Подслушването се пренасити, вече прелива, смята Калфин

Коалиция с ясна програма трябва да управлява след изборите
Обновена: 29 апр 2013 09:19 | 29 апр 2013 07:14, Камелия Цветанова
106
 Подслушването се пренасити, вече прелива, смята Калфин
Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин.Снимка: Булфото, архив

Г-н Калфин, как ще коментирате последния скандал около изтеклия разговор по електронните пощи на медиите между бившия премиер Бойко Борисов, ексземеделския министър Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов? 

Очевидно е, че беззаконното и безразборно подслушване в страната е стигнали до такава степен на пресищане, че вече започват да избива отвсякъде. Не за пръв път излиза запис на премиера, той не отрече за предишния запис, когато натискаше Митниците да спрат проверка в една фирма, така че надали и сега ще отрече. Твърденията, че това са от някакви паралелни на МВР структури, които били много мощни, е по-скоро насочено към него, след като е бил главен секретар на МВР и премиер в една държава, в която МВР злоупотребява, очевидно някой има отговорност. Факт е, че подслушванията в държавата са преминали всякакви граници и те нямат нищо общо с криминалната дейност, а с изнудване и държане на информация за един или друг човек. Сега тези, които ги организират, паднаха жертва на собствената си система. Така че ще трябва да носят отговорност и защо се подслушва безразборно, и защо се водят подобни разговори и премиерът си позволява да въздейства върху всички независими институции в собствен интерес.

Значи нямате никакво съмнение, че Мирослав Найденов казва истината, че всички министри са били подслушвани от 2009 г.?

Мисля, че очевидно Мирослав Найденов е уплашен и изнася информация, която знае в усилия да се запази. По-скоро очаквам да чуя и коментара на президента, защото когато държавният глава си оставя телефона в друга стая и пуска телевизора, за да не го чуят какво говори с един министър, очевидно и той знае, че го подслушват, а една държава, в която и президентът знае, значи няма институции.

Българският „Уотъргейт“ стигна до Европейския парламент, каква е реакцията на колегите Ви, допускам че не ви е много удобно?

Не ми е удобно, разбира се, но не разбирам и това, което поискаха от ГЕРБ, за да замажат скандала, защото това няма как да стане. По искане на друга политическа група ситуацията беше обсъдена миналата седмица. Това ще стане и на 7 май в Комисия по граждански права. Пет от седем групи в ЕП искат Цветан Цветанов да даде обяснение.

Как се отразяват тези скандали на имиджа ни извън страната?

По изключително лош начин. Става ясно, че досега България и имала управление, което няма нищо общо с европейски ценности, с демокрация, с разделение на власти, а едно управление, което си използва силовите институции, за да контролира икономически и политически процеси.


Социолозите предвиждат, че ще има отлив на гласове от ГЕРБ, но те няма да се прелеят към БСП, очаквате ли, че ще успеете да привлечете повече избиратели в последните седмици от кампанията на страната на левицата?

Да, но не заради скандалите около ГЕРБ, такива тепърва ще излизат, сега само се открехва завесата на едно изключително порочно и грешно управление на ГЕРБ. На изборите се избира между два вида политики. Тази на ГЕРБ, която беше свързана с ограничения на бюджета и замразяване на доходите. И миналата седмица Симеон Дянков написа в един американски вестник, че даже малко са били ограниченията и трябвало още повече да бъдат. От друга страна е политиката, която предлага социалистическата партия, която обаче се вижда и в страните от Европа, които преодоляват кризата, и тя е свързана с увеличаване на доходи, поддържане на вътрешен пазар, даване на възможност на бизнеса, който е здрав, да оцелее. Така че програмите, които се виждат, се определят от съвсем различни концепции. Аз не знам ГЕРБ с идеите на кой министър ще управлява – на Дянков, на Найденов или на четиримата на здравеопазването, които се смениха. Очевидно е, че ГЕРБ е напълно изчерпан и този модел, който те предлагаха, няма как да продължи.

Допускате ли еднопартийно управление отново след изборите или ще има коалиция?

Не очаквам еднопартийно управление. Избирателите показват, че искат да има коалиция и това не е случайно, но веднага след изборите партиите трябва да покажат, че са на висота и тази коалиция не трябва да е безпринципна. Според мен коалиция в България трябва да се прави така, както в Холандия - на основата на много подробен управленски договор, а не след това да съставят правителствени програми. Не случайно давам Холандия като страна за пример, защото от десетилетия се управлява от коалиции. Там преди да се състави правителството се създава една подробна програма за действия с конкретни мерки в отделните области от 200-300 страници. Тя се подписва от партиите и те се отчитат пред гражданите как се изпълнява. Предишната коалиция беше стигнала до такива подробности, че беше записан ангажиментът да не допускат България в Шенген.

Как виждате следващата коалиция, с участието на кои партии?

Коалиция се прави, за да се осигури парламентарно мнозинство, което би намерило подкрепа на гражданите само ако е съсредоточено и концентрирано около някоя цел за постигане на определени резултати. Трудно ми е да гадая сега, нека да видим кои партии ще влязат в парламента, но коалицията трябва да е изцяло принципна.

Ако ГЕРБ върне мандата, БСП ще прави ли правителство?

БСП е задължена да опита да състави правителство, ако получи мандата, но този кабинет и мнозинството не може да са безпринципни, а да има много ясни ангажименти към обществото. Ако могат да се обединят партии и се поемат ангажименти – добре, ако  ли не, по-добре да не участват в правителството.

Кои партии виждате като партньори?

Аз не бих изключил нито един партньор. Само с ГЕРБ няма как да стане, имаме принципни и културни разлики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не харесвам Станишев и неговите по много причини, ама герб направо просят да ги мразиш
72
3
 
7
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Калфин е другото лице на просташкото герберско поведение. Той е достоен пратеник на страната в ЕС.
71
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каквото и да нагласите каквото и да направите мръсни червени кхмери ние знаем че всичкото е ваша работа всичкото е ваши монтажи вие сте скалъпили всички тези разговори макар и че те да неса толкоз важни,но вие със нищо неможете да спрете Българина дане гласува за ГЕРБ всички сме за ГЕРБ ние знаем много добре че вашата машина червена не спира нито за секунда да работи против ГЕРБ.Бойко е велик каквото и ще да правите.
70
7
 
2
 
! Отговори
Кирова преди 10 години
Тези от БСП да вземат да се скрия, че ми писнаха техните щуротии. Не се накрадоха, не се наядоха тези хора. Крайно време е народът да се осъзнае. Тяхна е вината, че сме в това състояние. Виж БДЖ... оставиха го с над 800 млн. лв. дългове. ГЕРБ с Московски успяха да намалят парите на 700 млн. лв. и въпреки това няма как да се изплатят всички заеми. БСП са просто едни крадци и нищо повече. Ще гласува за ГЕРБ, защото оставиха нещо след управлението си и то се вижда.
69
0
 
4
 
! Отговори
Симо преди 10 години
Подслушването било тема само за тези горе и нас народа не ни интересувало - глупости на търкалета - та нали с нашите парици плащат сметката за тях. И после нямало пари в бюджета, резерва бил похарчен .... :-( 100 000 000лв. сигурно за тях са джобни парици !
68
9
 
10
 
! Отговори
СоциаГлист преди 10 години
Без да съм фен на ГЕРБ само като гледам на какво са способни Серго и компания за да ги свалят от власт ще ме накарат да гласувам за ГЕРБ. Мога да си представя за какво им е властта щом са способни на такива гнусни деяния за да я получат.
67
2
 
14
 
! Отговори
БУХАЛ 6 преди 10 години
Малка анкета Дреме ли ви за подслушванията и игричките на политиците ???ДА+НЕ -
66
9
 
3
 
! Отговори
Животновъд преди 10 години
До До 80Скъпи другарю, става въпрос за новото червено животно генномодифицирано от научният колектив на Позитано 20 - червена СРС -*** русофилска станишка. Сега кой си го набива по комунистическо--мазохистки?Хо-Хо-Хо?
65
8
 
4
 
! Отговори
Е-БАЧ преди 10 години
А бе проста кратуно - президентът си оставя телефона понеже е културен човек - с това той иска да покаже, че няма намерение да подслушва.Всеки от тас с опцията запис на телефона си може да запише разговора с друг. Де-ба и простия *** КОМУНИСТИЧЕСКИ де-ба !
64
2
 
2
 
! Отговори
Бързаш ... преди 10 години
.... Спокойно,и твоят ред идва със сересетата,още малко търпение,има за всички ви...
63
0
 
0
 
! Отговори
акуд преди 10 години
Декорация от висококачествнно ПВЦ фолио, лесно за монтаж. Различни цветове.Цената е за един комплект(всеки комплект се състой от един цвят), орнаментите могадт да се комбинират с различни цветове. На снимка две е цялия комплект.
62
2
 
3
 
! Отговори
akud преди 10 години
аха бившата престъпна к00лиция точи зъби и се облизва.......но на 12 ще се разбере на Българите дали и е дошъл акъла или предпочитат разграден двор
61
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
.Неси е.авайте май.ата със гн Борисов и гн Цветанов те неса били никога престъпници за тези *** които ги защитавате за разлика от тях.Така че ще ду.ате супата на 12 май пак ГЕРБ ще спечели.Всичко друго освен ГЕРБ са престъпници продажници еничари турски и руски.Само ГЕРБ.Бойко е велик човек.
60
5
 
1
 
! Отговори
Животновъд преди 10 години
До БотаникМоже и да си прав-ти може би си професионалист в тази област. А според мен за червените *** Коледа ще настъпи на 12,05.
59
5
 
2
 
! Отговори
Rummy__ преди 10 години
"не заради скандалите около ГЕРБ, такива тепърва ще излизат...."Oхоо, другарите добре са се подготвили значи. Пренаситили се уж от срс-та, ама още имало..
58
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 10 години
До Анонимен 75- ето един абсолютно истински гербаджия-***,неук и злобен!Вижте как пише-на маймуница!И ако не си излее жлъчния мехур,сигурно ще умре! Не разбрахте ли,че по-*** ,лъжлива и крадлива партия от ГЕРБ няма!Изгониха ви с камъни-вие пак властта искате!Е ,да речем ,че си я купите,ама знаете ли после какво ви чака?
57
2
 
6
 
! Отговори
Иванчо преди 10 години
До Анонимен :А така, значи защо някой друг да краде, имаме право само ние!! Браво бре герберасти!!
56
2
 
7
 
! Отговори
11 преди 10 години
До Анонимен 70- НЕ МОГАТ ДА ТИ КАЖАТ,ЗАЩОТО ОТ ЦЕНТРАЛАТА НА ГЕРБ НЕ СА ИМ "СПУСНАЛИ"КАКВО ДА ПИШАТ!ТУКА СЕ ПИШАТ НЕЩА ,КОИТО ПРЕДВАРИТЕЛНО СА ИМ РАЗДАДЕНИ -ВСЕ ЕДНО И СЪЩО !
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До67, DROGARU KOMUNIST, POGLEDNETE SI VASHITE HORA KAKVI KACHESTVA PRITEJAVAT I POSLE OPISVAITE G-N BORISOV. PALANKINIAT SELIANDUR GOTZE, PEDALA STANISHEV, KUSTENDILSKATA *** GALEVA, SKUPO I BEZVKUSNO NAKICHENA MASLAROVA...................oshte da prodaljavam li?
54
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Живея в чужбина от 20 години но по няколко дена си карам в БГ,вече няколко години.За голямо съжаление убедих се със 1000 pr че всичко е мафиотизирано от децата до най старият пенсионер,вие разбиратели че товае страхотна *** работа,а камоли по заведения по магазини навсякъде е само корупция и нищо друго,страшно съм разочерован,много ме боли,тройната коалиция и Костов посяха престъпноста.Защото те бяха престъпници.