Защо й беше на Русия Крим точно сега?

"Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан"
Обновена: 25 мар 2014 12:11 | 18 мар 2014 23:00, Елка Василева
533
Защо й беше на Русия Крим точно сега?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Защо й беше на Русия Крим точно сега? За да спаси руснаците? Но от кого? Нито една истински антируска, "фашистка" ексцесия не успяха да покажат дори федералните ТВ канали. Макар да положиха усилия. Из Украйна не кръстосват фашизирани тълпи. Който има възможност и ако не го мързи, да погледа неруска телевизия, пише Алексей Малашенко, "Независимая газета".

Националистите - русофоби и антисемити, все още не са Украйна, нито са впрочем нейното правителство, което при първа възможност ще се отърве от националистите. А има версия, че буйният национализъм на "Десен сектор" начело с Ярош и на колегите му е доплащан отделно - от хора, закопнели да разклатят ситуацията (Европа не искаше да я клати), в опит да ги използват за собствени користно-политически цели.

А защо Русия не пазеше руснаците в Централна Азия, в Азербайджан - те бягаха оттам на талази, а бягат и днес? Защо не се стичаха народните маси пред посолствата на страни, закривали например руски училища, изблъсквали славяните от политическия си живот? Защо нямаше кой да спасява руснаците през гражданската
война в Таджикистан? Защо бяха толкова малко грижите за "средноазиатските руснаци", отхвърляни след завръщането си в историческата родина, често и мразени от местните руснаци?

След някое време публиката изведнъж ще схване, че парите за спасяване на братския кримски народ, засега само един милиард американски долари (забележете, не е пресметнато в рубли или гривни), ще бъдат взети от джоба й - та кой би посегнал на олигарсите и чиновниците? Хора зли и недоверчиви тутакси ще се сетят, че плащат от семейния си бюджет и заради братския южноосетински, братския абхазки, съвсем братския вече беларуски народ и някои други.

Жителите на Русия, "покварени" вече от Анталия, Хургада и Барселона, едва ли ще се поблазнят от непредсказуемите, нито пък евтини курорти в Крим. Та нали не ги блазни дори постолимпийският Сочи.

Тактически Путин постигна победа. Още повече, че успя за известно време да си позатегне харизмата – мобилизира националистическите нагласи и ги пренасочи, преоформи в антиукраински и антизападни. Задейства негативни механизми.

В стратегически план обаче Владимир Владимирович изгуби.

Първо, показа, че Русия е неспособна да действа с нормални, икономически и дипломатически средства. Второ, позволи личната обида от Майдана и осъзнатата загуба в играта да го тласнат към постъпки, неочаквани за всички, включително за здравомислещата част от обкръжението му. Президентът със сигурност знае, че кримската му акция буди "недоумение" дори у мнозина от управляващата класа - недоумение дразнещо и настройващо против лидера.

Не, той естествено ще остане още много дълго в президентското кресло. Но вече без железобетонно подсигурен тил. Като бивш кадър на службата за държавна сигурност той и да не разбира това, безспорно го усеща. А и никак не е лесно дълго време да подклажда националистическия плам. Хората скоро ще се отвлекат, ще насочат внимание към неспирното поскъпване, инфлацията и тям подобни въпроси, временно позагърбени.

За външна политика хич да не споменаваме. Управлявана от днешната власт, Русия губи доверие. Тя буди страх - но страхът не означава уважение, нито желание да поддържаш връзки с нея.

Германия и други някои са принудени да поддържат връзки с нея. Дори китайските мъдреци поклащат глави (както правят още от руско-грузинската война). Русия остава с атомната си бомба, създадена по съветско време, и с горивата.

По своите последици Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан". Още никой не е забравил какво донесе нахлуването в Афганистан на Съветския съюз. Със сигурност нямам предвид само бойкота на Московската олимпиада.

Какво ще последва? Времето лекува всякакви рани: малко оттук ще бъде забравено, малко оттам - простено. Общо взето, всички ще свикнат. Но ще положат усилия даже не да изолират Русия, просто да стоят някак по-надалеч. Дори в бъдния Евразийски съюз не всички са възхитени от кримската "изненада".

Вече никой няма да чака резки промени. Нова "перестройка" не се задава на хоризонта. Русия ще става все по-самотна. А държава, останала в самота, закостенява - също като човека. Впрочем май ни очаква Молдова с нейното Приднестровие и Гагаузия.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


533
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"US-посланикът в България Браян Далтън показа съпруга си мъж на първа копка на социален дом в Казанлък!" Без коментар.
36
5
 
0
 
! Отговори
55yy преди 10 години
a kolko interesno tova e zabluda za protivnika rosiq gotvi voina sre6to qponiq.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ХЕРОДОТ ВАСИЛАКИСведнага върни линейката в лудницата.....стана време за лекарствата ти )))
34
4
 
23
 
! Отговори
Suisse преди 10 години
***, просто отразявайте събитията. Не се опитвайте да правите анализи, не е за всеки. Бъдещето ще покаже, кой е прав и кой не. Факт е, че дългосрочната цел е унищожение на Русия и понеже червената линия бе пресечена, затова и такава реакция. За****те простотиите като демокрация и право, те никога не са важали. А пък да сравниш Крим с Афганистан е меко казано малоумно и показва липса на елементарни познания по история.
33
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
изключително неграмотна статия и тенденциозна. Както каза днес една Руска историчка: Запада беше свикнал Русия да е една провинциална държава без глас която беше непрекъснато изтиквана от световните лидери. Но сега това се промени и те не могат да свикнат с идеята ,че Русия си има интереси и дава заявка за световен лидер и играч. Всички са как е възможно гейлордовете войнолюбци да не могат да направят нищо. Всички санкции ще са бумеранг за Европа и те го знаят!!!!!!!!!!!!!Слава на Путин
32
5
 
11
 
! Отговори
морски преди 10 години
По времето на Стамболов в България е имало 5 процента задоволени богаташи и 95 мизерстващо българско население.Голям разцвет е било.като по време на управлението на ГЕРБ.
31
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много добър стил на изразяване и писане. Браво на автора
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** Василева, да не сте роднини с Василев???Същия Василев, който пише из статиите.
29
5
 
27
 
! Отговори
Иван Михов преди 10 години
Защо целия свят е потресен, когато Русия си защитава националните интереси?И най-вече, защо нашите безгръбначни политици не се поучат малко от Путин? Тук добри и лоши няма. Крим отива в Русия...както би трябвало да стане и с половината Украйна. Другото интересно е, че ако стане нова студена война ние пак ще сме от губещите.
28
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази статия няма нищо общо с действителността, нито като факти, нито като изводи. В статията ни се споделят фантазии и сънища от името на едно неизвестно лице, което обаче лесно идентифицира - офисния планктон, рожба на болонската образователна система. Голямо самочувствие, никакви знания. Не случайно целият запад е фалирал, сега и за пет поколения напред. То затова и Путин си прави каквото си иска.
27
5
 
23
 
! Отговори
Тато преди 10 години
Тази година Путин спаси Крим, догодна - България.
26
4
 
27
 
! Отговори
Истината преди 10 години
От вашата свобода, капитализъм и демокрация българи в България не останаха, няма села защото са изцяло циганизирани, а малкото българи всяка вечер вкусват *** терор, градовете се обезлюдяват, българите престанаха да раждат... Още 10-15 години от тази демокрация и на територията на България ще има шепа българи, които ще бъдат малцинство в държавата си! Защо медии мълчат, къде е *** да напише една статия за това как ни се отразява икономическия геноцид в условия див капитализъм?!?
25
2
 
15
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Защо ЕС не се опълчи на САЩ, много просто САЩ ги държи още с план "Маршъл" от 2 световна и последващите заеми от световната банка(Американско-еврейска), европейците не им се връщат парите с лихвите и затова играят по свирката на САЩ. Русия и Финландия не са взели и долар от този план и сега спокойно могат да се опълчат. ТЕ НИЩО НЕ ДЪЛЖАТ НА ГОЛЕМИЯ ЯНКИ.
24
3
 
15
 
! Отговори
морски преди 10 години
И каква стана тя,докато САЩ се опитваха да разкъсат на части Русия и систематично да отнемат от територията й,тя взе че се разшири с 50 хил.км. на запад!
23
4
 
24
 
! Отговори
гого преди 10 години
Това няма как да е платена статия, защото никой не би дал пари за нещо толкова некадърно
22
1
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 10 години
ти пък какво плащаш за американския народ бе смешникооо...хахаха загинали са те без твоите пари..боже колко мъка има в тая нашата държава не е истина..
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хи-хи сигурно в руските форуми не защитават така получовеците.Давайте така скоро пак ще изнасяме прокиснала лютеница срещу нефт.А и се редете за безплатни карти за почивка.Ще национализират хотелите и ще ги дадат на бения народ да ги ползва.Losers
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Хора зли и недоверчиви тутакси ще се сетят, че плащат от семейния си бюджет и заради братския южноосетински, братския абхазки, съвсем братския вече беларуски народ и някои други." -И НИЕ БъЛГАРИТЕ ПЛАЩАМЕ ЗА БРАТСКИЯ АМЕРИКАНСКИ НАРОД
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък съм български гражданин с печенежко-ескимоски произход!Печенег съм защото съм много печен, а ескимос съм защото съм бил шута на Топлофикцията и предпочитам зимата да ми е студено вместо да ми е топло цяла година!
18
8
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 10 години
ало по-спокойно с приказките бе кроманьонец..всеки има право на мнение нали се сещаш, не може всички да са на твоето и не твоето е най-меродавното....с това мислене що не вземеш да се изпариш в твоята любима Русия и стани най-довереното кутре на Путин ако щеш..пълно с *** в тая България пък някой очаква да се оправим...