Ще има ли Европейски съюз без Великобритания?

Все повече се засилват спекулациите за британско оттегляне
Обновена: 7 окт 2012 09:17 | 6 окт 2012 18:18,
172
Ще има ли Европейски съюз без Великобритания?
Великобритания трябва да реши каква роля иска да играе в бъдещето на Европа. Снимка: архив, Reuters

Откакто в края на юни премиерът Дейвид Камерън заговори за вероятен референдум за отношенията на Обединеното кралство с Европейския съюз, съмненията за оставането на Великобритания в съюза се засилват прогресивно.

Анализите в тази посока варират между двете крайности. За някои експерти за доброто на ЕС е Островът да остане част от Обединена Европа. За други напускането е неизбежно, а за трети – позитивно развитие.

В последното издание на германското списание за международни отношения „Internationale Politik” например пише, че по-близката интеграция, необходима за изход от кризата в Еврозоната, може да принуди Великобритания да напусне ЕС.

Според автора на материала германските политици и медии са разединени по въпроса колко важно е всъщност британското членство. Канцлерът Ангела Меркел е изправена пред сериозна дилема – да се бори за оставането на Лондон или да се съсредоточи върху разрешаването на кризата, където британското правителство не е особено отзивчиво (от големите сили само Великобритания не подкрепи новия бюджетен пакт на ЕС).

В „Internationale Politik” обаче отчитат, че британска абдикация би била фатална за бъдещето на блока и Меркел просто е принудена да прави сериозни отстъпки, но да избегне подобно развитие.

Същото мнение споделят от ежедневника „Die Welt”, където отчитат, че е в интерес на Германия да задържи Великобритания в Евросъюза на всяка цена. Особено що се отнася до търговските взаимоотношения и отбраната. „Защитата на ЕС без Великобритания би била като нож без острие”, констатират от „Die Welt”.

„Sueddeutsche Zeitung” обаче са малко по-хладни към „хладния” Лондон. Според вестника отцепване на Великобритания би било катастрофа за съюза, но Европа имала далеч по-големи проблеми за решаване от настроенията отвъд Ламанша.

Във Франция пък са убедени, че дните на Великобритания като част от ЕС са преброени. „Liberation” убеждава, че изходът е неизбежен. От изданието се аргументират със засилващата се криза в еврозоната и опасенията на Лондон, че паундът също ще бъде повлечен.

Според вестника референдум за членството на Великобритания е неизбежен, още повече, че лидерите на новата управляваща генерация консерватори са „фанатични еврофоби”.

За французите непрестанните откази за сътрудничество по въпроса за овладяване на икономическите затруднения от страна на Даунинг Стрийт говорят красноречиво, че на Острова не искат да са част от Обединена Европа.

Всъщност не са малко и тези, за които британско напускане може да е само от полза за Европейския съюз. Критиците на Лондон считат, че даването на заден ход от Обединеното кралство по отношение на евроинтеграцията е основната причина за липсата на напредък в процеса на федерализиране на съюза.

Чуват се мнения, че късането на връзката Лондон-Брюксел е необходимото зло по пътя „към институционално и концептуално функционираща Европа”. Нагласата е ясна – щом не искате да сте с нас, Европа не се нуждае от вас.

Както пише седмичникът „Die Zeit”: „Великобритания трябва да реши каква роля иска да играе в бъдещето на Европа. Ако позицията ще е на този, който постоянно казва „не”, Лондон ще се окаже излишен в този съюз”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
7
 
38
 
! Отговори
хммм преди 11 години
голям прас, явно англичаните се мислят за безсмъртни след като Америка стои зад тях, или нещо друго. Те не са толкова глупави, нарочно не смениха паунда си с еврото, знаеха че ще дойде ред да се манат, а какво стана с Германия и нейната марка?!? Сигурно се мислят за хитри червенокосите тапаци, но трябва да знят че когато кораба започне да потъва първо мишките го напускат....и първи умират след като паднат в морето обаче! Англия може да е всякаква но само едно нещо не е-Германия...
91
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 114Всичко това чудесно,а сега си извади пръстите на краката от контакта,завий се хубаво и заспивай,сънувайки розови слончета как играят федербал на синята морава...:)))
90
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 111ако се разпадне съюза точно слаби икономич.държави ще изгубят защото ние получаваме повече отколкото даваме. а след това накъде????
89
13
 
9
 
! Отговори
оП преди 11 години
Надявам се да се разпадне по-скоро съюза! Не ни искат,само ни точат! Все по зле ще става положението в България ако се продължава така. Дано час по-скоро да има НОВ РЕД!
88
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Англичаните отдавна са разбрали че такива съюзи нямат много живот. Ако искаха още щеше да има британска империя.
87
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германия и Франция са сърцето на Европа,Великобритания е главата(мозъкът),а Скандинавските страни-белите дробове,а ние къде сме?
86
18
 
8
 
! Отговори
Неразбирач преди 11 години
До разбирач.Гърция и Италия са били люлки на Европейската цивилизация!Това,че днес са зле-нищо не значи за утре.И вземи прочети повече история!
85
13
 
18
 
! Отговори
:) преди 11 години
Пу дано се разпадне този измислен Европейски съюз...
84
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Англия беше фабриката на света преди два века. Германия бе това миналия век за Европа.След разпадането на комунистическия блок, запада го удари здраво през просото - рязко снижаване на жизненото ниво и доброволно изнасяне на всички производства в Азия. В резултат вкараха сами вълка в кошарата и сега се опитват чрез разни аритметики да се надлъгват сами със себе си.Между другото, комунизъм като идея е бил невъзможен в щатите защото в началото на 20 век един обикновен работник е можел да си позволи къща с много деца и жена домакиня. Сега двамата от семейството трябва да блъскат като луди 7 дена от 7 в седмицата само за да си платят наема за скапан апартамент.Та същата работа с ЕС и Англия - с изнасяне на производство нищо няма да направят. Проблема е там в 1% от най-богатите, които печелят повече от когато и да било с т.н. глобализация. А дядо Маркс сега става много актуален зад океана.
83
6
 
24
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Англия не е толкова силна без чичо Сам.Това се видя по време на втората световна война,после и с кризата с Аржентина...А за прословутата армия да не говорим...Видяхме ги ,че те Либия не успяха да ударжат и пак янките се намесиха...Абе защо ли изощо пиша като българите са само лакеи.Американофили,русофили,англофили все родени лакеи...
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МЕСТЯ!
81
14
 
22
 
! Отговори
до 98 преди 11 години
А да ти припомня ли, че ако не е била Англия, Съединението на България никога е нямало да се състои заради обичаните от нас русначета, които са били против?
80
18
 
20
 
! Отговори
хахо преди 11 години
В Европа има само две достойни държави - Англия и Германия...всичко друго е лош матриал...ЕС без Великобритания = Германия Е, не мерси..писна ми от швабите...след две световни войни..явно не са се отказали да покорят Европа..
79
26
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Битката за Британия от Втората Световна още не е свършила..само че и тоя път Меркел/Хитлер ще се провалят...Англичаните са измислили тоя свят..англосаксонския свят ще продължи да властва, а това дали ви харесва или не, това на никой не му пука..
78
15
 
33
 
! Отговори
Разбирач преди 11 години
Хаха..чета и не мога да повярвам какви загубеняци има в този форум. ЕС без Великобритания е като костенурка без черупка. UK има най-силната армия в западния свят веднага след техните брятя от САЩ. Лондон е финансовата столица на света, икономиката им отново ще прозъфти най-вече заради топлите им отношения с останалите държави отmonwealth. А ако си мислите, че държави като Гърция, Италия, Испания, БГ и Румъния ще бъдат лицето на ЕС, то тогава вие сте едни истински загубеняци!!
77
20
 
20
 
! Отговори
revlio преди 11 години
германците могат да вдигат шум колкото им позволят англичаните с две думи безгласни букви, на тях им е отредена ролята на фабриката на света сиреч бачкаторите . Да излязат и да останат в ЕС англичаните пак ще определят политиката на Европа ,харесвали ви или не това са реалностите ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА НАСАМ.
76
16
 
1
 
! Отговори
обективен преди 11 години
То грешки, грешки в правописа, но пък твоето си е до неграмотност, защото и в последното изречение пак си сбъркал! Да се чуди човек, как сте завършили средно, да не говорим за повече! Все пак това са фрази, от по едно- две изречения.
75
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде не лъжи приятел. Защо на касовата ми бележка от теско днес на обяд имаше солиден VAT на храната ми? А? Да не живееш в алтернативна вселена?
74
1
 
18
 
! Отговори
терапевт преди 11 години
Не се превъзбуждайте, от миниатюрните губерния на юг от Дунава никой не мисли да взема мнение по казуса. Денем се трудете, а нощем си лягайте рано, за да сте бодри за следващия трудов ден! Хайде по леглата и не по двама мъже на калъп:))) мъжко- женско
73
4
 
1
 
! Отговори
обективен преди 11 години
до логикНе те знам какъв "логик" си, но че си неграмотен и москвич това е определено- в думата "освеМ", грешното е м- то