Путин пренаписва дефиницията за война през 21 век

"Вашингтон пост": Занапред правилата, по които играе светът, са на Путин
Обновена: 25 мар 2014 12:13 | 12 мар 2014 22:00, Елка Василева
630
Путин пренаписва дефиницията за война през 21 век
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Определянето на инвазията на Владимир Путин в Крим като някакво "поведение от 19 век" подценява огромното значение на последните събития. Той не е сгрешил, а пренаписва дефиницията за войната през 21 век, пишат Моли Маккю и Грегъри Маниатис във в. "Вашингтон пост".

Преди да нахлуе в Грузия през август 2008 г., той месеци наред разполагаше елементите на традиционната военна машина. Ремонтираше шосета и жп линии, за да придвижи танкове и хиляди войници. Заплашително изпращаше бойни самолети да прелитат над грузинска територия. Използваше и държавна пропаганда, за да замъгли истината за това кой е започнал войната.

Но Путин вече не се чувства обвързан с ограниченията на войната, водена от национална държава. Годините на конфронтация със сепаратисти, екстремисти, терористи и играчи без определено гражданство повлияха на мисленето му. В Крим Путин изпробва тактиката на изненадващо изникващата война (pop-up war, всплывающая война) - бърза и завоалирана, която вероятно ще бъде моделът на бъдещето.

Първо, сякаш отникъде се появи скритата армия. Войниците без отличителни знаци бяха добре подготвени за предизвикване на размирици и водене на улични боеве. Тези войници, които Путин отрича да са негови, също така бяха явно неограничавани от закони, правила и конвенции, регламентиращи воденето на война - най-голямото досега пренебрегване на международния ред от страна на Путин.

Те са путински хибрид между войници и терористи – скрити лица, скрито командване и контрол, скрити заповеди, но несъмнено задействани за постигането на държавни цели. Липсата на идентифициран лидер връзва ръцете на международната общност за отговор. Няма генерал, с когото да се преговаря за прекратяване на огъня или капитулация, ако избухне насилие, няма потенциален начин да бъде прекратено, освен да бъде спряно всяко отделно въоръжено лице.

Тези нередовни сили са и психологическа заплаха за местното население и за украинците в цялата страна, които не знаят къде още дебне скритата армия.

Вторият компонент на Путиновата война на 21 век е кибернетичният. Определянето й като пропаганда омаловажава коварния отровен характер на тази информационна битка.

Кибертактиката е пригодена към най-новата цел на Путин – да прекъсне комуникациите на парламентаристи и управляващи, докато потокът от рускоезична дезинформация, провъзгласяваща новата война срещу "фашистите", продължава да тече.

Путин изфабрикува версия на действителността, за да прокара пропагандата, от която се нуждае, за да дестабилизира Украйна.

Реши, че е необходимо етно-езиково разделение, за да постигне целите си, и после разпредели ролите. Сега версията се разиграва на стотици фронтове и се поства в социалните медии – виртуален лайфстрийм от одобрение на аргумента на Путин, че репресии и страх царят в рускоезична Украйна.

Реалността няма връзка с всичко това. ИТАР-ТАСС миналия уикенд разпространи материал, впоследствие тиражиран от "Форбс" и други медии, че 675 000 украинци напоследък са потърсили политическо убежище в Русия. Спомнете си как през август 2008 г. Москва твърдеше, че 2000 цивилни са били убити в Южна Осетия, област в Грузия, където тя изпрати и все още държи войски. Разследващи от "Хюман райтс уоч" по-късно установиха, че са загинали само 44 цивилни. Но западните информационни агенции отразяват фалшивите новини на Путин, сякаш заслужават внимание.

Неговото изопачаване на действителността и произтичащото от това сплашване забавят отговора на действията му и разколебават решимостта на онези, които биха се изправили срещу него.

Трето, Путин използва финансовите пазари като инструмент за полемика. Притежаващ лично състояние, за което се говори, че се измерва в десетки милиарди, той разбира финансовата мощ.

Богатството на Русия й позволи да изкове "партньорства", основани на взаимен финансов интерес, и Путин разчита на тази паяжина от връзки.

Той отдавна познава тази тактика - през 2007 г. кибератака парализира за няколко дни естонските финансови пазари след спор с Русия. Миналата седмица, след като руските борси се сринаха с над 10 процента заради страха от война, Путин даде пресконференция, предназначена да успокои инвеститорите.

Помислете колко много пари може би е загубил и пак е спечелил от понеделник до сряда. След като усъвършенства умението си да манипулира пазарите, Путин може да увеличи личното си богатство и да разшири още своята паяжина от пари, за която вярва, че го прави недосегаем. Това е саморазрастващо се, невидимо оръжие.

В крайна сметка тази тактика създава хаос, който той контролира, статукво, което му позволява да влияе на външната и вътрешната политика на Украйна.

Путин навлезе в Крим отчасти защото това бе нискорисков начин да изпробва новата си тактика за водене на война. База на значителни руски военни активи и дом на донякъде симпатизиращо население, Крим географски е изолиран от останалата част на Украйна. Путин може с увереност да предвиди, че няма да има физически отговор на неговата инвазия от глобално изтощения Запад.

От години Путин залагаше на тежкия чук в съветски стил. Последните му действия сочат, че той усеща, че традиционната армия и разузнаване вече не са средствата, с които трябва да води война. Докато Западът се фокусира върху най-добрия отговор на последните му ходове, Путин най-вероятно вече е на следващите етапи: решаването кои (ако изобщо има такива) международни протоколи са валидни за действията му и как тактиката му може да бъде използвана другаде.

Време е да се зареже декадентската заблуда, че континенталните войни са свършили. Занапред правилата, по които играе светът, са на Путин, и това е реалност, която всички трябва да приемем и на която трябва да намерим ефикасен отговор.
---------------------
Авторите са независими консултанти, които съветват правителства, фондации и международни организации по външна политика и стратегически комуникации. Те са работили за бившия грузински президент Михаил Саакашвили и за неговия съветник по националната сигурност по време на и след войната с Русия през 2008 г. - Маккю от 2008 до 2013 година и Маниатис от 2006 до 2013 година.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


630
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин просто изпревари САЩ, защото иначе сега нямаше да има нищо в Черно море. Както се казваше в Матрицата: Има нива на оцеляване, които можем да си позволим да приемем". Има неща които Путин ще приеме, но не дай си Боже да е нещо което не може. Украйна трудно може да се преглътне...
459
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците пратиха наемници в Русия, които убиват и Руснаци и Украинци ! Украинците не разбраха че Америка и ЕС разпалиха войната с крайна цел Петрол и поставяне на НАТО на границите с Русия За да могат да я атакуват от близо ! Това е истината, всичко друго е лъжа !
458
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие как от леглата Си, Разбрахте толкова задълбочената и трудна ситуация около Путин? Не виждате ли от леглата си бруталната бятаполитика на Америка? Леглата ви са купени ОТ Америка с коплект Очила За КьсоглЕдство , Манипулирате Обществото ? РУСИЯ Се бори срещу Мафията Америка !
457
1
 
5
 
! Отговори
Az преди 9 години
Eлке, Елкеееее *** *** *** , *** кой щи пувярва ***?Ти на кого ги пробутваш тия глупости?
456
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До морскиКомпанията на Джорж Сорос по точна информация ,за три месеца през 2013 година е спечелила ТРИ МИЛИАРДА ДОЛАРА.Дейнаста и е известна-КУПУВА предатели по цял свят и после ги разиграва на борсата.У нас са известни ,като ***,протестъри .
455
2
 
20
 
! Отговори
българин преди 10 години
Путин все пак е направил нещо за руснаците,ами нашите червени велмжи какво направиха?Нищо!Ето там ни е бедата.Че много западни компании имат заводи къде ли не но не и в България.Но в Русия много западни компании имат заводи ,създадоха се много работни места и така Русия бе преобразена за 15-ина години.А у нас за 25 години избяга четвърт от населението ни.Разликата е огромна.
454
3
 
19
 
! Отговори
ббг преди 10 години
Абе *** смотани ужким консултанти, никой ли не се сеща,че Путин си прибира част от руските територии населени с руснаци, откраднати благодарение на подлеца Горбачов.
453
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
според комунистите в бг има *** и това е образованата част която още не е се е махнала от този комунистически ужас
452
2
 
10
 
! Отговори
Нина преди 10 години
Путин ли пренаписва? Целият 20 век САЩ са водели тези изникващи войни.
451
2
 
10
 
! Отговори
морски преди 10 години
Всички тези описания отговарят най-точно за американския кръвопиец Джордж Сорос.
450
3
 
9
 
! Отговори
Юли преди 10 години
Големи фантасмагории! Ако се игнорират чувствата (за и против Русия), малко история, особено какво ставаше последните 25 години, на човек не му трябва кой знай колко ум да разбере какво става! Особено сега - прочети малко на английски, после и на руски и ще ти се поотворят очите. Може и средно аритметично да се вземе:))) На български няма смисъл - само глупости се пишат!!!
449
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По жалка статия не съм чел дори от Иво Инджев! Явно на атлантическите господари им стяга шапката щом развързаха кесиите за неолибералната си *** в България!
448
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, много куха лейка си!
447
6
 
25
 
! Отговори
az преди 10 години
От години се знае,че в америка няма свободна преса и всичко се командва и диктува от еврейските лобита така,че боли ме фара какво са написали тези.
446
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До KostaRika 563Кой какво е видял, зависи от гледната точка.Ти явно си сляп.Я кажи, ти къде си видял комунист?Много вестници четеш, ама много.
445
6
 
1
 
! Отговори
радой преди 10 години
До 845Перигей означава, че някой пере геьове.Това в нравствен план е падение, но както и да го разглежда неутрален мозък, си е чисто ***.
444
7
 
13
 
! Отговори
радой преди 10 години
До 505Слушай, умньо1.Децата на бившите "комунисти"отиват на запад, защото родителите им никога не са били комунисти.2."Руските" олигарси крадат парите на Русия, защото не са руски олигарси.3.Никъде в света не е много хубаво, но в сравнение с България в Русия всичко е О Кей.
443
2
 
11
 
! Отговори
,русофил преди 10 години
нещата са пределно простидругарю путин западът ще лъже до последно докато има възможност подлост до краи стига ги търпя пуск на балистичните ракети на подводниците бореи и северодвинск подлеците нямат защита няма къде да се скрият незабавно белият флаг иначе лошо
442
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
как да не е видял,ами кой те освободи бе шалвар.
441
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко опира до изключително много,,пари".Авторите слуги на Саакашвили и на американците вечно забравят да кажат,че бяха решили да съкратят Цхинвали населението и сините каски които бяха там.Забравят ,че руските войски влязоха там на другият ден след като бяха избили хиляди народ.Вместо да бъдат заедно с кумирът си в международният съд в Хага като подсъдими за престъпления срещу човечеството те се пъчат като жертви.Наглост!