Мрачна прогноза: Чакат над 37 хил. нови случая на рак за 2014

Д-р Димитрова: Разпространението на рака може да се ограничи
Обновена: 30 яну 2014 09:50 | 30 яну 2014 07:12, Анисия Иванова
42
Мрачна прогноза: Чакат над 37 хил. нови случая на рак за 2014
Д-р Надя Димитрова, ръководител на Националния раков регистър в периода 2010 - 2013 г.

Анализ на онкозаболяванията у нас, най-потърпевшите области в страната ни и тенденциите, които отчита Националният раков регистър представя д-р  Надя Димитрова, лекар и ръководител на регистъра през 2010 – 2013 г., в интервю за Dnes.bg.

Какви са последните данни относно разпространението на рака в страната ни, има ли анализ за "областите, които са най-потърпевши" от болестта?

34 864 случая на злокачествени заболявания са регистрирани в страната ни през 2011 г., от тях 18 659  са мъже и 16 205 жени. Това са данните, които са окончателно обработени в Националния раков регистър, в момента се обобщават данните за следващите години.  Регистрираните през 2011 г. са с 581 повече от тези  през 2010 г. и 1.48 пъти повече от тези през 1993 г.

16 844 души са починалите от болестта през споменатата година, като отново мъжете са водещата група - 9820 срещу 7024 жени. При починалите също има завишаване с 282 повече от 2010 г. и 1.08 пъти повече от тези през 1993 г.  Прогнозните данни за тази година са за 37 623 нови случая на рак в България.

При мъжете най-често се среща ракът на белия дроб – 18.9% от всички нови случаи, при жените – на млечната жлеза – 27.3%.  Те са и най-честата причина за смърт при онкоболните. Ракът на простатата, дебело черво, стомах и панкреас при мъжете, а при жените – на дебелото черво, бял дроб, стомах и панкреас са следващите по честота, които водят до летален изход.

С най-висока заболеваемост през 2011 г. са били областите Варна, Пловдив, Русе, Хасково и София-град – над 250 на 100 000 души, а най-малък е бил процентът в областите Монтана, Видин и Кюстендил – под 200 на 100 000 души. Областите Перник, Враца, Плевен, Пловдив и Велико Търново водят по смъртност и при двата пола – над 120 на 100 000 души, а най-ниска е била смъртността в областите Видин, Ловеч и Пазарджик – под 80 на 100 000.

Наблюдават се различия на онкозаболяванията и при отделните възрастови групи. При децата от 0 до 14 години преобладават онкохематологичните заболявания и тези на централната нервна система. При младите мъже между 15 и 29 години най-често е засегнат тестисът, при младите жени – щитовидната жлеза. При мъжете над 75 г. най-често е засегната простатата, при жените отново млечната жлеза. Преживяемостта на болните у нас е по-ниска от средната за Европа – 39.7% срещу 54.2%.

Увеличава ли се заболеваемостта от рак при младите хора?

Заболеваемостта от рак се увеличава във всички възрастови групи, но в различна степен. Изводът, който може да се направи от нашите данни, е, че има изместване на пика за някои видове рак към по-млади възрастови групи.
Ракът на белия дроб през 1993 г. е бил с най-голяма честота при мъжете на възраст между 70 - 74 години, през последните години се измества към 65 - 69-годишните. За период от 20 години (1990 – 2010 г.)  процентът на жените, болни от рак на млечната жлеза при всички възрастови групи, се увеличава с 1.7%. След 2004 г. се наблюдава увеличаване на заболеваемостта от рак на млечната жлеза и при най-младите жени между 15 и 39 години. За рака на маточната шийка пикът на болеста по принцип е при жени на около 45 - 49 години, но последните години се измества към 40 – 44-годишните.

Когато се говори за болестта, обикновено черната статистика е водеща.  Има ли данни, които се противопоставят на тези нагласи?

Злокачествените заболявания като цяло са сериозен проблем на съвременното ни общество, те се увеличават в България, в Европа, а и по света. Но за някои видове рак има и благоприятни тенденции като резултат на успешна профилактика, подобрена диагностика и прилагане на по-ефективни методи за лечение. Осезателно намаляват случаите на рак на белия дроб в държавите, където има системно приложение на мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Там, където се провежда ваксинация за хепатит В, са по-малко случаите с рак на черния дроб. Ефективното лечение на инфекцията, причинена от Helicobacter pylori, и използването на съвременни методи за консервиране на храните намалява заболеваемостта от рак на стомаха. Намалява броят на онкоболните с рак на маточната шийка след прилагане на популационен скрининг и на ваксина срещу човешкия папиломен вирус (HPV). При рака на млечната жлеза намалява смъртността след прилагане на популационен скрининг и комплексно лечение, включително таргетна терапия. В България, за съжаление, по-слабо са застъпени профилактиката и ранното откриване (вкл. скрининг). И на фона на Европа, където тези мерки успешно водят до намаляване на новите онкологични случаи, у нас това все още не се наблюдава.

Кои са отключващите фактори за болестта, каква е ролята на стреса и другите негативни фактори за нейната поява?

Злокачествените тумори са група заболявания, които се характеризират с неконтролиран растеж и разпространение на клетки - раковите, които се различават от нормалните. Причина за тяхната поява са външни фактори като тютюнопушене, химикали, радиация, инфекции, и вътрешни фактори - наследственост, хормони, състояние на имунната система, придобити мутации и др. Те могат да действат едновременно или последователно в продължение на години, преди да се появи болестта.

Чрез отстраняване на рисковите фактори някои видове рак могат да се избегнат – тютюнопушене (рак на белия дроб), инфекции (рак на маточната шийка), ултравиолетова радиация (злокачествени тумори на кожа) и др. Други видове рак могат да бъдат успешно излекувани, ако измененията се открият в много ранен стадий при профилактични прегледи или при скрининг – рак на гърдата, на маточната шийка, на дебелото черво и др. Ранното откриване на злокачествените тумори е важно, тъй като лечението на пациентите в начален стадий на заболяването е най-успешно. 

Как се използват данните от регистъра при формирането на националната здравна политика в областта на онкологията? Как ще отбележите Световния ден за борба с рака, 4 февруари?

Националният раков регистър (НРР) може да даде оценка за състоянието на злокачествените заболявания в страната – честота, разпределение по стадии, смъртност, болестност, преживяемост, различия по пол, възраст, местоживеене, анализ на тенденции и прогнози. Регистрацията на рака в България започва през 1952 г. Базата данни при нас съдържа информация от 1993 г., а преди тази година се съхраняват само на хартиени носители. Използването на данните от НРР от държавните институции обаче е инцидентно. Всяка година ние изготвяме подробен доклад "Заболяемост от рак в България”, който се разпространява безплатно и се публикува на сайта на СБАЛ по онкология (www.sbaloncology.bg). Регистърът предоставя данни за пилотната програма "Спри и се прегледай”. НРР може да разшири участието си в дейностите по контрол на рака, но основните пречки за това са – остаряла нормативна уредба, регулираща дейностите по регистрация на злокачествените заболявания, например инструкцията за регистрация на рака не е актуализирана от 1964 г., няма ясен регламент за задълженията на всяко лечебно заведение да предоставя информация за пациентите с рак на регионалните ракови регистри и др.

Добрите практики на държавите с традиции в контрола на рака показват, че ограничаването на това социално значимо заболяване е възможно само с обединените усилия на експерти, политици и обществото като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
3
 
! Отговори
СТАРА ЗАГОРА преди 10 години
Нов режим и съд с доживотни присъди и конфискация на всички политици и олигарси които унищожиха родината ни, СТАНИ НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ - ТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ !
35
3
 
3
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
Виждам, че има все повече будни хора, но и "*** неотстъпват" "щтракат" минуси на доказани методи и умни изказвания относно Б17 и сода бикарбонат съчетана със сладко и защо е така. Но...... ТЪПАКА е непобедим. Нека и аз да помогна с нещо, Др. Симончини, Италия. Търсачката ще свърши останалото.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази на снимката явно много се кефи на новината!
33
1
 
12
 
! Отговори
Tanya преди 10 години
Poznavam li4no doktorkata i tya e nay-la4ezarnoto sa6testvo , koeto poznavam. Normalno e 4ovek da se usmihne kogato go snimat.Ili niakoi predpo4itat da vidiat traurno tajna fizionomia na fona na tajnata statistika?Interesno 4e mnogo ot 4itatelite ne se zamisliat nad trevojnite fakti, koito 4etat, a se konzentrirat varhu usmivkata na jenata?Tova e problem ot svetovna veli4ina i ako v Bulgaria se praktikuva pove4e profilakti4ni pregledi na naselenieto smartnite slu4ai moje i da namaleyat ...
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рака зачестява заради увеличената продължителност на живота и растящото население .
31
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
петък самолети пръскат софия с тайни химикали
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
след като всички научихме вредните E-та. сега решиха изписването им да беде заменено с тяхното пълно наименование. 1 ето едно добро решение направената група абв която спомага за увеличаването на рака сред хората
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
веднъж на ден прясна ядки от кайсия.Витамин B17
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тайна група решение да промени изписването на съдържанието на хранителните продукти известните българи години упс ета упс бяха променени техните наименования преди това много хора не купя продукти с наличието на вредни е та но сега когато не се изписват аз се изписва тяхната доставка много youtube няма да разберат това
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
през следващата година комисията отчете че броят на заболелите е двоен. американския президент заяви че отпуска нови 10 милиона за борба срещу рака на следващата година беше отчетено тройно увеличение на заболелите. и така всяка година броят на заболелите се увеличава както и отпуска сума пари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
специална комисия се оплака на американския президент че се увеличава броят на заболелите от рак беше обещана на всички учени чемерика ще се пребори с тази коварна болест бяха отпуснати 3 милиона долара. на следващата година комисията очите че броят на заболелите 1
25
2
 
3
 
! Отговори
. преди 10 години
Който търси - намира.:)
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Късните последствия от гръмналата АЕЦ имени В.И.Ленина (Чернобил).
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя докторката добре си се е усмихнала,и добре ги е казала нещата в интервюто, ама редактора е праснал едно за главие - няма що! ? тия журналисти само стряскащи и негативни заглавия слагат!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аман от статистики!И тази снимка?????Ами то хубаво жената се усмихва ...ама на какво...?Вижте мили хора ,не четете всичкият този ***!!!Четете книгите на д-р Диана Мечкова и "Лечебният код" от Д-р Алекс Лойд и Д-р Бен Джонсън.Това не е евтина раклама.Системата работи!!!Бъдете здрави!
21
1
 
17
 
! Отговори
В преди 10 години
... днес бг , засрамете се . можехте малко по-весела снимка да сложите ...срам
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За 20г преход, един пьт не съм чул за руски грип а само американски щамове.То не бяха свински птичи виржиния и всички те свършват с вирусни плевмоний.Фармацевтичните компаний нямат изгода от здрави хора, , всичко е бизнес ама за наша сметка.
19
4
 
13
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Една от главните причини за заболяването от рак е елемента "АРСЕН" който сега го има много в храните и особено тези с ГМО. Никой не държи сметка какви и в какво количество пестициди и торове се употребяват, във водата също, ориза е пълен с арсен защото той расне само в вода.Пилешкото месо има най много арсен натрупан от фуража с който го хранят и то е най вредното месо за 2 месеца пиле не може да стане 3-4 кг..Арсена е и балсаматор и спомага за оцеляване на мъртвите в гроба.
18
1
 
12
 
! Отговори
Царина преди 10 години
Едно от най важните неща които трябвада се направят, е да се вземат мерк относно начина на работа по фабрики, предприятия, и други области в живота! Групите за 1 , 2 и 3 трябва да се преразгледат --и да се допълнят и променят това трябва да се свърши от Синдикатите ! Промените трябва да се направи в закона! Хората не живеят природасъобразно, много голям стрес на работните места, стрес от новините и хаоса в държавата --нещата са комплексни ! Докторката е наистина прекалено усмихната!
17
5
 
16
 
! Отговори
СОДА БИКАРБОНАТ преди 10 години
"Причина за тяхната поява са външни фактори" (на злокачествени тумори). Не е точно така, в основата е психиката. Ефективна (и евтина) профилактика и е комбинацията от ЛИМОН със СОДА БИКАРБОНАТ (силен алкализатор и химиотерапевтик). Също СОДА БИКАРБОНАТ приета в смес във сладък коктейл (с мед например). Но основното е да сме честни, добри, вярващи. Ядките от КАЙСИЯ (до 20 броя на ден) също са чудесни в борбата с рака. Но запомнете - по важно е да се променяме, отколкото "да се лекуваме".