Битките за евровота: БСП срещу ГЕРБ и Кунева срещу Бареков

Андрей Райчев пред Dnes.bg: Няма да има предсрочни избори
Обновена: 26 фев 2014 13:59 | 26 фев 2014 07:12, Камелия Цветанова
98
Битките за евровота: БСП срещу ГЕРБ и Кунева срещу Бареков
Снимка: архив, БТА

ГЕРБ и БСП засега имат подкрепата на равен брой гласоподаватели и никой не може да прогнозира чия ще е победата на предстоящия евровот през май, смята социологът доц. Андрей Райчев.
 
По всичко личи, че резултатите ще се решават с фотофиниш, какво ще стане, никой не знае до изборите, това са мътни въпроси, коментира той пред Dnes.bg.
 
Единственото напълно сигурно засега е, че е абсурдно да има предсрочни избори не само заедно с тези за представители в Европейския парламент, а и след това.

Райчев смята, че голямата битка на евроизборите ще е тази между Реформаторския блок и новопоявилата се, но вече набрала скорост, формация на Николай Бареков „България без цензура”.

Един от малките ще вземе две места. Понеже бариерата е много висока, но има една бонификация за малкия. Така че ДПС може да вземе три места, но една малка партия ще има две. Така стана и с НДСВ, припомни той.

Райчев обаче отказа да прогнозира към момента чии шансове са по-големи - на Реформаторите или на „България без цензура”, защото и техните резултати, както и на водещите партии ГЕРБ и БСП, са много близки.

Според него обаче тези две места са важни, макар че победата изглежда по-голяма, отколкото е всъщност.

„Към момента около 200 000 души възнамеряват да дадат глас за Бареков, обаче дали ще отидат реално до урните, не се знае, това е нова партия.

Реформаторите пък са в капана на това, че те са съшити от две неща и то доста различни. Избирателите на Меглена Кенева са една бира, тези на ДСБ са друга и това е изключително сложен въпрос. Ако Кунева е лидер, дали тези на Костов ще гласуват, ако пък не я направят лидер, дали нейните ще гласуват, смътен е въпросът, двете партии имат вътрешен капан, коментира Райчев.
 
Според него няма и отговор на въпроса за гласовете за националистическите партии, за които пък има и риск да останат без представител в ЕП.

Около 250 хиляди избиратели имат НФСБ и „Атака”, но те делят една торта. Има вариант да си поделят гласовете и тогава нито една ще влезе, или пък едната да дръпне и да има евродепутати, каза той.

Според него фактът, че депутати напускат ГЕРБ и БСП, не е изненадващ, защото такива ситуации е имало във всички предишни парламенти.

Двете партии се топят, това сме го гледали във всеки парламент. Въпросът е, че ако и Волен Сидеров реши за завива, не се знае как „Атака”ще завие, защото това е рехава партия и във всички парламенти се е топяла, коментира той.

Според него не е изненада и това, че напусналите ГЕРБ Красимир Стефанов и Светлин Танчев ще работят за Бареков.

„Иначе Бареков успя да наложи на обществото мисълта, че той влезе в парламента и така той е политическа сила и съответно той ще привлича избиратели", отбеляза социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
19
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
дано да няма предсрочни избори - едно хубаво да се о*ат бсп. да избият избирателите си от глад.
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искаме Бареков , М.Манолова , К.Патрашкова , Д.Пеевски...да гласуваме за тях
31
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Андрей Райчев е изкукал социолог- демагог!
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
народа е отвратен от политиката която се води вече една година така ,че някой ще остане изненадан на изборите
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а, М.МАНОЛОВА срещу кого ще бъде........
28
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли още хора да гласуват за НАРКОТРАФИКАНТИТЕ от БСП
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако искате да гледате циркове гласувайте за Барековняма да скучауте и пет минути
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ОБЩАТА НЯМА ЛИ ДА УЧАСТВА .......НЕ ?.....ААА , ЩЕ УЧАСТВА НЕЙНИЯ ......ГЕЯ
25
1
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 10 години
има и сме много
24
7
 
7
 
! Отговори
бочко преди 10 години
Има ли още хора да гласуват за НАРКОТРАФИКАНТИТЕ от герб
23
3
 
3
 
! Отговори
бай БУДАЛ преди 10 години
а, ФИДОСОВА срещу кого ще бъде........
22
7
 
8
 
! Отговори
Нострадамус преди 10 години
Ето резултатите: ГЕРБ - 5, БСП - 5, ДПС - 3, ББЦ - 3 евродепутати. Останалите още сега да отидат и пият по една топла минерална вода на чешмата в Горна баня. Фандъкова да разреши на Радан Кънев и Меглена Кунева да си изградят палатка до чешмата и да останат завинаги на топла минерална вода.
21
3
 
9
 
! Отговори
1_българин преди 10 години
Страха от ГЕРБ му затъмнява мозъка на голфаджията.Предсрочни избори ще има не защото другите партии го искат , а защото БСп се скапва от ден на ден и народа избеснява от назначенията на ДПС....
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Реформаторите задават ли си въпроса защо напусналите депутати отидоха при Бареков.Така е защото Бареков е нова партия без негативи и от самото начало се определи за какво е и против кого е.Докато Реформаторите са механичен сбор от несъвместими до голяма степен групи ренегати,с определено партийно-политическо минало и съответно носещи(трябва да носят) негативите от своето лично и на партиите им преди това участие в управлението на държавата иот.Туса с ГЕРБ,ту са против.Един път са за ограничен мандат(18 м),второ чертаят планове за 2 петилетки.Мерси на такива и Чао.
19
7
 
2
 
! Отговори
Милен преди 10 години
БСП и ГЕРБ губят много заради глупостите които самите те правят и народа вече не иска да гласува за тях, време е за промяна и ББЦ е началото и така като гледам от малките и нови партии те ще са с най голяма подкрепа
18
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"БАРЕКОВ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПОВЕЧЕ ОТ КУНЕВА"Не повече, а МНОГО повече!
17
7
 
4
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Реформаторите въобще не ги виждам, то е ясно, че ще България без цензура! Все повече и повече хора се присъединяват към тях.
16
0
 
11
 
! Отговори
приятел преди 10 години
А бе Райчев,ти забрави ли,че обеща след последните проведени избори да напуснеш "социологията"?Сам си призна,че вече си изхабен и ненужен.Или кинтите са много повече?Имаше време,когато беше актуален,готин,интересен.Сега не е така.Стига си грухтял простотий.Достатъчно си богат.Ходи си харчи паричките и не ставай за смях на стари години
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защото Кунева не става ще се нахулите на Бареков ,след една година и Бареков няма да става и тогова ще търсите друг спасител .......
14
1
 
6
 
! Отговори
до № 16 преди 10 години
Личи си че на теб много са ти го НАБИВАЛИ и то не само в главата...Аман от комунисти бе ! Вие от името на народа избихте цвета му и го разорихте,а сега го и прокуждате в чужбина.Съд и лустрация за вас,иначе никога няма да се оправим.Бог да пази България и никога вече комунизъм и ГЕРБеризъм.