Осъзнават ли протестиращите какво искат?

Сякаш идва време за протест срещу протеста
25 фев 2013 18:18,
1568
Осъзнават ли протестиращите какво искат?
А знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА

Протестът е хубаво нещо – както обаче често се случва, много хубаво не е на хубаво. България има нужда от промяна, това е ясно. Политическата класа със сигурност осъзнава това, но удобно си затваря очите за проблема и насочва енергията си в оплюване на опонента, а не в градивна посока.

Виждахме това от ГЕРБ – близо четири години; виждаме това от повечето партии в опозиция, особено от онези с твърд електорат, гарантиращ парламентарно представителство независимо от издигнатите предложения и поставените политически цели.

Разбираемо е това, че напрежението изби и протестите придобиха масов характер. Настроенията са революционни, протестиращите са на гребена на вълната и поставят искане след искане. Към всички – президент, правителство, парламент, държавни агенции. Само към църквата още няма искания, но и такива не биха били изненада с оглед огромното количество активи, които тя притежава.

Постепенно протестът изгуби своя фокус. От борба срещу монополите той се превърна в борба срещу политическата система, с което протестиращите сами се вкараха в капан. Правителството подаде оставка и след това стана ясно, че няма кой да изпълни исканията на народа (колкото и условно да е това обобщение).

Не мисля, че е нужно да се коментират предложения като „въвеждане на данък простотия“, тъчскрийн на всеки ученически чин или указ на президента за премахване на ДДС върху цената на тока. Обаче има толкова много глупости, изговорени през последните дни, че все по-ясно изкристализира идеята да се организират протести срещу протестиращите.

Абсурдните искания

Правителство на президента, но и неразпускане на Народното събрание

По Конституция това е невъзможно. А основният закон не се променя толкова лесно – макар по БНТ организаторка на протестите категочично да заяви, че парламентът има предостатъчно време в рамките на два дни да промени Конституцията.

Премахване на клаузата „гарантирана печалба на монополите“

Едва ли може да се предложи по-добър начин за регулиране на монополите (независимо от какъв тип), освен залагане на норма на печалба и фиксиране на продажната цена. Причината – без фиксирана печалба монополът ще може да преследва неограничена такава – каквато е целта на всяка една компания, а без контрол върху цената потребителите могат да бъдат притиснати до стената.

Проблемът с монополите е контролът върху техните разходи, за да се види как и къде изтичат приходите им. Винаги е възможно освен това да се договарят по-ниски нива на гарантираната печалба.

Антидотът срещу монопол е либерализация. А протестиращите сякаш не натискат в тази посока.

Национализация

Протестиращите не вярват в държавата, но вярват, че одържавяването ще реши проблемите. Този с монополите със сигурност няма да успее – справка „Топлофикация София“ и аферите на Вальо Топлото. Решението е контрол.

Пряк избор на магистрати и членове на ВСС и гражданска квота

В съдебната система има ред други проблеми. Самият ВСС трябва да бъде съставен само и единствено от юристи с богат опит и безупречна репутация. Гражданите нямат място в такава институция, но пък може да се помисли за промяна на квотите, с които се излъчват членовете на органа.

Чу се дори идеята за свободен избор на ВСС от гражданите. А някой помисли ли как ще се правят изборните кампании и откъде ще идва тяхното финансиране?

Политическите партии да нямат държавна субсидия

По-добра от политическата система до момента няма измислена и това не е случайно. Замисълът на партиите е те да бъдат организирано представителство на хора, споделящи общи ценности и нагласи. Дори сегашните протестиращи ще трябва да се организират в нещо като партия, за да могат да защитят исканията си.

Тук се връща отново въпросът за финансирането – не отваряме ли вратата за корпоративна намеса и неограничено влияние?

Прекратяване на делата срещу длъжници на ВиК, Топлофикация, ЕРП

Въпросът тук е защо трябва да се опрощава дълг на някой, който е консумирал услуга. Ами на коректните платци ще им се възстановят ли платените суми? Или отново тарикатите ще излязат печеливши?

Трябва да има преразглеждане на механизмите на ценообразуване и формиране на сметките. За всички. Това е изводът от проблемите с високите сметки.

Има и още изключително спорни въпроси, свързани с така наречения граждански контрол. Защото парламентарната демокрация е именно граждански контрол – чрез избора на НАРОДНИ представители, които да защитават интереса на избирателите си.

От средите на протестиращите се чуват изключителни абсурди като право на законодателна инициатива на гражданите. Това би затлачило политическия протест допълнително – именно защото ще липсва отчетност и защото законопроектите трябва да се внасят от депутати – същите тези, които са избрани с гласовете на хората.

Изобщо исканията показват, че сме много далеч от истината. За съжаление.

Истинската борба трябва да е насочена към хората. Към тяхната активна позиция, към техния натиск върху парламента и партиите. Истинската борба трябва да е за реформа в образованието, за влизане на нови лица в парламента, а не за отрицание на всичко.

Идват избори – протестиращите не припознават никого като свой защитник и затова трябва да се организират и да се явят на изборите със своята платформа. Тогава ще се види кой колко подкрепа има.

Каквото и да си говорим, протестите са добра заявка за формирането на така бленуваното и с години очаквано гражданско общество.

Защо ли обаче си мисля, че когато дойде време да се запретнат ръкави и да се работи, това гражданско общество ще се върне към безличния си и непретенциозен начин на живот, а протестите отново ще са у дома, пред телевизора, с ракията и салатата и редовната доза „ех, ако аз се заема, веднага ще оправя нещата. Ама не ми се занимава“.

Е, не е ли време за протест срещу протестиращите? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1568
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
в 24 страни има закон за фалит на физически лица, а тук? Банките са един изключително голям проблем, защо не се говори за това?
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно, тотално не съм съгласен с тази статия написана от хора, които явно все още спят и в просъница чуват с едното си ухо и то това, дето е от към възглавницата, че някой на улицата вика нещо. 500 символа не са ми достатъчни да подкрепя своето недоволство с думи и малко факти.
4
 
2
 
! Отговори
Български Патриот преди 11 години
Предложение за нов модел на управление на Република БългарияЗдравейте, драги българи. Пиша този коментар за да представя на вашето внимание една моя идея. Става дума за модел на управление на България, при който всички българи контролират правителството и решават заедно как се управлява държавата ни. ТОЗИ МОДЕЛ СЪМ ОПИСАЛ ВЪВ ФЕЙСБУК ГРУПАТА"Правителствено Управление Контролирано От Народа"Приложеният текст към групата може да намерите и на линка, който ще дам в следващия ми пост.
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
53-годишен мъж се самозапали в община Раднево, съобщи БТВ.Около 16.00 часа днес той влязъл в сградата на общината и заплашил че ще се запали. Според очевидци секунди по-късно мъжът драснал клечка кибрит и избухнал в пламъци.На място веднага са дошли екипи на полицията и пожарната. Мъжът е с над 70 процента изгаряния и е откаран в специализираната клиника по изгаряния в Пловдив.
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
Представяте ли си, ако се окаже, че всички са вътре, а те са, каква операция "Хаос" ще настъпи в страната, и то на фона на тази дълбока социално-икономическа криза, заяви в предаването "12+3" по повод предложението на президента Георги Първанов за отваряне на икономическите досиета на прехода проф. Димитър Иванов, бивш съветник на президента и председател на гражданско сдружение "Глас".
1
 
5
 
! Отговори
2 преди 11 години
Само ако се отвори сделката за приватизацията на "Софийска вода", вътре ще се намерят трима премиери, двама от които български, един силен европейски премиер, един висш чиновник на Европейската банка за реконструкция и развитие, впоследствие уволнен от банката, и една известна с призивите си за справедливост българска съдийка, посочи Иванов.
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами съзнаваме ли какво искаме? Ами ето, хората пишат: "Спряха кюфтенцата и в родната ИКЕА". А ние искаме да се спрат кюфтаците в Народното събрание и ососбено в Министерския съвет; Ще се отрази здравословно на народните избранници.Че и на цялата държава.
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента темата е дали "Осъзнават ли протестиращите какво искат?"Това са сериозни неща .Моля ви не пишете с големи букви и покажете ,че разсъждавате ако не го правим само даваме доводи , че не знаем какво искаме да се промени.
6
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАЦКО СИ БИ ДУЗПАТА С ВИСОКО КРЪВНО...!
5
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР*... преди 11 години
....БАРИСОФ С ПОСЛЕДНА РОЛЯ ХИПЕРТОНИК...ЛЕЛЕ ТАЯ МАС ДОКАРВА ДРУГО...!
5
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР*... преди 11 години
....ТЕАТЪР НА АСФАЛТА С ЕСЕСМЕСИ...!...БАЦЕ БУДАТА ДИГНАЛ КРЪВНО...!...*** КАК БЕ БИСТРИШКИ ТИГАР ДИГА КРЪВНО...ПИТАМЕ НИЕ...?...МИ ЕФЕКТИВНО... СЕ ОБАЖДА БЕЛИО ДОМЪ...!
4
 
3
 
! Отговори
СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ преди 11 години
ЗА 140г.ОТКАКТО Е ОБЕСЕН АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ САМО ДВА ПЪТИ НАРОДА НЕ Е ДОПУСКАН ДО МЯСТОТО КОГАТО ГО ОБЕСВАТ ТУРЦИТЕ НЕ ДОПУКАТ ХОРАТА ДО МЯСТОТО 5 ДНИ ТАЗИ ГОДИНА ЖАДАРМЕРИЯ,ВОДНИ ОРЪДИЯ И БТРи "ПУСТИННА КОТКА"НЕ ДОПУСНАХА НАРОДА ДА ПОДНЕСЕ ЦВЕТЯ ЗАРАДИ ЩАТНИЯ СЕКРЕТАР НА ДКМС,САМОПОКРЪСТИЛИЯ СЕ *** РАСИМ ПЛЕВНЯ ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ ОТНОВО Е РОБСКА ЗЕМЯ ОТНОВО ТУРЧЕЕЩИ СЕ ПОМАЦИ ИСКАТ ДА НИ КОМАНДУВАТ- ДПС-ДС И "ПРЕЗИДЕНТ" В КОМБИНА С БЪЛГАРСКИТЕ ИМ МЕКЕРЕТА
5
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Протестиращите искат да сложат край на партиите,на старите лисици това никак не се харесва затова очаквайте всякакви провокации!Труден ще е процеса на обезпаразитяване!
5
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР*... преди 11 години
...*** ГЕРБЕРЛЯЦИ С НУМЕРА 1427 1426 1425 НАЛАЗИА ШНУРА...!...УДРА ГИ ЛЕК ТОК...ТЕ СА ВААЗБУЖДАТ И ЛАЗАТ У ЕУФОРИЯ...!
4
 
10
 
! Отговори
Агелова преди 11 години
Много добре казано и съм съгласна.Искам да питам кой организира 15,16 годишните на протест без да са убедени в исканията и да пояснят виковете "Българи юнаци". Забравиха, че не са на стадиона или не вложиха никакъв смисъл в"Българи юнаци". Изпуснатата реплика на един от протестиращите защо Станишев ги е убеждавал , а сега ги изоставя прилича на заговор на БСП срещу хората, които са избрали това правителство. Сто хиляди ще решават бъдещето на четири милиона българи.
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Осъзнават ли протестиращите какво искат?"Естествено, че не осъзнават. Всичко освен искания за справедливи сметки за парно и ток са заблудени мисли на заблудени хора!
3
 
8
 
! Отговори
Гичо преди 11 години
Омбуцмана на РБългария Константин Пенчев е най-добрата кандидатура! Човек образован, с дългогодишен опит, честен. Ще успее да се справи с наболелите въпроси на хората.
1
 
12
 
! Отговори
тя преди 11 години
СТИГА СМЕ ПРОИЗВЕЖДАЛИ МИЛИОНЕРИ. ДА БЪДАТ РАЗСЛЕДВАНИ ВСИЧКИ ТАКИВА - от къде са им милионите?Съд за всички крадци!
2
 
4
 
! Отговори
тя преди 11 години
23 години спахме и през това времие голтаци, по- големи от нас станаха милионери.Сега народа се събуди и няма да допусне да го ограбват - политици ,монополи, висши чиновници.
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо главният прокурор да арестува Доган, Станишев, Борисов, Костов, тогава да говорим за честни избори.