е неизбежен. От изданието се аргументират със засилващата се криза в еврозоната и опасенията на Лондон, че паундът също ще бъде повлечен.

Според вестника референдум за членството на Великобритания е неизбежен, още повече, че лидерите на новата управляваща генерация консерватори са „фанатични еврофоби”.

За французите непрестанните откази за сътрудничество по въпроса за овладяване на икономическите затруднения от страна на Даунинг Стрийт говорят красноречиво, че на Острова не искат да са част от Обединена Европа.

Всъщност не са малко и тези, за които британско напускане може да е само от полза за Европейския съюз. Критиците на Лондон считат, че даването на заден ход от Обединеното кралство по отношение на евроинтеграцията е основната причина за липсата на напредък в процеса на федерализиране на съюза.

Чуват се мнения, че късането на връзката Лондон-Брюксел е необходимото зло по пътя „към институционално и концептуално функционираща Европа”. Нагласата е ясна – щом не искате да сте с нас, Европа не се нуждае от вас.

Както пише седмичникът „Die Zeit”: „Великобритания трябва да реши каква роля иска да играе в бъдещето на Европа. Ако позицията ще е на този, който постоянно казва „не”, Лондон ще се окаже излишен в този съюз”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименБая комплекси имаш.... Трудно някой ще те надмине
111
11
 
11
 
! Отговори
Андон преди 11 години
ЕС е обречен от момента в който допусна един *** да бъде част от него.
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След края на фолклендската война британското правителство моли ЕС за финансова помощ ЕС отпуска тази помощ като напуснат сега кой ще им да помощ след поредната им война никой
109
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз в Лондон англичани те видях , само араби ,*** ,индийци и даже китайци !?!?!? Империя живяла години наред и ограбвала богатствата на колониите си рано или късно ще си плати за това !?!?!? Помнете ли събитията във Франция ?????? В Лондон има квартали където не можеш да видиш бял човек !!
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До обективен Много си невеж Великобритания не влиза 1975 а 1974 заедно с Ирландия и Данияи не забравяй че нито през 1957 нито 1974 нито Франция нито Западна Германия не са искали англичаните но са направили компромис
107
1
 
4
 
! Отговори
До Радостин Радуков преди 11 години
По отношение на ЕС мисля като теб. Не разбирам защо държави, които десетилетия наред са живели заедно /Чехословакия, Югославия и т. н./ трябваше да се разбият и след това изкуствено да се създават нови съюзи.
106
0
 
1
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Добре 129 ще видим твоите "няколко години" абсолютно неопределена времева мярка колко десетилетия ще се окажат. Очаквай "разпадането", пък до година ще има Федерализиране!:)
105
0
 
1
 
! Отговори
до 128 преди 11 години
много си зле, просто няма смисъл да се говори с теб :)
104
0
 
0
 
! Отговори
обективен преди 11 години
127 от написаното от теб се оказва, че ти нищо не знаеш за ЕС. Англия се присъединява 1975 г. след РЕФЕРЕНДУМ подкрепящ ЕС, а Канада и Австралия са и в момента в орбитата на Великобритания, Америка пък е нейния най- близък съюзник, така че казаното от мен е вярно!
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До обективен С Великобритания е въпрос на няколко години да се разпадне и относно Канада там има големи републиканки възгледи и не само те а и в Австралия Нова Зеландия Ямайка да не забравяме че и Бермудските о-ви искат независимост и Великобритания дори не е страна основателка на ЕС
102
3
 
5
 
! Отговори
ДО. 124 Ами хората преди 11 години
го обесняват, кънтри. Прочети малко от историята на тая държава, как е създадена, как е управлявана и как е забогатяла. И защо едно емигрантско апартаментче в Лондон има наем от 800паунда. А за футбол не ми говори, англичаните на тебе нищо никога не са ти обещавали, че ще станат шампиони на Космоса като тия голтаци испанците, и на тях не им пожелавам нищо лошо, но ще си натъртят задниците . Щото законите на икономиката са безпощадни. И затова Даунинг Стрийт се намира в Лондон, не в Барселона.
101
2
 
7
 
! Отговори
до 125 преди 11 години
нищо не знаеш за историята на ЕС, Англия се присъединява доста по късно към ЕС и то защото нейната алтернатива не получава подкрепа и подви опашка. а на канадците въобще не им пука за англия, там между другото католиците са много повече. крадоха в продължение на векове от целия свят но един ден ще им се наложи да платят лихвите. не може само с алъж вериж.
100
0
 
2
 
! Отговори
big bos преди 11 години
еи 114 внимавай какво пишеш аз съм твоя шеф а статията е за GB а не за есе по мечти и фантастики заминаваи за искрено и лично.
99
13
 
7
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Великобритания е един от стълбовете на ЕС, още от неговото формиране. Това ако не схванете, значи нищо не отбирате от политиката в Европа. Дори да оставим настрана факта, че Англия е най- голямата военна сила на континента, то без влиянието на британската политика Европа е загубена. Това се знае на Запад, за съжаление в страни като България- бивши руски протекторати част от медузите с московско мислене ненавиждат по традиция от миналото тази Велика страна! Англия и сега е империя- Канада и Авс
98
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз не мога да разбера защо има толкова фенове на англичаните. те са силни само на думи (определено пропагандата им е много силна), като във футбола :) преди световното Англия фаворити и като почнат мачовете пълни дупки. американски *** това са англичаните, цялата им икономика е мижем та те лажем.
97
2
 
17
 
! Отговори
уса преди 11 години
Много ми е зор за Англия и за ЕС.За нашта държава ,мисли ли някой-не.Само ни използват и експлоатират-тарикати.Да дойдат и да живеят с нашите доходи ,колко ще издържът според вас?
96
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Корпорацията Британски петрол нали съсипа Атлантическия океан с петрола край Флорида и сега климата на Европа е пред катастрофа.
95
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Харесвам Великобритания ,но те все искат даса на далавера и когато стане напечено ивъртат *** ,затова трябвада се изхвърлят и да се изолират от EU
94
7
 
23
 
! Отговори
John Bull преди 11 години
Англичаните са и тако и вако-фурнаджийска лопата...!Според зависи и най-вече когато им изнася са европейци,а когато не- не са!От незапомнени времена игилизите наричат Европа "континента".Ето един пример:"Ходих,казва,на континента".Демек,ходих по Европа!
93
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GB ис дъ бест!!!!