Защо й беше на Русия Крим точно сега?

"Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан"
Обновена: 25 мар 2014 12:11 | 18 мар 2014 23:00, Елка Василева
533
Защо й беше на Русия Крим точно сега?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Защо й беше на Русия Крим точно сега? За да спаси руснаците? Но от кого? Нито една истински антируска, "фашистка" ексцесия не успяха да покажат дори федералните ТВ канали. Макар да положиха усилия. Из Украйна не кръстосват фашизирани тълпи. Който има възможност и ако не го мързи, да погледа неруска телевизия, пише Алексей Малашенко, "Независимая газета".

Националистите - русофоби и антисемити, все още не са Украйна, нито са впрочем нейното правителство, което при първа възможност ще се отърве от националистите. А има версия, че буйният национализъм на "Десен сектор" начело с Ярош и на колегите му е доплащан отделно - от хора, закопнели да разклатят ситуацията (Европа не искаше да я клати), в опит да ги използват за собствени користно-политически цели.

А защо Русия не пазеше руснаците в Централна Азия, в Азербайджан - те бягаха оттам на талази, а бягат и днес? Защо не се стичаха народните маси пред посолствата на страни, закривали например руски училища, изблъсквали славяните от политическия си живот? Защо нямаше кой да спасява руснаците през гражданската
война в Таджикистан? Защо бяха толкова малко грижите за "средноазиатските руснаци", отхвърляни след завръщането си в историческата родина, често и мразени от местните руснаци?

След някое време публиката изведнъж ще схване, че парите за спасяване на братския кримски народ, засега само един милиард американски долари (забележете, не е пресметнато в рубли или гривни), ще бъдат взети от джоба й - та кой би посегнал на олигарсите и чиновниците? Хора зли и недоверчиви тутакси ще се сетят, че плащат от семейния си бюджет и заради братския южноосетински, братския абхазки, съвсем братския вече беларуски народ и някои други.

Жителите на Русия, "покварени" вече от Анталия, Хургада и Барселона, едва ли ще се поблазнят от непредсказуемите, нито пък евтини курорти в Крим. Та нали не ги блазни дори постолимпийският Сочи.

Тактически Путин постигна победа. Още повече, че успя за известно време да си позатегне харизмата – мобилизира националистическите нагласи и ги пренасочи, преоформи в антиукраински и антизападни. Задейства негативни механизми.

В стратегически план обаче Владимир Владимирович изгуби.

Първо, показа, че Русия е неспособна да действа с нормални, икономически и дипломатически средства. Второ, позволи личната обида от Майдана и осъзнатата загуба в играта да го тласнат към постъпки, неочаквани за всички, включително за здравомислещата част от обкръжението му. Президентът със сигурност знае, че кримската му акция буди "недоумение" дори у мнозина от управляващата класа - недоумение дразнещо и настройващо против лидера.

Не, той естествено ще остане още много дълго в президентското кресло. Но вече без железобетонно подсигурен тил. Като бивш кадър на службата за държавна сигурност той и да не разбира това, безспорно го усеща. А и никак не е лесно дълго време да подклажда националистическия плам. Хората скоро ще се отвлекат, ще насочат внимание към неспирното поскъпване, инфлацията и тям подобни въпроси, временно позагърбени.

За външна политика хич да не споменаваме. Управлявана от днешната власт, Русия губи доверие. Тя буди страх - но страхът не означава уважение, нито желание да поддържаш връзки с нея.

Германия и други някои са принудени да поддържат връзки с нея. Дори китайските мъдреци поклащат глави (както правят още от руско-грузинската война). Русия остава с атомната си бомба, създадена по съветско време, и с горивата.

По своите последици Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан". Още никой не е забравил какво донесе нахлуването в Афганистан на Съветския съюз. Със сигурност нямам предвид само бойкота на Московската олимпиада.

Какво ще последва? Времето лекува всякакви рани: малко оттук ще бъде забравено, малко оттам - простено. Общо взето, всички ще свикнат. Но ще положат усилия даже не да изолират Русия, просто да стоят някак по-надалеч. Дори в бъдния Евразийски съюз не всички са възхитени от кримската "изненада".

Вече никой няма да чака резки промени. Нова "перестройка" не се задава на хоризонта. Русия ще става все по-самотна. А държава, останала в самота, закостенява - също като човека. Впрочем май ни очаква Молдова с нейното Приднестровие и Гагаузия.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


533
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
14
 
12
 
! Отговори
с две думи преди 10 години
Крим си е там където си беше, а Путин получава една студена вода.
16
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"За да спаси руснаците? Но от кого?" - от американците.
15
20
 
18
 
! Отговори
Десен преди 10 години
Гледам тук *** русофили са болшенство та искам да ги питам нещо.Знаете ли при кой управник България бележи най голям бум и икономически разстеж.И с какво е известен той.Няма да ви мъча ще ви кажа защото това във вашите комунистически сводки не го пише.Това другари е Стамболов който казва баста на Русия и обръща Бг на запад и тогава Бг развива за времето си модерна индустрия. Сега слагайте минуси колкото искате но историята и фактите не може да промените
14
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
лЕлке смяяятай, колко коментари ще има да триеш, за да си опазиш поръчката за статията и да си вземеш хонорара... или ти си *** дето ходи да дразни а?
13
6
 
31
 
! Отговори
Ха ха преди 10 години
"Из Украйна не кръстосват фашизирани тълпи. Който има възможност и ако не го мързи, да погледа неруска телевизия, пише Малашенко"Ама хората гледат и в нета бе Малашенко. Там е пълно с клипчета точно на обратното - за Сашко Белия с автомата, как депутати от "Свобода" днес са пребили директора на Националната телевизия в кабинета му и го накараха да си напише оставката. Как пребиха депутат на входа на Парламента. Снимат самите бандити, значи смятат се за недосегаеми, а колко остава зад кадър...
12
13
 
47
 
! Отговори
Kireto преди 10 години
Изключително некадърна, некомпетентна и смешна статия ! СМЯХ !Автора е толкова далече от истината, че е ясно, това е платена статия, чиста проба.САЩ и НАТО не спряха да натискат Русия, ясно е че и Украина отива в НАТО. И какво очаквате от Русия ... запада вече премина червената линия от която отстъпване вече няма ...
11
15
 
12
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Обичам руския народ, но не обичам политиците им и тяхната политика...
10
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Многосе дразня на тн. демократични държави. Всички се правят на ***, когато снайперисти избиваха наред милиционери и протестиращи! Това е страшно беобразие!
9
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Нито една истински антируска, "фашистка" ексцесия не успяха да покажат дори федералните ТВ канали."Оф, тая мозъчна пръдня просто разбива.... да бе нищо не можаха да покажат, само майдански лидери как се заричат да избиват руснаци до последния си ден... *** ***... знаем те че само преписваш ама все пак...
8
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как върви разследването на случая със снайперистите, от ЕС и Киев нищо не се чува.
7
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Личат и белите конци на статията!Тука сме по -интелигентен славянски народ, тоя американскистил на писане на постулати без доказателства ни дразни!Айде у лево!
6
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крим, Крим, Крим, а за *** от Киев защо нищо не се казва.
5
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами американците като наляха 5 милиарда долара в Киев и казаха майната му на евросъюза, Путин остана без полезен ход. Да остави кримчани все едно да остави своите на милоста на фашистите. Пък и да покаже че това не е Русия от1991 год. и не може да има американски ракети на руската граница.
4
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преписали от "Независимая газета". Ayyyyyyyyyyyyy!Независимая газета е на хранилката на УСА!
3
9
 
53
 
! Отговори
Дядо Ваньо преди 10 години
*** Василева ти на кой х.. се кланяш. Прочети, помисли и после пиши тези смешни статии изсмукани от там където се кланяш.
2
10
 
75
 
! Отговори
Минчо преди 10 години
*** крим е руски от памтивека вземи си го запиши на челото , рунаците от крим няма да мръднат вече КРАЙ . Амирика и Европа четат законите както дявола евангелието.....що не реваха като хималайски мечки като се цепеше сърбия ами наливаха пари на брадатите главорези . Вземи се образовай стига писа глупости щото някой ден ще зацепят и българия и тогава няма да си толкова курназ.
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако вие постоянно виждате зелени човечета причината за това може да бъде едно от следните обективни състояния:- вие сте яко изперкал- вие сте се напушил здраво- живеете в Крим.