Прекалено "мъжки" ли е кабинетът на Обама?

Президентът - любимец на нежния пол, май пренебрегна дамите
21 яну 2013 11:33,
12
Прекалено "мъжки" ли е кабинетът на Обама?
Снимка: Reuters

В навечерието на втората си клетва като президент на Съединените щати Барак Обама е почти готов със състава на новата си администрация. В процеса на съставяне на правителството Обама е все по-критикуван – причината е изключително малкия брой жени, които ще заемат водещи постове в следващите 4 години, посочват от сп. „Тайм“.

През първия мандат на президента едва 36% от новоназначените от него са жени, като две от тях -Хилари Клинтън и Лиса Джаксън, дори няма да продължат работата си през втория мандат на Обама.

Демократът все пак може да се похвали с по-добър резултат в сравнение с предшественика си Джордж У. Буш (19%), но изостава зад последния му съпартиец стопанин на Белия дом. При Бил Клинтън нежният пол се радва на 41 на сто от назначенията на важни политически постове.

Неслучайно от „Ню Йорк Таймс“ пишат, че е наистина странна постъпка от страна на държавния глава да назначи само бели мъже на отворилите си места за ключови позиции в правителството. Особено като се има предвид, че гласовете на жени, чернокожи и „латиноси“ са тези, които гарантираха на Барак Обама изборната победа преди само няколко месеца.

Водещата от MSNBC Андреа Мичъл пък обяви в ефир, че жените на работа в Белия дом „не са щастливи“.

В официално свое становище Белият дом оповести, че половината от служителите там са жени. Не така обаче стоят нещата що се отнася до високите етажи на властта.

Според „Тайм“ фокусът не трябва да е върху самите назначения в президентската администрация. Изданието изтъква, че политиката на въпросната администрация не е допринесла с кой знае какво за подобряването на социалното положение на жените в американското общество като цяло.

Данни от официален правителствен доклад за 2011-та година сочат, че при заплатите, раздавани сред служителите в Белия дом, има годишна разлика от цели 11 хиляди долара на човек в полза на мъжете спрямо жените.
Поглед извън политическите среди показва, че от наскоро завършилите студенти всяка жена взима 7% по-малко от мъжете за една и съща работа с едни и същи отговорности.

Интересното е, че по време на предизборната кампания щабът на Обама не спираше да акцентира как президентът е подписал закон, който дава на жените удължен срок за подаване на жалба, ако не получават същото заплащане като мъжете за една и съща работа. Все пак дамските гласове са от решаващо значение в изборната битка.

Това, което не споменаваха от щаба на Обама, беше, че един проектозакон, който прави неравностойното заплащане нелегално, „заседна“ при разискванията в Сената. И не се вижда как ще бъде прокаран. В резултат в Съединените щати да се плаща по-малко на жените си е напълно нормално и законно.

По отношение на заетостта нещата също не са в полза на дамите. В периода 2009 – 2011 година 768 хиляди нови работни места са били заети от мъже, докато женското съсловие е загубило 218 хиляди места. Освен това има официални данни, че бедността е „ударила“ нежния пол доста по-сериозно в последните две години и то във всички възрастови групи.

Изглежда за Обама предстои нелеката задача да оправдае доверието на избирателките. И може да започне с назначаването на повече жени в кабинета, който ще управлява в следващите 4 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
minio uishiba преди 11 години
moi sa ot val steet i cionistiama starcsela barka imeto koburi kuburgoti sa kuburi bez pistoleti.
8
0
 
1
 
! Отговори
стършел преди 11 години
youtube/watch?feature=player_embedded&v=A8NZHUkNT10
7
0
 
4
 
! Отговори
стършел преди 11 години
Четиво за наивници!? Занимавате ни с глупости!!? Що не напишете статия за това,колко хора от кабинета са Билдербергови!!! Хора от Уолстрийт !? Продажни псевдожурналисти !!! Покварени ционисти!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След случая с Клинтон,пази се човека от гафове
5
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 11 години
me too go mr.President <3
4
2
 
2
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Аз съм почитателка на Обама или както се казва /I am a strong supporter of the President/ по две главни причини. Първо намали еврейското лоби в САЩ и Второ отряза нашата Тиква, която поиска засилване на американското военно "присъствие" в България.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много важно ,че пренебрегнал дамите! Нашия Боко като все жени слага и то 90% от тях са калинки ,да не би да е цъфнал и вързал? Какъвто кабинет ще му върши работа -такъв ,а не на тоя да услужи ,на другия да не го обиди ,на третия да се поклони и накрая цялата работа като у нас...
2
0
 
4
 
! Отговори
Казасов преди 11 години
Прав си е Обама.Няма да му е нужно повторно избиране,а трябва да се върши работа.Иначе като президент си е точен,умерен и сдържан.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на *** му дай мъжко дупе