Държавата ни се управлява като бащиния!

Жаклин Толева от БДФ пред Dnes.bg
Обновена: 30 апр 2013 19:12 | 30 апр 2013 19:11,
78
Държавата ни се управлява като бащиния!
Жаклин Толева. Снимка: Пресцентър

Жаклин Толева е председател на Български демократичен форум. Родена на 15.10.1969 г. Завършва Френска езикова гимназия в София и Софийски Университет „Св. Кл. Охридски” – магистър по Право и Дипломация и магистър по Теология. Специализира „Публична администрация и европейска интеграция,” както и „Политически умения”. От 1997 г. до 2009 г. работи като съветник в Народно събрание на Република България. Владее испански, френски, английски и руски език, ползва немски. Членува в БДФ от 1990 г. Учредител и първи председател на Българския младежки демократически форум. С нея си говорим за предстоящите избори и коалицията на БДФ с ДСБ.

Как ще коментирате продължаващия скандал с подслушването и изтеклите записи на разговор между експремиера Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и вече бившия градски прокурор Николай Кокинов?

Циничната аудиопиеса, която ни беше поднесена, недвусмислено показа нещо, което и досега подозирахме – държавата ни се управлява като бащиния, решенията на всякакво ниво се вземат без зачитане на демократичните процедури, законите се заобикалят, назначенията се уреждат, а съдебна отговорност за силните на деня няма. Свидетели сме на една вътрешна война, макар и да се търси виновник отвън. Разбира се, помощници сигурно има, но процесите на разпад следват вътрешна логика. Самоизяждането на ГЕРБ не ни учудва, защото от историята добре знаем, че финансовите възможности и дар-словото на една личност не са достатъчна спойка – трябва идеология и ценности, трябва кауза, каквато изглежда им липсва.

Как се отразява този скандал на предизборната кампания?

За съжаление подобни скандали отвращават хората от политиката и щетите върху представителната демокрация като модел, който се стремим да изградим в страната ни, са огромни. Но ние се уповаваме на здравия разум на българина, който дълбоко в себе си прави разлика между хора, които безотговорно си играят с властта, и такива, които я носят с достойнство и я употребяват за развитието на страната си. А на онези, които все пак са решили на 12 май да отидат в гората за гъби, бихме искали да им кажем да се пазят, защото точно в гората се е спотаила голямата (руска) мечка.

Как виждате следващото Народно събрание и следващия кабинет?

Нестабилен. Какво да очакваме от парламент, доминиран от ГЕРБ, БСП, ДПС? Всяка една от тези партии обещава лява политика, когато на България са нужни десни решения. Коалиция „ДСБ-БДФ” е единствената, която може да проведе една успешна политика в посока на толкова много обясняваните от нас три стъпки – намаляване на безработицата, повишаване на доходите и сигурността на българските граждани. Това не са просто думи. Зад тях стоят конкретни действия, които представляват един всеобхватен проект за устойчиво развитие на България. Не става дума просто за предизборна платформа под мотото за борба с кризата.

Какво научиха партиите от протестите?

Протестът е добра форма за заявяване на гражданска позиция, когато другите възможности са изчерпани. Гражданското общество в България постепенно се активизира и това е положителен знак за развитието на нашата демокрация. Но повечето партии не научиха нищо от това, защото през цялото време се опитваха да употребят общественото недоволство в своя полза. Така и не разбраха, че протестиращите не им вярват и не се разпознават в тях като представителство. Как иначе да обясним факта, че на антимонополните лозунги на улицата левите социалисти и така наречените „националисти” отговаряха с “да” на АЕЦ Белене, оттам и на още по-голямата енергийна зависимост от Русия? Или са хронично оглушали, или шумът на рубли е заглушил съвестта им. След всички проведени срещи и разговори с протестиращите и техните представители сме убедени, че хората не искат връщане назад, че европейското настояще и бъдеще на България не е под въпрос. И вярваме, че те ще го заявят категорично в деня на изборите.  За себе си, можем да кажем категорично, че БДФ винаги е бил воден от думите на големия политик на следосвобожденска България – Петко Каравелов. Той казва: „С партия се идва на власт, но за партия не се управлява”.

Има ли криза на ценностите в българския политически живот?

Разбира се, че ще има криза, когато хората масово влизат в политиката, защото виждат възможност за кариерно развитие и материално облагодетелстване. Да не би големите партии да предлагат нещо друго? Служба на народа?! Граждани за европейско развитие на България?! Ние не чухме лидерите да обменят подобни ценности, когато останат насаме със себе си.
Ценностите за нас са ясни – на първо място в центъра на всичко е човекът, оттам и ролята на държавата да му осигури възможности за достоен живот. Оттук следва и основната роля на образованието, науката и културата, защото за нас знанието е най-големият капитал. Разбира се, всичко това се основава на една работеща икономика, която стимулира частната инициатива, малкия и среден бизнес и която ограничава монополите.

Защо БДФ реши да влезе в коалиция с ДСБ за изборите?

Първо, защото споделяме едни и същи принципи и ценности. Второ, защото имаме обща цел – достойното битие на българските граждани. Трето, защото тъкмо политиците на ДСБ два пъти успешно са изваждали България от много по-тежка криза. Междувпрочем в управлението на ОДС през 1997 г. – 2001 г. БДФ също даде своя принос с двама свои министри.

Какви каузи ще защитава партията ви, ако влезете в 42-то Народно събрание?

БДФ винаги ще отстоява като кауза своето кредо: „За национално мощна и социално справедлива България”. За нас отговорното управление за България е това, което осъществява националните интереси и идеали. Днес националният ни интерес са хората, а именно техният висок жизнен стандарт – с работа, стабилни доходи и сигурност за себе си,  за близките си, за имуществото си. Нашата кауза е да направим така, щото българинът  да бъде високообразован, знаещ, конкурентоспособен и предприемчив. Здрав и богат. Богат не само материално, но и гордеещ се, че е носител на една хилядолетна българска култура, с която влиза равнопоставено в Обединена Европа.

Кой ще е първият законопроект, който бихте внесли?

Няма да е един законопроект, а пакети от законопроекти в социалната, икономическата и образователната политика. Част от тях вече са предлагани от колегите ни от ДСБ в миналия парламент. Такова е например предложението за намаляване на данъка на едноличните търговци от 15 на 10 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
10
 
! Отговори
тя преди 10 години
Който и да дойде на власт , ако не работят за народа , единственият начин да ги накараме е : да ги спукаме от протести и да не им даваме "миг" спокойствие.
45
1
 
4
 
! Отговори
какво лошо преди 10 години
всеки управлява бащинията си с обич и я пази от посегателство!
44
2
 
5
 
! Отговори
ЕТО ТИ ТЕЗИ С... преди 10 години
3- 4 апартамента, заграбени от държавата и дадени от партията на бивши военни , милиционери, и прочие бандитска ***, която ни накара 45 години да работим робски и да гладуваме, а после 25 години да стоим от страни и да гледаме как децата и внуците на тези *** продават и съсипват всичко и на мига стават милионери и ние пак да гладуваме, а сега ще ни накарат да строим наново и ние пак ще гладуваме ! Аз на тези " бедни ", показвам- зелена краставица с една голяма ряпа от двете страни !
43
1
 
12
 
! Отговори
Брех преди 10 години
Държавата ни се управлявла като бащиния - глупости, кой управлявайки бащинията си умишлено я съсипва?
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
63 *** *** , няма какво друго да кажа
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам интервюто да си остане, да се сменя снимката всеки ден с ново лице.Всичкият въздух под налягане на едно място.Няма нужда от лозунги.Това маце е учило теология и по фамилия ми напомня за един езотерик - Ваклуш Толев?
40
1
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
По скоро Държавата ни се управляваше като Групировка-"да вземем едни пари", в случая от Еврофондовете, "Да вложим тези пари" там където лично ще ни носят още и така до безкрай.. А "лейтенантите" - обикновените хора-колкото им дадем.! Така се оказва, за Политика-какво ли са разбирали и разбират. Да ни е честит трудовият празник!
39
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам да кажа, че все пак в България има и интелигентни, разумни хора които подкрепят ДСБ-БДФ. Само напред!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
59 а ти петела какво предлагаш
37
9
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Още една кокошка жадна за власт))
36
8
 
9
 
! Отговори
american boy преди 10 години
Поредната еднодневка, за която пика на политически и личен възход е появяването и с тази статия в днес.бг.
35
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още една гнила круша на пазара....
34
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази световно неизвестна женица на кого от собствениците на сайта е човек?По-добре публикувайте простотиите на Боко, интересът е много по-голям! Поне да си отпуснем дyшата и да си отпсуваме:)
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5 се е изказал безпощадно вярно.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TulskiМръдни мишката леко надолу,вляво.Тази статия не е ли политическа реклама?Да не е безплатна мислиш?
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавата е до данъците ,а от там насетне всеки да се оправя сам както може това е то разграден двор ,обран бостан или празна каца който ,както иска да си го тълкува.
30
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
Ква държава, кви пет лева?!?
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На едноличните търговци и 1% да направите данъка файда йок, защото те вече фалираха.С тези общи фрази нищо не става. Политиците не могат или не искат да разберат защо го няма малкия, дребния производител първо на селскостопанска продукция, а след това и на промишлена. Всъщност защо ли си губим времето да им обясняваме?
28
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коя е тази? Нов кандидат за кражба от държавата?
27
16
 
11
 
! Отговори
Istinata e преди 10 години
Ataka !